Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
fantom
Stalni uporabnik

fiat grande punto

Napisal/-a fantom So dec 01, 2012 8:30 pm

pozdravljeni! punca kupuje zgoraj omenjeno vozilo z dieselskim ali benzinskim motorjem. lepo bi prosil vse ki imajo kakršne koli iskušnje stem vozilom če bi delili z mano na kaj naj vse pazim. do zdaj sem zvedel samo to da imajo začetni letniki oz prvi težave z menjalniki (ležaji). za vsako dobro informacijo in vsak dobronameren nasvet se vnaprej najlepše zahvaljujem :pivo :pivo :pivo

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Re: fiat grande punto

Napisal/-a Bucko99 So dec 01, 2012 11:05 pm

Kolega je z njim ( letnik 2006) prevozil že preko 160k km, in razen rednih servisov, menjave zavor ter izpušnega sistema ni imel nobenih težav.
Prilepi kakšen link, budget, boš dobil več info ;)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 01, 2012 11:19 pm

To pa prvič slišim, da bi imel punto težave z menjalnikom (da nis zamešal z VW :mrgreen: ) pa poznam dosti lastnikov in nekaj serviserjov pa ni imel noben problemov ali jih kdo omenjal. Pri hiši je bil tudi Punto MK2 cca 5 let pa ni bilo nobenih težav razen vsake toliko časa se je luška za motor prižgala in nato ugasnila.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
fantom
Stalni uporabnik

Napisal/-a fantom Ne dec 02, 2012 1:20 pm

ja sm pozabu oment da je navoljo okol 5000e.
kar se pa menjalnika tiče je pa tako, kolega si je lastil omenjeno vozilo z 1.9 jtd motorjem, letnik 06. z avtom je bilo vse v najlepšem redu razn menjalnik se je z časom vedno bolj slišal. najprej so mehaniki mislili da so kolesni ležaji, pa gume, pa nevem kaj še. no pol pa so ugotovili da je ležaj v menjalniku in da je to pri teh letnikih znana napaka.... drugače pa zaenkrat hvala za nfo ;)

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Ne dec 02, 2012 3:59 pm

Če je bil problem pri tvojem kolegu še ne pomeni da je to splošna napaka. In če bi bila splošna napaka bi mehanik verjetno prvo preveril to tako pa je iskal vse drugo razen tega ne. Poznam veliko voznikov grandeta pa noben nima problemov še najmanj pa z menjalniki. 1.9 JTD je pa tako ali tako "neuničljiv motor".

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne dec 02, 2012 4:12 pm

kolega ima 1.9JTD in mu tudi nekaj zvizga okoli menjalnika (ne vemo se, lahko je samo vztrajnik, ampak je prevec cudno za vztrajnik)
turbo inside

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne dec 02, 2012 7:41 pm

A je tebi tudi mogoče kaj škrtal menjalnik ali je samo žvižgal?
Lp

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po dec 03, 2012 2:36 pm

Ko se je pred letom in pol kupoval punto mk 2 sem bral na fiatovem forumu (res je že kar nekaj časa od tega), da naj bi se pri prvih grande puntotih spet pojavljale težave z volanskim mehanizmom kot na začetku pri mk2. Osebno bi se izogibal tistih iz prvega leta ali dveh proizvodnje, ker težave glede volana so res DRAGE.
Drugače je pa v familiji tudi bencinski grande punto 2007 letnik in kvaliteta materialov in izdelave res šepa. Zadnjič sem po dolgem času spet sedel v njem in je prestavna ročica že čisto zguljena, "usnje" na manšeti pa totalno razpokano (in še druge stvari). Prav tako je že crknila osvetlitev osrednje konzole, pa vem da ene dva gumba ne delata več. Če ga primerjam z golfom 2006 letnik, ki ima podobne kilometre in enako skrbne lastnike, je razlika kot dan in noč. Osebno se zanj ne bi odločil (je pa res, da to govorim samo na podlagi izkušnje z enim avtom) - mogoče kakšna opel corsa?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po dec 03, 2012 4:53 pm

thunderbolt je napisal/-a:Ko se je pred letom in pol kupoval punto mk 2 sem bral na fiatovem forumu (res je že kar nekaj časa od tega), da naj bi se pri prvih grande puntotih spet pojavljale težave z volanskim mehanizmom kot na začetku pri mk2. Osebno bi se izogibal tistih iz prvega leta ali dveh proizvodnje, ker težave glede volana so res DRAGE.
Drugače je pa v familiji tudi bencinski grande punto 2007 letnik in kvaliteta materialov in izdelave res šepa. Zadnjič sem po dolgem času spet sedel v njem in je prestavna ročica že čisto zguljena, "usnje" na manšeti pa totalno razpokano (in še druge stvari). Prav tako je že crknila osvetlitev osrednje konzole, pa vem da ene dva gumba ne delata več. Če ga primerjam z golfom 2006 letnik, ki ima podobne kilometre in enako skrbne lastnike, je razlika kot dan in noč. Osebno se zanj ne bi odločil (je pa res, da to govorim samo na podlagi izkušnje z enim avtom) - mogoče kakšna opel corsa?

Z golfom sploh ne moreš v nobenem primeru primerjat, ker sta si v
čistem nasprotju cene in ranga avtomobila. Primerjaš ga lahko npr. z polotom
Lp

Uporabniški avatar
fantom
Stalni uporabnik

Napisal/-a fantom Po dec 03, 2012 11:03 pm

glede menjalnika smo preverl dans pri pooblaščencu k smo en enga šli gledat pa je reku s.svetovalec da so se prve dve leti pojavljale težave z ležaji v menjalnikih ampak da so bile večinoma prisotne pri 1.9.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr dec 05, 2012 12:27 pm

pskoda je napisal/-a:Z golfom sploh ne moreš v nobenem primeru primerjat, ker sta si v

To mi je zaenkrat še jasno - ne primerjam teh dveh avtomobilov po ničemer drugem kot kvaliteti izdelave in uporabljenih materialov. Mi je pa primerjava smiselna, saj imata avta skoraj isto kilometrov in sta skoraj isto stara. Ima pa kolega corso staro dobre tri leta, 115k prevoženih in ko sem jo zadnjič notri temeljito sčistil, je bila dobesedno kot nova, medtem ko je pri puntotu veliko plastike sililo narazen, že ko je prišel iz trgovine.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr dec 05, 2012 11:35 pm

pskoda je napisal/-a:
thunderbolt je napisal/-a:Ko se je pred letom in pol kupoval punto mk 2 sem bral na fiatovem forumu (res je že kar nekaj časa od tega), da naj bi se pri prvih grande puntotih spet pojavljale težave z volanskim mehanizmom kot na začetku pri mk2. Osebno bi se izogibal tistih iz prvega leta ali dveh proizvodnje, ker težave glede volana so res DRAGE.

Z golfom sploh ne moreš v nobenem primeru primerjat, ker sta si v

Tudi s Polotom ga ne moreš primerjat. Mogoče ga lahko z Suzuki Maruti.

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man So dec 08, 2012 2:12 pm

Ne vem kaj folk počne z avtomobili. Naš (še nedolgo nazaj moj) Grande Punto iz maja 2008 z dobrimi 125k km je znotraj skoraj kot nov, le na volanu se je na enem mestu pojavila mala gubica v usnju in sicer tam ko sem ga vedno držal, saj sem vajen voziti z eno roko. Pa na vratih je par praskic, za katere sem sam kriv. Meni se mi zdi zelo dobro sestavljen, vse je trdno, nič ne škripa niti štrli nikamor. Sicer plastika ni mehka, nikakor pa se mi ne zdi cheap - sem fural že veliko precej dražjih avtomobilov, ki imajo na mestih precej slabšo plastiko in je pri manj kilometrih že konkretno škripalo.

Glede težav: pri novem je bilo zamenjati stikalo za šipe, ker se včasih niso hotele zapirati (v garanciji), en senzor je crknil nekje pri kolesu, zaradi česar potem ni deloval ESP (tudi v garanciji). Drugače pa se ne spomnem kakih posebnih težav, razen potrošnega materiala: nekaj žarnic, 1x akumulator, zavorne ploščice (prvič pri 120k km), verjetno bo kmalu treba (prvič) zamenjati izpušni lonec. Aja, pa pri 120k sem v sklopu velikega servisa zamenjal še ležaje prvih amortizerjev, ker je začelo nekaj škripat pri vrtenju volana in zajlo od ročne zavore. Vglavnem, jaz sem bil z avtom zelo zadovoljen.

Blaz1234
Nov uporabnik

Napisal/-a Blaz1234 Sr avg 06, 2014 5:20 pm

Pozdravljeni!

Imam podoben problem, lastim si Grande Puntota, letnik 06 vendar imam samo eno tezavo in to je prestavljanje v vzratno prestavo, saj mi skrta med tem ko prestavljam v vzratno prestavo. Kaj bi lahko bilo narobe? Naj malo namazem rocke na zunanji strani menjalnika z mast sprejem? Drugace sem z avtomobilom zelo zadoovoljen imam pa 1.3 mjtd 75km...

Lp.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr avg 06, 2014 6:53 pm

Hmmm, kaj pa vem. Rikverc nebi smel imeti sinhrona. In če v ostale prestave prestavlja BP dvomim, da je kriv mehanizem ali prestavne vilice (lahko pa, da se motim). Možno, da ne odvaja sklopke dovolj, in še malo grabi...in potem, ko želiš dat v rikverc, zobi zagrabjo, ker se gonilna gred še malo vrti (ampak, ker je sklopka skoraj brez stika se takoj, ko zagrabijo zobi med sabo neha vrtet vse skupaj. Čeprav bi v tem primeru, če bi imel sklopko dlje časa pritisnjeno in v prestavi verjetno prej ali slej zavohalo zapaljeno sklopko. Ali pa tudi ne, če je sila premajhna...

To je bolj tko, iz teorije. Bo kdo potrdil, če je mogoče.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Sr avg 06, 2014 7:53 pm

Te avtomobili imajo probleme z vilicami, tako da najprej to preveri.

Blaz1234
Nov uporabnik

Napisal/-a Blaz1234 Če avg 07, 2014 3:19 pm

Daedalus je napisal/-a:Hmmm, kaj pa vem. Rikverc nebi smel imeti sinhrona. In če v ostale prestave prestavlja BP dvomim, da je kriv mehanizem ali prestavne vilice (lahko pa, da se motim). Možno, da ne odvaja sklopke dovolj, in še malo grabi...in potem, ko želiš dat v rikverc, zobi zagrabjo, ker se gonilna gred še malo vrti (ampak, ker je sklopka skoraj brez stika se takoj, ko zagrabijo zobi med sabo neha vrtet vse skupaj. Čeprav bi v tem primeru, če bi imel sklopko dlje časa pritisnjeno in v prestavi verjetno prej ali slej zavohalo zapaljeno sklopko. Ali pa tudi ne, če je sila premajhna...

Hmmm... Je res, brez problema glih ne gre malo tezje tudi v prvo, ampak nic ne skrta... Samo malo tezje je prestavljanje... Kaj bi lahko potem bil cilinder sklopke ? Tudi na to sem pomislil ali pa premalo olja v menjalniku? Ne nic ne smrdi, tudi na avtocesti, avto lepo pospesi... Torej sklopka odpade.. Strah me je samo to da ni kaj narobe v menjalniku ali pa da bom unicil kaksen del... Opazil sem tudi da se to pojavlja ko je motor na delovni temperaturi...

Cefizelj je napisal/-a:Te avtomobili imajo probleme z vilicami, tako da najprej to preveri.

Kako pa preverim vilice?
Zadnjič spremenil Blaz1234, dne Pe avg 08, 2014 8:38 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če avg 07, 2014 3:21 pm

Kle ti pa ne bi znal pomagat, mi smo jih moral menjat na službenem.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če avg 07, 2014 3:38 pm

Blaz1234 je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Hmmm, kaj pa vem. Rikverc nebi smel imeti sinhrona. In če v ostale prestave prestavlja BP dvomim, da je kriv mehanizem ali prestavne vilice (lahko pa, da se motim). Možno, da ne odvaja sklopke dovolj, in še malo grabi...in potem, ko želiš dat v rikverc, zobi zagrabjo, ker se gonilna gred še malo vrti (ampak, ker je sklopka skoraj brez stika se takoj, ko zagrabijo zobi med sabo neha vrtet vse skupaj. Čeprav bi v tem primeru, če bi imel sklopko dlje časa pritisnjeno in v prestavi verjetno prej ali slej zavohalo zapaljeno sklopko. Ali pa tudi ne, če je sila premajhna...

Hmmm... Je res, brez problema glih ne gre malo tezje tudi v prvo, ampak nic ne skrta... Samo malo tezje je prestavljanje... Kaj bi lahko potem bil cilinder sklopke ? Tudi na to sem pomislil ali pa premalo olja v menjalniku? Ne nic ne smrdi, tudi na avtocesti, avto lepo pospesi... Torej sklopka odpade.. Strah me je samo to da ni kaj narobe v menjalniku ali pa da bom unicil kaksen del... Opazil sem tudi da se to pojavlja ko je motor na delovni temperaturi...

Cefizelj je napisal/-a:Te avtomobili imajo probleme z vilicami, tako da najprej to preveri.

Kako pa preverim vilice? Jih naspricam z mast sprejem?

Če bi sklopka podrsavala ko si v brzini in jo držiš - in zato smrdela - bi to moral stestirat, ker se tega pri normalni vožnji ne dela...sicer pa kot sem rekel, to ni ziher metoda, ampak bolj poigravanje z mislimi. Jaz ti svetujem obisk mehanika, če poznaš koga, ki se spozna (ker je diagnostika skorajda najbolj zahteven del mehaniškega poklica oz. ker se pri diagnostiki največ strank nategne).

Blaz1234
Nov uporabnik

Napisal/-a Blaz1234 Če avg 07, 2014 5:10 pm

No, torej se odpravim jutri na ogled k mehaniku, pa bom vedel s prve roke kaj je narobe oz. Kaj bi lahko bilo?
Hvala za odgovore.

Lp, Blaz.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost