Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

twingo16v
Nov uporabnik

Napisal/-a twingo16v To jun 21, 2005 10:21 am

Jst sm tud dizla 01 al 02 kupoval ko zmešan, vsi so mel več al man prek 70 kkm, al so bli pa že vsi sklaftani, v glavnem nisem dobil zame dobro ohranjenega dizla tega letnika, namen pa imam avto vozit najmanj 3 leta.

Nazadnje sem vzel 1.4 16 prva reg maj 04, letnik 03, prevoženih 4030 km od 1. lastnice za isti dnar kot so avtohiše hotle za 65KM dci-ja z najmanj 60kkm l.02. U glavnem avto kot nov, še dišal po novem.

Žal se je izkazalo, da bom letno delal med 25 - 28 kkm, do zdej v 5 mescih mam prevoženih 16 kkm, tako da bi mi dizel prišel prav :( !

V začetku ko je bil avto še totalno zamorjen in sem ga tud mal bol tiščal sem mel porabo po računalniku med 7,2 in 7,5. Sedaj z vklopljeno klimo je poraba že več kot mesec pa pol med 6,6 in 6,7. Na dizlu z mojo nogo nebi imel preko 4,5. Pred kratkim bil v Milanu, 3 osebe, po avtocesti med 130 in 160, poraba 6,8 :lol:

Če si pristaš dizlov pol nimaš kej razmišljat, sam moraš bit pa pri dizlih bolj pazljih glede ohranjenosti. Vendar žal težko oceniš v kakšnem stanju je turbina. S kej preveč km jst dizla nebi kupoval, kar pa je zame tudi edini proti proti tem prvim dci-jem.

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor To jun 21, 2005 10:46 am

Jst bi vzel bencinarja. Porabo boš mel pa ob normalni vožnji nekje 7 do 7,5.

BTW: Pa a noben ne zna furat na forumu al kaj . Kk vam rata 1.4 mašina 9 l pa ste nori.
Moj Punto 1.2 16V z prižgano klimo ter mešano vožnjo ( ni pretirano šparanje) 7 do 7,5
Metem ko mamin Megane II 1.6 16V klima non stop on, vožnja mešana, pa poraba še ni bla višja kot 7,8l /100km. Povprečno je pa med 7,3 -7,5

jony
Novinec

Napisal/-a jony To jun 21, 2005 9:54 pm

Za take kilometre bi rajš vzel bencinarja. Vprašanje pa je še ali delaš kratke relacije?
Vem,da 1.4 16 V clio pije tam okol 7 l povprečja. Pri mestni vožnji pa ta poraba še malo naraste. Sam če pogledaš rabljenga dCi - ja, njegova cena ni pretirano visoka, sam je pa vprašanje, kako je kaj s turbino, kot!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To jun 21, 2005 10:16 pm

JAz pravim da tudi če delaš po 10000km na leto, pa če boš mel avto pol 7 let, se ti bo spet obrestovalo pri dizlu, po drugi strani jih lahko pa narediš v enem letu 30000 pa se ti morda ne bo obrestoval dizel, ker/če ga boš toliko več plačal ko ga boš kupoval, porabe pa morda ne boš imel toliko manjše...treba je izračun naredit, gola številka kilometrov na leto pove en ku** treba je izračun naredit za vsak avto posebej in vedet koliko časa ga nameravaš met...potem pa lahko teoretiziramo ali se splača ali ne...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo To jun 21, 2005 10:24 pm

Res je. Za vsak avtomobil je potrebno izračun posebej nardit.
Lahko dam predlog, da razni clioti pa puntoti ne bodo pili več kot 9 litrov ---> šaltaj v drugo :lol:
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso To jun 21, 2005 11:06 pm

Bor je napisal/-a:Jst bi vzel bencinarja. Porabo boš mel pa ob normalni vožnji nekje 7 do 7,5.

BTW: Pa a noben ne zna furat na forumu al kaj . Kk vam rata 1.4 mašina 9 l pa ste nori.
Moj Punto 1.2 16V z prižgano klimo ter mešano vožnjo ( ni pretirano šparanje) 7 do 7,5
Metem ko mamin Megane II 1.6 16V klima non stop on, vožnja mešana, pa poraba še ni bla višja kot 7,8l /100km. Povprečno je pa med 7,3 -7,5

Ja recmo(z 1.4 mašino) jaz ne morem priti pod 7.5 ni šans.pa če vozim s celim tankom sam relacije.mešana vožnja mi kuri 8.5-9,samo mestna pa 10+ in sem večino časa hud penzioner.z 15k km na let jaz nebi pristal na dizla zaradi stroškov pri gorivu.če bi ga vzel bi ga vzel zaradi navora in če mi je tak način vožnje všeč.mene moti pri dizlih,ker ni kej za delat.skoz voziš v eni prestavi, ko ga greš pa tiščat morš pa prec šaltat da o zvok renojevih dizlov ne govorim :roll:

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Sr jun 22, 2005 10:15 am

sem vozil oba tak da ti lahk povem iz prve roke..minimalna poraba z 1.4 16v je bla 4.4 litre z 1.5 dci 3.1 liter, maximalna poraba z 1.4 16v cca 9 litrov ( tišu v hrib ko zmešan :lol: ), z 1.5 dci pa okrog 9 ( po avtoceti max 190), v povprečju dci 5.4, clio 1.4 16v 6,6, pri istem načinu vožnje ( z obema skup je blo več kot 70kkm prevoženih). odzivnos 16v je zelo dobra ampak navor pri dci odtehta tistih 20 konjev minusa tak da se na konc zdi da je avto močnješi kot 1.4 16v. kerga bi ti priporočal? tistega ki ga najdeš bolje ohranjenega in cenejšega...neke ogromene razlike v stroških ne boš imel razen da pri 1.4 16v rad crkujejo tuljave, pri dci je pa vprašanje kako bo kaj s turbino...LP

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a salesky Sr jun 22, 2005 10:25 am

Niti nevem zakaj tolk gledate na porabo. Tist literček gor al dol. Važno je kaj želiš. Probaj furat dizla, bencinca in primerjaj pa premisli kaj ti je bolj všeč.

LP
The MAN

Uporabniški avatar
car_freak
Novinec

Kraj: Domzale

Napisal/-a car_freak Sr jun 22, 2005 10:50 am

salesky je napisal/-a:Niti nevem zakaj tolk gledate na porabo. Tist literček gor al dol. Važno je kaj želiš. Probaj furat dizla, bencinca in primerjaj pa premisli kaj ti je bolj všeč.

LP

Tako se govori! ;)
BMW 4 EVER! - BRUMMMM!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr jun 22, 2005 11:36 am

salesky je napisal/-a:Niti nevem zakaj tolk gledate na porabo. Tist literček gor al dol. Važno je kaj želiš. Probaj furat dizla, bencinca in primerjaj pa premisli kaj ti je bolj všeč.

LP

Zato ker ob ustrezne številu kilometrov lahko daš pol potnih stroškov v žep ali v usta :roll:

hvala bogu da delam malo kilometrov :lol:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Čojko
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Čojko Sr jun 22, 2005 2:44 pm

Jaz imam Xsaro HDI pa tudi naredim cca. le 15 Tkm/leto in sem doplačal 300 jurjev več za enako opremljenega in enako močnega dizla (1.6 16v 110KM bencin vs. 2.0 HDI 110KM dizel, oba Exclusive oz. identična oprema) in mi ni žal, da sem vzel dizla. Slabosti dizla kot so mrtvilo v spodnjem delu vrtljajev, kratko območje uporabnih vrtljajev (moteče je predvsem pri nizkih hitrostih), "klokotanje" v prostem teku, dolgo segrevanje motorja in več zmrzovanja v zimskem obdobju zelo dobro nadomesi velika prožnost v "delovnem" območju turbo dizla, tišja vožnja pri višjih hitrostih (70+), cca. 3 l nižja poraba ob istem načinu vožnje, udobno, hitro in varno prehitevanje, "neobdavčeno" in poceni (čip tuning) povečanje moči in navora za cca. 20% in še kaj bi se našlo. Kar se tiče rednih vzdrževalnih servisov in registracije je praktično identično. Problem oz. višji strošek lahko nastane ob odpovedi določenega dela, ki ga bencinar nima (turbina, intercooler, itd.) in je precej drag.

Kaj bi ti priporočal? Hmm, težak odgovor. Odvisno kaj te pri sami vožnji bolj prepriča. Navor in prožnost dizla, proti veselju do vrtenja v visoke vrtljaje in izkoriščanje vse moči, ki jo nudi bencinar (vrtljaji med 4 in 5,5K). Tista razlika v porabi goriva (recimo, da je 50 TSIT/letno) je zelo majhna vrednost v primerjavi z izgubo na vrednosti avtomobila, stroških za redno (redni servisi, gume, ispušni sisten, ...) in izredno vzdrževanje (odpovedi raznih komponent kot so elektrika, kljuke na zadnjih vratih( 25KSIT ena), klima, ABS, itd. + turbina dizla).
Ker kupuješ avto iz druge roke zelo težko kupiš od znane osebe in poznaš komplet zgodovino in način uporabe vozila (kako je bil vožen) in je tak nakup vedno rizičen. Pri dizlu zaradi drage turbine pa še toliko bolj. Praviloma je dizla veliko težje dobiti z malo kilometri (dizla kupueš za dolge relacije), pa še takrat je velika verjetnost "previjanja" števca kilometrov (nacionalni šport).

Če bi bil na tvojem mestu in bi imel recimo 1.8 MSIT za avto bi se odločil za zelo dobro ohranjenega, z malo kilometri, dobro opremljenega, pa čeprav leto starejšega Cliota od kakega penzionista oz. znane osebe, kot pa za isti denar veliko bolj zvoženega dizla. Pravite, da so razlike med 1,4 16v in 1.5 dci istega letnika med 200 in 300 jurji.

Lp Čojko
Citroen Xsara HDi

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Pe jun 24, 2005 11:23 pm

1.4 ob normalno dinamični vožnji mora žret okrog 7 litrov...

madona, vozim 2.0 s 150 KM, pa ni vožen upokojensko, pa mi žre povprečno 10 l/100 km :shock:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe jun 24, 2005 11:30 pm

tony1 je napisal/-a:1.4 ob normalno dinamični vožnji mora žret okrog 7 litrov...

madona, vozim 2.0 s 150 KM, pa ni vožen upokojensko, pa mi žre povprečno 10 l/100 km :shock:

men pa fotrov 12-13l
2.0- 140 km

Vuso
Stalni uporabnik

Napisal/-a Vuso Pe jun 24, 2005 11:46 pm

tony1 je napisal/-a:1.4 ob normalno dinamični vožnji mora žret okrog 7 litrov...

Ja men ni 1.4 nikol spil 7 in jih verjetno tudi nikoli nebo.ni ga boga da bi z mešano vožnjo prišel na 7 litrov.razen če je kej pokvarjen :shock:

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 So jun 25, 2005 6:27 pm

vuso: možno... poglej tovarniške podatki o porabi... maš samo mestno vožnjo?

Vuso
Stalni uporabnik

Napisal/-a Vuso So jun 25, 2005 6:36 pm

tony1 je napisal/-a:vuso: možno... poglej tovarniške podatki o porabi... maš samo mestno vožnjo?

Recimo da je 50:50 vožnja po mestu in zunaj.ja tovarniška ne vem kolk je.pač bencinarji požrejo svoje in mejhna kubatura nima navora in se bolj namatra da kam pride.kolegu žre 1.2 punto v povprečju 7 litrov pa normalno vozi.moj avtek ima že lepih 7 let in zahteva svoje tudi kar se bencina tiče.no pa italjani tudi radi malo več spijejo se mi zdi.no sej se ne sekiram preveč.kar je pod 10 se še da nekako preživet tudi z mojimi bogimi študentsiki dohodki :)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov