Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

pejt
Nov uporabnik

Zelo različne cene...

Napisal/-a pejt Ne avg 28, 2005 8:56 pm

Zopet se mi mota po glavi eno vprašanje.... In sicer v zvezi s cenami... Gledam Megane in vidim, da so zelo, zelo različne cene za isto znamko, tip, letnik, prevožnost kilometrov in s podobno oz. isto dodatno opremo. Cene so neverjetno različne.
Ali ljudje dejansko nerealno ocenjujejo svoje avtomobile?
Ali jih tako različno ocenjujejo cenilci?
V katerem grmu tiči zajec za postavljanje cen? Dobro, več dnarja več muzke naj bi nekako veljalo, vendar so razlike reeees neverjetne, tako da tudi dvomim, da so plod obrabljenosti/ne avtomobila.
Kakšen nasvet iz tega fazona? kako naj pridem do realne cene avtomobila, ki ga želim imet?

Uporabniški avatar
Xsara vts
Novinec

Kraj: ob Savinji

Napisal/-a Xsara vts Ne avg 28, 2005 9:13 pm

Cenilci pri centvi vozil uporabljajo "Eurotax" priročnik. Za vsako vozilo, glede na opremo, model in letnik je določena odkupna cena in cena po kateri se nato odkupljeno vozilo prodaja. Seveda te cene cenilci tudi spremenijo zaradi tako imenovanih dodatnih količnikov: prevoženi kilometri, ohranjenost, ...
Zaradi različnih interesov posameznih avtotrgovcev je lahko cena tudi drugačna. (npr. pri nakupu novega vozila po sistemu staro za novo lahko cenilec vozilo malce višje oceni, saj bo prodal novo vozilo ...)

Glede cen pri privat prodajalcih pa je tako, da vsak hoče svoje vozilo prodati po najvišji možni ceni (kupec pa kupiti po najnižji !) Seveda če se nekomu mudi vozilo prodati je lahko cena zelo ugodna, saj bo že v začetku cena nižja od konkurence.

Po starih trgovskih zapovedih je najboljša kupčija takrat, ko prodajalec misli, da je kupca "mal okrog prinesu" in kupec misli "dobr sem ceno zbil" ; skratka oba sta tako zadovoljna da bi še večerjo častila.

LP, Daisy
JVC = Jaz Vozim Citroen-a

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 Ne avg 28, 2005 9:54 pm

Xsara vts je napisal/-a:Po starih trgovskih zapovedih je najboljša kupčija takrat, ko prodajalec misli, da je kupca "mal okrog prinesu" in kupec misli "dobr sem ceno zbil" ; skratka oba sta tako zadovoljna da bi še večerjo častila.

LP, Daisy

Z vsem napisanim se strinjam, ta del, ki je citiran pa je malo napačen. Namreč dobra kupčija je, takrat ko oba mislita da bi lahko ta drug še popustu, ampak se jima je vseen splačal. Torej noben ne sme bit zadovoljen s ceno ampak morta oba mal preklet druzga. To je dobra kupčija.
Tisti citat gor pa je po domače povedano prodajalec nategnil kupca ampak tega kupec ŠE ne ve.

Drugač pa ja razlike so zato, ker nekatere avtomobile oceni cenilec, druge pa lastnik sam. Nekateri lastniki se borijo za vsazga jurja ko prodajajo avto (npr. jest), drugi pa so že našli drug avto in hočjo starega čimprej prodat, pa tudi če je pod ceno (npr:moj foter). Sej poglej kolk avtomobilov gre staro za novo, pa vsi vemo, da ti v avtohiši star avto ocenijo tko da ne moreš verjet. Pol imaš pa avto, ki je bil zaleten, motor čudno ropota, sklopka bo za menjat,... stane 500K SIT in drug identičen, ki ga je lastnik šparal in z avtom ni nikol šel čez 160, stane pa 900 jurjev.

Velik stvari je in vsaka mal doda na ceno. Še vedno pa ponavadi velja pregovor:''Nisem toliko bogat, da bi kupoval poceni!''
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

danny
Novinec

Napisal/-a danny Po avg 29, 2005 2:15 pm

Tud jaz sem opazu razlike v ceni avtomobilov - sem ga tud sam kupu prejsnji mesec. Pri nas smo še na "balkanu" zato lahko kupiš tud slab avto za velik dnara....

Sam sem šel po svoj avto v nemčijo, in tam sem jih pregledal cca 30komadov, in vsak je imel nekako enako razmerje med ceno in kvaliteto...... Slabše ohranjeni so bli grozno pocen, in ohranjeni primerno dragi....

Mogoče pa tud nekateri kupci (tud jaz) tko mislijo... dam rajš 50jurjev več, pa kupm boljši avto, da ne bom imel problemov... Če so me nategnil bomo pa še vidl....

Eni so pa taki: Kupuje nov avto, starega pelje ocent trgovcu... ta mu pove smešno nizko ceno.... in potem ta človek se zadovolji s tem, in ga da za tako ceno trgovcu ali pa nekomu drugemu... in ima najmanj problemov....

Saj od tega tud živijo preprodajalci avtomobilov...

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover Po avg 29, 2005 2:36 pm

Vse zgoraj našteto je res, res pa je tudi, da iz teh razlogov po mojem mnenju ne pride do ZELO velikih razlik v ceni. Mislim, da velik razlog tiči v tem, da se je v zadnjem času v Sloveniji razpasla navada nekaterih avtomobilskih preprodajalcev (uvoznikov iz EU), da enostavno utajijo vhodni davek in DMV, kar ceno vozila izjemno zmanjša (20-30%) v primerjavi s konkurenco.
Takih vozil seveda ni veliko, jih pa je dovolj, da sem ter tja opazimo razlike v ceni (najbolj opazno pri vozilih novejših od letnika 2000 in višjega ali vsaj srednjega cenovnega razreda)...
Moje mnenje...
Vseeno pa sam nisem proti pridobivanju rabljenega avta iz EU, bi pa ob nabavi od prodajalca zahteval potrdila o uvozu in plačanih vseh uvoznih dajatvah!

LP
Alfa Romeo - Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Po avg 29, 2005 2:42 pm

Ko smo pri takšni temi... Sedaj me pa zanima zakaj je 900.000 SIT razlike med tema dvema Vectrama in le cca. 30k km??
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=183182
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=430563
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover Po avg 29, 2005 3:47 pm

Pomojem tipičen primer tega kar sm govoru. Cenejši avto je očitno uvožen iz Italije (glej okvirček za tablico), cena pa je nekje neto cena takega vozila v Italiji... Čisto mogoče je, da je prodajalec tega vozila nekoliko "v žlahti" z RS... :?
Alfa Romeo - Cuore Sportivo
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov