Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Re: Nov avto

Napisal/-a tomzzi So avg 16, 2025 5:25 pm

Očitno bo Tucson.
Peugeot 408 je bil drugi resen kandidat in je še vedno a tista uran in pol ni bila zadosti, da si naštimam pozicijo in še hkrati nekaj prevozim.
Druga AH mi je obljubila, da dobijo avgusta testnega a zadnjič sem se na poti domov ustavil pa ni imel pojma kdaj dobijo.
Tolik o resnosti.
Dejansko bi mi 408 bolj ugajal glede oblike itd... Pa vendar takrat nisem najdel idealne pozicije saj sem hotel še malo vozit avto.

Tako, da verjetno bo Tucson. To, da bo drugo leto nov me ne moti saj novega takoj niti ne bi kupil. Poizkusni zajček pa nočem biti.

Če bi dobil 408 v ponedeljek na test bi kaj spremenilo zadevo. Tako pa bo verjetno prepozno.
Med drugim zato, ker se da tudi Tucsona malo skonfigurirat oziroma naročit po svoji želji (barva, oprema). Sem bil vztrajen in sem vsaj to dosegel.
Odločitev jim najkasneje v začetku drugega tedna moram javiti.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne avg 17, 2025 3:12 pm

In kaj je s c5x hibridom? Morda najbolj zanimiv, a ga niti ne omeniš, kaj šele sprobaš...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne avg 17, 2025 3:31 pm

Avtor največ sprašuje o avtih, ki so njemu zanimivi. Na AvtoNet sta samo dva oglasa za C5X. Pokličite za ceno, toliko je zanimanja za ta avto.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Ne avg 17, 2025 5:37 pm

Tako je. C5X naj bo še tako dober avto a me ne zanima.
Pač za tako ceno ti mora biti vsaj malo zanimiv.

Resno okleval med Tucson in Peugeot 408.
Po prostornosti bi bil 408 dovolj. Po izgledu itak zakon.

Zmotil ne je edino volan in pozicija... Je to stvar navade?
Kot pravim sem imel premalo časa na voljo 408 da bi našel nek kompromis med udobjem in preglednostjo števcev.

Po drugi strani pa sem bil domač v Tucsonu po par minutah vožnje.

Je pa res, da takšnega prtljažnika morda ne rabim zaenkrat in je dovolj tist v 408.

Še ta je več kot dovolj po resnici povedano.

Pa dejstvo, da pri Tucsonu dobim polni hibrid in dosti močnejši motor.

V 408 je kot razumem tist 136km (145 skupne) blagi hibrid.

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko Ne avg 17, 2025 7:23 pm

xxl je napisal/-a:Avtor največ sprašuje o avtih, ki so njemu zanimivi. Na AvtoNet sta samo dva oglasa za C5X. Pokličite za ceno, toliko je zanimanja za ta avto.

Mogoče je esem predlagal C5X zato, ker je tehnični dvojček (identična platforma, pogon, infotainment, 95% opreme (v odvisnosti od paketa)... Razen pri vzmetenju, kjer ima C5X pač Citroenove "progressive hidraulic" amortizerje, ki so v Shine/Max opremi tudi aktivni, gre, kar se mehanike tiče, v bistvu za "isti avto z drugače zvitim plehom".Pa razlika je še ta, da je C5X s svojim dizajnom in dimenzijami pač veliko bolj usmerjen v udobje in prostornost. In tista 2 nova na avto.netu mogoče nimata cene zato, ker piše "vozilo v prihodu"....

Za razliko od 408-ce, sem se v njem (225 hibrid Shine, z aktivnim podvozjem) samo enkrat kratko peljal in vse kar lahko rečem je, da se mi je s sovozniškega sedeža zdela kabina zelo prijetna, avto nadpovprečno udoben, v tisti kratki vožnji pa kljub občutnemu udobju nisem opazil pretiranega nagibanja karoserije.... Ne bom pa nič trdil, ker tistih par ovinkov in nekaj semaforjev pač ni zadost za trdit kaj bolj kategoričnega....
PHEV 408-co sem vozil/testiral dvakrat! Opis je nekje v 408 temi v sekciji Vozila prihodnosti.... Lahko rečem, da je tudi zelo prijeten avto, katerega hibridni skop deluje neopazno in pri umirjeni vožnji praktično izniči potrebo po zaviranju, navora in moči, pa je ve čkot zadost. Volana in i-Cockpita sem navajen že iz prejšnje verzije 5008-ce in 508-ce, ki sta bila pri hiši in jaz osebno z njim v nobenem nisem imel problema... ne z nastavitvijo, ne s kakšnim zakrivanjem zaslona instrumentov. Če me je v 408-ci že kaj motilo, me je motila višina armature. Imel sem rahlo "zazidan" občutek ampak, nič drastičnega. Pa malo to, da je identična tisti v 308....
145 hibrid pa je trenutno prisoten v službeni 3008-ci moje "boljše polovice" in kljub moji izraziti skepsi (avto je ogromen in težek čez 1.7 tone) moram priznat, da sem nad njim prijetno presenečen! Deluje brezšivno in kljub masi in dimenzijam, tudi v eco modu povsem zadovoljivo! In pri umirjeni vožnji...135 na AC in s tempom prometa ali okrog omejitev (glede na razmere pribl. 10% nad ali pod) po navadnih cestah, mi je na relaciji LJ- Punat - Metlika -LJ (in nekaj malega po Krku, skupno okrog 440 km) - popil nekaj malega čez 24 litrov (tankal na isti pumpi na začetku in na koncu vožnje).....Domnevam, da bi lažji in nižji 408 porabil še kaj manj!
Seveda - še posebej v eco modu - ni nek "dirkalnik" ampak, v nobenem momentu vožnje v eco modu, tudi pri vključevanju na avtocesto, se ne počutim "nevarno" ali kej posebej "podhrajeno".... Za resnejša prehitevanja, ga pa vseeno prestavim v sport. Razlika v odzivnosti in moči je kar precej občutna.
Meni osebno je C5X lep avto... za karavana (kar v bistvu je) mi ima zelo lepo in dinamično silhueto. Osebno bi ga imel takoj, problem je le, da je to vsaj dvakrat preveč avtomobila, kot ga rabim! Še ta potrlek od DS3, ki ga imam, mi bolj stoji v garaži, kot pa vozi.... Ampak, če nočeš priključnega hibrida, bi bil res spodoben samo 180 konjski bencinar... ki pa nima aktivnega podvozja, kar je škoda. Nisem pa čist ziher, da je dobil ta novi mild hibrid 145, z orenk predelanim 135 konjskim tricilindrom, preden so ga nehali delat. Je pa res, da v C5X ne bi imel problema z Peugeotovim volanom =P ... V vsakem primeru, če iščeš prostoren in udoben avto s poštenim prtljažnikom, bi ga jaz šel vsej peljat... že iz firbca =P :mrgreen:
A, ja... pa še to o tem i-Cockpit volanu....kot sem na forumu že povedal, je šel 508 od hiše, ker so gospa spet dobili službeni avto (takrat začasno Megana) in je bilo imet tri avtomobile pri hiši čista bedarija.... No, Megane je potem ostal "prehodno" skoraj leto dni (moram rečt da je zelo korekten avto), ampak, ko ga je končno zamenjal novi 3008, se mi je kar smejalo, ko sem spet sedel za njegov mali volan.... človek se ga kar navadi :mrgreen:
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne avg 17, 2025 9:30 pm

Ne mislim, da je slab avto, ampak, ni nekega zanimanja. Sam bi raje tudi 408, čeprav je C5X verjetno boljši paket. Moti me itak najbolj (nezanesljiva) motorna paleta in položaj za volanom pri Pugijih.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Ne avg 17, 2025 10:41 pm

Po dolgem razmisleku... C5X je prevelik in meni prav nič simpatičen.

Prav tako po vsej verjetnosti odpade tudi Tucson saj če hočem nekaj opreme je to že cenovno nad 40-42.000€ kar pa je absolutno preveč!
Pa dejansko mogoče prevelik avto. Ne rabim 600l prtljažnika.

Torej ostane 408. Sedaj sem pa gledal tudi za Qashqai.
Sem pa zasledil, da če hočeš multilink zadaj moraš vzet opremo z 20" platišči ali pa fwd.

Ker pa ne rabim n-design in bi bil tekna dovolj je seveda problem v platiščih in podvozju. Tekna pride z 19" platišči a s togo premo zadaj.

Kako je z udobjem? Ima kdo izkušnje? Verjetno je kar slabše od recimo Tucsona kateri ima multilink?

Druga varianta je Toyota Corolla Cross po razmisleku. Ampak je problem spet v sedežih. Če hočem nekaj od opreme moram vzeti top opremo. Ta pa ima usnjene sedeže kar pa mi spet ne odgovarja.

Ja vem. Zahteve in kompromisi. Ni nobene opcije pri Toyoti za boljšo opremo brez leather zicov?

Če je še kakšen predlog pa na dan z besedo.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Po avg 18, 2025 7:04 am

Glede na to, da ti najbolj odgovarja P408, mu je nekako še najbolj podoben Renault Megane Conquest. Je pa zasnova tega avta starejša, delan je pa v Koreji.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko Po avg 18, 2025 8:45 am

Hja... po moje je avtomobile še najboljše kupovat po sistemu "ta se mi dopade" :mrgreen: ....ker, če greš preveč v detajle, potem slej ko prej odkriješ, da Megane Conquest, kljub svojim konkretnim dimenzijam, sploh ni "megane", ampak je do skrajnosti raztegnjen Captur :shock: ...

Ker nisem bral več kot zadnje dve strani, niti ne vem kaj točno so kriteriji... očitno "mogoče hibrid a ne PHEV", "ne prevelik", "ako bog da, pod 40 jurjev" in "vsaj nekaj opreme".... Sliši se povsem razumljivo, hitro pa pripelje do "o šit, to pa rajš ne" momenta, ker so avtomobili dragikopes, kljub temu, da "stiskajo na vsem na čimer lahko"...
Temu iz napisanega res ustreza 408.... ne prevelik a z zadosti prostora, že v Allure opremi ni pretirano "plešast", ima hibridne opcije in v mild hibridni že po ceniku stane ene 30 jurjev... mogoče bi se dalo "zmolzt" še kej manj. Glede na to, darazred nižji in manjši avtomobili stanejo tudi 25 jurjev, nitini tako slab deal...
Kar se pa multilinka zadej tiče.... običajni voznik razlike pri normalni, vsakodnevni vožnji iziher ne opazi. Ne pri voznih lastnostih, ne pri udobju... Avto z multilinkom res "bolje leži", kar se pozna predvsem v hitri, agresivni vožnji.... za vozit se v službo, štacuno in po vsakdanjih opravilih, ga pa 99.7% ljudi res ne rabi! Da avto nekako drugače leži na cesti se res opazi šele pri večjih in dinamično orientiranih modelih.... recimo, Alfi 159 in Giuliji, Bmw 3 in več, in podobno.
Če pa se pogovarjamo o P408, nimam pojma kaj sta mela tista dva, ki sem ju testiral, ampak, tudi če sta mela multilink, sta se čez ovinke peljala več kot zadovoljivo, vendar ne tako dobro, kot sodelavčeva 159!
Tako, daaaa.... mogoče je kriterij "ta se mi dopade" še najboljši, ker na dolgi rok je v bistvu še najbolj važno to, da se ti vsak dan, ko se usedeš vanj, smeje, ker ti je avto preprosto všeč! :)
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po avg 18, 2025 9:01 am

Če prav razumem bi bilo udobje v Qashqai z 18" feltnami brez multilink zadaj prav tako dobro kot tist kateri ima multilink ki ima 20" feltne?
Oziroma še boljše?

Gledam tudi Qashqai. Ampak mild hybrid verzijo ki je edina ugodna opcija. Nimam pa pojma koliko dejansko kaj porabi.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po avg 18, 2025 11:30 am

Okrog 7 litrov
Gasoline consumption: Nissan - Qashqai - Spritmonitor.de https://share.google/MGCiVMptx3vshumG1

Kaj pa Honda HR-V? Pojdi pogledat, je prostorski čudež. Polni hibrid.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po avg 18, 2025 8:33 pm

@xxl
Honda se mi sicer dopade a je prtljažnik (osnovni) manjši kot imam sedaj! Tega pa nočem. Vsaj nad 400 oziroma zaželjeno je več.
ZR-V pa je že predrag! Tudi Civic odpade jasno.

Sem pa danes po hitrem postopku prišel do testnega Qashqai. Sicer blagi hibrid 1.3 DIG-T 158 2WD v Tekna opremi.
Avto me je presenetil v vseh pogledih! Malo manj mi je bilo všeč dokaj visoko sedenje, ker sem navajen nizkih avtomobilov ampak se navadiš verjetno.
Malo so me pol edino noge bolele. Ali mi je dejansko previsok položaj ali pa sem od vsega že malo zmatran. :lol:
Sem pač navajen nizkega sedenja oziroma nizko nastavljenega sedeža..

Drugače pa vse ostalo TOP. Kvaliteta, udobje kljub 19" feltnam in predvsem upravljanje. To je zakon. Simple meniji in večino funkcij sem med vožnjo obvladal takoj. Tudi BC je po konfiguraciji eden boljših.
Me je navdušil v večini stvareh.
Malo manj pa motor. Tale blagi hibrid je za ZELO umirjeno vožnjo. Manjka mu moči. Ko začneš priganjat pa poraba poskoči v višave.

Števec sem zresetiral na nulo pred vožnjo. Po končani testni sem dobil rezultat 7.1. Ni slabo a je bila pač bolj umirjena vožnja z vmesnimi pospeševanji.
Verjetno se ne bi odločil za blagi hibrid na podlagi te vožnje in bi vzel e-power 190.
Drugače same pozitivne stvari.

Ko bi le dobil kje za več časa na test 408. Moram še Symbioza probat.
Zaenkrat pa Qashqai vodi le za malenkost.

Vse je odvisno kakšne pogoje imajo glede financiranja. Tukaj ko sem bil na testni prodajalca ni bilo. Imajo več znamk.
Pa o mojem niso hoteli slišat za odkup. Pravijo, da jih ne zanima. :D So ga pregledali in ocenli. :mrgreen:
Tako, da smo hitro zaključili.

Iščem naprej. Če ne bom moral pač v LJ ocenit svoj avto in se pogovarjat o ponudbah na žalost.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Po avg 18, 2025 8:46 pm

Alfa Junior? Prtljažnik dobrih 400l.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po avg 18, 2025 10:20 pm

Raje Tonale, Junior je res utesnjen spredaj + še nekoliko manj Alfa je od Tonaleja.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... o%20Tonale

Ne morem verjeti, da sta samo 2 nova Tonale na avtonetu :roll:

Konjenica podobna kot Qashqai, mogoče z DNA izbiro bolj poživi karakter, ko ti to zapaše (nisem probal). Multilink mora biti serijsko pri Alfi, tudi užitek u vožnji upam da so ohranili Alfin. Splača se probat, da bo še kaj lepih avtov na cesti :mrgreen:

Edit: je nekoliko več novih tudi z ugodnejšo ceno (nisem primerjal opreme), vendar ni označeno pod "novo" oops

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po avg 18, 2025 11:11 pm

Ja, v Qashqai-u je tudi najnižja pozicija sedenja dokaj visoko, meni je na najnižji poziciji sicer ok, če bi šlo pa še kakšno malenkost nižje, bi bilo pa še bolje (kolikor se spomnim koncernskega Australa, je tam najnižja pozicija opazno nižja).

Za motor bi težko rekel, da je za zelo mirno vožnjo in da mu manjka moči, je pa res, da zna nekatera konkurenca bolje izkoristiti enako oz. podobno moč. Glede trenutnega E-powerja (190KM) sem nekoliko skeptičen - je tudi mene sprva mikal, ampak me je odbila cenovna razlika (dobrih 5k €), dodatno pa še mnenja uporabnikov. Če te pa res interesira E-power - kmalu pride nova različica E-powerja (195KM).

Multilink zadaj je pa samo pri avtih z 20" (N-Design in Tekna+) in/ali 4WD.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Blinder, Firediver, Google Adsense [Bot] in 11 gostov