Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

RobiO
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Menjalnik - ročni ali avtomatski

Napisal/-a RobiO Pe nov 16, 2007 8:38 pm

Zanima me kakšno je vaše mnenje o avtomatskih menjalnikih. Kupujem Renault Espace-a in se odločam med ročnim oz. avtomatskim menjalnikom. Kakšne so vaše izkušnje z menjalnikom v tem avtomobilu.

Hvala

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Pe nov 16, 2007 8:43 pm

vse lepo in prav...to prašanje bi lahka postavu u tisti temi ko spraušej kir avto bi ti predlagali...drgače pa moje osebno mnenje ročni ;) v vseh pogledih in avtih
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny Pe nov 16, 2007 8:55 pm

Odkar sem imel avtomatika nikoli več ne grem na ročnega. Sem tudi jaz včasih kot najstnik postavljal pedestal ročnemu menjalniku, kako je večji feeling in kako si bolj povezan z avtomobilom in imaš večji nadzor itn.. Nima smisla.
Danes ni več nobene logike v nakupu avtomobila z ročnim menjalnikom. Športni avtomobili nudijo menjalnike boljše kot če bi vozil z ročnim, limuzine pa voziš veliko bolj udobno z avtomatikom in enako hitro kot z ročnim.
Sploh ne razmišljaj, avtomatika vzami in basta. Ne bo ti žal. Ne vem pa katerega Espace-a kupuješ. Če novejšega ima zelo dober menjalnik.

RobiO
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a RobiO Pe nov 16, 2007 9:12 pm

Ja, Espace-a kupujem novejšega, letnik 04 - 05, motor 2,2 dci, 150KM.

Kako pa je kaj s porabo pri avtomatikih?

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand Pe nov 16, 2007 9:20 pm

Jes pa lahko recem, od kar sem mel avtomatika, nikoli vec avtomatika. Sicer sem ga vozil samo kaksen mesec, ampak na koncu sem ze komaj cakal dan ko spet dobim avto z rocnim menjalnikom. Je pa vse odvisno od cloveka, nekaterim avtomatika bolj pase, najboljse da prvo probas. Poraba ni bistveno drugacna kot pri rocnem menjalniku, pri nekaterih avtomobilih je pri doloceni hitrosti z avtomatiko se nizja zaradi drugacnih prestavnih razmerij.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe nov 16, 2007 9:24 pm

poskusi kako deluje

mercedesov automativ je zame veliko bolje deloval od toyotinega...

toyote aurisa tako nebi mel z avtomatskim...

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny Pe nov 16, 2007 9:57 pm

Majand je napisal/-a:Jes pa lahko recem, od kar sem mel avtomatika, nikoli vec avtomatika. Sicer sem ga vozil samo kaksen mesec, ampak na koncu sem ze komaj cakal dan ko spet dobim avto z rocnim menjalnikom. Je pa vse odvisno od cloveka, nekaterim avtomatika bolj pase, najboljse da prvo probas. Poraba ni bistveno drugacna kot pri rocnem menjalniku, pri nekaterih avtomobilih je pri doloceni hitrosti z avtomatiko se nizja zaradi drugacnih prestavnih razmerij.

To me pa res zanima katere znamke avto si imel ?

Sicer pa sem morda prehitro napisal. Avto z malo konjev in avtomatikom, ki ni sekvenčni bo dinamičnemu vozniku požrl živce. Stari sekvenčni, ki znajo nekoliko cukati tudi nekaterim ne bodo všeč. Navadni starejši klasični avtomatiki z pretvorniki navora znajo biti tudi zoprni, še posebej, če jim primankuje prestav. Novejši menjalniki, bodisi sekvenčni (štejem tudi z dvema sklopkama notri) bodisi navadni v kombinaciji z avtomobilom, ki ni popolnoma brez sape, pa menim, da bi moral z lupo iskati človeka, ki mu ne bi bili všeč.
Poraba je kar višja v mestni vožnji (vsaj pri bencinarjih, min. liter), kjer je veliko prestavljanja. Sicer pa res ni bistvene razlike na avtocesti in daljših vožnjah.
Sicer pa če si bolj dinamični voznik, bi se jaz raje ozrl za Touranom z DSGjem (če ti ni premajhen), če pa se rad predvsem udobno voziš bo pa tudi Espace super izbira in mislim, da bi bil dizel v kombinaciji z avtomatiko zelo fajn.

Vsekakor pa se najprej zapelji en krog !

pa poročaj nazaj, ko boš izbral :)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe nov 16, 2007 10:16 pm

RobiO je napisal/-a:Ja, Espace-a kupujem novejšega, letnik 04 - 05, motor 2,2 dci, 150KM.

niso te mašine neki problematične (mislm na to, d je treba bit pozoren na napake)?
Slika

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Pe nov 16, 2007 10:47 pm

Jest pa mislm da je vožnja z avtomatikom dolgočasna drugače pa kupuješ dober avto. 8)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe nov 16, 2007 10:52 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:Jest pa mislm da je vožnja z avtomatikom dolgočasna

hudo se motis... verjetno se nisi imel dlje casa (DSG, Tiptronica, Tronic itd)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Pe nov 16, 2007 10:58 pm

MacTron je napisal/-a:
JEREMIJA79 je napisal/-a:Jest pa mislm da je vožnja z avtomatikom dolgočasna

hudo se motis... verjetno se nisi imel dlje casa (DSG, Tiptronica, Tronic itd)

Jest sem mislil klasičnega avtomatika ne teh doteranih sekvenc itd. :ne

Uporabniški avatar
Wolfgang Ullrich
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a Wolfgang Ullrich To nov 20, 2007 8:41 pm

Kva vsi se znate kr neki kregat in med sabo pogovarjat pa bluzit, nihče se pa ne zna osredotočit na uporabnikovo uprašanje in poskušat konkretno odgovorit(to velja pri vseh temah in postih) :!:
Torej, pri espace-u 2005 AVTOMATIKU je le 5 stopenj, poraba je višja kot pri ročnem, pospeški do 100kmh je slabši za cca. 20%, ... torej slabše perfomanse kot pri ročnem in višja poraba goriva. Moje izkušnje, kolikor se še spomnem pred 1 letom: Menjalnik deluje "proaktivno", kar pomeni, da se prilagaja voznemu režimu. Tako se vam pri počasni vožnji zazdi, da je prav lenoben, ko pa se odločite bolj odločno pritiskati na pedalo za plin, se športnejši vožnji prilagodi tudi menjalnik (sem mislil, da je "larifari", dokler nisem preizkusil).Prestavlja tako kot prestavlja proactiv avtomatic, torej vožnja je precej udobna in ležerno avtomatska, se splača če si ljubitelj avtomatikov in ne gledaš na 15% višjo porabo in ceno.

Ročni kot ročni ima 6 stopenj, nižjo porabo, boljše performanse... skratka klasika, a preverjena stvar :!: , osebno bi se odločil za ročnega, saj navsezadnje pri tem motorju je več ročnih kot pa avtomatikov, zgubit nimaš kaj...

AUTOMATIC PROACTIV
0-100 km/h: 13,9 sek.
Poraba goriva
Mestna vožnja: 11,8 lit./100 km
Izvenmestna vožnja: 7,3 lit./100 km
Kombinirana vožnja: 8,9 lit./100 km

MANUAL
0-100 km/h: 11 sek.
Poraba goriva
Mestna vožnja: 10,3 lit./100 km
Izvenmestna vožnja: 6,3 lit./100 km
Kombinirana vožnja: 7,7 lit./100 km

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' To nov 20, 2007 8:52 pm

automatic-getribe je lahko prava zabava v vožnji in tudi izredno udobje, ampak če je le avto dovlj zmogljiv. sam imam izkušnje edino z BMWjevim steptronicom in lahko rečem, da je to "cukerček". dočim je kak DSG še boljši, zaradi izredno hitrega pretakanja.

je pa res da sem navdušenec nad hand-getribe in tako bo še nekaj časa ostalo. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec To nov 20, 2007 9:03 pm

kokr jst vem, ma reno šele cca 1 leto dober avtomatski menjalnik- 7. stopenjski
prejšnega ti ne priporočam- na 3.0 je pogojno dober, vsi ostali pa so za une 4 prestave prešvoh
lp

Uporabniški avatar
janez80
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Re: Menjalnik - ročni ali avtomatski

Napisal/-a janez80 To apr 02, 2013 6:52 pm

Pozdravljeni
Da ne odpiram nove teme.
Nekje sem zasledil ime strokovnjaka za menjalnike z avtomatiko na relaciji omrežnih skupin 02, 03?
Vsaka pomoč bo dobrodošla. :roll:
Drugače pa na temo ročni ali avtomatski. Stvar okusa in potreb. Osebno sem od zdaj za avtomatiko.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], IcEm4n, tomzzi in 9 gostov