Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Re: Nov avto

Napisal/-a tomzzi Sr avg 27, 2025 2:51 pm

Prišel iz testne vožnje CX30. Avto me je pozitivno presenetil! Kvaliteta materialov top. Izolacija top. Samo počutje za volanom dobro. Ne previsok.
To, da ni touch screen sem se navadil takoj in je super.
Motor kar se tiče zmogljivosti ok. Sem že pozabil kako se atmosferca vozi. Mi je bil sam motor všeč. Lep zvok motorja. :)
Je pa podvozje trše in se tudi čuti jame. Prav tako na volanu. Kako je zadaj ne vem, ker nisem imel nobenega zraven.
Če bi bil za odtenek mehkejši bi brez pomisleka vzel CX30. Poraba testne je bila 7.2. Je bil 2.5 (140) in ročni. Pa dokaj nov avto. Motor verjetno še ne ulaufan.
Zmotila me je rahla nepreglednost (majhne šipe in visoke vratne obloge) in pa trdota oziroma tudi višja poraba.

Ni pa najslabši paket. Sem se dobro počutil za volanom.

Torej ali bo 308SW ali CX30. Se odločam med tema dvema. CX30 me pride ugodno. Sem bil presenečen nad ceno.
Sem pa nekje zasledil, da je lahko poraba olja pri tem motorju? Da pije olje? Je to res? Baje od lastnikov izkušnje.

Malo je skrbi le poraba. Delam cca 24.000 letno. Regionalna. Velik klancev in ovinkaste ceste.

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz Sr avg 27, 2025 3:36 pm

Super, da si bil zadovoljen, ker avto se res lepo pelje :D . Jaz še po 4 letih z užitkom peljem svojo Mazdo, imam pa 2.0 150km...jaz sem imel porabo po regionalki cca. 70 km na dan okoli 6, kak deci, dva manj (zračunano ko sem tankal, dejansko pa ne laže dosti). Računaš lahko okoli 6 z ročnim menjalnikom, razen če imaš res težko nogo 8) . Moj avto ne pije nič olja, to je že druga mazda in sem več kot zadovoljen, ni čričkov, udoben je več kot zadosti, tudi ko se moja zadaj pelje ji je super :lol: . V glavnem samo redni servisi in gas (delam servise na 18.000, sedaj jih imam 72.000)...sam si menjam filter motorja in filter kabine, na olje pa mi dajo popust...nimam kaj, res, prezadovoljen...ta 2.5 mora biti pa še bolje za vozit, saj ima večji navor v nižjih obratih. Med tema dvema brez pomisleka vzamem Mazdo...zanesljivost je neprimerljiva s Peugeotom (imel sem 508 sw 1.6 THP). Pa fajn je serijski radarski tempomat (kljub temu, da je ročni menjalnik se da lepo vozit), head up display, moja pa ima še el.prtljažnik in pa matrične žaromete. LAhko ti ga samo priporočam.
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150;...

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Sr avg 27, 2025 3:46 pm

Glede na tvojo relacijo bi znala biti poraba nižja pri Peugeotu. Navora imata oba tu tu, vendar ima Peugeot 1500 obratov prej na voljo ves navor, kar se kar pozna.
Je pa vseeno dosti enostavneje vozit z malimi obrati tako velik motor, ki ga ima Mazda, kot pa nekaj z isto konjažo, vendar manjšo prostornino.

Ti povem iz izkušenj. Trenutno vozim Focusa z 2.0 bencinskim motorjem (140km). Stara zadeva, ampak ga je res enostavno peljat ekonomično, ker ima veliko navora. Najbrž je enako pri Mazdi. Skoraj 20 let star avto in ti rečem, da če se na neki regionalki (tudi ovinkasti) potrudim, mi pade poraba na okoli 6-6,5l.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Sr avg 27, 2025 4:41 pm

tomzzi je napisal/-a:Prišel iz testne vožnje CX30. Avto me je pozitivno presenetil! Kvaliteta materialov top. Izolacija top. Samo počutje za volanom dobro. Ne previsok.
To, da ni touch screen sem se navadil takoj in je super.
Motor kar se tiče zmogljivosti ok. Sem že pozabil kako se atmosferca vozi. Mi je bil sam motor všeč. Lep zvok motorja. :)
Je pa podvozje trše in se tudi čuti jame. Prav tako na volanu. Kako je zadaj ne vem, ker nisem imel nobenega zraven.
Če bi bil za odtenek mehkejši bi brez pomisleka vzel CX30. Poraba testne je bila 7.2. Je bil 2.5 (140) in ročni. Pa dokaj nov avto. Motor verjetno še ne ulaufan.
Zmotila me je rahla nepreglednost (majhne šipe in visoke vratne obloge) in pa trdota oziroma tudi višja poraba.

Ni pa najslabši paket. Sem se dobro počutil za volanom.

Torej ali bo 308SW ali CX30. Se odločam med tema dvema. CX30 me pride ugodno. Sem bil presenečen nad ceno.
Sem pa nekje zasledil, da je lahko poraba olja pri tem motorju? Da pije olje? Je to res? Baje od lastnikov izkušnje.

Malo je skrbi le poraba. Delam cca 24.000 letno. Regionalna. Velik klancev in ovinkaste ceste.

Na CX-30 imaš se vedno možnost dati na avto tudi 16 colska platišča in gume namesto original 18. No saj osnovna oprema ima 16 col, ampak tako čudno sestavljen paket opreme, da je brez zvočnikov zadaj.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr avg 27, 2025 4:48 pm

Mazda je res enkratna za vozit. Ampak jaz bi vzel avtomatika. Ročni je bil super ampak imam po 20 letih dovolj ročnih in hočem avtomatika.

To pa verjetno lahko pričakujem porabo 7 litrov a ne?
Saj je vse super razen preglednosti sploh nazaj in bočno.

Dobim vse kar rabim z doplačilom par kosov opreme zelo ugodno. Sploh ker je polog lahko višji in imam manjši mesečni obrok (fiksen).

Po drugi me je pa zmotilo samo rahlo trše vzmetenje saj se čuti neravnine. Bolj kot pri drugih. Glede tega bo Peugeot udobnejši. Ne rabim pa več neke ekstra vozne dinamike saj ne bom divjal po cesti.
Je pa kvaliteta vsega kar se dotakneš.

Moram preštudirat kaj se mi bolj splača vzeti. Saj glede porabe ni spet ogromna razlika verjetno, da bi prišparal ne vem kakšne vsote z 308 hibridom? Je pa glede varčnosti tist novi blagi hibrid super.

Če bi bila Mazda za odtenek udobnejša bi jo takoj vzel. Brez pomisleka.
Tako pa še študiram kaj vzeti. Se pa do konca tedna verjetno odločim.

@RUNAČ

Lahko dam ampak baje je v prihodu točno tak kot si želim in ima 18col.
Z 16 pa čudno izgleda.
Po naročilu bi bilo za čakati 4-5mesecev kar je pa preveč.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr avg 27, 2025 5:01 pm

whitee je napisal/-a:Ti povem iz izkušenj. Trenutno vozim Focusa z 2.0 bencinskim motorjem (140km). Stara zadeva, ampak ga je res enostavno peljat ekonomično, ker ima veliko navora. Najbrž je enako pri Mazdi. Skoraj 20 let star avto in ti rečem, da če se na neki regionalki (tudi ovinkasti) potrudim, mi pade poraba na okoli 6-6,5l.

Sem malo firbcal podatke uporabnikov
Mx-5 s tistim fordovim motorjem porabi koliko, 8.5?
https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/27-Mazda/253-MX-5.html?constyear_s=2006&constyear_e=2010&power_s=155&powerunit=2

Novejša z sodobnim mazdinim skyactiv motorjem pa 6.9
https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/27-Mazda/253-MX-5.html?constyear_s=2016&power_s=155&powerunit=2
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Sr avg 27, 2025 8:16 pm

tomzzi je napisal/-a:Mazda je res enkratna za vozit. Ampak jaz bi vzel avtomatika. Ročni je bil super ampak imam po 20 letih dovolj ročnih in hočem avtomatika.

To pa verjetno lahko pričakujem porabo 7 litrov a ne?
Saj je vse super razen preglednosti sploh nazaj in bočno.

Dobim vse kar rabim z doplačilom par kosov opreme zelo ugodno. Sploh ker je polog lahko višji in imam manjši mesečni obrok (fiksen).

Po drugi me je pa zmotilo samo rahlo trše vzmetenje saj se čuti neravnine. Bolj kot pri drugih. Glede tega bo Peugeot udobnejši. Ne rabim pa več neke ekstra vozne dinamike saj ne bom divjal po cesti.
Je pa kvaliteta vsega kar se dotakneš.

Moram preštudirat kaj se mi bolj splača vzeti. Saj glede porabe ni spet ogromna razlika verjetno, da bi prišparal ne vem kakšne vsote z 308 hibridom? Je pa glede varčnosti tist novi blagi hibrid super.

Če bi bila Mazda za odtenek udobnejša bi jo takoj vzel. Brez pomisleka.
Tako pa še študiram kaj vzeti. Se pa do konca tedna verjetno odločim.

@RUNAČ

Lahko dam ampak baje je v prihodu točno tak kot si želim in ima 18col.
Z 16 pa čudno izgleda.
Po naročilu bi bilo za čakati 4-5mesecev kar je pa preveč.

Sam imam CX-30 G150 avtomatika. Ti lahko napišem nekaj vtisov.
Tudi jaz sem jo vzel najbolj zaradi položaja za volanom in ugodne cene in ugodnega financiranja glede na ostale konkurente.

All time poraba po prevoženih 36 kkm je 7,6l/100km, ampak do službe imam le 5 km in to na porabo slabo vpliva. Zraven tega, vmes rad vozim dinamično. Me kar potegne zvok motorja kot kakega najstnika :D.
Na morje v Tučepe, je recimo poraba bila 6,6 tja in 7,0 nazaj, vožnja pa po omejitvah +/-10 km/h. Z ležerno vožnjo po regionalnih cestah pa mi je trip poraba na taki poti padla tudi krepko pod 5l.

Na začetku, sem bil nad motorjem zelo razočaran, saj je bil zelo len. Sedaj, ko je motor konkretno utečen, pa je moči več kot dovolj. pri speljevanju se pozna tudi pomoč elektromotorja, saj te dobesedno z mesta izstreli, če je treba. Pri daljših avtocestnih klancih, pa se pozna odsotnost turbine in je potrebno poseči po menjalniku in prestaviti eno, dve prestavi nižje. Morda pa pri tem novem 2,5l motorju to ni tako izrazito.

Imaš prav, avto je precej nepregleden. Ta nepreglednost me moti predvsem pri vožnji po parkiriščih, saj pri zavijanju še sedaj nimam občutka koliko so kolesa oddaljena od robnikov. Pač davek na visoke boke in verjetno tudi visoko in dolgo sprednjo havbo.

Moti me tudi majhen prtljažnik, kjer ni kljukic za obesit vrečke in mesta za pospraviti varnostni trikotnik in prvo pomoč... pač koliko ti je to pomembno.

Kot si ugotovil, je podvozje trše, ampak se da preživet, ko se navadiš. Z 16 col ni dosti boljše. Imam 16 zimske alu original, ki sem jih dobil zraven avtomobila.

Glede avtomatika... mazdaši pravijo, da je greh v Mazdi ne imeti ročni menjalnik. Jaz sem tako kot ti, avtomatika pač želel imeti. Res, da mazdin avtomatik ni zadnji krik tehnike, ampak je zanesljiv in nezahteven za vzdrževanje.
Sam imam 90% časa ročico menjalnika potegnjeno k sebi in prestavim sam, kadar meni odgovarja, saj v avtomatskem načinu dostikrat prestavi v nižjo prestvo, ko nebi bilo treba.

Avto ima še kar nekaj pozitivnih in negativnih lastnost, katere sem tu na atomobilizem.com že nekje opisal.

.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Sr avg 27, 2025 8:48 pm

Blinder je napisal/-a:
whitee je napisal/-a:Ti povem iz izkušenj. Trenutno vozim Focusa z 2.0 bencinskim motorjem (140km). Stara zadeva, ampak ga je res enostavno peljat ekonomično, ker ima veliko navora. Najbrž je enako pri Mazdi. Skoraj 20 let star avto in ti rečem, da če se na neki regionalki (tudi ovinkasti) potrudim, mi pade poraba na okoli 6-6,5l.

Sem malo firbcal podatke uporabnikov
Mx-5 s tistim fordovim motorjem porabi koliko, 8.5?
https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/27-Mazda/253-MX-5.html?constyear_s=2006&constyear_e=2010&power_s=155&powerunit=2

Novejša z sodobnim mazdinim skyactiv motorjem pa 6.9
https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/27-Mazda/253-MX-5.html?constyear_s=2016&power_s=155&powerunit=2

MX5 motor je sigurno sremenjen (odmične, intake, izpuh), da da več od sebe. Tudi od prijatelja stara Fiesta ST z enako osnovo, vendar 150hp pije več, kot moj. Na mojem se res pozna navor, ker ni narejen za visoke obrate, čeprav tudi nad 5k zelo lepo leti.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: esem, Google Adsense [Bot] in 18 gostov