zanimivo, 14 dni nazaj sem sam vzel Hondo Civic 1.4, letnik 2012, stara v bistvu 2 leti in pol. kar se garancije tiče, je to pri rabljenem to zelo delikatna zadeva, ker so te garancije res zelo zelo "občutljive" in nekaj narediš narobe in je ni več. ravno danes sem bral, da je včasih dovolj že napačna znamka olja, čeprav ustreza gradacija in vse ... tako da ni nujno, da so zadaj kakšna mutna posla. ko sem spraševal za mnenje okoli pri kolegih, so vsi govorili - pa to je nov avto, nima biti kaj problematičnega! na koncu je moj mehanik potrdil to in je avto res top.
moja je sicer Sport, tele dve na linku sta Comfort, ampak razlika je predvsem v tempomatu in še nekaterih dodatkih (električni poklop zunanjih ogledal, boljši radio oz. več zvočnikov, če prav vem ...) - skratka minimalne razlike. sam sem res zelo zadovoljen po prvih skoraj 3000 km, sem se tudi bal 1.4 motorja, ampak sem želel nekaj bolj ekonomičnega in glede na to, da pade še v razred do 1.4 je tudi zavarovanje in registracija izredno poceni. do zdaj sem vozil 1.6 110 konjev, povprečna poraba je bila 7.7. zdaj imam povprečno porabo 7.2 (50% mestna, 50% AC). neke hude razlike v moči ne opažam, zelo se pozna 6 prestava. res da ni ne vem kak dirkalnik, ampak po AC se pelje normalno, pospeši normalno, skratka, po vsem prebranem sem si mislil, kakšna počasnela bom, a opažam, da je moja vožnja ostala praktično enaka kot prej z malce močjenšim. na testu sem imel tudi Škodo Fabio, 1.2TSI, 110 KM, 6. prestav, priznam, da je precej lepše potegnila in bila zaradi turbota prožnejša, ampak v končni fazi neke hude razlike spet ni - po AC pijeta podobno, sem imel v vikendu vseeno porabo 7L, je pa Honda v ovinkih precej bolj suverena. predvsem pa bolj udobna (je pa res, da je razred višje Civic). tudi skoči, če rabiš, jo pa moraš kar konkretno zavrteti - primer, AC, obstaneš za kamionom, 90 km/h, daš v 4. prestavo in skoči, ampak si tudi na 5.000 do 6.000 obratih (kjer ima tudi največjo moč). Škoda je sicer to naredila iz 5. prestave. sem pa tudi s prejšnjim avtom (5 prestav) moral iti nižje, da sem lahko skočil iz podobne situacije.
kar se samega sedenja in udobja tiče - vozil sem ogromno avtov in ta je res en od udobnejših. položaj za volanom je vrhunski, ovinki me niso preveč premaknili iz pozicije, torej sedeži dobro držijo. presenetila me je tudi AC relacija, že prej sem imel udoben avto in 500 km v eno stran ni bil noben problem, zdaj sem počutim še bolje zaradi same udobnosti. menjalnik je odličen, natančen, s kratkimi hodi.
osebno mi je pomemen tudi radio in ta je vrhunski! ne vem pa, če je isti pri opremi Comfort. prtljažnik je za ta razred ogromen, sploh, ko podreš zadnje zice - ali pa če jih dvigneš, poglej za funkcijo "magic seats", ki so se mi ravno v ponedeljek na poti iz Ikee izkazali za še kako uporabne.

pa še to - pred kratkim sva bila z mojo na potepu po Toskani. kar nekaj Italjanov si je lomilo vrat, ko so gledali za nama ...

in moja vedno dobi nasmeh, ko se vsede not, kar je pa tudi zelo pomembno.

skratka - avto je odličen, če se izkaže, da sta tvoja iz linkov okej, toplo priporočam nakup.