Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Katerega priporočate?

Citröen Xsara 1.4
25
20%
VW Polo 1.0 ali 1.4
7
6%
VW Golf 1.4
11
9%
Rover 214
2
2%
Renault Megane 1.4
11
9%
Fiat Punto 1.2 (2000)
13
10%
Fiat Bravo 1.2 16v
14
11%
Ford Fiesta 1.3
6
5%
Honda Civic HB 1.4
36
29%

Skupaj glasov : 125

Uporabniški avatar
Slash83
Novinec

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Slash83 To avg 23, 2005 10:51 am

Saj kot sem že omenil: ta seznam za anketo sem sestavil na hitro. Vem da sem izpustil nekaj avtov ki so mi všeč in bi si zaslužili bit zraven: Alfa 145, Almera, 323,...

Napisal sem avte ki sem se jih spomnil in ki so približno Tipov rang (razen Fieste, punto je pa kar prostoren za mali avto)

Na manjše res nebi šel - npr.Saxo - pol raje vzamem Xsaro, ki ima tudi senzacionalno porabo(naša ma MAX 6.5). Samo nebi rad da sta doma na dvorišču 2 Xsari:)

Bravo mi je že od tedaj kar sem naredil izpit (4 leta): :DDD , samo me zanimajo vaša mnenja glede izbire in mogoče bom si še premislil..

Glede mojih favoritov je pa takole:
Apsolutno 1.: Fiat Bravo 1.2 16v
...
2.: Fiat Punto 2000
3.: Citröen Xsara 1.4

To povem tolko da nem nove ankete delal.. Trenutno je to taožji izbor.. mogoče bom pa še katerega vrinil če ma kak dober predlog kdo..Mislim da so vsi nizkokategorniki v porabi.. In to je bistvo pri mojem iskanju: avto velikosti Tipota z ČIMMANJŠO porabo..

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Kupi japonca!

Napisal/-a Zmaj78 Sr avg 24, 2005 11:07 am

Najbolši stroji so japonci in ne razmišljat o neki Fabrika Izrabljenih Avtomobilov Torino (skrajšano FIAT). Mal si oglej tut mazde in toyote! Sicer pa stvar okusa, men osebno mi je 323 f še vseeno lepša kot civic HB, pa cena je tut konkurenčna, pa ne kupit motorja 1.4 :)))) :P

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Sr avg 24, 2005 11:13 am

k je treba pa kak del zamenjat pa bankrotiraš aneda... :roll:

zlati82
Nov uporabnik

Napisal/-a zlati82 Sr avg 24, 2005 12:01 pm

Od japoncev bi priporočil le mazdo, ostalo je crap.

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Sr avg 24, 2005 3:48 pm

Miholl je napisal/-a:k je treba pa kak del zamenjat pa bankrotiraš aneda... :roll:

Ja no sej to je to. Zarad mene imajo lahko japonci tud 2 litra manjšo porabo če hočejo, za eu avtomobile maš veliko več delov na razpolago na odpadih in malo morje ponaredkov, tko da lahko pol avtomobila zamenjaš za isti denar kot narediš navaden servis pri japoncu. :lol: So seveda zelo zanesljivi ampak to, da se ne kvarijo pa sploh ni res.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

To je prava beseda!

Napisal/-a Zmaj78 Sr avg 24, 2005 10:04 pm

Strinjam se s tebo, ki predlagaš mazdo in to ne neki teoretično, ker vem prbližno kako stvar laufa in kaj kej dobiš v ceni, pa tut ko je eden reku, da pri ceni pa bankrotiraš ko kupuješ kake dele, je pa tle trik tut v tem da tut če je za japonca 15 % višja cena npr. blatnika so pa zato 3 x bolj trpežni, kar pomen d bi mogu met tut ceno 300 % višjo in ne sam 15 %, tko da zdej ne vem kje je tle računica. Je pa res tut da je od avta do avta mal razlike in pa tut od stila vožnje. Loh pa rečem da je mazda 323 f GT pri 12 letih še kot nova in bi prav rad zraven postavu kakšnega tipota al alfo iste EMŠOTA pa da vidmo kok je kdo servisiral in za kolk denarja! :)))) Sicer pa vsak zase ve kolk velike čevlje rabi za svojo nogo in si ne kupi premejhnih in isto je glede pleha, hvala bogu pa ne bomo nikoli vsi vozili istih avtov, in zato je treba cenit tut različne okuse :))))))))

Uporabniški avatar
Slash83
Novinec

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Slash83 Če avg 25, 2005 2:51 pm

hmmm, znanci imeli 3 nove fiate zaporedoma: Punto 1995, Bravo 1996 in brava 1998

Bravo letos prodali in se odločali za nov avto.. Vzeli Toyoto Corollo za 3.700.000, z avtom so nasplošno zadovoljni, je pa jim žal da niso vzeli STilota za 2.700.000 z isto če še ne z več opreme. Ker tudi pri Corolli ni nevem kaka nizka poraba, vožnja je povprečna itd. Pričakovali so kaj več za milijon dražji avto od Stilota.

Sedaj pa si izračunaj kolko let servisiranja na URADNEM servisu maš za Fiata za tisti milijon ki si ga prišparal če ne kupiš Toyote al kerega drugega japonca...

Btw: Tipota mel 4 leta in sem zamenjal tole: vsako leto olje+filter, akumulator + zavorne ploščice (potrošni material), termostat (2500sit), auspuh (130.000km - 1.je še bil), kapo na razdelilcu (2000sit) in vodno pumpo pri 135000km (potrošna zadeva)(6500sit)

Za avto star nad 10 let se mi ne zdi nekaj pretiranega...da se o nizkih cenah delov ne menimo...aja pa rja na Tipotu let.93? Kaj je to rja? Aja to je ona rjava stvar ki smo jo meli na Fordu!

:)

H3llAng3l
Nov uporabnik

Kraj: Poljčane

Napisal/-a H3llAng3l Če avg 25, 2005 6:24 pm

@Mrcina dej ti to meni malo bolje razlozit pingo tuning z magic dihtungo? a to na clio 1.2 tut gre-ista masina?

erm.. glede izbire avtov... ce se ze prevozis toliko km vsak dan, pa ker vem kaksna cesta je mb-ptuj, ti odsvetujem da sploh gledas avte brez ABS (ergo xsara pred 00, punto, pingo, karkoli takega)

..mislim da je edina logicna izbira bravo, ker ti majo skoraj vsi abees za taksno ceno kot ga ti isces..

fantje.. pa ne mu predlagat alf 1.6 in podobnih zadev.. tako masino je treba naganjat da kam gre in potem pije kot suza, pa se ob registraciji bo obubozal.

smiselne motorizacije za studentski zep so maximalno 80kW.. v ta rang padejo vsi 1.4 motorji pa vsi 1.6 motorji razen kaksnih navidih mlinckov..

na tvojem mestu bi se odlocal med bravo/brava, megane 1.6 8v, xsara 1.6 8v.

pa dober nakup ti zelim!
Ni nam lahko.

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Napisal/-a Miholl Če avg 25, 2005 6:29 pm

[quote="H3llAng3l
...fantje.. pa ne mu predlagat alf 1.6 in podobnih zadev.. tako masino je treba naganjat da kam gre in potem pije kot suza, pa se ob registraciji bo obubozal
.

To sploh ni res,je pa res da se alfine mašine zelo rade zvrtijo v višje obrate...
Če bo poba lepo vozu mu bo vsak avto malo pil-če bo izpraven in brez okvar!
Poglej mojo porabo v podpisu in vedi da je običajna,nad 8.5/100km morm fajn gont da pridem,da se pa tut z 7.0/100km pridt....je treba znat...

Pa ponavadi je tako da morš manjše mašine žgat ala 1.2 mlinčke da si v toku s prometom...

H3llAng3l
Nov uporabnik

Napisal/-a H3llAng3l Če avg 25, 2005 6:34 pm

mah, ma vsak po svoje prav, cist odvisno kako se bo vozu...
..sam pomoje z alfo in 120KS ne bo ravno kolone povzrocal, ha.

se vedno sprasujem za magic dihtungo, naj mi da kdo link no :) na tem forumu nic ne najdem
Ni nam lahko.

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Re: To je prava beseda!

Napisal/-a Miholl Če avg 25, 2005 6:39 pm

Priam je napisal/-a:Strinjam se s tebo, ki predlagaš mazdo in to ne neki teoretično, ker vem prbližno kako stvar laufa in kaj kej dobiš v ceni, pa tut ko je eden reku, da pri ceni pa bankrotiraš ko kupuješ kake dele, je pa tle trik tut v tem da tut če je za japonca 15 % višja cena npr. blatnika so pa zato 3 x bolj trpežni, kar pomen d bi mogu met tut ceno 300 % višjo in ne sam 15 %, ....

aveš problem rata ko rukneš avto in (zdj praktičen primer iz družine) imaš Kio Clarus (res da je korejec,pa vseeno) in sesuješ eno luč!! pa te to košta recimo 100.000sit,zadnja luč je malo manj kot 40k sit,vodna pumpa 20k sit itd itd....Avta na srečo nismo razbili dajem pa primer če bi ga recimo malo kušnil vspredaj...

LP Miholl

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Ki(j)a denarnico ubija!

Napisal/-a Zmaj78 Če avg 25, 2005 10:15 pm

Za korejskega mercedesa (beri Kio), sem že slišal da so deli ubijalsko dragi in da lahko vsak večer zmoliš en očenaš še za svojega plehnatega kolega, da ti ne bi drug dan kje na cesti guznu. KOrejci pa so verjetno japoncem konkurenčni samo pri ceni rezervnih delov, ne pa tudi v kvaliteti.

Mislim pa da bi se lahko naš kandidat za nakup vozil z meganov 1.6e, ki ga je en malo prej predlagal, za ta denar dobiš že dost solidnega, pa tudi troši izpod sedem litrov, če je pa kupe oblika je pa lahko že precej spodoben stroj in za moj okus nekej čisto druzga kot npr. GOLF III pa naj bo GT al pa še kakšen I za to besedo, še vedno bo to avto za naložit vile in pa grablje pa da greš kopat krompir na njivo. Avto mora imet dušo in pa nekaj konjev, ki ne spijo cel dan!

No na koncu bomo očitno itak nabavli enga Fix It Again Tomorrow.

Upanje pa vseeno umre zadnje!

P.S. Se pa absolutno strinjam, da je bil tipo kul stroj, še posebej glede delov je pa sploh totalna zmaga, ker niso poceni ampak so zastonj!!!

Uporabniški avatar
maniac
Novinec

Napisal/-a maniac Če avg 25, 2005 10:43 pm

H3llAng3l je napisal/-a:mah, ma vsak po svoje prav, cist odvisno kako se bo vozu...

se vedno sprasujem za magic dihtungo, naj mi da kdo link no :) na tem forumu nic ne najdem

stari, na honda forum pejt, tam je blo o tem govora še in še.
stvar pa je v tem, da je hondin 1.4 motor identičen v dveh različicah 75 konjski (bingo) in 90 konjski 1.4 S.
greš na servis s "ta švohno" in poveš kaj bi mel, daš manj kot 1ooo sit in dobiš nekaj konjčkov...mislim, da so fantje celo na valerje dajal in je pokazal 86 ks. (za še več, mislim, da bi blo treba še elektroniko poštimat)
vzem si čas in prelistaj mal forum:

http://www.hondaclub-si.com/

lp

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Pe avg 26, 2005 6:57 am

maniac je napisal/-a:
H3llAng3l je napisal/-a:mah, ma vsak po svoje prav, cist odvisno kako se bo vozu...

stari, na honda forum pejt, tam je blo o tem govora še in še.
stvar pa je v tem, da je hondin 1.4 motor identičen v dveh različicah 75 konjski (bingo) in 90 konjski 1.4 S.
greš na servis s "ta švohno" in poveš kaj bi mel, daš manj kot 1ooo sit in dobiš nekaj konjčkov...mislim, da so fantje celo na valerje dajal in je pokazal 86 ks. (za še več, mislim, da bi blo treba še elektroniko poštimat)
vzem si čas in prelistaj mal forum:

http://www.hondaclub-si.com/

lp

Tudi na tem forumu je to že bilo, vtipkaj bingo dihtunga pa ti bo vrglo vn... Zadeva se resnično pozna, potrdili pa so jo tudi na uradnem servisu, tako da...

Kar se pa ABS-a tiče, hja, še ena stvar, ki zna crknt :D .. Ne res, jst ga še nisem potreboval, pa sem že bremzal v kritičnih situacijah... Zna pa seveda pridet prav, ampak po tej logiki išči avto, ki ima še airbage, zategovalnike pasov itd itd.. Po tej logiki bi na avto zmetal denarja nidani...

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

H3llAng3l
Nov uporabnik

Napisal/-a H3llAng3l Pe avg 26, 2005 7:40 am

naah...
po moji logiki pa abs in air bagi sploh niso za v isti kos metat

zarad mene ne rabi met airbagov, itak bom samo osmojen cel, pa mislim da so starejsi airbagi bolj vprasljivi kot starejsi abs sistemi....

...pa ne bos mi pravil da se nikoli nisi abs potreboval?
jaz delam od 25-30tkm letno, pa se zgodi vsaj 2-3x na leto da ga potrebujem... pa ne govorim o zimi... po snegu je lahko abs krš, ampak dostikrat pa se je ze zgodilo da (ker seveda moj avto nima abs->kje sem pa vedel da bo tak..) bi ga krvavo rabil in sem z dosti srece in hladnih zivcev prisel skozi brez razbite plocevine...

ABS je nujna stvar (skoda da se za pozimi pr vecini avtov ne da izklopit-ne vem za kje sem bral da se da..) ker ti pomaga preprecit nesreco... airbag ti jo pa pomaga prezivet ko se je ze zgodila.

LP
Ni nam lahko.

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Pe avg 26, 2005 10:45 am

Hotel sem reči, da se moraš pri nakupu starejšega avtomobila vprašati, če rabiš cel kup zadev. Itak da je ABS kul in vse, in lahko ti reši nesrečo, seveda. Ampak lahko rečem, da ga dosedaj še nisem potreboval. Ja, bil sem parkrat v kritični situaciji in mi je uspelo odreagirat dovolj dobro, da ni pokalo. Ampak isto lahko rečeš za vsak kos varnostne opreme. Airbagi recimo ti lahko rešijo življenje, lahko pa se zabiješ pa ti nič ni, tudi če nimaš airbagov.Enkrat sem tudi že bil v avtu z ABS, kjer bi brez njega počilo, in ne bi bilo luštno. Z airbagi sem hotel samo poudariti, da ko enkrat začneš kopičiti opremo v avtu boš hitro ali presegel cenovni okvir ali moral popustiti in ostati brez kakega kosa opreme. Je pa tako, nekaterim je pomemben ABS, drugim klima,tretjim kaj tretjega in moraš se prilagoditi.

Avto moraš pa itak vozit tako, da se v primeru nepredvidenih dogodkov lahko rešiš, ne glede na opremo. Npr. če imaš novega BMW-ja z vso varnostno opremo, se prav tako lahko ubiješ, je pa ta meja občutno više, seveda.

Hmmm, upam da razberete kaj sem hotel povedati. Je pa tudi to definitvno res:če nimaš neomejeno količino denarja, je mogoče bolje, če ne naložiš vse tehnične opreme v avto, ker je topač dražje za vzdrževanje. Po eni strani sem se hecal, ko sem rekel, da se brez ABS manj lahko pokvari, po drugi strani je pa to čisto res...

Ampak tole je pa že bluzenje na kvadrat :D , tema tak negre o ABS ali podobnem, ampak o tem, kaj mu priporočamo. Večina trenutno priporoča hondo, on bo pa kupil, kar mu bo pasalo. In vsi bomo živeli srečno na vekomaj :D

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

ABSi in erbegi!

Napisal/-a Zmaj78 Pe avg 26, 2005 12:10 pm

Ja no kdro že vnaprej računa na to da se bo razlepil do konca, pol je najbolš da obleče še gasilsko negorečo obleko in čaka v garaži, pa pol obstaja precej velika verjetnost da bo preživel še naslednjih par mescev! Sicer pa paranoiki najvišje kvalitete itak bolš da sploh ne grejo iz hiše, ker ob takem razmišljanju so tut za druge nevarni.

Abs pa tut ni glih za vsacga, men osebno je bolš da je kr izkloplen in če nisi glih total bebo, da stisneš bremzo ko "mutav" oz. kokr kkšna šoferka začetnica ki vozi maminga cliota. Sicer pa avto še vedno vozi šofer in če je šofer u Kur.. (kurniku sm mislu rečt :)) pol itak nobena tehnika tega sveta ne pomaga.

Pa ne pozabit kok so važne tut gume pri vsem tem športu. Brez njih je itak vse ostalo čist brez veze in smisla! :evil:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov