Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

cusco112
Nov uporabnik

Nakup dizla ali benzina + plin?

Napisal/-a cusco112 To jan 28, 2014 2:17 pm

Trenutno vozim Citroen C4 diesel 1.6hdi letnik 2008, ki pa ima ze blizu 200k.
Delam v Zürichu zato se dvakrat na mesec peljem v Slovenijo + naredim se dnevno 30km po Zürichu kar znese CA 4000 km mesecno... Ker so se mi zacele na tem avtu pojavljati tezave razmisljam o nakupu novega, sicer s popravili nimam tezav kajti to počne oče in tudi deli niso dragi- problem je samo ker nimam avta na voljo!

Zelo se mi dopade DS4 močan polno opreme in meni zelo všečen pa tudi predrag mi ni...
Nisem pa se še odločil ali vzeti diesla ali bencina + plin???
- Gledal pa sem rabljene DS4-ke na avtonet, 2011,2012
- Samo en bencinc je na voljo pa se ta nima cene ... http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=808 ... ort%20Chic
- Diesli so od 14-15k

Predvidevam da so bencinci cenejsi??

Zanima pa me predvsem kaj se mi bolj splača tako cenovno kot to da bo čim manj časa šlo za servise...

Poraba pri Citroenu C4 mam med 5-6l po računalniku pri DS4 bo verjetno nekaj istega...

Torej bencin ali diesel??
Zadnjič spremenil cusco112, dne To jan 28, 2014 3:06 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Re: Nakup diesla ali benzina+plin???

Napisal/-a J.McLane To jan 28, 2014 3:04 pm

Če tako na hitro gledaš po avto.net bencinski modeli niso nič kaj bistveno cenejši od dizlov, razlog je verjetno v prevoženih kilometrih, je pa vprašanje koliko so prodajalci optimistični ali obupani in bi bili pripravljeni spustiti ceno. Ampak ponudbe bencinarjev je v razredu vozil Golf že manj, v razredu Passat pa jih praktično ni.
Drugi problem na katerega boš naletel pri sodobnih turbo bencinarjih je direktni vbrizg goriva, kar posledično podraži predelavo na plin.

Klub vsem bi se sam otepal dizelskega motorja do zadnjega, čisto subjektivna želja :lol:
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Nakup dizla ali benzina + plin?

Napisal/-a xxl To jan 28, 2014 6:36 pm

Če že plin,potem samo tovarniško vgrajenega.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To jan 28, 2014 7:21 pm

Tuki so
http://fahrzeuge.autoscout24.de/?atype= ... fromhome=1

Bencin VTI120 6,2l/100 km vs dizel 110 4,7l/100km cena praktično eneka :) Samo za 4000 km mesec bi jaz nekaj večjega ?!

Za 12700 je pa že C5
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=799 ... 061000KM...
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=773 ... %20SLO%20-

cusco112
Nov uporabnik

Napisal/-a cusco112 Sr jan 29, 2014 12:53 pm

Hvala za odgovore,ceprav jih ni ravno dost.
Zgleda se še diesel vseeno bolj splaca...

Ivan36:

Se mi zdi da to kar si ti napisal čisto slovensko mišljenje. Avto naj bo čimvecji, ceprav ga vecina ne potrebuje ( se mi zdi da ima v Sloveniji ze vsak drugi karavana :D )
Za mene pa punco je C4 cisto dovolj, druzine pa se ne nacrtujem kmalu :D. Zraven tega so mi C5 grdi! DS4 pa mi je hud ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jan 29, 2014 1:03 pm

cusco112 je napisal/-a:Ivan36:

Se mi zdi da to kar si ti napisal čisto slovensko mišljenje. Avto naj bo čimvecji, ceprav ga vecina ne potrebuje ( se mi zdi da ima v Sloveniji ze vsak drugi karavana :D )
Za mene pa punco je C4 cisto dovolj, druzine pa se ne nacrtujem kmalu :D. Zraven tega so mi C5 grdi! DS4 pa mi je hud ;)

Glej, človek ti je čisto dobronamerno svetoval - glede na to da delaš 4000 km mesečno in nekajkrat kar dolge poti, bi ti pogosto prav prišel avto, ki je bolj primeren za dolge avtocestne poti, za čimveč udobja.
Kaj kdo potrebuje ali ne potrebuje, bi se pa tudi dalo razpravljati...

Glede Slovencev (in splošno Evropejcev) bi pa jaz kvečjemu rekel, da kupuje(m)o dokaj majhne avtomobile...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr jan 29, 2014 1:29 pm

Za avtocestne vožnje je pomemben količnik zračnega upora in čelni presek, na porabo pa ima velik vpliv prestavno razmerje. Majhen avto z odsekanim zadkom bo imel tipično večji količnik zračnega upora in kljub manjšemu čelnemu preseku mogoče ne boljši na AC kot večja limuzina. Prestavno razmerje pa proizvajalci žal prilagodijo tako da se avto v 6. prestavi ne obnaša kot crknjen konj. Torej potrebuješ dizelski navor, ali pa dolg menjalnik na NA bencinarju, kar boš pa dobil samo v razredu večjih limuzin, če sploh.

Daky
Nov uporabnik

Napisal/-a Daky Sr jan 29, 2014 1:49 pm

Gede na to da razmišlaš o dizlu in plinu, bi se jaz odločil za plin, saj bi se pomoje hitro poznalo pri prišparanem denarju. Drugače bi pa jaz na tvojem mestu še malo pogledal za avtomobile na mobile.de in pa autoscout24.com, ker glede na to da se že tako ali tako veliko voziš v tujino in tam preživiš veliko časa, se mi zdi logično da še tam pogledaš za kakšen avto, ker je ponudba veliko večja.

Lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jan 29, 2014 1:56 pm

sonic je napisal/-a:
cusco112 je napisal/-a:Ivan36:

Glej, človek ti je čisto dobronamerno svetoval - glede na to da delaš 4000 km mesečno in nekajkrat kar dolge poti, bi ti pogosto prav prišel avto, ki je bolj primeren za dolge avtocestne poti, za čimveč udobja.

x2

Če že "racionaliziraš" izbiro, potem nima niti DS4 smisla, ker je v primerjavi s C4 nepotrebno "preseravanje". =P

Jaz bi se na tvojem mestu bolj nagibal k dizlu, ker pri plinu zna bit problem manjši domet/prtljažnik in imaš dvojne servise (avto+plinska naprava), kar zna bit nadležno, če si doma recimo samo čez vikend, sploh pa če pride do okvare in ne veš, kje je vzrok.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Sr jan 29, 2014 2:02 pm

Mogoče za začetek ne bi bil odveč podatek kakšna je cena goriv v Švici, npr. dizla napram LPG plinu?

Imata pa tako dizel kot bencinski in na LPG predelan motor, vsak svoje pluse in minuse.

Minusi dizla so, da ima bolj zakomplicirano sestavo agregata oz. je sestavljen iz večjega števila zadev, ki se po določenih prevoženih kilometrih menjavajo ali obnavljajo kot potrošni material.

Minus LPG vozila pa vidim v tem, da če ga ne bo zmontiral nekdo, ki je dejansko ekspert za te zadeve, boš imel stalne težava pri vožnji na LPG in s predelavo nikakor ne boš zadovoljen.

Osebno se vozim na LPG že zadnjih 6 let in sem s tem zelo zadovoljen, vsak pa naj se sam odloči katera opcija mu je bolj smiselna. ;)

cusco112
Nov uporabnik

Napisal/-a cusco112 Sr jan 29, 2014 3:22 pm

Saj pa nobenga nisem napadal :D, zahvalil sem se za vse komentarje!
Povem pac svoje mnenje...

J.McLane je napisal/-a:Za avtocestne vožnje je pomemben količnik zračnega upora in čelni presek, na porabo pa ima velik vpliv prestavno razmerje. Majhen avto z odsekanim zadkom bo imel tipično večji količnik zračnega upora in kljub manjšemu čelnemu preseku mogoče ne boljši na AC kot večja limuzina. Prestavno razmerje pa proizvajalci žal prilagodijo tako da se avto v 6. prestavi ne obnaša kot crknjen konj. Torej potrebuješ dizelski navor, ali pa dolg menjalnik na NA bencinarju, kar boš pa dobil samo v razredu večjih limuzin, če sploh.

Torej po tvoje, ce primerjamo C4 in C5. Na avtocesti vozimo 130 km/h C5 bo manj pil ob tem da imata oba 110 konjev (oba imata 6 prestav...)???

Tovarniski podatki: Izvenmestna voznja C4- 3,9 l, C5- 4.1l
Za mestno je itak se vecja razlika. Vem da to porabo tezko dosezes je pa za primerjavo.

Sedaj tankam v Avstriji in Nemciji kjer je diesel kr cenejsi.... V Svici je benzin najcenejsi, nam cudno njim ne :)

DS4 zato ker so mi DS- modeli zadeti v nulo (zunanjost in notranjost)- vsake oci imajo svojega malarja ;)

Se enkrat hvala za vsa mnenja,komentarje!

Daky
Nov uporabnik

Napisal/-a Daky Sr jan 29, 2014 3:28 pm

Evo cene goriv http://www.fuel-prices-europe.info/ zanimivo je da je bencin v Švici zgleda da celo cenejši kot dizel.

Drugače se pa z manjšim dometom ne strinjam ker je domet u bistvu še večji, ker pokuriš plin potem pa lahko dodatno še bencin. Meni osebno se tudi ne zdi velik problem bolj pogosto tankati, sploh če tankam za pol manj denarja.
Če prav vem je treba servis plinske naprave opraviti enkrat letno, tako da če si najdeš mehanika ki servisira za plin in hkrati naredi normalni servis vozila tudi to ni noben problem. Je pa res da mora biti plin vgrajen strokovno, tako da kasneje nimaš težav s tem. Drugače pa ima vsaka stvar tako kot je napisal Zmaj78 svoje prednosti in slabosti, tako da si vzemi čas in malo naštudiraj zadeve :D

Ps. če ti je ds4 všeč, ga vzemi, ker je tudi meni veliko bolj atraktiven od ostalih :D

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr jan 29, 2014 3:33 pm

Nebi vedel, ima pa C5 nekaj minusov, velika teža (zaviranja na AC bodo prinesla večjo izgubo), širše pnevmatike (če so širše), kar predstavlja večji kotalni upor. Z NEDC številkami pa si žal ne boš mogel pomagati ker v tistem izvenmestnem ciklu praktično ni AC, tako da ali je C5 bolj varčen pri 130 kmh od C4 ostaja neznanka.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov