BlackGuard je napisal/-a:Hejla, forum prebiram že dlje časa, ampak sem se registriral šele sedaj, ker imam nekaj vprašanj glede nakupa avta.
Torej, punca kupuje avto in gleda avto, ki je ranga velikosti Focusa, Leona, i30,... Letnik vsaj 2009 in cena do 7000, če je avto v res dobrem stanju še 500 € več.
Zelo všeč ji je Focus in je že skoraj odločena, da se ga bo vzelo. Kilometrov bo delala verjetno okoli 10.000 letno. Večinoma regionalne ceste in mesto. Zanima me kaj je bolj priporočljivo, če bi se odločila vzeti dizla, 1.6 TDCi, 1.8 TDCi ali 2.0 TDCi? Zanima me tudi, če imajo vsi trije DPF filter, če se pogosto zapaca (glede tega me skrbi) in kako je na splošno z zanesljivostjo teh motorjev (serijske oz. pogoste napake?). Ti motorji imajo ketno ali jermen?
V izboru je tudi bencinski motor. Na voljo vidim, da sta dve verziji motorja 1.6 (1.6 i in 1.6 Ti-VCT). Kako je kaj s tema motorjema? Serijske napake oz. znane hibe? Pred časom sem na tem forumu bral poste uporabnika, ki je imel težave s porabo olja pri bencinskem motorju (sicer ne vem katerega letnika, lahko, da je bil avto starejši). Imate kakšne izkušnje s tem? Oba motorja imata verjetno jermen?
Kaj pa kakšne splošne napake, ki se ne tičejo motorjev?
Sva tudi malo brala glede kvalitete pooblaščenih servisov in sva večinoma naletela na bolj kot ne negativna mnenja. S katerim imate dobre izkušnje oz. h kateremu peljete svoj avto? Sva pa z obale in bi želela servisirati kje v bližini.
Druga možnost je tudi Hyundai i30. Zanj naju zanimajo enake stvari kot za Focusa. Zanesljivost (motorji dizel, bencin in na splošno), servisi, napake,...
Imate vi kakšne predloge za kakšno drugo znamko?
Leto dni nazaj smo bili pred enako dilemo, ali vzeti za drug avto s katerim bi naj delali cca. 10000 km (no v prvem letu smo jih potem naredili 16500) vzeti benzin ali dizel.
Odločitev je padla za dizel. Zakaj. V našem primeru sta bila bencinarja (ponudba je bila omejena na zgolj dva primerka) tega modela ko smo kupovali za nekje 1500 eur dražji. V letu dni se privarčuje za cca 600 eur pri porabi in ključno je bilo pa, da po preteku petih ali šestih let kolikor naj bi avto uporabljali ne verjamem, da bi nam bencinarja sploh kdo želel vzeti v račun (staro/staro ali staro/novo), kar pomeni dodatni stroški amortizacije, recimo zopet kakšnega tisočaka, če ne več.
Razmislita in preračunajta. Pa ne preveč poslušat kako pri dizlih odpoveduje vse po vrsti, ker kar vsem pa tudi ne odpove vse kar je možno.
Pa dobro kupita.