Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Astra_boy
Nov uporabnik

Berlingo/Partner vs Zafira family

Napisal/-a Astra_boy Če mar 14, 2013 2:41 pm

Pozdravljeni,

kupujem večji družinski avto v rangu 15000-16000 EUR.
Pogoj je velik prtljažnik in možnost fiksiranja dveh otroških lupinic in tretja oseba na zadnji klopi.
Avto se kupuje nov!

Najbolj sta mi padla v oči Peugoet Partner oz. Citroen Berlingo z 93 KM dizel motorjem in Opel Zafira Family (star model) z 1,7 CDTI 125KM dizel motorjem.

Glede na to da delam trenutno okoli 12000 km na leto me zanima, če je pa pametno kupiti dizla. Kilometrov trenutno ne delam veliko, večinoma
so mestne vožnje, vendar pa je poraba pri bencinarjih omenjenih vozil okoli 9 litrov. Bom imel težave pri tej kilometrini z filtrom trdih delcev.

Bi prosil za kakšno vaše mnenje za katerega od teh bi se odločili in zakaj? Zanima me tudi kvaliteta teh dizel motorjev?
Zanima me še:
- varnost
- stroški vzdrževanja in cene rezervnih delov
- splošna zanesljivost obeh vozil

Hvala za pomoč pri izbiri

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Re: Berlingo/Partner vs Zafira family

Napisal/-a RedBaron Če mar 14, 2013 3:48 pm

V službi imamo partnerja tepee, 1.6 HDI 90 KM, vožen izključno na kratke relacije, zdaj ima okoli 80kkm, pa (zaenkrat) ni problemov z DPF.

Avto je prostren, armaturka je kar všečna, ampak bolj dostavniška kot pa limuzinska. 90KM je premalo, vzami 110!! Notranje kljuke na vratih se luščijo, kar se lege tiče ni ravno športnik.

Pod črto OK avto, pač glede na namen, edino vzami močnejšega dizla, ker tale 90KM je za po mestu OK, nad 80 km/h pa pozabi na pospeške.

Aja, zadaj 3 odrastli lahko sedijo, ne bom rekel da je prostra ogromno, ampak ga je več kot v avtih ala golf. Pa vzami takega, ki ima zadaj 3 ločene sedeže, pride precej prav :)

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če mar 14, 2013 4:33 pm

cena servisa za Berlinga 1,6 HDI 90KM je cca. €160.
Če nisi veliko na AC ti bo 90KM dovolj. Poraba zadnjih 20k km jo imam 6,5 l/100, s tem, da sem v 80% primerih na AC. Vsekakor pa pejdi najprej na testno vožnjo, da boš videl ali ti ustreza ali ne.

Prostora na zadnji klopi je kar veliko (3 odrasli komot sedijo), prtljažnik je fanj, ker je visok. Za primerjavo naj povem, da ima Octavia1 Combi večjega pri vseh dimenzijah, razen v višino.
Zamera gre lenobnosti motorja pod 1500 RPM, delikatnim tapetam na vratah (pozna se vsaka umazanija, prahu da niti ne omenjam - se da pa vse takoj dol obrisat), zadnji tepihi in zaščita je uboga (sam sem naročil avtotekač pa potem naredil tepih po mojih željah), pa pnevmatike imajo tudi prijetno ceno (beri: zimska guma Bridgestone v meri 215/55/16 je bila letos blizu €160 po komadu z montažo).

virtuoso89
Novinec

Napisal/-a virtuoso89 Če mar 14, 2013 5:29 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a:cena servisa za Berlinga 1,6 HDI 90KM je cca. €160.
Če nisi veliko na AC ti bo 90KM dovolj. Poraba zadnjih 20k km jo imam 6,5 l/100, s tem, da sem v 80% primerih na AC. Vsekakor pa pejdi najprej na testno vožnjo, da boš videl ali ti ustreza ali ne.

Prostora na zadnji klopi je kar veliko (3 odrasli komot sedijo), prtljažnik je fanj, ker je visok. Za primerjavo naj povem, da ima Octavia1 Combi večjega pri vseh dimenzijah, razen v višino.
Zamera gre lenobnosti motorja pod 1500 RPM, delikatnim tapetam na vratah (pozna se vsaka umazanija, prahu da niti ne omenjam - se da pa vse takoj dol obrisat), zadnji tepihi in zaščita je uboga (sam sem naročil avtotekač pa potem naredil tepih po mojih željah), pa pnevmatike imajo tudi prijetno ceno (beri: zimska guma Bridgestone v meri 215/55/16 je bila letos blizu €160 po komadu z montažo).

Jah, najboljš bi blo da bi se lahko vozil na 700 rpm :huh:

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če mar 14, 2013 5:59 pm

RedBaron je napisal/-a:V službi imamo partnerja tepee, 1.6 HDI 90 KM, vožen izključno na kratke relacije, zdaj ima okoli 80kkm, pa (zaenkrat) ni problemov z DPF.

Če je avto cel čas ogret na delovno temperaturo, je izgorevanje dobro, prav tako se ga pa verjetno tudi redno pritisne (je le službeni :) ) in se ga prepiha.
Astra boy - če bo teh 12000 km letno nabranih večinoma s kratkimi razdaljami po mestu (služba par km v eno stran in potem nazaj) potem znaš imeti težave z dpf. Če boš pa km nabiral po avtocesti, kjer boš avto redno spihal, bi pa morala biti verjetnost, da bi bilo kaj narobe znatno manjša. Drugače pa lahko pričakuješ razliko v porabi cca. 2 litra, pri mestni vožnji pa še kak deci manj.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če mar 14, 2013 7:24 pm

virtuoso89 je napisal/-a:
W3s7_S1D3 je napisal/-a:cena servisa za Berlinga 1,6 HDI 90KM je cca. €160.

Jah, najboljš bi blo da bi se lahko vozil na 700 rpm :huh:

Lej, noben ni omenil, da se moraš vozit s 700 RPM. Če prideš v križišče in daš v 2. prestavo in zavijaš nekam v klanec in padejo obrati pod 1500 si zaključil. Je potrebno dat kar v 1. prestavo. Posebej, če je še kdo v avtu in nekaj prtljage. Tega se recimo pri 15 let starem TDIju ne občuti. Avto začne normalno pospeševat, čeprav padejo obrati na npr. 1200.

Če pa nimaš kaj pametnega svetovat avtorju teme, pa jo zapusti. Zaradi takih kot si ti je večina tem na tem forumu nepreglednih.

Astra_boy
Nov uporabnik

Napisal/-a Astra_boy Pe mar 15, 2013 1:16 pm

Hvala, ste se kar razpisali.

Jutri imam naročeno testno vožnjo z 90 KM dizlom. Ga bom pošteno stestiral preden se odločim.
Mika me dizel, ker je pač poraba manjša, dizlov je na netu zelo malo. Sklepam, da se ne prodajajo kaj prida.
Vendar glede na kilometrino...

W3s7_S1D3
Kateri tepihi in zaščita so bogi: V prtljažniku ali v drugi vrsti?

Če bodo težave z FAP filtrom, kaj to pomeni: menjava ali se ga da sčistit?
na nekem forumu sem zasledil da rade turbine crkujejo pri tem modelu ali to drži?

Avto bo namenjen družinskim namenom in dejansko bo eno leto bolj mestna vožnja.
Nismo neki dirkači. Jaz vozim Astro H s 105 KM in se ne pritožujem mi je dovolj.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Pe mar 15, 2013 4:15 pm

Recimo na zadnji klopi. Namreč, vsaj meni, niso dali oroginal tepihov ampak neke univerzalne. Problem je, ker je potem pri sredinskem sedežu nezaščiten prostor (OK, to je bil najmanjši problem). Problem je tukaj. Viden je original tepih, ki je (skoraj) čez celotno širino vozila. Pri drsnih vratih, pa je še kar en lep kos nezaščitenega blaga, ki pa ga potniki izredno radi pohodijo pri vstopu na zadnje klopi. No, ta del sem jaz z avtotekačem dodatno prekril.
Prtljažnik pa (vsaj v originalu, razen če naročiš kot dodatno opremo) ni tepiha, ampak blago/tekstil. Jaz sem si kar eno vezano ploščo odrezal po meri in jo dal v prtljažnik tako, da kljub prevozu ostrih in težjih predmetov ostane prtljažnik kot nov :)

S turbinami nisem še slišal za kakšne težave (vsaj kar poznam kolegov, ki imajo 1,6 HDI). Problem naj bi bil v dokaj ozkih oljnih kanalih, ki naj bi se s časom zamašili do te mere, da ima turbina premalo mazanja. Problem naj bi bil rešljiv s krajšanjem servisnih intervalov (jaz delam na 15k km in ne na 20k), ter baje na določeno kilometrino čiščenje oljnih kanalov.
Kolega jih ima z 1,6 HDI preko 150k km narejenih, na forumu je C4, ki jih ima čez 200k pa če se ne motim ni menjal še turbine. Tako, da zaenkrat se s tem ne ubadam ;)

FAP se po servisni knjižici menja na 160k ali 180k km (bi moral točneje pogledat). Na določeno kilometrino se samo zamenja vložek s tekočino za FAP filter.

Renault Co
Novinec

Napisal/-a Renault Co Pe mar 15, 2013 6:54 pm

Zafira mi je bolj všečna ,kot pa škatlast citroen , pelje se verjetno tudi mnogo bolje mislim ,da sploh ni primerjave. Sam se bi odločil za zafiro.

Astra_boy
Nov uporabnik

Napisal/-a Astra_boy Sr mar 20, 2013 7:50 pm

Da javim.

Bil na testni vožnji in me je prepričal.
Vendar bo Berlingo in ne Partner. Ima za isto ceno več opreme: usnjen volan in prestavna ročica, atermično steklo in senzor za dež.
Pa še odbijač in bočne letvice so v črni barvi.
Škatla in motor sta pa ista.

Motor z 93 KM mi pa zadostuje. Prav veliko ne bom na avtocesti. Če bo pa potreba pa ČIP tuning. Na EBAYu se dobi modul, ki poveča navor in KM za 60 EUR.

Je pa res. Tepihi so prav trapasto narejeni. Tam kjer se stopa pri vhodu v avto jih ni.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Sr mar 20, 2013 7:58 pm

No, upam, da si opazil vse napake, ki sem ti jih naštel. Na eno, ki me tudi moti sem pa pozabil.
Motorni prostor ni pobarvan v barvo karoserije, pa notranjost vrat ni lakirana. Še to dvoje preglej (če le ne kupuješ bele barve), da ne boš potem razočaran ;)

Aja, Astra_boy, imaš ZS.

Pa srečno ;)

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr mar 20, 2013 8:10 pm

Ne vem zakaj gledate vedno dizla tudi pri 12k km letno?? Vsi vidite visjo porabo pri bencincu, vecje nabavne cene pridizlu pa ne. Pri vecinoma mestni voznji pozimi bo hladno, glede dpf nisem preprican da ne bo problemov ipd.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr mar 20, 2013 8:15 pm

MBtouran je napisal/-a:Ne vem zakaj gledate vedno dizla tudi pri 12k km letno?? Vsi vidite visjo porabo pri bencincu, vecje nabavne cene pridizlu pa ne. Pri vecinoma mestni voznji pozimi bo hladno, glede dpf nisem preprican da ne bo problemov ipd.

Mam dizla in začne gret veliko prej kot mi je še vsak bencinar do zdaj ;)
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr mar 20, 2013 8:17 pm

Eden na sto. Koliko berem forume temu ni tako

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr mar 20, 2013 8:20 pm

MBtouran je napisal/-a:Eden na sto. Koliko berem forume temu ni tako

No ne vem, s samim gretjem niti nisem imel težav tudi na prejšnem focusu 1.8 tdci, ki je imel motor še iz časov Henrya, ampak je pa avto v hudem mrazu rabil tudi 20km da se je zagrel na delovno temperaturo, zdaj pa gre to vse kupaj bistveno hitreje kolikor opažam, ker števca nimam več ( šparanje :mrgreen: )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Sr mar 20, 2013 9:24 pm

MBtouran zato, ker Citroen/Peugeot nima nekega pametnega bencinarja v Berlingu/Partnerju. Imajo le tisti 1.6 VTi (1,4 niti ne bom omenjal), ki pa pade v višji zavarovalni razred, glede na porabo pa tudi je velika razlika (beri od 2-3 litre). Predvsem pri večjih hitrostih se pri Berlingu kar pozna (višina, široke pnevmatike).
Pa ne vem zakaj se ne bi hitro segrel. Kabina je pozimi izredno hitro topla zahvaljujoč električnemu grelcu v pečki, voda se na slabih 90 segreje že v dobrih 3 km (olje ne vem kdaj).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov