Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

hahehihoh
Uporabnik

Re: Dizelska vozila

Napisal/-a hahehihoh Po jul 08, 2013 4:58 pm

kanenko je napisal/-a:Bom kar to temo izkoristil...

BBoss je napisal/-a:Da ne bo kakšen kreg ratal, dejmo takole rečt "daljša kot je relacija bolj je dizel ekonomičen in seveda obratno".

Mi lahko nekdo zaupa od koliko naprej se dizli splačajo? In sicer:
(1) Jaz se bom najverjetneje vozil od 15k do 20k letno, torej predvidevam da se meni v vsakem primeru splača bencinar? Tudi če ma bencinar v povprečju 2l več porabe?
(2) Zanima me tudi če je pomembno koliko km spraviš v eni vožnji (od vžiga do ugasnitve)? In kje je prbl. tista meja, ko se dizel že splača?

Najprej naj omenim, da nisem strokovnjak, temveč le navdušenec nad (nekaterimi) avtomobili. Za 15-20 tisoč km letno je ob nakupu novega smotrnejši bencinar (precej nižja cena), če pa kupuješ rabljenega, so cene približno enake (dizlov je vedno več, ravno včeraj sem bral, da so v zadnjem letu prodali v Sloveniji več novih dizlov kot bencinarjev) in velja razmisliti tudi o dizlu. Pomembno je predvsem, koliko kilometrov narediš z enim vžigom. Če voziš 10 km, vmes pa se 3 krat ustaviš in avto ugasneš, je bencinar najverjetneje smotrnejši. Pomembno je tudi, v katerem velikostnem razredu se avtomobil, ki ga kupuješ, nahaja. Če je to nižji ali morda tudi nižji srednji razred, je bencinar tudi pri 30 tisoč km letno primeren (čeprav je dizel bolj), če pa kupuješ avte višjega velikostnega razreda, kot so recimo passat, mondeo, insignia, C5 ali večji, je dizel skoraj nujno zlo.

Zgolj moje razmišljanje tako na kratko...

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po jul 08, 2013 5:51 pm

Po mojem mnenju je, kljub temu, da je rabljenih dizlov precej več (še posebej v višjih klasah avtov), za tako kilometrino nakup rabljenega dizla neupravičen razen če naletiš na super ponudbo za avto s 10000% preverjeno zgodovino vzdrževanja in vožnje, primerne za dizel.

Možnosti, da te pri nakupu rabljenega dizla nategnejo, so milijonkrat večje, kot pri nakupu bencinca. Torej, če se ti da zajebavat in doktorirat v iskanju dobrih primerkov in poštenih prodajalcev, OK. Če ne, se za takšno letno kilometrino nekako ne splača izgubljat živcev.

renault_dti
Novinec

Napisal/-a renault_dti Po jul 08, 2013 8:13 pm

Preden začnem pametovati, bi bilo dobro imeti še kaj več podatkov. Koliko boš odštel za avto, kateri rang vozila, letnik, oprema itd.... to so osnovni podatki, ki jih nimam.
Če iščeš Audija A8, bi bil smotrnejši nakup dizla, če pa iščeš Cliota pa definitivno bencinar. Če iščeš 10 let star avto, je nakup dizla lahko precej velik rizik,(ena okvara lahko uniči ves prihranek na gorivu, nakup dizla je praviloma dražji..) boljši bi bil nakup bencinarja.
Glede na to, da nimam nobenega zgoraj navedenga podatka, bi predlagal, da če rabiš vozilo za službo, kakšna mestna vožnja in mogoče skok na morje za vikend, bi znal biti bencinar s prostornino 1,1 - 1,4 ccm več kot dovolj. Vozila tipa Clio, Polo, Fiesta itd....imajo s svojimi manjšimi bencinskimi motorji dovolj moči za povprečno uporabo, poraba pa se kosa s srednje velikimi dizli 2.0 prostornine. V razmislek.
Druga stvar je, če iščeš enoprostorca,bi znal biti dizel racionalnejši ....
Uspešen nakup

TheBurn22
Nov uporabnik

Napisal/-a TheBurn22 To jul 09, 2013 2:25 pm

Če ga ne boš mrzlega teral itd...nima kaj bit.
Mi imamo dizla, ker pač potrebujemo velik avto in bi bil bencinar preveč požrešen, pa se delajo ponavadi večkrat na dan "turice" po 3,5,10 km. Tega se nabere na leto okoli 15 do 20k km. Avto se vozi normalno. Se ne tera, pa tudi pazi se ne nekaj pretirano.
Do zdaj smo z dvema dizloma tako vozili ( 1. 200.000km potem se je prodal, drugi pa ima tudi sedaj 200.000 km) nič menjano glede turbine in ostalih stvari.

Poznam pa folk, ko je menjal že 2 turbine v par tisoč kilometrih, samo tam se je avto vžgal in pa mrzel gnal. Pri takšni vožnji imaš pa tudi pri bencinarju kmalu kar visoke stroške.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To jul 09, 2013 3:33 pm

TheBurn22 je napisal/-a:Če ga ne boš mrzlega teral itd...nima kaj bit.
Mi imamo dizla, ker pač potrebujemo velik avto in bi bil bencinar preveč požrešen, pa se delajo ponavadi večkrat na dan "turice" po 3,5,10 km. Tega se nabere na leto okoli 15 do 20k km. Avto se vozi normalno. Se ne tera, pa tudi pazi se ne nekaj pretirano.
Do zdaj smo z dvema dizloma tako vozili ( 1. 200.000km potem se je prodal, drugi pa ima tudi sedaj 200.000 km) nič menjano glede turbine in ostalih stvari.

Poznam pa folk, ko je menjal že 2 turbine v par tisoč kilometrih, samo tam se je avto vžgal in pa mrzel gnal. Pri takšni vožnji imaš pa tudi pri bencinarju kmalu kar visoke stroške.

Za to je praktično predpogoj to, da kupiš nov avto. Za OP pa nevem, nisem zasledil (pri hitrem preletu 1. strani) ali namerava kupiti novega. 200.000 zdrži pomoje vsak dizel, če ga normalno voziš, tudi če so zraven krajše turice in to. Če pa kupiš rabljenega, za katerega obstaja možnost, da že ima 200-300 tisočakov za seboj, potem pa......

Kot sem rekel: če se kupuje NOV avto (in seveda, če ta avto ni lih mestni jajček, kjer dizel izgubi večino glavne prednosti pred bencinarjem), potem izbira dizla ob primerni ceni za tako kilometrino ni napačna.

edey
Novinec

Napisal/-a edey Po apr 14, 2014 6:19 pm

V bistvu gledam avto v rangu A4, bmw 3, ... P je ponudba bencinarjev bolj kot ne slaba...Zdaj sem pa še vedno v dilemi če dizla ali ne!?!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po apr 14, 2014 9:26 pm

Še zmeraj iščeš? :shock:
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 To apr 15, 2014 9:09 pm

Budget ?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov