Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Dizzy
Novinec

Toyota Prius

Napisal/-a Dizzy Če jun 18, 2015 11:23 am

pozdravljeni,

razmišljam o tem, da bi menjal trenutni avto za Toyoto Prius oz Auris Hybrid. cene so tam tam, zmogljivosti tudi, precej pa se privarčuje na gorivu in pa samem vzdrževanju (menjalnik je CVT, ki je praktično neuničljiv, ni alternatorja in starterja, ni sklopke, motor sam pa ima verigo, ki je pri japoncih zelo zanesljiva).

imam pa pomislek zaradi baterij - kako je s tem? imamo kakšne izkušnje, kako dolgo zdržijo, kako se zadrži Toyotina 8-letna garancija na baterije?

kar se tiče avta samega, pa glede vožnje in in udobja slišim samo hvalospeve oz. niti nisem zasledil, da bi sploh bile kakrše koli težave (sploh pri Priusu).

saj ne, da je moj avto problematičen, daleč od tega, sem zelo zadovoljen, samo če lahko za naslednjih 8-10 let razpolovim stroške vožnje, zakaj jih ne bi? :)

hvala za vaša mnenja, najbolj pa bom vesel uporabniških izkušenj.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Re: Toyota Prius

Napisal/-a J.McLane Če jun 18, 2015 3:14 pm

- Neuničljiv avto ne obstaja
- Prius je dražji od Aurisa, je pa res da Priusa lahko dobiš starejšega ko Auris HSD še ni obstajal
- 8 let garancije na baterije ni več (bila pri Prius 2), je pa opcija podaljševanja garancije do 10 leta starosti ne glede na km, pogoj da na vsakih 15k km na uradnem servisu narediš test hibridne baterije, jaz sem za to dal 25€, po predračunu bi pa moglo biti blizu 50€, tako da nisem prepriča koliko računajo drugim. Baterija redko odpove kar naenkrat, se kažejo simptomi že veliko prej, v roku 10 let jih po statistiki crkne nekje 10%, če se ne motim, jaz pričakujem da bo zdržala 15 let.
- Redne servise mirno lahko opravljaš kjerkoli, tudi določena popravila niso bila problematična za mojega lokalnega mojstra (ležaj, zavore)
- Glede vožnje najbolje da greš na testno vožnjo, pri Toyoti glede tega še nikoli niso komplicirali.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

igorc
Nov uporabnik

Napisal/-a igorc So jul 11, 2015 6:45 am

No ja, ce bos priusa zaletel v zid ali se ti nanj kaj podre bo unicen. Ce pa imas sreco, da se ti taki "nepredvideni incidenti" ne zgodijo bi morda stavil (ne ravno celo premozenje a nekaj ze) na Priusa, da je "neunicljiv" :lol: iz vidika voznje in uporabe seveda.

Jaz ga npr servisiram na pooblascenem servisu (izkljucno zaradi kolancnih zahtevkov, ce kdaj sploh bodo... a tudi zato ker se mi v primerjavi s predhodnim avtom (C-Max) sploh ne zdi drago... ravno nasprotno). Servisi me stanejo tja do 170€, ce pac treba zamenjat ploscice al kaj takega sicer pa se manj. Najdrazji servis (na 90.000) pa je bil okoli 350€. Na Fordu je ta znesek bil skoraj premalo za redni servis.

Kupil sem ga slabe 2 leti starega (PII z motorjem 1,5) in ne vem, da bi imel tezave z njim. Moja edina pripomba je "obcutljivost" na kamencke. Ima namrec nekaj pikic kjer je barva odluscena a kaj cem... me pac zmoti a ne moti. Voznja bozanska (ce si tako voznjo zelis) poraba smesna, ce ti je jasno, da tvoj cilj ne bo prav nikamor odpeljal in, ce gres od doma pravocasno. Ce imas tezjo nogo ali pa se ti kar naprej mudi pa je porba zelo sprejemljiva. Midva (ko ga seveda smem peljat jaz) imava letno povprecje 5,3 - 5,6 (in to je se kr veliko - veliko kratkih razdal in klanci na hladen avto).

Da bi se pogonske baterije kaj dosti menjavale nisem nasel na netu oz. gre za zanemarljiv odstotek okvar. Slisal sem za avto v SLO, ki jo je zamenjal over 500k km. Torej kar soliden cas porabe. Ko pa pogledas kaj vse na priusu menjas v nekem 10 letnem obdobju (moji stroski v 5 letih zaradi "okvar" razen rednih servisov znesejo natanko 338€ - toyotini rezervni deli z urno postavko za menjavo). Moram pa dodat, da me recimo zmoti, da se gumb na zadnji havbi lepi za prste... (sicer cdela bp) pa ga narocim zamenjat. Menja pa se seveda cel mehanizem ne le guma. Tak, da marsikdo se teh strskov ne bi imel.

Racnuaj le, da so kvalitene gume za priusa v rangu 80+ € (butasta dimenzija).

Ker sem ravno zamenjal drugi avto evo se anekdote...
Prdem domov pred nekaj meseci in povem zeni, da glede na pricakovano siritev druzine razmisljam o menjavi avta. Me pogleda :shock: in kot iz puske: "Lej avta ne bos tikal, razen, ce mislils vzet istega novejsega... ce ze hoces, menjaj uni tvoj kamion." :lol: Jo pogledam in odvrnem: "Ja saj citroena sem mislil menjat.". Pa se nasmehne in pravi "Aaaaaaaa ja to to seveda lahko, delaj kakor menis, da je prav... dragi." :huh: in nadaljuje z cimerkoli j ze pocela v kuhinji... No se dobro, da nisem dobil kaj v glavo zaradi terminologije :lol: .

Uporabniški avatar
bishop
Novinec

Kraj: Vodice

Napisal/-a bishop So jul 11, 2015 11:37 am

igorc je napisal/-a:.No se dobro, da nisem dobil kaj v glavo zaradi terminologije :lol: .

Taje huda ja :) sem se prav nasmejal.
Drugače pa tudi jaz do sedaj nisem bil ravno prepričan v Hybride. Pa vseeno, kogarkoli vprašam, je zelo zelo zadovoljen z njim. Razmišljam, da bi tudi jaz za naslednji avto vzel Hybrid.
I DIDN'T DO IT! LAWYER FUCKED ME!

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mucek So jul 11, 2015 2:10 pm

Imava Auris TS in moram reči, da je zadeva odlična za ta denar (Prius se mi ne zdi, da bi s čimerkoli upravičil toliko višji znesek - pa karavan je še veliko bolj praktičen ;) ). Glede zanesljivosti sicer še ne morem kaj veliko govoriti (so far so good, ampak po 7 kkm je to bolj tako tako ;) ), izdelava se mi zdi precej nad (prejšnjim) Oplom, tudi nekatere rešitve so zelo praktične. To mašino (1.8 hybrid, 3. generacija) s stališča zanesljivosti res pohvalijo tako da upam, da ne bova "zadel lota" ...

Glede akumulatorja pa me ne skrbi preveč ... Sem iz tega foha (električna vozila in predvsem akumulatorji) in glede na to, kako imajo rešeno vse skupaj se vidi, da niso abervezniki ... Res, narejeno kot se zagre. (mogoče kot info: SOC je v "normalnem" režimu omejen le med 40 in 85% - na ta način bistveno podaljšajo življensko dobo, memory efekta pa se znebijo z zgolj občasnim skokom izven tega območja). Bolj bi me skrbelo za plug-in hibrida z litijevimi celicami, ki so s stališča življenske dobe bolj problematične.

Če ga vzameš pri Lovšetu letos, imaš celo možnost 10 letne podaljšane garancije (kar pa seveda pomeni servisi pri njih).

Porabo imava med 4,8 in 5,2 litra, pri čemer ne paziva prav, kako voziva.

LP, g

Dizzy
Novinec

Napisal/-a Dizzy Po jul 13, 2015 8:49 pm

no, jaz žal novega ne morem gledat, lahko gledam nekje letnik 2011. vidim, da je precej več Auris HSD na izbiro, tudi Sol opreme (pogoj pri meni je predvsem tempomat, ta pa je šele od Sol opreme naprej), ampak nekako bi raje imel Priusa, problem je v tem, da so vsi s kar nekaj kilometri, tisti, ki pa imajo sprejemljive kilometre, pa so ali predragi ali oprema Luna, torej brez tempomata.

koliko pa je načeloma razlike med Aurisom in Priusom? razen prtljažnika, ki je pri Priusu pač "normalno" velik ... kot pravim, imam avto, vreden nekje cca. €13.000€, letnik 2012, načeloma z malo prevoženimi, ampak mi je trenutno bolj všeč mestna poraba hybridov, sploh toyotinih. plus, da ima še veliko drugih prednosti (ravno danes sem si rekel parkrat, kaj bi dal, da bi imel avtomatik, je pa res, da po ovinkih rad vozim in tudi prestavljam ...)

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Po jul 13, 2015 9:32 pm

Dizzy je napisal/-a:

Če imaš avto letnik 2012 in z malo prevoženimi kilometri ostani pri njemu, če nimaš težav. Z nakupom novega boš ogromno izgubil in se ti tista poraba dolgo ne bo vrnila.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To jul 14, 2015 7:18 am

Prejšnji Auris HSD (<2013) ima res majhen prtljažnik, novi ima tudi HB velik prtljažnik, ker so baterijo prestavili pod zadnjo klop.

Glede tempomata ni problema, potrebuješ samo ročko za nekaj deset € in lahko vgradiš v vsakega Priusa.

Sicer se pa tudi jaz sprašujem zakaj bi menjal trenutni 2012 letnik avta, za starejšega. Rabljen avto je vedno loterija, nikoli ne moreš biti prepričan kaj je prejšnji lastnik delal z njim. Jaz bi malo opazoval Priuse in če se pokaže res dobra priložnost, šele šel v nakup, sicer pa ne.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov