Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

damo1023
Nov uporabnik

Varnost kupovanja avta pri dilerjih

Napisal/-a damo1023 To mar 18, 2014 1:01 pm

Zanima me, kakšno varnost ima kupec, ki kupuje avto pri firmi in ne od fizične osebe.

Konkretno:

Nagledal sem avto, vendar je diler-firma davčni dolžnik, občasno blokiran račun itd... Kako sem lahko ziher, da bom avto dobil (avto je na zalogi in to ni kupovanje po naročilu) in da mi ga ne bo prišla davčna uprava (čez 1 dan, mesec, leto) zarubit zaradi dolgov/stečaja itd. te firme, od katere sem ga kupil. Sicer me je minilo poslovanje s takim, ampak, ni rečeno, da se ne moreš zajeb.. kje drugje.

Kako sploh poteka nakup avtomobila pri dilerju? Po moje bi bila najbolj ziher možnost, da greš naredit prepis na UE - dilerju najprej pokažeš denar, in ko je prepis dejansko narejen tam na licu mesta odkartaš eure. Če na avtu "visi" kako breme (npr. neplačani davki itd.), ti verjetno ne morejo nardit prepisa, vendar denar je še pri tebi in na varnem.

Kako se maksimalno zavarovati, saj država očitno dopušča vse mogoče, narod pa plačuje.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Re: Varnost kupovanja avta pri dilerjih

Napisal/-a GiGi1985 To mar 18, 2014 2:11 pm

Sprašuješ kako se maksimalno zavarovati? Preprosto, da se izogneš taksnemu nakupu. Na avto.netu je 170.000 oglasov trenutno, zagotovo so med njimi tudi takšni nakupi, kjer boš brez skrbi zaspal, da ti ne bodo zaplenili vozila.
Freude am Fahren

damo1023
Nov uporabnik

Napisal/-a damo1023 To mar 18, 2014 4:41 pm

Problem je, ker imam dokaj specifične želje (oz. jih ima žena) in takih avtov ni veliko.

Daky
Nov uporabnik

Napisal/-a Daky To mar 18, 2014 6:27 pm

Kaj pa če bi še povedal za ker avto gre?

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 To mar 18, 2014 7:53 pm

Glede na to, da ne vemo za kater avto se gre in katerega trgovca se je težko pogovarjat. Možnost je tudi tujina, mobile.de ali autoscout24, je zagotovo večja izbira. Če imaš voljo in čas, lahko greš sam v nakup, je pa tudi dosti trgovcev, ki ti uvozijo avto, kot si ga želiš, je pa v tem primeru spet malo rizika, ker nekaj kupiš, kar ne vidiš.
Katero vozilo si ogleduješ, ti bo mogoče kdo lahko kaj več svetoval?
Freude am Fahren

damo1023
Nov uporabnik

Napisal/-a damo1023 To mar 18, 2014 9:09 pm

Za zeno iščem Audi a4 avant l. 10-11, bele barve. Tale mi nekako deluje vreden ogleda, sem jih ze nekaj videl, pa so zmatirani in neprivlacni. Hm, ce bi bil jaz dealer, bi vsak avto spoliral, se veliko hitreje zaljubis vanj.

Torej, kaj menite o tem avtu in tem prodajalcu (firma je menjala kar nekaj naslovov, kar mi ne vliva zaupanja).

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=824 ... -%20NAVI...

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare To mar 18, 2014 9:50 pm

Ni varnosti!
lp

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 To mar 18, 2014 11:00 pm

Takšen audi a4 pa res ni noben specifičen model, saj je tega kot smetja na avto.net in predvsem po ostalih evropskih spletnih strani za nakup in uvoz avtomobilov, je pa to moje osebno mnenje... Drugace raje pri takem rangu avtomobila(a4,passat,a6,itd.) pripelji sabo kaksnega avtomehanika da ti pojasni vsaj okvirno, ce se splaca kupiti dolocen avto, saj je velika verjetnost da so vrteni števci na avtih iz uvoza na podlago +100k km.

damo1023
Nov uporabnik

Napisal/-a damo1023 Sr mar 19, 2014 7:08 am

No, res da ni taka huda specifika, ampak ko napišem vse kriterije (letnik, barva, xenon, isofix, ohranjen, NEšportno podvozje, malce opreme, NA ZALOGI), jih ostane na prste. In odštejem tiste, ki sem že videl, in tiste, ki že preko telefona palamudijo (kao avto prodaja frend, točnih podatkov o avtu ne ve, frendove številke pa noče dat - ja, tud taki kekci so) mi ostaneta trenutno le še dva. Sicer se mi ne mudi z nakupom, ampak malo sem že sit sem tega iskanja. Treba bo neki kupit, pa da bo spet mir za 7 let.

Glede samega avta pa: preverjanje v VAG bazi, če vse štima, pol pa še preverjanje laka, pa ogled mehanika, mogoče še na tehnični pregled (ki ga itak moram naredit) in to mislim da je to.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr mar 19, 2014 8:44 am

damo1023 je napisal/-a:Nagledal sem avto, vendar je diler-firma davčni dolžnik, občasno blokiran račun itd... Kako sem lahko ziher, da bom avto dobil (avto je na zalogi in to ni kupovanje po naročilu) in da mi ga ne bo prišla davčna uprava (čez 1 dan, mesec, leto) zarubit zaradi dolgov/stečaja itd. te firme, od katere sem ga kupil.

Naj še kdo drug pove, če jaz česa ne vem, ampak če takoj plačaš in hkrati na UE narediš prepis avta nase, ne bi smelo biti problemov?
Saj takojšnji prepis oz. registracija na novega lastnika (kot si sam opisal spodaj)je itak običajni postopek, ali ne?
Drugo bi bilo če bi avto vzel na leasing, tedaj je formalno še vedno v lasti firme - leasingodajalca.

Kako sploh poteka nakup avtomobila pri dilerju? Po moje bi bila najbolj ziher možnost, da greš naredit prepis na UE - dilerju najprej pokažeš denar, in ko je prepis dejansko narejen tam na licu mesta odkartaš eure. Če na avtu "visi" kako breme (npr. neplačani davki itd.), ti verjetno ne morejo nardit prepisa, vendar denar je še pri tebi in na varnem.

V zadnjih letih sem dvakrat prodajal avto (kot fizična oseba fizični osebi in smo obakrat delali točno po opisanem tvojem postopku, tudi jaz pa ne vem če je kak detajkl drugačen če kupiš od firme.

Tudi ne vem če lahko na avtu 'visi kako breme' - verjetno misliš kaj podobnega kot plomba na nepremičnino, ampak ne vem če tudi za avte obstaja kaj opdobnega. Kot rečeno, to je verjetno bolj relevantno v primeru leasinga, ko je avto še v premoženju te firme (ti ga samo najemaš) in v primeru stečaja se verjetno znajde v stečajni masi, z vsemi ostalimi sredstvi firme....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po mar 24, 2014 3:00 pm

Če urediš prepis vozila na sebe (ali na leasing hišo), potem trogvec nima nič več z avtom... ti si ga plačal in to je to. Tudi če gre v stečaj, nima tvoj avto nič s tem.

Edini riziko je, če je bil avto ukraden, takrat pa ti ga "zaplenijo" ne glede na lastništvo, pošteno plačilo ipd.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po mar 24, 2014 3:09 pm

Glede na to, da je iz nemškega trga, avant z dizel motorjem in z magičnimi 153kkm povrhu tega še z servisno knjižico, ki je zelo velika verjetnost, da je ponarejena ga osebno sploh ne bi povohal, ker bog ve kaj še vse skriva. Pleh je še najmanjši strošek
Lp

damo1023
Nov uporabnik

Napisal/-a damo1023 Po mar 24, 2014 3:30 pm

Izpis iz VAG servisne baze nima nobene teže?

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Po mar 24, 2014 11:49 pm

damo1023 je napisal/-a:Izpis iz VAG servisne baze nima nobene teže?

To ima neko veljavo in vrednost, tako da, če tam vse štima in je v servisni knjžici napisano in zabeleženo identično pol ne bi smelo biti panike. Srečno pri nakupu ;)

bluesman
Novinec

Napisal/-a bluesman Če mar 27, 2014 3:38 pm

Pred kakim tednom sem prodal vozilo v Belgiji, odličen sistem imajo: najprej moram sam avto peljati na tehničnega, kjer zelo podrobno pogledajo, da je avto v voznem stanju. Potem pa iz baze podatkov izpišejo celo poročilo o avtu in na koncu še poročilo o kilometrih. Ne vem kako to dobijo, ampak za moj avto, ki je bil kupljen v Sloveniji so imeli točne informacije. Brez teh poročil avta v begliji sploh ni mogoče prodati, oziroma, kupec ga ne more registrirati.

V Sloveniji pa lahko tudi dobiš podobno poročilo iz VW. Vsaj pri Renaultu je tako, da lahko greš v katerikoli servis in daš VIN številko. Ti takoj izpišejo celotno zgodovino avtomobila in kilometre skozi leta. Če pa je nekdo kupil nov avto in ga servisiral doma v garaži.... takrat mora avto resnično biti v tip top stanju, da ga kupim. Ampak kot je napisal nekdo pred mano, na avtonetu je ogromno avtomobilov, če ni podprt z uradno dokumentacijo najdi drugega.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov