Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Re: kupovanje avtomobila

Napisal/-a M-power Če jun 06, 2013 6:27 pm

Kakor koli obrneš poraba na AC bo nad 8l blizu 9l (avtor, je omenil, da ima večino poti na AC). Torej takšen avtu, mu ni pogodu. Verjamem, pa da pri 80km/h v 6 prestavi dobis pod 7l, samo takrat traktori pijejo 3l.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če jun 06, 2013 7:05 pm

M-power je napisal/-a:Kakor koli obrneš poraba na AC bo nad 8l blizu 9l

Morda pri velikem enoprostorcu in pri več kot 130kmh, sicer pa ne, mirno odštej kak liter.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Napisal/-a M-power Če jun 06, 2013 7:27 pm

:bonk

_furby_ je napisal/-a:ti se jaz potrdim da je cruze zejen avto. kolega ima 1.6 in mu tu po obali pije vecinoma okoli 9 - 9.5 (vrjetno bi se ga dalo nizje spravit, ampak spet ne tolko nizje).
ce pogledamo astro (ki ima isti 1.6 motor) na primer na relaciji ankaran - bolnica izola pije 8.5 l/100km. najnizje sem jo spravu na 6 pa se to je bilo pri omejitvi 90, na zelo ravni cesti in z zelo neznim dodajanjem gasa.

Slika

Potovalna hitrost na AC je 130KM/h
Priponke
Chevrolet Cruze 1,8 16V AT LT « Avtomobilizem.com.png
Chevrolet Cruze 1,8 16V AT LT « Avtomobilizem.com.png (5.83 KiB) Videno 3127 krat
Zadnjič spremenil M-power, dne Če jun 06, 2013 7:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če jun 06, 2013 7:31 pm

Hehe še ena tema s 30 strani pa nobenga epiloga :lol:

bosko25
Nov uporabnik

Napisal/-a bosko25 Če jun 06, 2013 8:26 pm

okej da nehamo ze s tem Cruzom. kolega ga ima in sem ga temeljito izprasal. njegov je vec na servisu kot na cesti tako da je pri meni odpisan :)

to ko govorimo o okvari dizelasev, a to motor preprosto crkne ali to samo pomeni da je potrebno menjat kak dolocen del in potem siba dalje?

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jun 06, 2013 8:50 pm

Dizel ima še par sestavnih delov ki jih običajen ne-turbo motor nima. Niti ni problem v tem da bi ti dodatni deli crkovali na veliko, ampak da pač poceni niso. Bencinska pumpa, 100€, dizl jurja, ipd..^^

Po kmečko povedano. Stvari pa so ponavadi bolj odvisne od stanja avta ob nakupu kot pa od česarkoli drugega. In par let stari dizli so po mojih izkušnjah bolj zjahani. zapisani kilometri pa so po večini na avtonetu.. napačni.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če jun 06, 2013 11:42 pm

Pri Cruzu je fora, da večji kot je motor manj pije. Se pravi 1.6 porabi več kot 1.8. Preverjeno! Kolega ima 1.8, avto ima nekje 142 konjev, 17 col in okoli 1300 se mi zdi ter porabo okoli 8 litrov s tem, da imamo mi kar nekaj klancev in do službe ima nekje 5, 6 kilometrov. Na AC do hitrosti 130 mu porabi 6,8 l. Motor je pač malo starejše zasnove/tehnologije, če bi temu to lahko rekel. Niso nekako konkurenčni novejšim bencinskim sodobnejšim motorjem in to samo po porabi. Ampak so zato neproblematični.
Se pravi, moje mnenje, če kupuješ Cruza bencinarja vzemi 1.8 motor z ročnim menjalnikom. Dizli pri Cruzu so pa itak odlični/vzdržljivi/neproblematični ter porabijo veliko manj.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe jun 07, 2013 8:06 am

Pri NA bencinarjih je glavni problem ker večina avtov nima dovolj dolge končne prestave za AC, zakaj je ni:
- ker na testnem ciklu nebi nič pomagala (nižje hitrosti) in bi številka o porabi bila lahko celo višja
- ker bi bila taka prestava primerna res samo za konstantno vožnjo po ravnini, malo klanca ali želja po pospeševanju bi zahtevala da voznik prestavi niže.

Turbo bencinar (ali dizlar) ima največjo prednost ravno tu, ker lahko vgradijo daljšo končno prestavo in voznik se zaradi dobrega navora ne bo počutil čisto brez moči, kot bi se pri NA bencinarju.

Kateri NA bencinar pa ima tako dolgo prestavno razmerje, razen Priusa :D včasih so bile še ene Honde Civic, danes je žal tako da ima ugodno prestavno razmerje za na AC samo močnejši motor, ki bo pa jasno bolj žejen povsod drugod.

Je pa žalostno to, da 1 liter višja poraba bencina v primerjavi z dizlom pomeni dodatna 2,1 €/100 km, če bi imeli trošarino glede na energijsko vrednost goriva bi bilo razlike samo še 1 €/100 km. V Angliji so že na takem razmerju, mogoče bomo v prihodnje tudi mi... no, verjetno nikoli.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jun 07, 2013 8:07 am

No, s temle cruzom smo malo zašli - dal sem ga bolj kot primer, kako je v ekonomsko-finančnem smislu lahko smiseln tudi nakup bencinarja in ne nujno dizla (po mojem mnenju, glede na realne izkušnje in dostopne podatke).
Pa, tisti cruze, ki sem ga dal za primer, so navedeni podatki kar dobro zveneli - star le par let, rea malo kilometrov, cena pa manj kot par let stari passati z vprašljivim številom kilometrov in marsikater na splošno vprašljiv.

Pri Cruzu je fora, da večji kot je motor manj pije. Se pravi 1.6 porabi več kot 1.8. Preverjeno!
To je povsem možno. Lahko da pa vzrok ni toliko v samem motorju, temveč so (morda? ne vem, ugibam) prestavna razmerja menjalnika pri tem motorju daljša, s čimer je na odprti cesti manj obratov..

bosko25 je napisal/-a:to ko govorimo o okvari dizelasev, a to motor preprosto crkne ali to samo pomeni da je potrebno menjat kak dolocen del in potem siba dalje?
Ponavadi menjaš del in šibaš dalje. Ni treba vedno menjat cele mašine, hehe.
Ampak že to lahko postane hitro zelo drag šport. Lahko gre turbina, ali pa injektorji, morda črpalka za gorivo, ne pozabimo na dvomasni vztrajnik... vsaka od teh stvari je takoj nekaj sto EUR, lahko tudi več..
Več pa naj pove kdo drug, jaz s starimi zmahanimi avti nimam veliko direktnih izkušenj - slišim in berem pa marsikaj..

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe jun 07, 2013 9:04 am

V vsakem primeru tudi NA bencinarji niso nepokvarljivi, (z zmernimi konji) nimajo ugodnih prestavnih razmerij za AC in jih je pozneje težko (dobro) prodat z veliko kilometri, ker jih ima večina relativno malo prevoženih.

Predlagam, da si malo ogledaš avtomobile "golfovega" razreda, se pravi Golf, Megane, Focus, Ceed, i30, ... Ti avti so že dovolj "domači" na avtocesti (manjši so bolj za silo), niso preveliki, imajo kar dosti prostora, stroški z njimi so pa zmerni. Poglej, kateri ti čisto po filingu najbolj sedejo in potem dalje sprašuj za bolj konkretna mnenja. Predlagam kak slovenski primerek od 1. lastnika s preverljivimi kilometri.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx So jun 08, 2013 10:57 am

Osyris je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:Če pa ti je res vseeno katero znamko voziš ( in ti je avto dovolj velik), pa je avto, ki ga je predlagal Ivan36 tudi dober. Imaš nov avto, z garancijo. Prav tako pa imaš v njem preverjeno renaultovo tehnologijo.

Prav tako ima potem neverjetno grd avto haha.. Vsaj glede na moj okus..

Osyris, pač vsak ima svoj okus. Sam če gledaš, da se na cesti vozi npr. Juke (ki je najgrši avto, kar se vozi na cesti zadnjih 10 let), je ta dacia pravi lepotec. Jaz sem mu pač predlagal, ker dobiš za mali denar dober avto v garanciji. Samo to je zopet če ne gledaš na znamko, ker pa je bosko25 napisal, da mu ni čisto vseeno zato ta avto odpade.

bosko25: tebi pa predlagam, da si pogledaš kakšnega Renault Megana, in imaš zelo veliko izbiro - tako da boš sigurno našel kakšne zelo lepo ohranjenega

Uporabniški avatar
robertos_664
Uporabnik

Napisal/-a robertos_664 So jun 08, 2013 9:27 pm

matejxx je napisal/-a:
Osyris je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:Če pa ti je res vseeno katero znamko voziš ( in ti je avto dovolj velik), pa je avto, ki ga je predlagal Ivan36 tudi dober. Imaš nov avto, z garancijo. Prav tako pa imaš v njem preverjeno renaultovo tehnologijo.

Prav tako ima potem neverjetno grd avto haha.. Vsaj glede na moj okus..

Osyris, pač vsak ima svoj okus. Sam če gledaš, da se na cesti vozi npr. Juke (ki je najgrši avto, kar se vozi na cesti zadnjih 10 let), je ta dacia pravi lepotec. Jaz sem mu pač predlagal, ker dobiš za mali denar dober avto v garanciji. Samo to je zopet če ne gledaš na znamko, ker pa je bosko25 napisal, da mu ni čisto vseeno zato ta avto odpade.

bosko25: tebi pa predlagam, da si pogledaš kakšnega Renault Megana, in imaš zelo veliko izbiro - tako da boš sigurno našel kakšne zelo lepo ohranjenega

Da je juke grd avto je tvoje osebno mnenje, meni je recimo zelo všečen. Dacie so pa vse po vrsti katastrofa, sploh izdelava in plastičnost.

bosko25
Nov uporabnik

Napisal/-a bosko25 Ne jun 09, 2013 4:40 pm

se ena stvar. ce bi kupil avto v tujini(avstrija), bi moral ob uvozu sem placat se neke davke se mi zdi. a se temu lahko kako izognem? npr. tako da avto registriram in zavarujem v tujini?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne jun 09, 2013 7:56 pm

bosko25 je napisal/-a:se ena stvar. ce bi kupil avto v tujini(avstrija), bi moral ob uvozu sem placat se neke davke se mi zdi. a se temu lahko kako izognem? npr. tako da avto registriram in zavarujem v tujini?

Ja, ob prvi registraciji v SLO se menda plača DMV, davek na motorna vozila - obračuna se od nakupne cene vozila, stopnja je pa odvisna od CO2 izpustov.
Načeloma se da registrirati v tujini, ampak si moraš prej zrihtat da imaš v tisti državi uradno prijavljeno začasno prebivališče. Seveda moraš potem v tisti državi potem tudi plačati zavarovanje.
O podrobnostih sicer ne vem dosti - če pa ve kdo drug, bi tudi mene zelo zanimalo!

Deathrow
Nov uporabnik

Napisal/-a Deathrow Če jun 20, 2013 4:32 pm

Prosim za mnenja in izkušnje o tem avtomobilu.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7427669&show=1

Zanima me poraba, vidim, da se jih dosti pritožuje nad porabo.Kaj manj pijejo motorji po letu 2011? Bral sem, da bi naj bili po letu 2011 1.6 motorji z 124 konji varčnejši od predhodnikov.

In še vprašanje, mislite da pride tale avto 9.990 s takšno opremo v tej avtohiši? Al je to cena osnovnega modela?

Hvala za odgovore in lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če jun 20, 2013 5:39 pm

Pojdi na testno vožnjo! Jaz bi raje vzel močnejši motor.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jun 20, 2013 7:11 pm

Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Deathrow
Nov uporabnik

Napisal/-a Deathrow Pe jun 21, 2013 8:20 am

Uf poraba čez 8 večinoma, to je zame preveliko.Delam na dan 80 km in imam od tega mestno vožnjo, magistralno cesto in podeželsko cesto.
Na eno stran imam 40 km, torej 5km mestne vožnje, 25 km magistralne ceste in 10 km podeželske ceste :)
Zanimajo me tudi C4..

.Kaj pa predelava na plin zgoraj navedenega cruza ali C4 ?

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe jun 21, 2013 10:51 am

Deathrow je napisal/-a:Uf poraba čez 8 večinoma, to je zame preveliko.Delam na dan 80 km in imam od tega mestno vožnjo, magistralno cesto in podeželsko cesto.
Na eno stran imam 40 km, torej 5km mestne vožnje, 25 km magistralne ceste in 10 km podeželske ceste :)
Zanimajo me tudi C4..

.Kaj pa predelava na plin zgoraj navedenega cruza ali C4 ?

Poglej, najlažje bo, če vzameš Cruza na test in se zapelješ ta krog in pogledaš porabo..
Glede na to kaj si opisal, sem prepričan da ta Cruze na taki relaciji ne bo pil 8litrov, ampak precej manj.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: aygo in 11 gostov