Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Ban56346
Nov uporabnik

Re: Kateri novi avto?

Napisal/-a Ban56346 So avg 23, 2025 1:30 pm

Lep pozdrav!
Sem v procesu nakupa novega družinskega avta. Trenutno sva s partnerjem zagledana v Citroen Berilnga, še bolj pa v Opel Comba. Ostali omenjeni v tej (forum) temi naju manj navdušujejo, čeprav so si med sabo zelo podobni ...

Zelo podobna sta si pa tudi novi Berlingo in Combo. Armaturka je praktično ista, prostornost in funkcionalnosti tudi, pri obeh je na voljo dizel 1.5, 96kw, 131KM. V čem je pravzaprav razlika? Sta to sploh še dve različni tehnologiji?

Sicer pa oba voziva opla. Bolj zanesljivega avta še nisem imela, pa sem kupila nekaj let starega, rabljenega, in ga vozim že osem let.
Lahko to pričakujem tudi od novega Combota, ali je vseeno če prestopimo k Citroenu :?

In pa še to. Kakšna so vaša mnenja glede testnih vozil? Kar nekaj na to temo sem že prebrala. Pa bi to veljalo tudi za take družinske avte, se navira tako na polno tudi te?

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So avg 23, 2025 1:56 pm

Koliko je razlike v ceni med novim in testnim? Ker nekoč je bilo lahko 20+ % razlike v ceni in se je splačalo testnega
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas So avg 23, 2025 2:33 pm

V čem je pravzaprav razlika? Sta to sploh še dve različni tehnologiji?

Ni razlike, ker gre za enotno platformo in mehaniko znotraj koncerna Stellantis. Opel ni več Opel in C itroen ni več Citroen.

Bolj zanesljivega avta še nisem imela,

Imela si srečo, ker je Opel sinonim za pokvarjljivost in nezanesljivost.

Lahko to pričakujem tudi od novega Combota, ali je vseeno če prestopimo k Citroenu :?

NE. Vseeno je, ker gre za enak avto z različno notranjostjo. Pomenbno je , da dobiš dober primerek znotraj dnevne serije, v nasprotnem dobiš limono. Časi zanesljivih avtov so minili.

Kakšna so vaša mnenja glede testnih vozil? Kar nekaj na to temo sem že prebrala.

Načeloma ne bi smelo biti težav. Vozijo jih prodajalci in zaposleni v privat namene, izposojajo se potencialnim kupcem za testne vožnje (večinoma s prisotnostjo prodajalca), uporabljajo se kot nadomenstna servisna vozila za VIP stranke...avto gre skozi veliko rok.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So avg 23, 2025 4:35 pm

"Kakšna so vaša mnenja glede testnih vozil? Kar nekaj na to temo sem že prebrala."
Hja v TPV smo dobili službene Megane 1.9 DCi od 1500 km do 2600 km na števcu, potem pa sem jaz vozil v nemčijo v 48 urah prevozili 1990 km in je takoj zjutraj peljalo isto vozilo še na Poljsko ... Za te naše Megane garant niso bili zaspani motorji :DDD

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So avg 23, 2025 4:41 pm

Trenutno sva s partnerjem zagledana v Citroen Berilnga, še bolj pa v Opel Comba. Ostali omenjeni v tej (forum) temi naju manj navdušujejo, čeprav so si med sabo zelo podobni ...

Toyota morda ???
Toyota Proace City Verso 1.5 D-4D S S Family 96kW AT8 Automatik!
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... ty%20Verso
Slika

Nissan Townstar Tekna 1.3 DIG-T 130 HP
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... 20Townstar

Testno
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... 20Townstar
Ima drsna stranska vrata !
Slika

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Ne avg 24, 2025 7:39 am

Kar verem o PSA

Bi vzel Kangoo ali Caddy brez premisleka.

Ban56346
Nov uporabnik

Napisal/-a Ban56346 Ne avg 24, 2025 2:20 pm

Uh krasno, kar nekaj uporabnih informacij in koristnih predlogov!
Caddy je kar mamljiva izbira, tudi estetsko najbolj dovršen, je pa cenovno najdražji. Pa res lahko rečemo, da je zato zaneslivejši in da še vedno drži svoj opevani VW sloves?

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Ne avg 24, 2025 4:04 pm

Še ena informacija, ki zna biti v pomoč soforumašinji v fazi nakupa avta v tem segmentu.

Tudi Renault Kangoo in Nissan Townstar sta, podobno kot v primeru Citroena in Opla, v bistvu identična avtomobila iz istega koncerna. Bencinski motor 1.33, ki je vgrajen v njima, se je zaenkrat v 6 letih odkar je zunaj izkazal za enega bolj zanesljivih motorjev.

Vse ostalo glede teh dveh avtov pa bolj težko komentiram. Morda edino še to, da je imajo enak sredinski ekran na dotik kot je v obeh Townstarjih iz povezave, pri nas v službeni Renaultovi kombiji in je ta dokaj slabo odziven.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

tilzator
Nov uporabnik

Napisal/-a tilzator Ne avg 24, 2025 5:00 pm

Sam sem kakšno leto nazaj bil v podobni situaciji, čez pol leta pa sem avto tudi zamenjal. S punco sva iskala podoben avto (sicer obvezno bencinski motor), ker sva želela imeti možnost spati v njem + prevoz psov. To je bila moja izkušnja.

Sam sem imel to srečo, da sem večino teh vozil lahko preizkusil zaradi službe. Citroen Berlingo, Peugeot Rifter, Fiat Doblo, Opel Combo in Toyota Proace so v osnovi vsi enaki, razviti v Stellantisu (osnova pa vseen bolj Citroen in Peugeot kot karkoli drugega). Malo se razlikujejo v zunanjosti in notranjosti, so pa vsi izvedenka istega baznega vozila. Motorji so povsod enaki (1.2 puretech bencinski motor in 1.5 dizel, nekateri so na voljo tudi kot EV). Sam bi se puretech bencinskega motorja izognil v velikem loku (mislim da je že na forumu dovolj razlogov, če ne pa ChatGPT in Perplexity zagotovo ponujata zelo dober odgovor), dizel pa je načeloma ok. Torej novi Combo in Doblo nimata veze s prejšnjimi. Osebno mi je od vseh po ceni in opremi bil najlepši Doblo ampak to je stvar osebnega okusa.

Potem sta tu VW Caddy/Tourneo Connect. Spet - dvojčka narejena v isti tovarni, osnova je VW, ki je vozilo razvil. Notri so njihovi motorji in tehnika, od vseh ki sva jih preizkusila je najbolj dodelan in ponuja najbolj “avtomobilski” občutek. Ima pa to svojo ceno, občasno se sicer dobi Caddya v kakšni akciji, če gre za vozilo po naročilu. Na voljo je 1.5 bencinski motor, 2.0 TDi in 1.5 bencinski priključni hibrid (možnost na elektriko do 110 km). Sam sem želel tega vendar je bil rok dobavljivosti preprosto predolg (tako pri VW kot Fordu).

Nissan Townstar, Renault Kangoo in Mercedes Citan/razred T je še en trojček narejen na isti osnovi. Kangooja moraš v sloveniji precej opremiti saj je v osnovi dokaj gol, Mercedes je pa pač Mercedes - najdražji in niti ne vem zakaj. Townstar je super kompromis opreme in motorjev in zares ne vem zakaj jih je tako malo na cesti. So pa ti avti v kratki medosni razdalji malenkost manj prostorni od kakšnih Berlingotovo in Caddyev. Motor 1.33 je pa super, dovolj poskočen in zanesljiv. Infotainment sicer res ni najhitrejši je pa zato zanesljiv, preverite ali ima brezžično povezavo za Carplay/AndroidAuto in ali vam je to pomembno. Je pa res da je Townstar na voljo samo v Tekna opremi in to je praktično polno opremljen avto. In kolikor vem je samo kratka verzija, zato je pri nama bil odpisan.

Podobne velikosti je potem še Ford Tourneo Courier. Meni osebno od vseh teh MPV vozil izgleda najboljše je pa tudi med manjšimi. Škoda je tudi, da se sedežev v drugi vrsti ne da odstraniti, touchscreen je ok ampak moti manjko fizičnih stikal. Tudi klima se nastavlja na ekranu. LED žarometov ni na voljo, prav tako ne keylessa. Motor je samo eden - 1.0 EcoBoost 125 konjev. Mnenje o njem si ustvarite sami, je bilo veliko napisanega na forumu.

In še najina končna izbira. Midva sva se na koncu odločila za najbolj outsiderski avto, ki pa je najbolj ustrezal najinim kriterijem - Dacia Jogger 1.0 bencin v Extreme opremi. Plačal sem ga 20k €. Bil je 6k cenejši od primerljivega Courierja in 10k od Caddya z bencinskim motorjem (in nekaj dodatne opreme, da sem prišel na to kar ima Jogger - predvsem mrtvi koti in keyless). Ali je slabši avto od Caddya? Zagotovo. Vidi se kje so šparali in ima svoje posebnosti. Ampak ali je Caddy za pol avta boljši avto od Joggerja? Ja, če bi bil za ta denar na voljo priključni hibrid. Ker pa ni bil, je bila na koncu odločitev dokaj preprosta.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], tomzzi in 11 gostov