Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sanči12
Nov uporabnik

Ford focus 1.6 TDCi Trend vs citroen c4 Citroen C4 1.6 e-HD

Napisal/-a sanči12 Če apr 17, 2014 7:36 am

Pozdravljeni!

Kupujem si nov rabljeni avto, ker se sama na avte ne spoznam kaj preveč se obračam na vas. V ožji izbor sta padla zgoraj našteta avtomobila. Ker se dosti vozim po avtocestah in na daljše relacije, sem se odločila za diesla. moj sedanji avto je bencinar in se mi zdi, da za moj okus občutno preveč pije. Sedaj so moje dileme samo:
1. kateri avto je cenejši za vzdrževanje
2. kateri avto ima manjšo povprečno porabo
3. na forumih sem prebrala, da se citroen c4 pogosto kvarijo, pa me zanimajo še vaše izkušnje glede tega

Sama se bolj nagibam k c4, vendar me prijatelji prepričujejo, da je ford boljša izbira. Kaj vi menite o tem?

hvala za odgovore, lp

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Ford focus 1.6 TDCi Trend vs citroen c4 Citroen C4 1.6

Napisal/-a xxl Če apr 17, 2014 8:13 am

No,če ti povem da oba imata enaka motorja,mogoče boš rahlo presenečena :D
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

sanči12
Nov uporabnik

Napisal/-a sanči12 Če apr 17, 2014 8:27 am

Ja vendar je en citroenov in drugi fordov, ali pa delajo za ta dva avta na enem mestu motor? Kaj ne pomeni tdi, da ima turbino, citroenov pa je brez turbine?
kot sem že rekla, ne spoznam se na avte :huh:

Pa še to- avto kupujem za dlje časa, vsaj 10 let, zato me zanima kateri se na daljši rok bolj splača?

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če apr 17, 2014 8:59 am

Glej,danes precej znamk sodeluje in uporablja enake komponente,laik pa misli če kupi opla 1,9 ctdi,da ima oplov motor,ima pa fiatov jtd in enako je v tem primeru.Ti 1.6 tdci/hdi motrji so imeli precej problemov s turbinami,kako je zdaj,ne vem,rabljen je itak vedno loterija.
Prijatelj je imel enak motor v Peugeotu 307 SW (no vidiš,ni samo Citroen ali Ford) in je pri 120 000km šla tudi tretja turbina.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če apr 17, 2014 9:09 am

Motorja sta enaka, plod sodelovanja PSA in Ford. Avta sama pa sta zelo različna, ford je trd, direkten, športen, citroen mehek bolj udoben ( stvar okusa ). Tako da moraš prvo to razčistiti kaj želiš od avta, kvarita se oba, oziroma oba se ne če imaš srečo, se pa ford načeloma manj kvari
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če apr 17, 2014 9:25 am

Do katerega zneska bi šla in kaj je za tebe visoka poraba?Kako hitro voziš po ac?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če apr 17, 2014 9:33 am

sanči12 je napisal/-a:Ja vendar je en citroenov in drugi fordov, ali pa delajo za ta dva avta na enem mestu motor? Kaj ne pomeni tdi, da ima turbino, citroenov pa je brez turbine?

Seveda ima turbino, dandanes ne vem če je sploh še kateri novejši dizel brez turbine. In nič ni čudnega, če se na enem mestu delajo motorji za različne znamke.

Pa še to- avto kupujem za dlje časa, vsaj 10 let, zato me zanima kateri se na daljši rok bolj splača?

To je izredno težko napovedati, veliko je odvisno od sreče, pa od vzdrževanja (tudi od vzdrževanja prejšnjih lastnikov, če kupuješ rabljeno).
Zato je morda bolje da gledaš na to, kateri avto ti osebno bolj odgovarja. Če kupuješ rabljenega, pa morda tudi, kje naletiš na dober primerek - recimo če so v ponudbi na trgu vsi Fordi zjebani, pa po drugi strani naletiš na kvalitetnega dobro ohranjenega Citroëna, pač vzameš slednjega - ali obratno.

Sicer pa če želiš da ti res kvalitetno še kaj dodatno svetujemo, bi bilo dobro če poveš še naslednje:
- ali kupuješ nov ali rabljen avto (na začetku si napisala "Kupujem si nov rabljeni avto" - kaj to pomeni?)
- koliko kilometrov na leto delaš
- kateri avto imaš sedaj - konkretno tudi letnik in motor
- omejitev budžeta
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

sanči12
Nov uporabnik

Napisal/-a sanči12 Če apr 17, 2014 9:46 am

1. kupujem rabljen avto
2. letno naredim okrog 20.000 km, večinoma avtocesta
3. sedaj imam 12 starega getza, ne vem točno kolk ima konjev, ima pa 1.3 prostornino
4. V bistvu imam že dva nagledana avta, cena je približno ista, pri obeh okrog 12.000

Gledam konkretno ta oglas
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=801 ... ow=1&avto=
sem tud bila včeraj na testni vožnji, občutek je bil dober, všeč mi je šesta prestava

za ta drug avto je pa dala gospa oglas že stran, upam da ne zato, ker ga je že prodala. :( lahko pa povem, da ima 45.000 km, več opreme, meni osebno lepšo notranjost, nima pa šeste prestave.

Pa naj povem še to, da se nameravam v prihodnje preseliti, ker delam na tem da bi menjala službo in lahko, da se ne bom več tolko vozila po avtocesti. Se mi splača potemtakem gledat tud bencinarje?

sanči12
Nov uporabnik

Napisal/-a sanči12 Če apr 17, 2014 9:57 am

Aha, še to po avtocesti s tem avtom poskušam vozit konstantno nekje okrog 120 ali še manj, da je poraba čim manjša. Drugače pa znam tud stopit na gas

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če apr 17, 2014 9:58 am

Zakaj dat za rabljenega 12 000,za daljše obdobje in 20 000km na leto,če dobiš marsikaj novega s garancijo,še reči,da je to s kreditom,potem res ne vem,no :roll:
Premisli,res potrebuješ takšen avto,ali kaj manjšega,posledično cenejšega,ali kakšnega niskocenovnika,kot je peugeot 301 1.6 hdi,ali dacia sandero dci,tudi clio,C3,peugeot 208 in še in še...Nobeden od teh avtov,če je dizel ali bencin,ti pri 120 ne bo prišel čez 6 litov.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če apr 17, 2014 10:01 am

sanči12 je napisal/-a: letno naredim okrog 20.000 km, večinoma avtocesta

Pa naj povem še to, da se nameravam v prihodnje preseliti, ker delam na tem da bi menjala službo in lahko, da se ne bom več tolko vozila po avtocesti. Se mi splača potemtakem gledat tud bencinarje?

Že sedaj pri 20.000 letnih kilometrov bi bilo smiselno gledati tudi bencinarje. Če bo z menjavo službe tudi letnih kilometrov manj kot sedaj, pa sploh.
Moraš vedeti, da je pri vožnji po regionalni cesti (pa tudi avtocesti, če voziš med 100 in 110 kmh) razlika v porabi dizel/bencinar dokaj majhna.
Prednost dizla pri porabi se bolj pozna pri hitrostih 130 kmh in več. Pa tudi pri mestni vožnji, vendar z njo narediš manj kilometrov, tako da se tu ekonomsko dizel na splača toliko, poleg tega imajo novejši dizli razne filtre trdnih delcev in podobno, ki se z mestno vožnjo hitro zapacajo, to pa potencialno lahko prinese drage okvare...

za ta drug avto je pa dala gospa oglas že stran, upam da ne zato, ker ga je že prodala. :( lahko pa povem, da ima 45.000 km, več opreme, meni osebno lepšo notranjost, nima pa šeste prestave.

Najverjetneje je dejansko pač že prodan...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

sanči12
Nov uporabnik

Napisal/-a sanči12 Če apr 17, 2014 10:04 am

Bo kar gotovina, avto na kredit ne pride v poštev.
Vidim, da bo treba še mal razmislit in si še kak avto ogledat.

sanči12
Nov uporabnik

Napisal/-a sanči12 Če apr 17, 2014 10:07 am

Hočem pa met avto vsaj take velikosti, ker tud počasi že na družino mislim in potem pa človek rabi mal bol prostoren avto

Uporabniški avatar
Gapiii
Moderator foruma

Napisal/-a Gapiii Če apr 17, 2014 10:16 am

Malce v razmislek. Sam osebno sem kupil lansko poletje novega!!! C4 s štiriletno garancijo. Pravtako dizel, s srednjo stopnjo opreme - avtomatska klima, tempomat, vsa elektrika, radio na usb, samozatemnitveno ogledalo, alu dodatki za 13.500eur že všteto kovinsko barvo in vsemi stroški. Žal je samo pet-stopenjski menjalnik, ampak za to ceno preživim.

Ti bi pa kupila 2-3 leta star avto za malce več kot jurja manj?

Zapelji se malce v salon in poglej ponudbo, zberi različne cene. Lahko sprejmes kaksen kompromis pa dobis C4 novega za isto denarja, če pa gledaš še za bencinarji pa sploh.

Lp, G

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če apr 17, 2014 10:21 am

X2,pa tudi še kakšen drug avto bi podobno plačala,tudi če imaš gotovino,pa še boljše,tudi s malo kredita si lahko kupiš kar te je volja,marsikateri ponudnik ti da nižjo ceno,če kupiš na leasing,kot pa na gotovino.Skratka,imaš denar in ti si BIG BOSS,vsekakor išči nov avto :) ;)

Uporabniški avatar
enaguma
Novinec

Napisal/-a enaguma Če apr 17, 2014 4:29 pm

C4 je trenutno v neki akciji, spet :D in je cena relativno ugodna, sem ga šel tudi sam pogledat.
Bolj dodat jurja in imet nov avto, nič prevoženih in garancijo, poglej malo po salonih, http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=803 ... 0USB%20i...

focus http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=612 ... 20115%20KM
Zadnjič spremenil enaguma, dne Če apr 17, 2014 4:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če apr 17, 2014 4:35 pm

enaguma je napisal/-a:C4 je trenutno v neki akciji in je cena res ugodna, sem ga šel tudi sam pogledat.
Bolj dodat jurja in imet nov avto, nič prevoženih in garancijo, poglej malo po salonih, Lp

Jap, Citroen ma akcijo -DDV, ti poleg vseh popustov dajo še popust v vrednosti DDVja.

Uporabniški avatar
enaguma
Novinec

Napisal/-a enaguma Če apr 17, 2014 4:36 pm

sam te akijske cene so ponavadi pogojene z lizingom, na gotovino bodo druge cene.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov