kanenko je napisal/-a:Bom kar to temo izkoristil...BBoss je napisal/-a:Da ne bo kakšen kreg ratal, dejmo takole rečt "daljša kot je relacija bolj je dizel ekonomičen in seveda obratno".
Mi lahko nekdo zaupa od koliko naprej se dizli splačajo? In sicer:
(1) Jaz se bom najverjetneje vozil od 15k do 20k letno, torej predvidevam da se meni v vsakem primeru splača bencinar? Tudi če ma bencinar v povprečju 2l več porabe?
(2) Zanima me tudi če je pomembno koliko km spraviš v eni vožnji (od vžiga do ugasnitve)? In kje je prbl. tista meja, ko se dizel že splača?
Najprej naj omenim, da nisem strokovnjak, temveč le navdušenec nad (nekaterimi) avtomobili. Za 15-20 tisoč km letno je ob nakupu novega smotrnejši bencinar (precej nižja cena), če pa kupuješ rabljenega, so cene približno enake (dizlov je vedno več, ravno včeraj sem bral, da so v zadnjem letu prodali v Sloveniji več novih dizlov kot bencinarjev) in velja razmisliti tudi o dizlu. Pomembno je predvsem, koliko kilometrov narediš z enim vžigom. Če voziš 10 km, vmes pa se 3 krat ustaviš in avto ugasneš, je bencinar najverjetneje smotrnejši. Pomembno je tudi, v katerem velikostnem razredu se avtomobil, ki ga kupuješ, nahaja. Če je to nižji ali morda tudi nižji srednji razred, je bencinar tudi pri 30 tisoč km letno primeren (čeprav je dizel bolj), če pa kupuješ avte višjega velikostnega razreda, kot so recimo passat, mondeo, insignia, C5 ali večji, je dizel skoraj nujno zlo.
Zgolj moje razmišljanje tako na kratko...