Napisal/-a Rauchmann Ne mar 09, 2014 12:17 am
O da, zadnji mostovi so glavni križ pri saxojih/106-kah. Glej da ne bo pretirano utrujen odzadaj, ker enega dne bo avto na lepem takšen kot da si 400 kg cementa dal v prtljažnik. Been there done that. Saxoja sem nato zamenjal z Cliom 1.2 8v (D7F motor). Imel sem srečo da sem naletel na lepo vzdrževanega, tako da smo v zadnjih treh letih menjali samo potrošni material. Razen tipičnih starostnih težav ga še nič hudega ne matra, čeprav že pošteno kaže svojih 18 let. Sicer pa je med poceni arncami clio I zadetek v polno. Z 1.2 mašino je varčen, med najpočasnejšimi nisi (motor se rad vrti in daje vse od sebe plus da ima 840 kg), 1.4 pa že leti kakor sneta sekira, ni zahteven, solidna lega na cesti, dokaj udoben (le da sedeži v osnovnih paketih opreme ubijajo na dolge poti, RT ima boljše sedeže z nastavitvijo ledvenega dela). Pravzaprav se tu najde problem, ker večinoma imajo samo O od opreme, bolje da pogledaš za RT-ji. O varnosti ne bom razpravljal.
Saxoji so znotraj moderneje oblikovani od clia I in brata dvojčka P106, ki sta razvojno starejša kar nekaj let. Tudi ona dva nista biser pri varnosti, vendar za majhen denar ponujata maksimum ki ga lahko dobiš. Veselo varčno mašinco (s tem misli na 1.1i, 1.0 je žalost, 1.4 pa je itak zmaga), relativno udobje, po drugi strani pa ne toliko opreme in občutljive zadnje mostove. Kot je lisko rekel glej da niso pregniti, ker se bo ljubezen med vama hitro končala.