Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

student123
Nov uporabnik

nakup avta kredit leasing pogajanje-dober deal-komenzacija..

Napisal/-a student123 Ne feb 16, 2014 2:59 pm

Mi lahko podate kakšne nasvete glede nakupa avtomobila.

1.v primeru da kupujes rabljeno vozilo od fizicne osebe, ali od avtosalna.. na kaj moram biti pozoren? od koga je bolje kupiti? kdo mi lahko ponudi boljsi "deal"?
2. kaj je bolje kredit ali leasing, v praksi kako zglede eno drugo?
3. kako se naj najbolje spogajam pri enem ali drugem-prodajalcu, banki?
4 moznost da vzame moje starejse vozilo?
5. kaksne stoske lahko pričakujem, če je npr. vozilo 10.000€, koliko denarja dejansko potrebujem? verjetno potrebujem 2000€ gotovine?, ostalo po obrokih, ne vem kako deluje kredit, ali leasing? in če dobim 10.000, koliko potrebujem se za druge zadeve, ne vem registacijo? zavarovanje?kaj se potrebujem v avtu, prvo pomoč?... vsi nasveti dobrodosli...
6. še kaksni davki, kako vem da ni vozilo iz tujine oz. je to slabo če je... itd.. vsak nasvet dobrodosel... če prodajalec vztraja pri neki ceni, kaj rečem naj doda gume v to ceno? ali so gume ze tako ali tako notri zimske letne platisca? oprema?...
hvala

hahehihoh
Uporabnik

Re: nakup avta kredit leasing pogajanje-dober deal-komenzaci

Napisal/-a hahehihoh Ne feb 16, 2014 3:26 pm

student123 je napisal/-a:Mi lahko podate kakšne nasvete glede nakupa avtomobila.

1.v primeru da kupujes rabljeno vozilo od fizicne osebe, ali od avtosalna.. na kaj moram biti pozoren? od koga je bolje kupiti? kdo mi lahko ponudi boljsi "deal"?
2. kaj je bolje kredit ali leasing, v praksi kako zglede eno drugo?
3. kako se naj najbolje spogajam pri enem ali drugem-prodajalcu, banki?
4 moznost da vzame moje starejse vozilo?
5. kaksne stoske lahko pričakujem, če je npr. vozilo 10.000€, koliko denarja dejansko potrebujem? verjetno potrebujem 2000€ gotovine?, ostalo po obrokih, ne vem kako deluje kredit, ali leasing? in če dobim 10.000, koliko potrebujem se za druge zadeve, ne vem registacijo? zavarovanje?kaj se potrebujem v avtu, prvo pomoč?... vsi nasveti dobrodosli...
6. še kaksni davki, kako vem da ni vozilo iz tujine oz. je to slabo če je... itd.. vsak nasvet dobrodosel... če prodajalec vztraja pri neki ceni, kaj rečem naj doda gume v to ceno? ali so gume ze tako ali tako notri zimske letne platisca? oprema?...
hvala

Predvidevam, da si mladenič, ki je komaj naredil izpit, zato priporočam, da dvakrat premisliš o nakupu avta na kakršnokoli financiranje - če ti ga sploh odobrijo. Bolje je kupiti avto za denar, ki ga imaš, kot se zapufati (odvisno od situacije seveda).

1. Ni pravila, je pa bolje kupiti od fizične osebe, po možnosti prvega lastnika. Manj možnosti je, da te ogoljufa/ti proda avto s skritimi napakami/v slabem stanju. Je pa res, da raznorazni dealerji pomagajo pri rihtanju financiranja...
2. Če si kreditno sposoben, se večinoma kredit bolj splača. Avto boš manj preplačal kot pri leasingu.
3. Težko vprašanje. Pomoje je najbolje povedati, koliko denarja imaš na razpolago (seveda malo prilagodiš) in če je prodajalec zainteresiran, ti bo spustil ceno.
4. Skoraj vsak dealer bo vzel tvoje staro vozilo, seveda po nekoliko nižji ceni kot če bi ga sam prodajal na trgu.
5. Najbolje, da se pozanimaš pri banki/leasing hiši. Da, potrebuješ prvo pomoč.
6. Odvisno od prodajalca. Ni pravila pri rabljenem avtu. Ko kupiš avto, je pametno imeti zraven še vsaj 1.500 evrov za zavarovanje in vzdrževanje ter morebiten nakup gum...

Jonathan
Nov uporabnik

Napisal/-a Jonathan Ne feb 16, 2014 7:08 pm

1. Lahko dobiš dober avto tako pri fizični osebi, kot v salonu, lahko pa pri obeh nasankaš. Po moje je vseeno bolje od fizične osebe. Stremi za avtom od prvega lastnika z rednimi servisi, lahko se pozanimaš tudi o kilometrini.
2. Kredit je dobiti težje, lizing ti zrihta skoraj vsak dealer in skoraj več ni važno, kako plačo maš... Kredit je tudi ugodnejši (končna cena).
3. Ali si pogajalec, ali nisi. Skratka ponudiš svojo ceno, ki naj bo mogoče malo prenizka, nato jo počasi zvišuješ, ampak ne do cene, kot je oglaševana.
4. Lahko vzamejo tvoje vozilo v račun, vendar ti ga bojo ocenili mizerno. Bolj se ga splača prodati privat, dobiš več denarja zanj. Pazi tudi na take fore:"Tvoj avto ocenimo z 1000€ več, če ga pripelješ k nam in ga s tako ceno vzamemo v račun, če vzamete drug avto." Ta cena 1000€ je že pribita k avtu, ki bi ga morebiti kupil. Nateg za naivneže.
5 in 6. Če vzameš kredit ali lizing, je verjetno polog 10%, ni pa nujno. Moraš pa vzet v račun, da če avto stane 10.000€, bo na koncu stal 12.000€ (lizing pač). V okvir vzami še morebitna popravila v prvem letu, zavarovanje, gume, cestni sklad, tehnični pregled itd. Veliko izmed tega pa je odvisno od prostornine motorja. Večji motor, večji cesti sklad, tudi večje zavarovanje je.

Kot so ti priporočali že zgoraj. Premisli, preden se zakreditiraš za en jeben avto in nato nekaj let služiš samo zato, da ga odplačuješ. Če vzameš lizing, pa vmes izgubiš službo in nehaš plačevati, ti ga enostavno odpeljejo. Če vzameš kredit (če ga dobiš), se pazi izvršb. Seveda pa če maš veliko plačo, pa kar :-P

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Ne feb 16, 2014 8:08 pm

Če tvoj nick drži in si res študent, potem pa sploh ne razmišljaj o financiranju.

student123
Nov uporabnik

Napisal/-a student123 Ne feb 16, 2014 10:07 pm

super hvala za nasvete :)

a kredit kako to izgleda? gres na banko, reces da ti dajo izpisek zadnjih 3plac? in ti dajo 10.000€ gotovine? po kaksni obrestni meri? v kateri banki so najugodnejsi? je problem če imam le v eni odprt racun?

nick je ze nekaj casa star in sem ze koncal s faxom... sedaj delam..toej lizing ni ok...

acad
Novinec

Napisal/-a acad Ne feb 16, 2014 10:33 pm

Ne glede na vse imam občutek da si se danes zjutraj zbudil in si rekel, "hmm.. kaj če bi si kupil avto.." :DDD

Torej ker očitno nimaš nobene informacije o tem kako se dobi kredit, si prepričan da želiš obveznost, katero boš moral 5+ let imeti v skrbeh?

Če bi uporabil google, in samo vpisal "kredit" bi ti vrglo milijon zadetkov, med prvimi bi imel skoraj vse banke na slovenskem območju, ki ti omogočajo kredit in skoraj vse te banke imajo tudi informativni izračun, ki ga lahko narediš na internetu, imaš tudi vse informacije kako pridobiti kredit..
Obrestna mera je velikokrat odvisna od tvojega statusa oz. kako si zavaruješ kredit.. naprimer če ga zavaruješ s hipoteko, kar pri tako malih kreditih sploh nevem če je mogoče, boš imel zelo malo obrestno mero, če pa ga zavaruješ preko zavarovalnice pa se bo gibalo okrog 6,5%; če kredit sploh ni zavarovan pa se približa okrog 10%. V kateri banki ti dajo najugodneje se boš moral kar sam pozanimati, tako da greš tja in vprašaš. V roku enega dneva pa ti nakažejo denar na tvoj račun..

Probanka: http://www.probanka.si/informativni-izracun-kredita
NKBM: http://www.nkbm.si/krediti
NLB: http://www.nlb.si/osebni-kredit
Sparkasse: http://www.sparkasse.si/potrosniski-kredit
Reiffeisen: http://www.raiffeisen.si/krediti/
Sperbank: http://www.sberbank.si/sl/prebivalstvo2/krediti/hitri-kredit.aspx
UniCredit: http://www.unicreditbank.si/sl/Prebivalstvo/Uporabno/Informativni_izracun_kredita_in_depozita
Abanka: http://www.abanka.si/informativni-izracun/hipotekarni-kredit
Delavska hranilnica: http://www.delavska-hranilnica.si/DH,,razno,informativni_izracun.htm
Koper: http://i-net.banka-koper.si/info/cgi/infobanka.exe?F=42&SITE=O&LANG=SL
..........

student123
Nov uporabnik

Napisal/-a student123 Ne feb 23, 2014 3:51 am

acad hvala ti :)

kredit bi odplačal v max 2letih, mesečno bi plačal za kredit npr. 500eur max...

a kot sem slisal je bolje leasing, saj dobis kasko vstet nori v ceno in na koncu je znesek manjsi kot pri kreditu..
se pa bom se osebno oglasil v bankah i povprasal.. tezava je le da imajo tako kratek delvni cas da si moram skoraj dopust uzeti da jih obiscem...

ps: a s prodajalcem se podpise kaksna pogodba? in v njej zapiseva avto je delujoc, če najdem napake v 30dneh jih prodajalec popravi ipd? se taksna navada? ne vem kakko poteka nisem se nikoli nicesar "Kupoval"...hvala za vse nasvete

aja je se kak "trik" je bolje da se s prodajalcem dogovorim da napiseva da ga proda za nizje znesek in mu ostalo v kesu dodam? itd... ali nima veze?...

student123
Nov uporabnik

Napisal/-a student123 Ne feb 23, 2014 3:52 am

hvala tudi hahehihohu in Johnathanu za odgovore :)

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne feb 23, 2014 1:57 pm

Ce imas dobro placo in ti bojo odobrili 500 eur kredita na mesec, pol ok.

pri leasingu se najprej pozanimaj kaksen kasko je vstet not, da ne bos pol presenecen. Ne bos v plusu, ne sekiraj se ;)

jaz sem dal oboje skozi in leasinga nikoli vec, kredit pa samo v res izjemnem primeru in se to ne za avto.
turbo inside

jaqckoo
Novinec

Napisal/-a jaqckoo Ne feb 23, 2014 3:09 pm

Zgleda da imaš dobro plačo, pa če je še šlužba za nedoločen čaš pol vzemi kredit . ,greš na banko....pri starem avtu je pa tak če rabiš avto pač zamenjaš, pripeljaš starega in odpelješ novega -če kupiš pri avto hiši mislim da je najboljše tako sicer dobiš malo manj ampak nisi brez avta,pa tudi če boš sam ga šel prodajat vprašanje kdaj ga boš prodal in za koliko več .če boš kupu rabljen naj bo star max 4-5 let pa redno servisiran, pa ne iz tujine(boš lažje spal)za tehnični in tablice mislim da sem lani dal okoli 250 eur. za zavarovanje pa odvisno koliko maš bonusa kakšno zavarovanje. tak da jurja je še dobro imeti .
l.p.
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če maj 01, 2014 3:27 pm

_furby_ je napisal/-a:Ce imas dobro placo in ti bojo odobrili 500 eur kredita na mesec, pol ok.

pri leasingu se najprej pozanimaj kaksen kasko je vstet not, da ne bos pol presenecen. Ne bos v plusu, ne sekiraj se ;)

jaz sem dal oboje skozi in leasinga nikoli vec, kredit pa samo v res izjemnem primeru in se to ne za avto.

In kaj je narobe z leasingom? Pol avtov po naših in predvsem evropskih cestah je na leasing (ali še krepko več).
Ne vem zakaj bi vzel kredit, če ti pa vpliva na kreditno sposobnost + tudi zavarovanje kredita kar nekaj nanese. Za avto definitivno leasing pa čeprav daš na koncu stotak ali dva več.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če maj 01, 2014 9:30 pm

Dr.M3 je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:Ce imas dobro placo in ti bojo odobrili 500 eur kredita na mesec, pol ok.

In kaj je narobe z leasingom? Pol avtov po naših in predvsem evropskih cestah je na leasing (ali še krepko več).
Ne vem zakaj bi vzel kredit, če ti pa vpliva na kreditno sposobnost + tudi zavarovanje kredita kar nekaj nanese. Za avto definitivno leasing pa čeprav daš na koncu stotak ali dva več.

Jaz sem reku ... leasinga nikoli vec. Govorim zase.
Z kreditom gres bolj poceni skozi in to je dejstvo.
Ja vpliva na kreditno sposobnost, ampak meni je za to cisto vseeno ;)
turbo inside

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Pe maj 02, 2014 6:30 am

_furby_ je napisal/-a:
Dr.M3 je napisal/-a:

Jaz sem reku ... leasinga nikoli vec. Govorim zase.
Z kreditom gres bolj poceni skozi in to je dejstvo.
Ja vpliva na kreditno sposobnost, ampak meni je za to cisto vseeno ;)

Se strinjam... enkrat je bilo dovolj. Tudi za kredit nisem. Raje avto za tri jurčke pa mir.

lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po maj 05, 2014 7:58 am

Nikoli več avta na kakršenkoli puf.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po maj 05, 2014 9:46 am

student123 je napisal/-a:acad hvala ti :)

kredit bi odplačal v max 2letih, mesečno bi plačal za kredit npr. 500eur max...

a kot sem slisal je bolje leasing, saj dobis kasko vstet nori v ceno in na koncu je znesek manjsi kot pri kreditu..
se pa bom se osebno oglasil v bankah i povprasal.. tezava je le da imajo tako kratek delvni cas da si moram skoraj dopust uzeti da jih obiscem...

ps: a s prodajalcem se podpise kaksna pogodba? in v njej zapiseva avto je delujoc, če najdem napake v 30dneh jih prodajalec popravi ipd? se taksna navada? ne vem kakko poteka nisem se nikoli nicesar "Kupoval"...hvala za vse nasvete

aja je se kak "trik" je bolje da se s prodajalcem dogovorim da napiseva da ga proda za nizje znesek in mu ostalo v kesu dodam? itd... ali nima veze?...

kratek delovni čas? delovni čas do 17 je prekratek?

skratka...

če jemlješ kredit ga boš dobil toliko kolikor si kreditno sposoben oz je odvisno od tvoje plače ( v kolikor ti ne bodo mogli trgat 500 eur za 24 mesecev pač vzemi kredit na toliko časa kolikor se bo dalo urediti), kredit lahko tudi prej poplačaš brez problema.

v kolikor imaš 14 PR ( premijski razred, kar je 0% bonusa pri ao, ao+ ter kasku) potem se ti splača vzeti leasing, ker ti le-ti nudijo tudi do 50% popusta pri zavarovanju.

nekaterim pride ceneje preko leasinga ravno zaradi bonifikacije pri zavarovanju in tam profitirajo razliko.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov