Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Nakup prodaja - pravice

Napisal/-a thaking Če jan 14, 2016 10:54 pm

Zdravo,

imam vprašanje ker imamo s kolegi različne poglede.

1. Zanima me če kot fizična oseba prodaš vozilo drugi fizični osebi naj bi imela le ta 1 letno garancijo (kakšno=?) da lahko uveljavlja stvarno napako. Npr. po 3 mesecih od nakupa ji odtrga verigo ali raznese turbino in mora to plačati vse prvotni lastnik ?

2. Kako je v primeru prodaje fizična oseba do trgovca (pravna oseba), ki prodaja vozila naprej. Tukaj fizična oseba ne da nobene garancije do trgovca (pravna oseba), torej če pride npr. do zgornjega (prva točka) ni dolžna plačati stroškov popravila?

3. Kakšne pravice ima pa če fizična kupi od pravne osebe (trgovca). Enake, da v enem letu lahko uveljavlja "stvarno napako" in mora prodajalec to plačati ?

Ali kako drugače ?

uros11
Poznavalec foruma

Re: Nakup prodaja - pravice

Napisal/-a uros11 Pe jan 15, 2016 7:18 am

1. Rok je 6 mesecev za skrite napake.
Garancija med fizičnimi osebami obstaja samo v primeru, da je dogovorjena, rok 1 leto pa samo v primeru, da je dogovorjen.
Stvarne napake in garanacija ni eno te isto.
Veriga in turbina - zato ker nihče ne ve, kaj je novi lastnik delal z avtom, bo plačeval prvotni lastnik? Malo morgen. Če pa turbina ne dela ob nakupu, je druga zgodba.
Kje ste tole s kolegi našli pod točko ena, mi ni jasno.

2. Fizična oseba trgovcu prav tako odgovarja za stvarne napake, seveda sem ne sodi potrošni material, kot ste to naumili s kolegi.

3. Po Zakonu o varstvu potrošnikov - priporočam branje. Roki za uveljavnje stvarnih pravic so daljši, postopek drugačen, garancija obvezna.

Primer: fizična oseba je fizični osebi zatrjevala, da je čoln brezhiben, ta pa je potonil ob prvi uporabi. NI pa se mu recimo izrabilo veslo.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe jan 15, 2016 2:34 pm

Jaz bi zakonsko prepovedal te kvazi garancije.Dovolil bi edino tiste plačljive.Vedno se najde kak drekač ki bi pri 10 let starem avtu nekaj uveljavljal...

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Pe jan 15, 2016 9:55 pm

Se pravi kaksna je verjetnost da jaz prodam nekomu avtomobil in mu cez mesec dni gre turbina cez pol leta ketna, bi moral to placati (ker saj ne ves.. ali ima kupec ze v startu vse pravice in si lahko dobesedno zmisljuje in grdo ravna z vozilom in pride do taksnih poskodb?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So jan 16, 2016 12:20 am

Sistem vidno-kupljeno, ostalo preko sodišča. Če se po nakupu pojavi napaka in veš da je napaka nastala pri prejšnjem lastniku boš moral dokazat, s pomočjo odvetnika, sodišča, se bo vlekllloooo.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 So jan 16, 2016 10:37 am

thaking je napisal/-a:ali ima kupec ze v startu vse pravice in si lahko dobesedno zmisljuje in grdo ravna z vozilom in pride do taksnih poskodb?
Dela lahko kar hoče, saj je njegovo vozilo, kar pa ne pomeni, da gre za stvarno napako, če kupec uniči vozilo.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov