Pozdravljeni
Ker vidim, da lahko podam informacije, se po dolgem času spet oglašam. Sam si lastim Clia 4 Dynamique 0.9Tce. Kupljen je bil nov, in sicer novembra v Štajerskem avtodomu. Avto ima zaenkrat prevoženih 6500km. Zaenkrat nisem opazil nobenih morebitnih napak. Trenutno se vozi na 15" jeklenih platiščih, drugače je obut v 16". Poraba se giblje okrog 5 litrov. Če vozim po učbeniku prideva tudi na 4.7l, na avtocesti z Lj proti Mb tempomat 140, poraba 5,7l - ampak se preveč ne obrenjujem s tem, oz. sem zelo zadovoljen s porabo. Tankam pa 95 na omv v sosednji Avstriji za 1.344 ali še manj. 100 še nisem vlil vanj. Najprej sem pisal o porabi, ker vedno, ko naletim na pogovor o benc motorjih, je vprašanje o porabi. Sedaj pa sam motor. Gled na moje izkušnje z bencinarji (1.4 8V 80KM in 2.0T 205KM) lahko povem, da se počutim kar prijetno presenečenega, nad odzivnostjo. Mogoče tudi zaradi tega, ker moja pričakovanja niso bila na začetku bogvekaj. Ampak za kakšna prehitevanja traktoristov, mopedistov, vlačilcev in sdi-jev je je fantastičen. Turbina zagrabi dokaj hitro tam okrog 1700-1800 in vleče do konca. Najbolj zanimiv, oz. kar smešen mi je zvok tega 3 cilindraša, ki se tam pri 5500 obratih razbesni in prav lepo zapoje...no ne si delat utvar o kakšen V6 ali več, ampak je stvar zanimiva za poslušat. Vglavnem tudi za avtocestno vožnjo pri višjih hitrostih je zadosti zmogljiv. Mučijo ga mogoče kakšni večji klanci - ampak nisem šokiran. Presenečen sem. Glede na to da je stvar dokaj nova, z verigo, z zanimivim servisnim intervalom in stroškom registracije in servisa, sem z motorjem zaenkrat zadvoljen. Ima pa stvar tipko ECO tam pod menjalnikom in če je zadeva vklopljena je stvar lena v božjo mater. Razlika je očitna. Elektronsko se omeji vbrizg, število vrtljajev pri pospeševanju, odzvinost itd. skratka, kot da bi vozil 1.2 75KM. Namenjeno res za šparavno vožnjo. Seveda bi omenil še sam zvok motorja v prostem teku, ki je po svoje zanimiv, vendar drugačen in dokaj značilen za trivaljnike. Tudi zvok turbine, ne bom pretiraval, ampak sliši se prav neverjetno za ta mali mlinček. Sesanje zraka in tisto prijetno žvižganje:) Aha, pa še start&stop, ki dejansko deluje, vendar mi včasih gre na živce, tako da ga ob kakšnih miniaturnih postankih izklopim. Če pa mašina ni segreta pa itak ne deluje. Toliko o tem. Glede samega počutja v notranjosti. Res je. Ogromno je plastike, sploh paneli po vratih. Zna biti tudi precej občutljiva na praske, odrgnine itd. Je pa fajn za spucat če že drugega ne. No vso to plastiko, ki je morda tudi sestavljena nekoliko šalabajzarsko zastre dizajn. Čeprav po drugi strani spet, je klavir laka nametanega nenormalno. BI skoraj bilo potrebno najeti sobarico za brisanje odtisov in prahu. Zelo mi je všeč display, v mojega je sicer vgrajen "le" medianav, ki pa je povsem zadovoljiv. Navigacija dela brezproblema. Touch sicer ni tako odziven kot na kakšnih superduper pametnih telefonih, vendar za to ceno soliden izdele. Karte so iGO, celotna Evropa je na voljo za cca 100 eur. Radio standard, player (usb, ipod, aux) soliden, zvok povprečen, bluetooth, zadovoljiv (povezljivost preprosta in hitra, učinkovitost menijev, imenika, klicev itd. dobra za moje pojme, le zvok bi mogoče lahko bil nekoliko boljši). Moteče je le sonce, ko display naredi mrtev. Preglednost nad klimo enostavna, všeč mi je gumb za nastavljanje temperature, ker ga ne moreš zgrešiti:) pa tudi merilniki opravijo pregledno delo, na jetra mi gre edino digitalni prikazovalnik hitrosti in zastareli bordcomputer. Obvolanske komande so znane iz escpaca s kakšno bolj osnovno opremo, moti me, da tipke za tempomat in regulator niso osvetljene. Električno pomična ogledala, s funkcijo gretja na zadnji šajbi, kot pri vseh renojih. Skratka zadovoljen sem z ergonomijo. Armatura je oblečena v neko peno ali gumo, ki se da fajn spucat, tam proti šajbi je pa spet plastična. Sedeži so, hm, lahko bi bili bolj udobni glede na francoza. So pa zanimive strukture, narebrni, prešiti itd. S prostorsko stisko nimam problemov 177 cm in "nekaj" zdravih kil:) Zadaj sedimo komot, do neke normalne vožnje. Prtljažnik je spodoben z dokaj globokim dnom, dva kufra večja bp problema spraviš vanj. Zunaj me moti le auspuh, ki tako grdo visi navzdol - erektilno disfunkcionalen:) in pa tiste matice pri sprednjem blatniku, ki so talko lepo vpete v prage. Spucat se da fajn. Perem ga v ročni avtopralnici. Ker je "veliko" kroma, ga je včasih fajn tudi glancat. Podvozje je precej trše, kot pri običajnih francozih. Kar fajn se čutijo naše "finanče" luknje na cestah, drugače pa iz podvozja zankrat še ni nekih sumljivih zvokov. Nagibanja karoserije so manjša, kot pri prejšnjih modelih. Je avto nekoliko bolj čvrst in kompakten.
Ker sem si pred tem lastil hitlerja 1.6TDI higline polo 3 vraten na 17" felnah. Bi rad naredil primerjavo.
Šlampastost izdelave - zmaga Clio, tapicirunge po tleh, kabini na sploh, spoji plastike itd. Zankrat še nič ne črička.
Dobljeno za ceno - zmaga Clio za dobrih 12k avto opremljen z vsemi larifari sodobnimi pomagali, navigacijo, bluetoothom, start&stop sistemom, hill holder, led luči, črne alu felne, metalik barva, tempomat regulator, avtomatska klima in nenazadnje meni zlata vredna prostoročna kartica, ozvočenje, prostornost v prtljažniku, cena servisa, cena dajatev, zavarovanja. Hitler je tudi popušil v nulo.
Dizajn - vsake oči majo svojega malarja. Ne morem reč da je clio lepši ali grši.
Popravila izredna - pri polu nobenih (prodan s 80k km) pri cliu zaenkrat nobenih.
In kaj za vraga mi je bilo, da sem vag zamenjal z renaultom?
Lep dan,
če pa te oz. vas še kaj zanima vprašaj(te)
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov