ravno to me najbolj tare. diesel, če nimaš problemov, je super, če pa karkoli crkne, pa tisto, kar si privarčeval, hitro daš za servis. ampak, po drugi strani, razmišljat o tem je tako, kot bi se sekiral, ko greš od doma z avtom, glede na to, koliko bumbarjev je danes na cesti.
sem pa malo računal, koliko se da privarčevati z dieslom napram trenutnemu avtu, če gledam na 30.000km, kjer sem sedaj (na letni ravni pa jih bo zagotovo vsaj 35.000). porabe sem vzel s spritmonitorja, na petrolu vzel nekaj zadnjih cen goriv in malo preračunal, bolj kot ne statistično, tako da seveda obstaja +/-.

skratka, z mojim avtom sem v 30.000 km porabil za 2500€ (čeprav spritmonitor pravi za 30630km 2700€), toliko da imamo malo občutka odstopanja.
če bi vozil C5/508/podobno 1.6 hdi limuzino, bi porabil 1800€, torej bi privarčeval 900€ na letni ravni. kar ni tako malo. če bi vozil 2.0 140hp, bi privarčeval cca. 700€, 2.0 164hp pa "le" še 400€. tudi glede servisa sem se pozanimal, in tudi ta fama, da načeloma je diesel dražji za vzdrževanje ne pije več vode, ponekod je celo tudi že cenejši, ampak recimo, da sta z bencinarjem nekje tam tam.