thunderbolt je napisal/-a:Zanima me, kako pa je s stroški vzdrževanja vozila v premium rangu npr. MB C, BMW 3, A4, tudi volvo v primerjavi z "nepremium" vozili kot je npr. laguna, passat, kak japonec? Abbe in tristan sta že nakazala odgovor, ampak zanima me bolj konkretno - lahko kdo pove iz lastnih izkušenj - je očitnejša razlika v vzdrževanju (če sploh)?
Lahko ti primerjam moj Volvo S60 D5 2003 in očetovo Laguno 1.9 dci letnik 2002. Poraba podobna (moja celo nižja, a imam večinoma AC medtem ko on kratke relacije do službe), gume enake, okvar nima noben nekih večjih. Moj kolesni ležaj je cca 100€, njegov 20-30€. Ves čas menja "kugle" in nosilce stabilizatorjev, jaz sem enkrat nosilce, 10-15€ na kos. Menjal sem še zadnje amortizerje, komplet 120 € (Monroe). Oče je moral menjati tisti čitalec kartice v kabini - cca 300€ pa ene 2x ali 3x vodila za električni pomik stekla (vsakič 80€ + delo) + en zvočnik v vratih + ključavnico v vratih za centralno zaklepanje (nova cca 150€, z odpada 40 ali 50€). Jaz sem menjal spredaj nosilce amortizerjev, on amortizerje. Pa to govorim v celem našem lastništvu in noben od avtomobilov nima malo km. Turbine noben od naju ni menjal niti zaenkrat ne kaže, da bo treba (mogoče jo je na laguni lastnik pred njim, na volvu baje ni bila menjana - besede lastnika pred mano). Sicer ima avto dlje od mene cca dve leti - on nekje 6 let, jaz pa 3,5 leta.
Če kupiš dober primerek, ki ne crkuje, bistvene razlike v vzdrževanju ni. Imam malo dražje zavarovanje, cestnine so iste. Ima pa vsak od teh dveh vozil prednosti in slabosti: volvo je trši, močnejša mašina, laguna bolj prostorna znotraj, volvo bolj varen, manj se ga krade, avdio sistem v volvu svetlobna leta pred laguninim, je pa dražji za kupiti pa težko je najti primerek, ki nima ogromno prevoženih km (vsaj po števcu)... Tudi rabljenih rezervnih delov ne najdeš čisto na vsakem odpadu, a vse se da.
Stric je pa imel passata, v katerega je zmetal ogromno denarja in ga na koncu zamenjal za......novejšega passata. Pravi da zato, ker so deli poceni. Če meni na Volvu kaj crkne pravi, da bo dražje kot če njemu... A jaz pravim tako - pri nakupu ne smeš razmišljati, da ti bo skoz crkoval ampak kupuješ tisto, kar misliš, da ne bo crknilo nikoli...