Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

titanius
Uporabnik

Re: avto do 3k€ nasvet

Napisal/-a titanius Pe mar 18, 2016 9:07 pm

Kot je že nekdo prej dejal, nekaj denarja daj na stran, za kak stranski strošek, ki zna priti prvi mesec po nakupu. Ta Leon je meni zelo sumljiv s to kilometrino, dizel je pač da se vozi, prej da ima 238000 ali pa celo 338000. Če ti poraba ni problem, rajši bencinarja vzami. Kot začetniški avto pa bi ti priporočil Clia. Najbolje celo tiste bolj poceni, recimo za 800-1.2k eurou. Z navadno 1.2 mašino, ne tiste z 16V. Poceni za vzdrževat, sam ga imam. Poraba majhna, Tržič-Koper relacija 20€ imam dosti v obe smeri pa na števcu 130-140, občasno 150, avto gre brez problema. Kot moj prvi avto pa je bil očetov Renault Megane letnik 1999 1.6 16V karavan 108KM. Brez težav sva z očetom prevozila več kot 50000 km, samo redni servisi in menjava komplet zavor. Končno je pa imel 220, potem se je novoletna jelka prižgala zaradi preobremenitve. Normalno porabo Tržič-Kranj za v šolo je imel 7,5-8litrov s tem, da je bil avto poln vsak dan s sošolci. Skratka poanta, začetni avto naj ne bo preveč drag, v primeru nesreče(bog ne daj), bi ti bilo kar žal, da nisi vzel kaj cenejšega, ti ga vsaj ni toliko škoda kot pa če razbiješ avto vreden par tisoč €. Ko pridobiš malo izkušenj, si vzameš kaj boljšega. Pri dizlih imaš pa hitro okvare za 600+ €, kar pa z današnjimi plačami zna bit problem. Renaulta ne dizla vzemat, samo Nemca. Za bencinarja pa bi jaz absolutno vzel Renaulta.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 18, 2016 9:43 pm

fast500 je napisal/-a: ....na mesec bom pa naredil nekje od 300-500km, zato me zanima ali naj sploh gledam dizle....
To je od 3 600 do 6 000 km na leto! Že večkrat so ti rekli, da jih ne glej, ti pa še vedno lepiš linke od dizlov. :?: Boš nehal ali naj zaklenem temo, ker očitno nisi ravno resen?

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Pe mar 18, 2016 10:41 pm

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 20novimi...

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... UNI%20KL...

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... .SERVO.A...

Npr.kej tazga mogoce.... ok,c3 je res "mal " pomehkuzena ampak ce se sicer izkaze za ok primerek,je tud to najbrz mozno spregledat,vsaj jst bi... tehle oplovih motorjev v astri ne poznam,najbrz bo kdo drug kej vec povedou o njih. 307 pa tud ni tok slaba izbira kot se jo kdaj pa kdaj hoce prikazat + kolikor je meni znano so tele masine zlo vzdrzljive....

Sicer pa tista corolla 1,4 ki jo je nekdo nalepil v tej temi,se mi zdi zelo zelo dobra opcija... pa roko na srce,tko slabo pa tud ne zgleda,nc kej slabs k ostali modeli tega razreda teh letnikov...

fast500
Nov uporabnik

Napisal/-a fast500 So mar 19, 2016 1:45 am

glede astre bom definitivno razmislil, corolla je tudi ok :)

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius So mar 19, 2016 9:32 pm

Sam sem imel Peugeot 307, NAJ bi imel 92000 km ko sem ga kupil, do 120000 je delal kot urca potem so se pa problemi začel, tako da sem na koncu ugotovil, da sem kupil popolnoma neservisiran avto, po 12letih prvič bile menjane zavore na avtu, jih je mehanik več kot pol ure s kladivom udarjal, da so šle dol. Drugače pa je avto bomba. Astra je tudi dobra izbira vendar samo bencinski motor.. Poznam družino z dvema Astrama pri hiši, ena dizel, druga bencin. Bencinarka dela ko urca, z dizlom pa vedno težave + da se dizl vozi 50-60km na dan, bencinarka 20-30.. Ta Toyota mi je tudi zelo všeč, izjemno dobra izbira. Pri nakupu vprašaj prodajalca, če se strinja da avto zapeljeta na preventivni tehnični pregled. Če te zavrne, torej z avtom nekaj ni v redu. Predvsem tudi glej, če je kaj mastno okrog menjalnika, motor ne sme biti masten, lepo bi bilo da kupiš avto, ki je že opravil veliki servis, menjava olja in filtrov je priporočena takoj po nakupu razen, če ga prodajalec ni že opravil prej. Če imaš kakega mehanika dobrega mu plačaj uro-dve pa naj gre s teboj pogledat avta pred nakupom.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius So mar 19, 2016 9:36 pm

Menjana veriga pri 110 tisoč km? Sumljivo. Razen če je napisal veriga, mislil pa zobati jermen. Veriga bi morala praviloma zdržati skoraj 300 tisoč km, če ne še več ob normalni vožnji. Jaz sem se enkrat nategnil pri nakupu avta z malo kilometrino, zdaj sem rekel ko bom kupoval avto bom iskal vsaj 160 tisoč km++. Do takrat je veliko stvari bilo že menjano, pri manjši kilometrini te še vse čaka.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic So mar 19, 2016 11:43 pm

Jaz še vedno mislim, da je Megane top izbira. Astra je le starejši model in Astra 1.6. 16v rade pijejo olje, kar ni najbolj priporočljivo za mladega voznika saj ga bo prej ko slej pozabil doliti in vsi vemo kako se to konča. Toyoto Corollo imamo v familiji, top avtomobil vendar moraš vzeti 1.6 bencinarja ker 1.4 je žalost. Vizuelno je tudi grši od Megana ampak resnici na ljubo je še vedno solidna izbira.

Megane II je po varnosti pred obema kar je pomembno za mladega voznika, vsi smo bili tam, skoraj vsak je imel karambol take ali drugačne narave v mladih letih. Poleg tega je Megane II po notranjosti dokaj soliden, izgled pa tudi ni slab, lepe 16-17 col litke gor in zgleda vsaj meni fenomenalno.Glede motorja 1.6 16v pa lahko rečem, da mu zaupam bolj kot samemu sebi z razlogom. Imel Megane I z tem motorjem in naredil 240k km brez vsakršne okvare - na koncu sem ga pusti na cedilu jaz, ko ni šlo gladko čez ovinek. Edini stvari, ki sta šla na avtu je bilo električno pomikanje stekel na voznikovi strani in tisti neumni cd predvajalnik z 6 cd-ji v prtljažniku, ki je vsakič, ko si hotel zamenjati cd zaštekal. Razen tega tipi topi. Trenutno vozim Scenica z istim motorjem in po pravici povedano dati tak motor v 1,4 tone težek avto je optimistično, vendar deluje perfektno in če ga zavrtiš kar spodobno povleče to kravo (spodobno seveda glede na razmerje teže avtomobila in moči motorja).

Na koncu koncev pa je pomembno kar vsi hočemo povdariti. Naj bo še tako dober zanesljiv avto je lahko jama brez dna, če je bil neprimerno vzdrževan in bog ne daj, če ima xy več kilometrov kot kaže na števcu.

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

fast500
Nov uporabnik

Napisal/-a fast500 Ne mar 20, 2016 12:38 pm

5cenic

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... e%20BA0B05 kej takega pravis da je tudi ok ? meni se zdi ok za prvic

drgac pa kej takega http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... hentique... res ne zgleda slabo sploh v tej barvi :)

kakorkoli zaenkrat resneje razmisljam o astri in meganu (če je ta prvi link ok, pol k tej verziji )

pa hvala se enkrat za vse uporabne nasvete !

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Ne mar 20, 2016 8:56 pm

Na tvojem mestu bi jaz poklical za tistega Megana ii v linku na prejšnji strani. Piše, da je servisna potrjena, vpraši če so bili servisi delani vseskozi na uradnem in če so bili lahko preveriš te servise z klic na servis na katerem so bili delani, rabiš vin številko zato povpraši zanjo. Vpraši če bi lahko avto odpeljal na amzs na pregled, dostikrat je že to vprašanje dovolj saj ti odgovor veliko pove. Glede na to, da ga ima uradna avtohiša so ga 100% dobro pregledali preden so ga vzeli notri tako, da če bo rekel prodajalec ni problema ti to dosti pove. Vpraši kakšno garancijo ti dajo, meni so recimo dali za rabljenega Scenica pol leta brezplačno preko car garantie,z doplačilom cca 60 evrov pa za eno leto. In vpraši za zadnjo ceno za gotovino, včasih je najbolje da sam postaviš neko nizko ponudbo cca 2000-2200€ za omenjen avto. Pol vidiš koliko so pripravljeni spustiti. Glede na to da je cena postavljena za obročno odplačevanje znajo kar nekaj spustiti ceno, pri zadnjem avtu, ki sem ga kupil je imel ceno na avtonetu čez 8k€ ponudil sem 7k€ gotovine v optimističnem duhu in so sprejeli. Naj te ne bo sram spraševati. Če boš zadovoljen z odgovori na ogled vzami nekoga, ki se na avte spozna. Če se zdilaš za dobro ceno in ti bo všeč ga vzami in si rešen.

Če ima avto res 130k km, je redno vzdrževan in nima težav z karoserijo (rja, karamboli itd) zna bit odličen nakup. Lepe feltne za tak avto lahko dobiš že za 150 evrov in daš gor 16-17 col, avto daš na poliranje da se barva osveži in boš imel super in lep avto za malo denarja.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So mar 26, 2016 10:36 pm

Ne da bi blo dobro imet nekaj za izredna popravila, ampak te bodo 100% po nakupu čakal. Če hočeš sebi vse dobro, imet varen avto in tehnično izpraven, bo treba tud po 500-800 evrov vložit. Velik servis 300 evrov, gume 200 evrov, podvozni deli (zavore, končniki, roke, izpušni) +100,200 evrov. Recimo menjava zadnjih pakn ali diskov ali kar komplet zavore (spredaj, zadaj) pride 200 evrov, Kot tak avto bo že kar vredu.
Amortizerji so sigurno izrabljen, vprašanje kaj je s sklopko, zdrži načeloma 200.000km.
Prepeleli sileni bloki na rokah.

Tako da avto pred nakupom obvezno na dvigalo.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne mar 27, 2016 12:40 pm

Tista 159 za 3 jurje je že po slikah vsa zmahana, realno stanje je najbrž katastrofalno...

Uporabniški avatar
honeybee
Novinec

Napisal/-a honeybee Ne mar 27, 2016 2:07 pm

esem je napisal/-a:
fast500 je napisal/-a: ....na mesec bom pa naredil nekje od 300-500km, zato me zanima ali naj sploh gledam dizle....
To je od 3 600 do 6 000 km na leto! Že večkrat so ti rekli, da jih ne glej, ti pa še vedno lepiš linke od dizlov. :?: Boš nehal ali naj zaklenem temo, ker očitno nisi ravno resen?

točno tako. ne vem kaj vsak sili na dizla.
jaz imam novi avto pa delam večjo razdaljo kot ti pa nisem niti pomislil da bi kupil dizla. zakaj? dizel toliko dražji in razlika v porabi da se mi nikoli ne povrne. torej zakaj bi plačal v mojem primeru 3000 eur za dizla in približno liter manjšo porabo in prišparal za pivo, dva, tri na mesec če lahko imam te 3 jurje v žepu in jih trošim počasneje in na koncu manj porabim.

aja, bi pa imel še servise dražje če bi kupil dizla. torej zakaj?

moj oče ima bencinarja za 30k na leto (torej tvoje v vsaj 5 letih) in se mu nakup dizla sploh ne splača ker tudi prihrani malenkost.

iščeš avto ki dobro potegne. da, ampak to je kot so že rekli treba nahranit - tu pa je visoka poraba.

glede na to koliko bi prevozil - a bo motor sploh kdaj dosegel delovno temperaturo? saj to je 10km na dan (nekje povprečno).

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne mar 27, 2016 2:27 pm

Take teme jaz dam kar na IGNORE! :lol: :mrgreen: Jih je vsaj 500+ pa še vedno nastajajo?!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov