Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

dejan983
Nov uporabnik

Nakup enoprostorca

Napisal/-a dejan983 Ne dec 08, 2013 10:24 pm

Pozdravljeni.

Znašel sem se v fazi, ko moram zamenjati stari avto. Namen imam kupiti novi avto. Ker imam sedaj družino sem se usmeril v iskanje enoprostorcev. Sam nisem največji strokovnjak na tem področju, zato bom vesel vsakega nasveta, usmeritve in pomoči. Predvsem, ker bo moje poizvedovanje kar precej široko.

No v glavnem se odločam med naslednjimi modeli:
1. Peugeot 5008
2. Citroen Grand C4
3. Ford Grand C-Max
4. Toyota Versa
5. Volkswagen Touran
6. Opel Zafira Tourer
7. Mazda 5

Ker avto seveda kupujem za več let, bi prosil za kakšen nasvet z vaše strani. Kakšne izkušnje ali poznane dobrodošle informacije, kot npr.

- Kako je kaj z okvarami pri posameznih modelih - pri katerih je večja verjetnost?

- Kaj se bolj priporoča motor 1.6 ali 2.0. Kupujem pa dizla?

- Kolk se da verjet prikazanim porabam v katalogih?

- Kak je kaj z rezervnimi deli (cenovno). Ali ima kateri posebej drage dele?

Hvala za vsakršno pomoč.

Lep pozdrav,
Dejan

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Nakup enoprostorca

Napisal/-a Energetik81 Po dec 09, 2013 9:23 am

Najprej povej, koliko km/leto boš delal, potem ti lahko svetujemo benz/dizl. Glede motorja pa povej, kje in kako voziš.

Porabe v katalogih so primerne za primerjavo med posameznimi vozili, seveda boš imel potem ti lahko precej drugačno, glede na tvoj tip vožnje.

Koliko otrok imaš? Premisli tudi o karavanu, ker boš po defoltu imel s karavanom nižjo porabo kot z enoprostorcem (manjši upor). Z 2 otrokoma bi komot shajal s karavanom, s 3 boš moral pa iskati točno določen model enoprostorca, kamor pašejo 3 otroški sedeži v zadnji vrsti.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po dec 09, 2013 10:06 am

Glede cene rezervnih delov - koliko let pa nameravaš avto imeti?
Ker če kupuješ novega, je dosti šans da vsaj prvih 5-6 let ne bo treba kaj večjega menjati, razen potrošnih delov (oljni fltri, morda kake zavorne obloge itd). Vsaj prva 4 leta (ali več) imaš pa itak garancijo, če bi imel smolo.

Mislim pa da so azijski avti dostikrat dragi glede popraivl in rezervnih delov (ne vem, tak občutek sem dobil ko malo berem okoli, bi bilo treba bolj natančno prešudirati). Recimo VAG skupina (VW, Škoda itd) pa ima v bistvu dokaj razumne cene servisiranja (pri VW te fino oberejo pri nakupu avta, pri ceni servisiranja so pa potemnačeloma precej bolj prizanesljivi).

Še glede odločitve za enoprostorca: jaz v situacijah kot je tvoja, vedno navijam za enoprostorca in ne za karavana, ampak vseeno upam da si preveril, če ti res bolj ustreza enoprostorec - ljudje smo si različni in dobro je, če enoprostorca res gledaš zato ker ti bolj odgovarja in ne zato, ker vsi tako delajo.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Novinec1968
Novinec

Napisal/-a Novinec1968 Po dec 09, 2013 10:38 am

Zdravo,

Imam Zafiro Tourer 2.0 CDTI (165KM) letnik 2012. Zaenkrat prevoženih 60k km brez težav in okvar. Povprečna poraba po BC je 7.0l
Redni servis na 30k km. Cena prvega je bila € 240,00, cena drugega servisa je bila €350,00. Drugih stroškov zaenkrat ni bilo.
Letne gume Bridgestone Potenza 18" so se v dveh sezonah toliko obrabile, da jih bom moral spomladi zamenjati.
Avto se lepo pelje in z njim sem zelo zadovoljen.
Plusi Zafire Tourer:
- Dobri pospeški in visoka končna hitrost (208km/h tovarniško)
- Relativno varčen pri porabi goriva
- Udobje med vožnjo
- Tehnično napreden
- Fleksibilnost v potniški kabini
- Ugodna nabavna cena
Minusi zafire Tourer
- Sedeža v tretji vrsti nista nastavljiva (nprej, nazaj)
- Glede na velikost vozila relativno skromen prtljažnik
- Določeni detajli zunaj in v vozilu bi bili lahko lepše narejeni

Med 2003 in 2006 sem imel Tourana 1.9 TDI. prevozil sem skoraj 120k km. Povprečna poraba po BC 6,8l. Touran je dober avto, vendar meni slabši od ZT. Imel je nekaj težav - Webasto, nastavitev zadnje preme (posledično uničene zadnje gume na notranjih robovih), težave z vžigom... Kljub vgrajeni 6. prestavi imaš pri vožnji po AC občutek, da se motor matra s previsokimi vrtljaji, v kabini pa je dokaj hrupno.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po dec 09, 2013 11:54 am

Koliko otrok imaš? Glede na to, da si našteval same take z možnostjo tretje vrste sedežev - to res rabiš? Prtljažnik je večinoma dovolj velik tudi pri "običajnih" izvedbah.
Pozabil si na S-Max-a in G Scenica. Kaj pa velikoprostorci (Berlingo ipd)?

dejan983
Nov uporabnik

Napisal/-a dejan983 Po dec 09, 2013 8:22 pm

Hvala za dosedanje odgovore.

Trenutno imam enega otroka (9 mesecev), vendar je v kratkem plan še vsaj po enem. Ker pa avto kupujem vsaj za 7 - 9 let, raje že sedaj gledam nekoliko prostornejše avte. S-Max sem gledal sam kolk sem dobil občutek težko dobiš ta model pod 27.000 EUR, jaz pa za avto vsekakor ne nameravam dati več kot 22.000 EUR (res zgornja meja).

Ima kdo predstavo za koliko približno bi se lahko okvirno pričakovalo za Golf V, letnik 2005 (1.9 TDI) - pri menjavi staro za novo?

LP,
Dejan

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To dec 10, 2013 4:05 pm

dejan983 je napisal/-a:Hvala za dosedanje odgovore.

Trenutno imam enega otroka (9 mesecev), vendar je v kratkem plan še vsaj po enem. Ker pa avto kupujem vsaj za 7 - 9 let, raje že sedaj gledam nekoliko prostornejše avte. S-Max sem gledal sam kolk sem dobil občutek težko dobiš ta model pod 27.000 EUR, jaz pa za avto vsekakor ne nameravam dati več kot 22.000 EUR (res zgornja meja).

Ima kdo predstavo za koliko približno bi se lahko okvirno pričakovalo za Golf V, letnik 2005 (1.9 TDI) - pri menjavi staro za novo?

LP,
Dejan

Za ta denar se da dobiti tudi Grand Scenica z 1.6dCijem.

Glede gofa: če ga boš proda sam boš dobil več ;) Tako da če imaš le možnost poskusi sam prodat avto.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To dec 10, 2013 5:03 pm

dejan983 je napisal/-a:Hvala za dosedanje odgovore.

LP,
Dejan

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=696 ... nd-POPUS...

če pa hočeš dizla:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=536 ... 0%9Ee%20od
Trend je cenejši, pa ima vse kar rabiš
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov