Napisal/-a trance0 Pe sep 05, 2014 11:34 pm
Sam sem si lastil enako Ibizo sportrider, letnik 2007 z 1.4 16v 63 kW mašino. Kar se motorja in porabe tiče, nisem bil zadovoljen. Povprečno mi je žrla od dobrih 6(skoraj same daljše relacije) do dobrih 9(skoraj sama mestna vožnja z vključeno klimo) litrov, večinoma pa sem imel porabo na tank nekje med 7.6 in 7.8 l/100 km, neredko, predvsem poleti z vključeno klimo, pa tudi čez 8. Ibize sem se po slabih dveh letih znebil in od mame odkupil Hondo Jazz letnik 2004, ki jo vozim še danes in je po mojih izkušnjah in mnenju v skoraj vseh pogledih neprimerno boljši avto od Ibize. Poraba na Jazzu se giblje skoraj vedno pod 6 l/100 km in tudi mestna vožnja ter klima ne dvigneta povprečne porabe kaj dosti nad to vrednost. Na daljšo relacijo pa mi Honda žre pod 5.5 l/100 km, če vozim bolj po jajcih pa tudi pod 5 litrov brez problema. Na Ibizi v slabih dveh letih niti enkrat nisem uspel porabe na tank spraviti na 6 l/100 km ali manj, v glavnem sem bil lahko že srečen, če sem se kdaj približal sedmim litrom! Torej, kar se porabe tiče, je ta motor za današnje čase podpovprečen, pa tudi sicer ni ravno nek biser. Mene je na tej Ibizi najbolj motilo, da je klima prav konkretno zamorila motor. Res, če je bila vklopljena klima, je bilo potrebno prav prilagoditi vožnjo, avto pa je med prestavljanjem, ko sem spustil pedal sklopke, rad zoprno cuknil. Tekoča vožnja brez cukanja med šaltanjem pri vključeni klimi je bila na moji nekdanji Ibizi skoraj nemogoča. Tudi učinkovitost oz. delovanje klime ter ventilacije v Ibizi se mi ni zdelo najboljše, saj je bilo težko nastaviti zračnike, da ne bi pihalo direktno v voznika ali sopotnika, pa še razpored hladnega zraka v nekoliko utesnjeni kabini Ibize ni bil najboljši. Klima na Hondi Jazz deluje bistveno bolje, brez težav nastavim zračnike, da ne piha direktno vame med vožnjo, kabina pa je veliko bolj zračna, prostorna in enakomerno ohlajena kot v Ibizi. Se mi je pa pri Ibizi nekajkrat tudi zgodilo, da se mi je avto med vožnjo kar ugasnil sam od sebe. Vzroka tega izklapljanja motorja med vožnjo nisem nikoli raziskal, ker sem avto prej prodal. V glavnem, Seata najbrž ne bom nikoli več kupil, raje Hondo ali pa celo Forda kot karkoli iz VAG grupe.