Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

aaaudi
Nov uporabnik

nakup avtomatika

Napisal/-a aaaudi So apr 11, 2015 7:50 pm

Torej punca kupuje Renault megane let 2005 bencinar z avtomatskim menjalnikom. Cena je ugodna in me zanima kako se kaj obnesejo?

čare
Mojster foruma

Re: nakup avtomatika

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 8:12 pm

10 let star po vsej verjetnosti nevzdrževan menjalnik??Jaz bi delal ogromen krog okol takega avta,razen,če poznaš lastnika/e in veš da je bil menjalnik vzdrževan.

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell So apr 11, 2015 8:21 pm

tud ročni menjalnik je lahko slabo vzdrževan...

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 8:24 pm

Če v ročnem menjalniku olje ne bo menjano 200000 km ne bo neke panike,če pa v avtomatiku ne bo menjan kot je predpisano (sicer ponavadi pravijo da vzdrževanje ni potrebno..Ja valda ) bo pa popravilo dražje kot je koštal cel avto.V ročnem se kaj dosti nima za znucat avtomatik ma pa lamele....

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Ne apr 12, 2015 1:10 pm

Najprej bi bilo fino napisati kaj več o avtu - koliko km prevoženih, kateri motor, cena... Hitro iskanje po nemških forumih pove, da se menda megane II avtomatik zelo lepo obnese v vožnji, je pa v tej kombinaciji gotovo bolj primern 2.0 motor kot 1.6 (kar je sicer logično).

Panike takole na suho jaz ne bi delal. Avto je treba videti in preizkusiti. Preveriti, kdaj Renault predpisuje menjavo menjalniškega olja ter ali je bilo to tudi ustrezno menjano. Na testni vožnji preveriti, če lepo pravilno prime v izbirne položaje (D in R) ter če med vožnjo lepo menja v vse prestave in če ne zdrsuje. Po vožnji se (glede na predpisan postopek, pogledati v navodila, koliko km je treba prevoziti da se menjalnik ogreje) pri ogretem menjalniku preveri nivo menjaniškega olja/tekočine ter njeno stanje. Če se uporablja klasična rdeča tekočina (ATF), mora biti lepe rdeče barve (ne rjavkasta ali črnikasta), bistra, brez znakov motnosti ali penjenja ter ne sme smrdeti po zažganem. Vse to velja če je menjalnik podobne zasnove kot večin aklasičnih avtomatikov s pretvornikom navora.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne apr 12, 2015 2:14 pm

sonic: Slika
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

aaaudi
Nov uporabnik

Napisal/-a aaaudi Ne apr 12, 2015 7:44 pm

Aham...tako je pol to.. prevozenih ima 200000km. Ima pa 113 konjev.. ker se nisem kaj dosti vozil avtomatika, kako naj vem če zdrsava?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne apr 12, 2015 8:03 pm

A pa ma ona izpit samo za avtomatika al lahko vozi tud ročni menjalnik??

primoz75
Nov uporabnik

Napisal/-a primoz75 Ne apr 12, 2015 8:13 pm

čare je napisal/-a:A pa ma ona izpit samo za avtomatika al lahko vozi tud ročni menjalnik??

:lol:

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Ne apr 12, 2015 8:15 pm

aaaudi je napisal/-a:Aham...tako je pol to.. prevozenih ima 200000km. Ima pa 113 konjev.. ker se nisem kaj dosti vozil avtomatika, kako naj vem če zdrsava?

Daš sonicu 20-50€, pa ti ga on preveri ;) Na dolgi rok še vedno najcenejša odločitev...

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne apr 12, 2015 8:20 pm

primoz75 je napisal/-a:
čare je napisal/-a:A pa ma ona izpit samo za avtomatika al lahko vozi tud ročni menjalnik??

:lol:

Kaj je tu smešnega??

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Ne apr 12, 2015 9:10 pm

aaaudi je napisal/-a:Aham...tako je pol to.. prevozenih ima 200000km. Ima pa 113 konjev.. ker se nisem kaj dosti vozil avtomatika, kako naj vem če zdrsava?

113 KM, to bo 1.6 motor. Kaj pa vem, sem peljal s tem motorjem megana II leta 2003 ko je bil frišen model, pa se mi motor sploh ni zdel kaj dosti poskočen. Čez par let sem ponovno vozil testni megane letnik 2007, enkrat vmes so te 1.6 motorje malo predelali (sicer ne vem če se je deklarirana cifra KM kaj uradno spremenila) in je malo bolje potegnil, čeprav še vedno nobena raketa. Vprašanje katera verzija je bila leta 2005...
Tovrstni motorji ne bi bila ravno moja izbira za kombinacijo s klasičnim avtomatikom, so malo prešvoh.

Zdrsavanje je, ko kljub visokim obratom motorja, pri speljevanju avto noče speljati ali pospeševati kot je treba. Sicer je pri avtomatikih s pretvornikom navora pogosto pri nizkih hitrostih občutek, da premikanje avta ne sledi povsem linearno obratom motorja, torej da motor ni povsem direktno povezan na pogonsko os - ker je v resnici tako (dokler se pri določeni hitrosti in majhni obremenitvi ne vklopi 'lockup clutch'), tako da ne se preveč prestrašit, občutek je drugačen kot pri ročnem menjalniko ali tudi pri DSG ipd. Pravo zdrsavanje je, ko tudi pri recimo 3500+ rpm ni nobenega pravega pospeševanja, pa ponavadi so pri zdrsavajočem menjlniku tudi težave z preklopom v vzvratno, pa med vožnjo ne prestavlja ko je treba, ali pa prestavlja zelo grobo...
Lahko pa se seveda za pomoč pri pregledu obrneš tudi na mene, kot so ti že zgoraj predlagali.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: cellist, Google Adsense [Bot] in 3 gostov