Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Re: Nov avto

Napisal/-a McLaren Ne avg 31, 2025 12:27 pm

Lej tisockrat napisano tu in na ostalih forumih. 1.2 se izogibas ko hudic kriza. Ni to pretiravanje, motor je eden najslabsih ce ne najslabsi na trziscu. Kaj ti pomaga ogrevanje volana, masaze itd ko bos cakal na amzs da te poberejo v eni vukojebini? A brez gretja volana res ne gre?

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko Ne avg 31, 2025 12:44 pm

Hm... če ima Peugeotov motor oznako EB2LTEDH2 (in 136 konjev znotraj skupne 145 konjske sistemske moči), pol najbrž ne.... oziroma, ker je ta konkretno predelana 3. generacija 1.2 litrskega tricilindra komaj dobro prišla v avtomobile, je še prezgodaj trdit kej "za'prmej".
Problem z žrtjem olja so imele pa prve generacije štiricilindričnega EP6 motorja.... do tam nekje 2014-15. EB2 tricilindri so si pa, s počasi razpadajočim jermenom, mašili oljno pumpo.... da bi ga orenk pili pa nisem slišal. Ni pa nujno, da niso....
Vsekakor pa se motorjev z oznakami EB2DT, EB2DTS in EB2ADT ogni v velikem loku, ker nimajo ketne ampak jermen v olju! Žal in čeprav (po besedah mojega serviserja), tud te niso več tako drastično kritične, ker so vmes tudi na njih naredili nekaj sprememb, od drugačnega olja, do sestave in oblike jermena.... Torej, če bo Peugeot, naj ti prodajalec pove točno oznako motorja! No, če kupuješ mild hibrida, pol ni treba, ker imajo vsi (tudi 100 konjski EB2LTED hibrid) Gen 3 verzijo s ketno....
živeo drugmirkooooo!!!!

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn Ne avg 31, 2025 12:45 pm

tomzzi je napisal/-a:Bi riskiral z 308 in 1.2? Ali je res tak problem glede pitja olja?

Jaz si doma ne upam kupiti VW 1.0 TSI motor, ki je svetovna leta pred 1.2 puretech. Sem gledal 1.2 puretech, pa smo po prebranem rajši ostali na trenutnem avtu. Mogoče bo pa padel kakšen renault, ki še ponuja štirivaljnika.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Ne avg 31, 2025 12:47 pm

tomzzi je napisal/-a:Pred dokončno odločitvijo...

Imam solidno ponudbo za CX30 2.5l avtomatik 140hp.
Ampak ker sem hotel ogrevanje volana imam ponudbo za Centre Line z design paketom kot dodatno (črne obrobe in maska).
Sem pa pozabil vprašati. Ali ima vzvratno kamero? Pod opremo je:

Nadzor vzvratne voinje s statičnimi linijami
Naprej usmerjena kamera, sprednji radar

Ali je bolje vzeti Homura ali Exclusive line pa sem pač brez ogrevanja volana?

Še vedno se odločam med 308 in CX30.
Pri 308 me skrbi, ker pač sem zasledil, da je problem z batnimi obročki in pitju olja.
A je to res pogost problem na 1.2?
Po eni strani raje vzamem Mazdo ki naj bi bila bolj zanesljiva po drugi pa 308 kjer dobim vse in še bolj udoben je.

Bi riskiral z 308 in 1.2? Ali je res tak problem glede pitja olja?

Vsa nova vozila v EU od junija 2024 naprej morajo v opremi imeti vzvratno kamero - torej jo imajo tudi vse Mazde CX-30 ne glede na opremo.

Kar se tiče 1.2 Puretech ima motor dve težavi - z luščenjem jermena v olju in "pitjem" olja. S prvo zadevo naj bi bil na varni strani ob menjavi jermena na cca. 80k km ter čiščenjem karterja, glede druge pa samo z narejeno generalno motorja. Ko to urediš naj bi bil za nekaj časa mir (tako mi je rekel nekdo, ki je že večkrat delal generalne teh motorjev in ve tudi iz Stellantisovih izobraževanj kje in kaj so šibke točke motorja), ampak nimam podatka konkretno za koliko kilometrov. Kako bo pa s tem motorjem, ki ima vgrajeno verigo, je pa tako sli tako še prehitro za sklepati kakšne zaključke.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Ne avg 31, 2025 1:02 pm

McLaren je napisal/-a:Lej tisockrat napisano tu in na ostalih forumih. 1.2 se izogibas ko hudic kriza. Ni to pretiravanje, motor je eden najslabsih ce ne najslabsi na trziscu. Kaj ti pomaga ogrevanje volana, masaze itd ko bos cakal na amzs da te poberejo v eni vukojebini? A brez gretja volana res ne gre?

Ja, no.... mogoče bi s to "lajno" lahko nehali vsaj pri novih Stellantisovih modelih, ker je 1.2l tricilinder (nekoč imenovan Puretech) orenk predelan! Ne gre samo, da so jermen zamenjali z verigo, ampak so predelali čez 60% vseh sestavnih delov motorja, od spremenjenega bloka motorja, spremenjene oblike glave cilindra, novega turbo polnilinika, ojačane ročične gredi, optimiziranega vztrajnika, spremenjenega oljnega kroga, implementacije Millerjevega cikla...
V bistvu je motor predelan do te mere, da bo, za sodit o njegovi eventualni nezanesljivosti, treba kar malo počakat... ;)
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Ne avg 31, 2025 1:05 pm

drugmirko je napisal/-a:Hm... če ima Peugeotov motor oznako EB2LTEDH2 (in 136 konjev znotraj skupne 145 konjske sistemske moči), pol najbrž ne.... oziroma, ker je ta konkretno predelana 3. generacija 1.2 litrskega tricilindra komaj dobro prišla v avtomobile, je še prezgodaj trdit kej "za'prmej".
Problem z žrtjem olja so imele pa prve generacije štiricilindričnega EP6 motorja.... do tam nekje 2014-15. EB2 tricilindri so si pa, s počasi razpadajočim jermenom, mašili oljno pumpo.... da bi ga orenk pili pa nisem slišal. Ni pa nujno, da niso....
Vsekakor pa se motorjev z oznakami EB2DT, EB2DTS in EB2ADT ogni v velikem loku, ker nimajo ketne ampak jermen v olju! Žal in čeprav (po besedah mojega serviserja), tud te niso več tako drastično kritične, ker so vmes tudi na njih naredili nekaj sprememb, od drugačnega olja, do sestave in oblike jermena.... Torej, če bo Peugeot, naj ti prodajalec pove točno oznako motorja! No, če kupuješ mild hibrida, pol ni treba, ker imajo vsi (tudi 100 konjski EB2LTED hibrid) Gen 3 verzijo s ketno....

Ampak še vedno zasledim porabo olja... Ne vem pa do katerega leta. Oziroma težavve z batnimi obročki ki je bil večji problem kot jermen...
Je kakšen poidatek, da so to modificirali?

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz Ne avg 31, 2025 2:02 pm

tomzzi je napisal/-a:Pred dokončno odločitvijo...

Imam solidno ponudbo za CX30 2.5l avtomatik 140hp.
Ampak ker sem hotel ogrevanje volana imam ponudbo za Centre Line z design paketom kot dodatno (črne obrobe in maska).
Sem pa pozabil vprašati. Ali ima vzvratno kamero? Pod opremo je:

Nadzor vzvratne voinje s statičnimi linijami
Naprej usmerjena kamera, sprednji radar

Ali je bolje vzeti Homura ali Exclusive line pa sem pač brez ogrevanja volana?

Še vedno se odločam med 308 in CX30.
Pri 308 me skrbi, ker pač sem zasledil, da je problem z batnimi obročki in pitju olja.
A je to res pogost problem na 1.2?
Po eni strani raje vzamem Mazdo ki naj bi bila bolj zanesljiva po drugi pa 308 kjer dobim vse in še bolj udoben je.

Bi riskiral z 308 in 1.2? Ali je res tak problem glede pitja olja?

Vzami Mazdo, definitivno ti ne bo žal, sploh pa če imaš namen imeti avto dolgo, sploh ne razmišljaj o Peugeotu in ostali Stellantis grupi...končna odločitev seveda tvoja ampak sam niti ne bi razmišljal o čem drugem :)
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150;...

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Ne avg 31, 2025 4:35 pm

tomzzi je napisal/-a: Ampak še vedno zasledim porabo olja... Ne vem pa do katerega leta. Oziroma težavve z batnimi obročki ki je bil večji problem kot jermen...
Je kakšen poidatek, da so to modificirali?

Hjah, kar vem iz internetov (in s forma na katerem vsake tolko kej napiše PSA/Stellantis insider) in, če se pogovarjava o prenovlejni 3. generaciji 1.2 litrskega motorja, potem je ziher, da so spremenili glavo cilindra. Ne vem pa ali to pomeni da tudi kaj z obročki.... Pretirane porabe olja ni omenjal nihče, teh nekaj čez 13.000 km na 3008-ci pa tudi ni neka kilometraža, da bi jo opazil.... Edini resnejši problem tega motorja, ki pa je bil -za Stellantis začuda - expresno detektiran in odpravljen, je bil na motorjih proizvedenih do sredine februarja 2024 napačno nameščen vijak zobnika odmične gredi, kar je lahko povzročilo izgubo moči ali celo zamik vžiga....Vendar so reagirali hitro in do 18. 2. 2024 nadgradili krmilnik odmične gredi in zamenjali vijak pastorka.
Če pa se pogovarjava o prejšnji "wet belt" verziji motorja (če so tako butasti, da sploh še prodajajo to "nesrečo" od motorja), ti pa lahko rečem samo: kupi Mazdo! =P ....
Tu maš listo VSEH verzij 1.2l Stellantis/PSA motorja.... Motor ki ti ga poskušajo prodat v 308-ci ne sme imet oznake iz "belt driven" sekcije!

https://www.italpassion.fr/en/guides/st ... en-models/
živeo drugmirkooooo!!!!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 37 gostov