Jerch_ je napisal/-a:Vsedi se v par avtov in ne poslušaj kako je nek avto soliden, ker je to relativno. Omenjali ste P207.. Čisto naključno sem vozil 1.4 motor.. Nevem ali je za sodoben avto normalno da ima menjalnik s kamionskimi hodi in ali je normalno da pri mojem 6let starem avtu prestavna ročica skoraj sama skoči v prestavo in ko je tam se ne maje, pri omenjenem avtu pa jo moraš ob hitrejšem prestavljanju dobesedno zaguzit v prestavo in še potem imaš občutek da boš tisto dolgo palco utrgal! Hod sklopke je dolg kot ponedeljek in ko prime prime v stotinki.. Toliko o mojih občutkih o res solidnem avtu.. Verjetno bi lahko še našteval 3 dni. Res pa je da noben avto ni popolen.
Lp in veliko sreče pri iskanju
No, z vsem napisanim se nikakor ne morem v celoti strinjati. Doma imamo P207 1.4 16v 89 KM in sem ga že nekajkrat peljal, sicer predvsem na kratke relacije, a vseeno dovolj, da lahko povem, da menjalnik in sklopka še zdaleč nista tako kritično slaba, kot je omenil Jerch. Sam vozim leto in pol staro Seat Ibizo 1.4 16v 86 KM in če primerjam oba avtomobila, lahko povem, da je suma sumarum P207 vseeno boljši avto. Če se obregnem najprej ob menjalnik in sklopko, ki je najbolj skritizirana, lahko povem, da ima Ibiza sicer boljši menjalnik(predvsem pri hitrejšem pretikanju ni zatikanja) kot P207, sklopka pa mi na Peugeotu bolj ustreza in lahko tudi rečem, da se mi zdi za uporabo prijetnejša kot na marsikaterem drugem avtu, ki sem ga vozil(in vozil sem jih že veliko, tudi povsem novih modelov!). Sklopka na dvestosedmici sicer res nima najkrajšega možnega hoda, je pa daleč od tega, da bi bil hod pedala ekstremno dolg, po občutku deluje krajši kot na moji Ibizi pa tudi krajši kot recimo na Golfu 4. Res pa je, da sklopka grabi čisto pri vrhu hoda pedala, vendar pa sklapljanje sploh ni preveč sunkovito in se ga da regulirati z zelo malo truda, torej je prestavljanje brez sunkov in speljevanje tudi za začetnika povsem enostavno in se ga zelo hitro navadiš. Ibiza pa ima res extremno dolg hod sklopke in grabi precej nižje kot P207, vendar pa se mi zdi, da je sklopka občutno bolj občutljiva, še posebej ob vključeni klimi in posledično terja malce več koncentracije za nesunkovito prestavljanje kot Peugeotova! Za primerjavo lahko povem, da ima povsem nova Mazda 2 pa res za moj okus pretirano občutljivo sklopko, ki vsaj meni povsem pokvari občutek med vožnjo, pri P207 nikoli nisem dobil takšnega občutka! Prav tako ime občutljivejšo sklopko izmed novejših modelov super mini avtov na primer nova Opel Corsa z 1.2 16v motorjem. Kar se tiče menjalnika na dvestosedmici: je mehak(za ženske pomembno!) in ob nesunkovitem umirjenem prestavljanju povsem lepo in brez zatikanja drsi v vse prestave in tudi v vzvratno se mi še ni zgodilo, da bi se mi zataknil, kar pa se mi velikokrat zgodi na Ibizi. Poleg tega hodi prestavne ročice sploh niso pretirano dolgi, po občutku ni zelo bistvene razlike napram Ibizi. Glede tresenja prestavne ročice med vožnjo moram reči, da nisem opazil teh težav, prav tako se ročica NE trese v prostem teku, kar pa ne velja za veliko drugih avtov, ki imajo menjalnike brez žic(cable linkages). Torej lahko tudi za menjalnik na P207 rečem, da je povsem soliden, se pa ob športno hitrem oz. divjem prestavljanju najbrž res obneše slabše kot pri umirjeni vožnji. Nasplošno lahko rečem, da menjalnik ni nič slabši od tistega v novi Corsi 1.2 16v 80 KM, ki sem jo imel nekaj dni kot nadomestno vozilo, tudi tam se pri (zelo) hitrem prestavljanju ročica včasih zatakne, a to ne moti pretirano velikega duha.

Izmed novejših avtov je vsekakor P207 ena izmed boljših izbir, če se ne mudi, se morda splača počakati še na povsem novo Ford Fiesto, ki pride k nam v začetku naslednjega leta in je po odzivih novinarjev in strokovnjakov zares odličen avto. V prid P207 govori tudi zelo dobro uravnoteženo podvozje, ki je hkrati udobno in ponuja dobro lego na cesti. Sedeži so udobni s solidno oporo, volan pri nizkih hitrostih ustrezno zelo lahek, pri višjih hitrostih primerno otrdi zato je tudi vožnja po avtocesti udobna. Povrhu je pa avto tudi zelo solidno zvočno izoliran(predvsem podvozje in piš vetra sta napram Ibizi občutno bolje zadušena) in tudi nadpovprečno varen(pet zvedic na testiranju EURONCAP!), kvaliteta izdelave notranjosti je na visokem nivoju(večji del armature je iz "mehke plastike", armatura je popestrena tudi z aluminijastimi obrobami na števcih in okoli zračnikov, stikala dajejo vtis kakovosti(niso "flimsy"), na eno leto starem avtu nisem opazil oz. zaslišal nobenih čričkov, kar pomeni, da je vse skupaj očitno tudi solidno skupaj sestavljeno, kar se vidi tudi na armaturi(nikjer nobenih nenatančnih spojev in špranj ali ostrih oz. neobdelanih robov). Avto pa povrhu še lepo izgleda in večini žensk je všeč pa še pretirano drag ni, ker Peugeot vedno ponuja akcije, v času finančne krize pa se gotovo da dobiti še kakšen extra popust. Jaz bi to vozilo vsekakor priporočal tudi za voznico začetnico zaradi varnosti, prijetnosti za vožnjo in lahkotnost vožnje oz. upravljanja z vozilom.