V družini imamo Pumo 1.0 EcoBoost mhev letnik 2023. Motor je super, rad se zavrti, priporočam da se vzame blagi hibrid. Navadni 1.0 je pod 2.500 obrati presenetljivo mrtev. Priporočam testno vožnjo obeh, ker je zadeva res očitna. Nove se sicer mislim, da dobi samo še kot blagi hibrid, nisem pa prepričan.
Puma ima servisni interval na 2 leti oz. 30k km. Osebno mi je to preveč in se dela servise enkrat letno na cca. 15k km. Mogoče ima Focus sedaj že kaj drugače, ker Ford to kar pogosto menja.

Cena servisa je dokaj odvisna od lokacije in delovne ure ampak bi se morala gibati nekje med 200 in 300 € v Ljubljani.
Pred Pumo je bil v družini Focus 1.5 TDCi in je bila podobna dilema. Ali vzdrževati starega ali zamenjati. Na koncu smo zamenjali, moraš pa vseeno računati na razliko v porabi. Pumo se da voziti pod 6 litri ampak dokaj težko. Realna poraba je okoli 6,3 litra.
Glede samega Focusa. Pred dvema letoma sem tudi sam gledal rabljenega Focusa Activa ali Astro. Na koncu je zaradi nekaj tisoč evrov nižje cene prevladala Astra ampak iskreno - Focus Active je bil v vseh pogledih boljši. Dve leti kasneje sem tudi ugotovil zakaj je bila toliko cenejša in posledično sem ta mesec menjal avto in je bil Focus Active ponovno v igri. Active ni samo šminka ampak ima dejansko drugačno vzmetenje (je tudi za cca. 3 cm višji od navadnega) in je za po kakšnem makadamu (ali slovenskih luknjastih cestah) super udoben in še vedno dovolj dinamičen. Z dodatnimi načini (mislim da je Trail) lahko prideš kam dlje ampak ni to zamenjava za AWD pogon. Je pa bil ene dve leti nazaj prenovljen in je takrat dobil novi infotainment (Sync 4). Res velik ekran, super odziven, brezžični Carplay in Android Auto serijsko, z malo iznajdljivosti imaš lahko gor celo Amazon Alexo. Hkrati pa ta velik ekran pomeni, da nima več ločenih gumbov za klimo in gretje sedežev, vse je na ekranu, kar je meni osebno velik minus. Osebno mi je bil velik minus tudi avtomatski menjalnik, relativno počasen in iz meni neznanega razloga nima več prestavnih ročic na volanu (ali sploh kjerkoli, dejansko ne moreš sam prestavljati) in tudi zaupal mu ne bi ravno kaj veliko. In še dva minusa: relativno nenavadno sestavljena oprema. Active serijsko nima Keyless-a ima pa zagon na gumb, kar ti je sploh čudno če prideš iz Renault skupine. Da dobiš to pri opremi Active moraš dodati prostoročno odpiranje prtljažnih vrat, takšen pa je bil natanko en na zalogi v Sloveniji, ki pa je bil relativno drag. In še drugi minus: steklo prtljažnika je relativno položno - sam imam v prtljažniku pasjo kletko in se s to kletko prtljažnik ni zaprl (v Astri se brez težav zapre). Posledično tudi tokrat žal Focus Active ni pri hiši. Ampak tako kot velja za vsak avto. Potrebno iti na test, preveriti ali ustreza tvojemu življenskemu stilu in ali ti je kul to gledati naslednjih pet let.