Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

thunderbolt
Uporabnik

Re: Nov avto

Napisal/-a thunderbolt So sep 27, 2025 8:17 am

Sem iz mesta, zato perem avto samo v samopostreznih avtopralnicah ze vrsto let. Najprej si vzami kvalitetne pripomocke. Sam imam eno vedro, s sabo prinesem 5l vroce vode, imam tisto "spagetasto" rokavico. Avto operem z dvema zetonoma, brez pene. Avto perem od zgoraj navzdol, najbolj umazane dele na spodnji strani pustim za na konec. Na koncu avto premazem se s sonaxom BSD, ki da po parih urah res super svetlec ucinek in barvo zasciti. Ni to pranje po jusu, ampak avti imajo minimalno spraskan lak. Avtomatska pralnica neprimerno vec poskodb povzroci in tudi slabo opere.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So sep 27, 2025 9:23 am

No saj tisto špagetasto rokavico sem mislil ja. :D
Bom probal. Ampak bom rabil pručko verjetno če bom hotel streho oprati. :lol:
Sprašujem, ker sem tudi iz mesta (blok) in pač nimam možnosti pranja doma.

Saj pretekle sem pral s krtacami v pralnici ampak se bom probal ogniti temu kolikor se da.
Praske bodo sigurno čez leta ampak ne bi rad takoj novega spraskal.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 So sep 27, 2025 10:21 am

Te mikropraske se sproti sanirajo z voskom. Dovolj je že šampon z dodatkom voska. Meni je nekdo močno ptegnil po celi strani, od prednje luči do zadnje in to dve črti, sem samo z šamponom ogromno odpravil. Sicer ne samo po enem pranju, ampak več mesecev, praske so bile na nekaterih delih res globoke. Avto je bil star in nisem kompliciral.

Najprej z vapom opereš, našpricaš šampon z vapom ali pršilko, malo počakaš in spereš. Potem pa greš ročno (metlica, rokavica, ...) z šamponom. Z predpranjem veliko odstraniš in preprečiš praske. Z rokavico imaš najboljši občutek, tanjša kot je boljši je občutek.
Po potrebi daš profesionalno voskat in polirat. Ampak ni potrebno, če ne dlakocepiš.
Zadnjič spremenil boštjan_01, dne So sep 27, 2025 10:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So sep 27, 2025 10:36 am

Saj bom na koncu nanesel Gyeon Wet Coat za zaščito in šajn.

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz So sep 27, 2025 11:00 am

tomzzi je napisal/-a:Hvala za želje. Vem, da sem se prav odločil, ker se mi smeji vsakič ko se vsedem v avto. :mrgreen: Malo v hecu a veliko resnice. ;)
Avto je tih. Sploh po mestu skorajda ne slišiš motorja. No tudi po regionalnki.
No ja razen ko stisneš. Ampak ne bom še pretiraval. Ima pa lep zvok tale motor. :D
Ni vse v konjih in pospeških, da lahko uživaš v vožnji. Čeprav mu ne manjka prav nič moči za prehitet.

:lol: To sem ti že jaz rekel, da je vedno, ko se vsedeš v avto nasmešek na obrazu, ker je res super za vozit in počutje v kabini,...meni je še po štirih letih enak užitek kot prvi dan, nisem se naveličal avtomobila :lol:
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150;...

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas So sep 27, 2025 2:24 pm

Te mikropraske se sproti sanirajo z voskom.

Zaradi nekakovostne barve in pretankega nanosa laka je edina rešitev zaščita sprednjega dela avta s folijo Paint Protection Film.
Številni lastniki cx-30 se na YT pritožujejo, da je sprednji del avta popikan od kamenčkov, na drugih avtih pa tega problema niso imeli.

Motor je dobro izoliran, je pa zelo moteč zvok podvozja kjer se močno sliši vsaka nepravilnost na asfaltu. To velja za razpoke, kaj šele za luknje v asfaltu. Tudi tresenje avta je bolj izrazito kot pri konkurenci. K temu pripomore slaba izolacija podvozja in cenen torzijski drog zadaj. Rešitev je v dodatni izolaciji notranjih blatnikov.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt So sep 27, 2025 3:23 pm

Limas, zapri internet in pojdi avto peljat ;)

Janezek65
Novinec

Napisal/-a Janezek65 So sep 27, 2025 4:04 pm

:idea: :roll: :roll:
limas je napisal/-a:Te mikropraske se sproti sanirajo z voskom.

Zaradi nekakovostne barve in pretankega nanosa laka je edina rešitev zaščita sprednjega dela avta s folijo Paint Protection Film.
Številni lastniki cx-30 se na YT pritožujejo, da je sprednji del avta popikan od kamenčkov, na drugih avtih pa tega problema niso imeli.

Motor je dobro izoliran, je pa zelo moteč zvok podvozja kjer se močno sliši vsaka nepravilnost na asfaltu. To velja za razpoke, kaj šele za luknje v asfaltu. Tudi tresenje avta je bolj izrazito kot pri konkurenci. K temu pripomore slaba izolacija podvozja in cenen torzijski drog zadaj. Rešitev je v dodatni izolaciji notranjih blatnikov.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So sep 27, 2025 4:20 pm

xxl je napisal/-a:No, 140 je 2,5 motor, 186 je pa 2.0. Ti mazdini atmosferski motorji se dajo fajn remappirat, recimo 2.0. 120 na 170.

kdo pa to naredi?!? Atmosferca za 50% dvignit??? Pa to treba "kovat" motor....
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: sašo5 in 8 gostov