Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Nakup peugeota 308 sw

Napisal/-a kiki13 Ne feb 22, 2015 8:20 am

V oči mi je padel takšen (ta) peugeot.
http://www.avto.net/zec-commerce/ad.asp?id=9348767

Prosim za poznavalce znamke, da napišete, kako se obnese sama kvaliteta omenjenega avtomobila, predvsem pa kvaliteta-vzdržljivost motorja.
Kakšni so stroški rednega servisa, če ga delaš sam (vsi filtri, tudi naftni ter olje)?
Veliki servis se dela na 240000 km ali 10 let, ali vmes ni potrebno menjati vodne črpalke?

Avtomobil je uvožen, v naslednjih dneh dobim na vpogled vso dokumentacijo. Ali se preko VIN številke da na uradnem servisu pogledati servise ali druge posege v avtomobil?

Prosim za vaše odgovore, ker sem pri peugeotih res laik (do zdaj vozil samo renaulte).

pleomax
Stalni uporabnik

Re: Nakup peugeota 308 sw

Napisal/-a pleomax Ne feb 22, 2015 11:03 am

No,jaz ti lahko povem samo to,da imajo pri mojem prijatelju 308sw z istim motorjem kot ta,le da ne gre za facelift model in so zadovoljni,ti pa gledaš faceliftan model,torej bi moglo bit samo še boljše. Bral sem tudi,da je po kvarljivosti bil na 3.mestu(od zgoraj seveda) in da so najzaneslivejšmi modeli od 2010 naprej.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne feb 22, 2015 12:07 pm

Jaz bi bil zelo v dilemi glede nakupa takega vozila.

Sicer je cena glede na kilometre (?) in letnik zelo ugodna, ampak jaz osebno v nakup tega avtomobila ne bi šel, če mi na pooblaščenem servisu ne bi preverili zgodovine. Zakaj? Zdaj ti bom povedal.

Pred 1 mesecem sem kupil zelo podoben avto, sicer malo dražje, z enakim motorjem (motor je super, zelo suvereno vleče, ta menjalnik je prvi od PSA grupe, ki je dejansko soliden in nima dolgih hodov), uvožen iz Francije, enak letnik, prevoženih okrog 135.000 km. Kupil sem od preverjenega prodajalca, še vedno pa nimam dokazila, da so kilometri realni. Lahko jih ima res toliko, lahko 20.000 več, lahko pa jih ima že 200.000. Igral sem karto zaupanja in dobrih referenc prodajalca, zato sem avto kupil. Cena je bila zelo ugodna.

V tem primeru gre za podoben avto, ki pa, po moje (!) ne more imeti realnih kilometrov. Zakaj? Dvomim, da bi leasing hiša (pri kateri je avto najbrž bil kupljen) prodajala avto, ki ima 50.000 in je še skoraj nov. Ponavadi se taki avti prodajajo pri cca 120-200 tisoč km, odvisno od tega, kdaj najemniku vozila izteče pogodba (večinoma so vozila iz uvoza bila last lizing hiš, ki jih ponujajo v obliki operativnega lizinga).

Zgodovine vozila (kolikor je meni znano) ne moreš preveriti, vseeno se ti pa splača z šasijo vozila skočiti na Peugeotov pooblaščeni servis, kjer bodo lahko ugotovili, če je bilo na avtu izvedeno kakšno reklamacijsko delo v garanciji, saj imajo dostop do tega. Tako ti bodo povedali, na kateri datum in pri koliko kilometrih je bil x kos zamenjan. To potem lahko primerjaš z servisno knjigo (če imaš recimo servis v knjižici napisan 12/2013 na 19.000 km, nek x del pa je bil v garanciji menjan dne 2/2014 pri 60.000 km, potem verjetno nekaj ne štima). Za moj avto žal ni bilo nobenih zapisov iz naslova garancije, tako da verodostojnosti prevoženih km nikoli ne bom mogel vedeti. Verjetno pa so realni, ker je avtohiša znana kot zelo OK.Žal dostopa do opravljenih rednih servisov nimajo, ker večino avtomobilov v Franciji servisirajo kar lizing hiše same (imajo svoje delavnice).

Glej, avto dobro preveri, pelji k mehaniku da ga pogleda, in če je to to, vzami. Navsezadnje, tudi če ima 100+ tisoč km, je to vendarle letnik 2013 in bi avto mogel biti kot nov.

edit: Bodi pozoren, ker ta Peugeot nima niti avtomatske klime, niti el. pomika zadnjih stekel, ti je oprema OK? Kot vidim, je to najosnovnejša oprema.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne feb 22, 2015 2:17 pm

@hahehihohu: Kako to da ne veš če so realni kilometri, kaj po šasiji se ne more preverit če je bilo vozilo redno servisirano in kakšni so bili zadnji kilometri? En kolega mi je rekel, ne vem pa če je to res, da novejši avtomobili imajo elektronsko plombo in da se takoj vidi če je bil računalnik na vozilo odpiran oziroma spreminjan...

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne feb 22, 2015 3:44 pm

blaz2013 je napisal/-a:@hahehihohu: Kako to da ne veš če so realni kilometri, kaj po šasiji se ne more preverit če je bilo vozilo redno servisirano in kakšni so bili zadnji kilometri? En kolega mi je rekel, ne vem pa če je to res, da novejši avtomobili imajo elektronsko plombo in da se takoj vidi če je bil računalnik na vozilo odpiran oziroma spreminjan...

Kot sem napisal, po šasiji se žal lahko preverijo za avte iz Francije zgolj popravila v garanciji, ne pa tudi redni servisi (torej menjava olja ipd.)

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Ne feb 22, 2015 4:37 pm

Hvala za vaše odgovore.
Avto sem že pogledal, ima nekaj majhnih površinskih prask zunaj, v notranjosti pa je avto kot nov. Vse papirje bodo dobili v začetku tega tedna. Po občutku bi rekel, da ima avto realne kilometre in gledal sem ga ravno zaradi nizke kilometraže.
Oprema je osnovna, vendar me to ne moti.

Ali imaš ti s svojim peugeotom kakšne težave, hahehihoh?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne feb 22, 2015 4:49 pm

kiki13 je napisal/-a:Hvala za vaše odgovore.
Avto sem že pogledal, ima nekaj majhnih površinskih prask zunaj, v notranjosti pa je avto kot nov. Vse papirje bodo dobili v začetku tega tedna. Po občutku bi rekel, da ima avto realne kilometre in gledal sem ga ravno zaradi nizke kilometraže.
Oprema je osnovna, vendar me to ne moti.

Ali imaš ti s svojim peugeotom kakšne težave, hahehihoh?

Nimam Peugeota (no, tudi, ampak starega 12 let), ampak Citroena. Enak letnik, enak motor, brez težav, ampak ga imam premalo časa, da bi govoril o težavah.

Kakšne papirje ti pa rihta prodajalec? DMV, DDV in ostalo? Ali si pregledal servisne zapiske/knjigo in kako izgleda? Si šel preveriti na Peugeot servis?

Glej, če vse štima, ga zapelješ še do mehanika, ki ti ga za par 10 evrov pogleda vsaj na približno in če je avto OK, ga vzameš. Nimaš kaj falit. Drugače je ta motor zelo primeren za vožnjo po mestu in predvsem AC, pri 130 km/h ima 2200 obratov in pri 150 km/H 2500 obratov. Poraba pod 6 litrov.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Ne feb 22, 2015 7:56 pm

Prodajalec mi je rekel, da še ni plačal davka in še ni prejel nobenih papirjev, tudi servisne knjige. Niti tega mi ni znal povedati, iz katere države je avto uvožen (Francije ali Italije).
Se mi ne mudi z nakupom, bom pa avto, papirje dobro preveril.
LP

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne feb 22, 2015 8:11 pm

kiki13 je napisal/-a:Prodajalec mi je rekel, da še ni plačal davka in še ni prejel nobenih papirjev, tudi servisne knjige. Niti tega mi ni znal povedati, iz katere države je avto uvožen (Francije ali Italije).
Se mi ne mudi z nakupom, bom pa avto, papirje dobro preveril.
LP

Pri meni je bilo enako... Jaz sem avto takoj po objavi oglasa na avto.net našel, pregledal, zaaral, čakal 2 tedna, da prodajalec uredi vse papirje (DDV, DMV - se zavleče, ker mora prodajalec čakati), ko je bilo vse urejeno, prevzel.

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell Ne feb 22, 2015 11:14 pm

škoda dat toliko denarja za avto z osnovno opremo, ko pa za isti denar in še ceneje dobiš 308 z več opreme....

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. To feb 24, 2015 12:43 pm

@kiki13: imaš PM.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov