Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Blond
Novinec

Kraj: Maribor

Stroški ob menjavi avtomobila.

Napisal/-a Blond Po okt 25, 2004 8:45 pm

V nekaj dneh bom zamenjal avto in ker tega ne poènem ravno vsak dan me zanima kakšni stroški sledijo in kdo jih krije ? prodajalec ali kupec ???

Najprej bom prodal moj avto nato kupil novega.
Prodaja obeh vozil bo potekala med fiziènimi osebami.
Torej kdo in v kakšni višini krije stroške.
Kakšni stroški sploh nastanejo pri menjavi vozila ????

Sam prodam avto nekemu tipu.
Podpiševa kupoprodajno pogodbo. (Èe ma kdo kak vzorec naj mi prosim pošlje na mail).
Ali mora biti kupoprodajna pogodba overjena pri notarju ??? koliko izvodov ???
Kdo krije stroške notarja ???

Vèasih je blo treba pri registraciji dokazovat plaèilo davka ???
Kako je sedaj s tem ?
Kdo, kje in v kakšni višini mora plaèati davek ???

Kaj sem še pozabil ???
Kaj potem potrebujem pri registraciji drugega vozila ??

Hvala za odgovor in pomoè.

Sam da me ne bo kdo "nategnil" in potem bom 2x plaèeval nekaj kar sploh ne bi rabil.

LP

Blond
Èe nimaš poèeti kaj pametnega ne poèni tega tukaj !

Uporabniški avatar
pirpiksna
Nov uporabnik

Kraj: JN76TL-Maribor(okolica)

Napisal/-a pirpiksna Po okt 25, 2004 8:58 pm

Hay!

Kupoprodajno pogodbo oz. obrazec kupis in ja moras ga overit (mislim da cca 5KSIT stroski (pri notarju jas nisem bil, ampak boter ki mi je avto prodal, tak da tocno nebi vedel)), na pogodbi je tudi "poglavje" ki definira, katere stroske gdo krije (davek,......) in je odvisen od dogovora.......
Aja davek pa ti zelo dobro priporocam, da ga gres placat takoj, ker bos kasneje pozabil, kakor sem jaz :oops: (je pa 5% vrednosti vozila ce se ne motim (btw na pogodbo zmeraj napisi manjso cifro, za pravo ceno pa se smenta z kupcem-prodajalcem, da neus tolk davka placal........(5% je le 5%, je raj za tisti dnar avto "zapit"), ker drzava pa tud nebo crknila za tistih par jurjev......... :wink: ).
Aja brez placanega davka tud nebo slo registrirat avta, ker one tete tam vse vejo...........sicer pa je z tem ena sama komedija, kjer se vsi smejijo razen tebe.........(vsaj jaz mam take izkusnje..........)

Ostalo in natancneje pa bodo drugi povedali......vsaj lepse obrazlozili, kakor jaz :oops:

Off topic: Ma keri poceni za prodat stevce od VW Golf II, zazeljeno od GTI oz. samo da ma namest ure obratomer.............ker bom sicer popizdo..........se vidi da ni "traktor" in je treba to gonit............ampak ce pa tak lepo prede v nizkih obratih......(pod stangasom pa spelat tud ne gre......) :oops:
73 (LP) de S56ZWH (Andrej) ex 6killer

Blond
Novinec

Napisal/-a Blond Po okt 25, 2004 9:04 pm

Pri prodaji vozila...
Kupoprodajno pogodbo overi ? kupec/prodajalec???
Davek plaèa ??? kupec/prodajalec ???
...še kakšni stroški ?

Pri nakupu vozila...
Kupoprodajno pogodbo overi ? kupec/prodajalec???
Davek plaèa ??? kupec/prodajalec ???
... še kakšni stroški ?

Hvala

Blond

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina To okt 26, 2004 6:56 am

Nobenih obrazcev prosim, pa nobenih 5% davka....

Greš k enmu, ki dela prepise. Ponavad je to firma, ki prodaja nove/rabljene avte, pozanimaj se malo... S kupcem sicer lahko napišeta kako pogodbico, sam to je bolj za lastno uporabo. stric, ki dela prepise, vama bo naredil pogodbo o komisijski prodaji. Kar pomeni, da boš ti avto fiktivno prodal njemu, on ga bo pa prodal za tvojo ceno+svojo provizijo (ki znaša par jurčkov, odvisno od vrednosti avta, za mojega okoli 5k SIT) tvojemu kupcu. TO pogodbo mora prodajalec overiti pri notarju. ponavljam, overi se samo prodajalčev podpis, stane pa spet okoli 5k SIT (vse cene so približne, odvisne so od vrednosti pogodbe, to vrednost lahko napišete tudi manjšo..)

Kaj si pridobil s posrednikom? Če ne greš k posredniku, moraš plačati tistih 5% davka. Če greš pa h posredniku, si plačal pa samo njegovo provizijo, od tega pa on odvede DDV. In ker ni možno dvojno obdavčenje se ti izogneš tistim pet posto. To je popolnoma legalno, pač luknja v zakonu...)

nadaljevanje... Gresta na Upravno enoto ali AMZS, kjer ti odjaviš vozilo ter vrneš tablice. Odjavljeno prometno daš kupcu, on dvigne preizkušnjo (max. 2k SIT). Odpelje se domov (to seveda če avto ne kupuješ in prodajaš v isti upravni enoti), kjer prijavi avto na svoje ime, doplača zavarovanje do izteka registracije (seveda, če si mu pustil nalepko), namesti tablice, dobi novo prometno et voila.

Ni še konec... Ker mora in ker ni nategator pošlje kopijo nove prometne in nove zavarovalne police prodajalcu, kateri na podlagi tega dobi vrnjeno zavarovanje do izteka police....

to je postopek prodaje, nakup je točno obraten...

LP mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Blond
Novinec

Napisal/-a Blond Če okt 28, 2004 10:33 am

To je dober odgovor ! :)

HVALA

Vseeno, a ima kdo kak vzorec KUPOPRODAJNE pogodbe ???

Blond

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Če okt 28, 2004 10:38 am

http://www.e-svetovanje.com/pravniki.net/datoteke/?cid=12

Slika

Pa brez zamre, sam ful sem hotel to slikco uporabit :oops: :lol:

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press
Vrni se na Kupovanje avtomobilov