Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

matija111
Nov uporabnik

Nakup prvega avtomobila - Clio

Napisal/-a matija111 Po jul 01, 2013 11:25 am

Kupujem prvi avto, problem pa je da res nimam pojma o avtomobilih.
Napravil bom najverjetneje okoli 15-20k km letno, pogoji so pa predvsem poceni vožnja (najraje bi dizla) in avto ki se ne bo kvaril. in ima tempomat, vse ostalo znamka, barva... mi je pa popolnoma vseeno.

Včeš mi je tale dizel Clio http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7081904&show=1 ki pride tudi z eno mesečno garancijo, vendar pa klepet z prodajalcem res ne vliva zaupanja, tudi ni potrjena servisna knjiga in sem jih sem našel par kritik Avtotrgovine Keko na forumu. Avto naj bi imel prevoženih 150k+ km

Zato me zanima, kaj menite o moji odločitvi, avto je l. 2005 (precej star?).
Najlepša hvala za vsako pomoč in nasvet.

hahehihoh
Uporabnik

Re: Nakup prvega avtomobila - Clio

Napisal/-a hahehihoh Po jul 01, 2013 3:37 pm

Takle clio je lahko zelo dobra izbira, dizli so zelo varčni, po l. 03/04 pa tudi zanesljivi (zato glej tiste, ki so l. 2004 in novejši). Edino, kar ti priporočam je, da si malo prebereš o tem prodajalcu - je veliko slabega napisano. Morda bi bilo najbolje gledati za avti od fizične osebe, po možnosti od prvega ali drugega lastnika. 150000 km ni veliko, če so realni.

Če smem dati par predlogov...
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7442202&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7413963&show=1

Poglej si še, kaj dobiš za ta denar pri konkurenci (C3, corsa, ibiza, fabia...).

matija111
Nov uporabnik

Napisal/-a matija111 Po jul 01, 2013 8:53 pm

hahehihoh res hvala za odgovor. Bolj ko brskam po netu bolj me skrbi kaj je s kilometri. Zelo rad bi imel tempomat. Do nekje drugega tedna se bom odločil.

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Napisal/-a M-power Po jul 01, 2013 9:07 pm

Tempomat v 85% pomeni samo slabo in ne dobro:

- Večino avtov je z tempomatov uvoženih
- Tempomat imajo, ker so bili za potniške trgovce
- Noben nebo kupoval dragega tempomata, če nebo delal letno vsaj 35.000km na avtocesti, četudi je slovenski avto.

Če je avto uvožen in ima tempomat + tega je v rangu Cliota je definitivno z kilometri pri tem letniku na 300.000km. Sicer pa za ta denar ni, kaj druga za pričakovat.

Drugače pa :

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7458715&show=1
Zadnjič spremenil M-power, dne Po jul 01, 2013 9:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Po jul 01, 2013 9:09 pm

matija111 je napisal/-a:hahehihoh res hvala za odgovor. Bolj ko brskam po netu bolj me skrbi kaj je s kilometri. Zelo rad bi imel tempomat. Do nekje drugega tedna se bom odločil.

glede tempomata. Težko boš kupil Clia, ki bo že imel tempomat, saj ga ima zelo malo kateri Clio. Še vedno pa imaš potem možnost, da sam vgradiš tempomat.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To jul 02, 2013 7:05 am

Tega se na daleč izogni če nočeš težav. Gume 205/45R17 pomenijo preobremenitev celotnega podvozja, saj ni narejeno za takšno dimenzijo gum. Posledično boš redno menjaval končnike na podvozju, pa tudi kolesni ležaji na zadnji premi so enake dimenzije kot pri R5 zato ob takšnih valjarjih hitro spustijo dušo.

Kar se tiče tempomata ga v tej generaciji Clia ne boš dobil, saj je spadal pod dodatno opremo in je stal celo premoženje. Posledično ga imajo le redki.

Avtomobil ki si ga predlagal v prvem postu raje pozabi. Prodajalec je poznan po slabih vozilih brez porekla. Primerek v oglasu pa je milo rečeno sumljiv. Modro oblazinjenje je del serije Billabong (ga imam sam) in se je prodajalo leta 2003. Leta 2004 in 2005 pa je bil enak paket opreme (Dynamique) poimenovan v Extreme, avtomobil pa je dobil drugačno barvo oblazinjena (črtne kode na blagu). Omenjen primerek je sumljiv še zaradi novejšega odbijača (2004 oz. 2005 in dalje), manjkajo meglenke ki so bile serijsko pri Billabongih in kasneje Extreme... Žal pa se ne vidijo števci, ali so že od novejšega modela (elektronski prikaz temperature in nivoja goriva s črticami, medtem ko starejša verzija ima kazalca).

Kar se tiče DCI motorja, obvezno izberi 82KM različico, saj je slabotnejši 65KM motor popolnoma len in komaj dohaja promet. Pri tem bodi pozoren, da je motor redno servisiran (tovarna predvideva interval 30.000km), še bolje pa bi bilo če najdeš primerek ki so ga servisirali na 15.000km.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Ares
Novinec

Napisal/-a Ares To jul 02, 2013 2:56 pm

Koliko pa si pripravljen dati za avto? Kje imaš limit?

matija111
Nov uporabnik

Napisal/-a matija111 To jul 02, 2013 3:18 pm

Moj proračun je nekje do 6000, ubistvu čim nižji. Mogoče nebi smel omenit CLiota v naslovu, vendar je bil tist res poceni in ga tudi nebi zavaroval proti kraji... Sedaj se pa bolj nagibam k par let novejšim - trenutno brskam po avto.net, drug teden pa nameravam kupit avto.

Ali slučajno kdo ve kako je z garancijo, če se pokvari v tujini?

Pa še enkrat hvala vsem za pomoč!

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Napisal/-a M-power To jul 02, 2013 3:26 pm

tristan01:

Tega cliota, sem predlagal, ker ga ima uporabnik foruma, in zgleda da ima znano zgodovino, in je 2 clio v družini, tako da verjetno vedo kako se ga pravilno servisira. Glede pnevmatik, ima orginalne tudi, in je možen nakup z orginalnimi.. Končniki itd je zamenjano, tako da, če daš takoj ob nakupo jeklenke gor, ni bojazni. Te ALU pa prodas za 200-300€..

Torej Slovenski avto, ki je redno servisiran!

Lp

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To jul 02, 2013 8:19 pm

M-power je napisal/-a:tristan01:

Tega cliota, sem predlagal, ker ga ima uporabnik foruma, in zgleda da ima znano zgodovino, in je 2 clio v družini, tako da verjetno vedo kako se ga pravilno servisira. Glede pnevmatik, ima orginalne tudi, in je možen nakup z orginalnimi.. Končniki itd je zamenjano, tako da, če daš takoj ob nakupo jeklenke gor, ni bojazni. Te ALU pa prodas za 200-300€..

Torej Slovenski avto, ki je redno servisiran!

Lp

Ok, tole precej spremeni celotno sliko. Sam sem si o avtomobilu ustvaril sliko na podlagi oglasa. Dobil sem vtis da je avtomobil od kakšnega mladeniča, ki pada na velika kolesa in wana be karbon look.... Vozi temu primerno... Na težave s podvozjem pa sem opozoril na podlagi lastnih izkušenj kjer sem na DCI-ja nataknil gume 195/50 R15 ( ki sem jih tudi homologiral). Že te gume so 2 cm širše kot je tovarniško predvideno (175/65 R14). Pa že s to dimenzijo gum sem po dveh letih moral menjati en končnik, ter sta shodila oba zadnja ležaja pred 100.000km. Ob menjavi zadnjih ležajev sem ugotovil tudi vzrok - kot že napisano kolesni ležaj je (skoraj) istih dimenzij kot pri R5.

Če je avtomobil redno servisiran in so na voljo tudi platišča normalnih dimenzij se mi ne zdi slab nakup. Le preveriti je treba da se pod nalepko ne skriva kakšno presenečenje v obliki poškodovanega laka.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
MaReX93
Novinec

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a MaReX93 To jul 02, 2013 9:00 pm

Glih vidim, kaj se piše tukaj. Ja vozi ga še mladenič, nedavno nazaj dopolnil 20 let ;) Mrzlega nisem nikoli tišal v polno, dokler ni bil ogret. Tišal sem ga večinoma po avtocesti... povprečje 140km/h
Alu felge so bile montirane na začetku aprila, in od takrat se vozim po cestah pazljivo zaradi felg, ker zaradi nikoprofilnih gum je kar trdi. in se tudi zavedam da trpijo končniki.
25.03.2013 Opravljen mali servis pri 157800km. (menjalo se je: Olje, Naftni filter, Oljni filter, zavorne ploščice, L+D Končniki, manšeta.) pravtako optika..

Pod folijo pa se skriva zakitana pobrušena hawba ki pa je taka:
Slika

Saj ga nebi imel namena prodajat če sosed nebi prodajal svojega, ker hočem od njega kupit avto.

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Sr jul 03, 2013 2:18 pm

tristan01 je napisal/-a:Žal pa se ne vidijo števci, ali so že od novejšega modela (elektronski prikaz temperature in nivoja goriva s črticami, medtem ko starejša verzija ima kazalca). LP Tristan01

So novejši števci, vidi se modra obroba merilnikov, katero je imel Billabong (Extreme ima rdečo).

In ja, jaz bi ti tudi odsvetoval nakup tega Cliota. Počekiraj malo temo Nategatorji in boš videl da je bil velikokrat omenjen. Takšnega lepo ohranjenega Cliota boš lahko brez težav dobil tudi od fizične osebe.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov