Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Mijo666
Nov uporabnik

Fiat

Napisal/-a Mijo666 To sep 20, 2005 10:08 am

Pozdravljeni!

Sicer kupujem avto in me zanima vase mnenje o avtomobilu Fiat Uno, ali pa Fiat Tipo.
Zanima me vse kar veste - poraba,pokvarljivost,zmogljivost itd.
Za odgovore se zahvaljujem
+Submit+

fico83
Nov uporabnik

Napisal/-a fico83 To sep 20, 2005 10:28 am

Fiat no niso VSI takov slabi kot jih drugi opevajo. :D Boljše je, da vzameš tipota kot pa unota. Poraba je odvisna, če imaš 1,4 al pa 1,6 mašino mogoče tut kakšnega dizla, ne bo porabil veliko bencina oziroma nafte. Uno ma pa tko 1.0, 1.1, 1,4 pa še dizel pa ni panike zarad porabe :con Kvarijo se kar dosti še posebej Fiat Uno al pa tipo sam kakšen 2.0 16v ali pa 2.0. :pivo

Uporabniški avatar
Furious_G
Novinec

Kraj: Železniki

Napisal/-a Furious_G To sep 20, 2005 10:39 am

jaz mam unota 1.1 ie, pa sem z njim kar zadovoljen. večjih problemov z njim ni blo (no trenutno me neki amortizer zafrkava ;) ) poraba je okrog 6l. pelješ se kar udobno za tako majhen avto, pa tud prostora je kar veliko. pritljažnik je večji kot recimo pri polotu. zmogljivosti so pa tko tko. za tok majhen motor še kar v redu skoči. po avtocesti se da po klancu dol peljat tud 170 (enkrat in nikoli več), normalno se pa pelješ še pri 140 km/h. če te pa še kaj zanima pa kr praši.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To sep 20, 2005 10:56 am

malo je problem rja pa ok... glede na ceno se s tem sprijaznis pa tu pa tam malo pokitas pa pobarvas :D
Avtek za male dnare, z poceni deli.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To sep 20, 2005 1:15 pm

Pozdravljeni!
Lahko ti povem za tipota:
Prostoren avto, dobra lega na cesti, podvozje ima enako kot Tempra, AR155, Dedra in z modifikacijami tudi Bravo/Brava.
Začeli so jih delat leta 1988, bil je tudi evropski avto leta 89, takrat so v prospektih na veliko poudarjali, da ima prvi med popolnoma pocinkano karoserijo v svojem razredu-torej če ni bil zaleten,nima kaj rjavet.
Oktobra 93 je bila lepotna prenova, takrat je dobil tudi i.e. motorje
Obstajali so motorji (se omejim po 10/93)
bencinarji
1.4 69 KM
1.6 75 KM
1.8 90KM (se mi zdi)
2.0 115KM (se mi zdi)
2.0 16V 140KM (se mi zdi)
dizlaši
1.7D
1.9D
1.9TD 90KM

Kolikor spremljam forume se najbolj priporoča motor 1.6i.e. in 1.9TD. 1.6 ima sicer za današnje pojme malo moči, vendar pa za tako ugodno porabo dobiš največ zmogljivosti. 1.4 se za enako kilažo avta bolj napreza, tako da porabi enako (ali celo več) kot 1.6, večji bencinski motorji pa že občutno več porabijo (no ja, dajo tud več ven). Glede dizlov pa švohejša dva odsvetujejo zaradi pomanjkanja moči glede na današnji način vožnje.
Sam imam 1.6 i.e. l.95 z nekaj opreme in sem zelo zadovoljen. Imel sem kar nekaj težav z elektriko in drugimi zadevami, vendar pa to ni tako pogosto, da bi kar vsak imel tovrstne probleme. Porabo sem imel relacija 6.7, mestno-vaška vožnja pa okoli 8(bolj po penzionersko vozim :D ).

Sicer je tudi Uno v redu avto, je pa res, da so znani po rjavenju pa še skoraj nihče ga ne špara, ko pride avto enkrat v leta.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black To sep 20, 2005 1:29 pm

Imam tipota 1.6 i.e. sx

Tako kot je povedal Firediver je avto res prostoren in ima odlično lego na cesti že z stock amortizerji in fedri.

Meni porabi bencina od 7.9 do 8.5 l/100km.Res je da 1.4 mašina porabi več bencina.
1.6 ima proti 1.4 le 5 KM več.
1.6 ni tako ''navita'' kot 1.4 zato zdrži dlje.

Glede olja je tako:meni je pred menjavo vseh tesnil (glava,karter,pokrov odmične in teflonov) olja porabil liter na 1000km.Po menjavi pa ga ne rabi čisto nič (no čisto nič...v 10k km sem ga dolil morda 3dcl kar je čisto normalno)

rja:
Če ni bil nikoli zaleten nebi smel rjavet ker je karoserija pocinkana.Rjavi pa vsak tipo na določenih mestih.Ta mesta so pod tapeto v prtljažniku(na spoju med blatnikom in dnom prtljažnika) in na nosilcu zadnejga obijača.

Mijo666
Nov uporabnik

Napisal/-a Mijo666 To sep 20, 2005 11:09 pm

Vprašanje za Furious_G
kateri letnik je ta tvoj Uno.
Slišal sem da imajo ti avti dobre pospeške za svoj 1.1 motor. Kakšne so tvoje izkušnje?
Ja pa še nekaj.Kako je z menjalnikom - mehak ali bolj...?
+Submit+

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a ahiM To sep 20, 2005 11:45 pm

Uno tudi ni slaba ibira, a ne tako dobra kot Tipo, kar najbrž opaziš že na prvi pogled. Ali pač, čisto odvisno, kaj od avtomobila pričakuješ oz. kaj ti je najbolj pomembno, ko kupuješ avto - varnost, poraba goriva, zmogljivosti, vzdržljivost, prostornost, udobje, stroški vzdrževanja itd. ali morda kaj drugega?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Slash83
Novinec

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Slash83 Po sep 26, 2005 11:18 am

Imel 4 leta tipota in ga prodal pred slabim mesecem. Bil letnik 93, model 94 1.4 i.e.

Poraba je bla z 185/60/14 gumami tam okrog 8. Včasih 7.5, včasih pa 8.5. Poleti sem večinoma mel porabo par dcl pod 8 (7.7 - 7.9)

Relacija na morje: 4 v avtu in poln prtljažnik: 6.9l

Olja spil kak liter na 4 do 5 tisoč km.

Z avtom bil ZELO zadovoljen, nobenega znaka rje. Mislim da boš težko dobil nezaletenega Tipota z rjo, pri Unotih pa treba pogledat kje je bil narejen, kolko čujem.

Največji problem ki sem ga imel v 4 letih: vodna pumpa je šla...Novo(neoriginalno) dobil za manj kot 7000sit...

Prostornost pa je res neverjetna. Pa še kar velik prtljažnik je.

Avto ti res priporočam.

Sedaj kupujem drugega in bo 99,9% spet Fiat

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Po sep 26, 2005 12:44 pm

jest mam tut tipota... :D

mam ga že 11 let torej smo ga kupl novga in je avto še vedno brez rje... glede na to da je cel cajt uzuni...
ko kupuješ tipote.. poglej pri zadnjih vratih tm k so blatniki oz nad zadnjim kolesom če je kej rjast... baje da tm najprej začnejo... :shock:
drugače mam pa 1.6 i.e. sx in je super....
glede na to da je če celo desetletje star avto ima vse kar imajo sodobni... torej klima servo, centralno zaklepanje, elekrtični pomik sprednjih stekel...

manka mu edin airbag in ABS.. vendar se vse da nadgradit....

tko kot so rekl že kolegi avto je zelo prostoren, udoben, z dobro lego na cesti ter za moje pojme še vedno atraktivnega izgleda.... ;)

nikakor pa ti ne priporočam Unota ker avto je majhen skoraj brez prtljažnika...
po možnosti brez zgoraj naštetih stvari

za dele je pa tko odvisno kaj crkne se pa da dobiti več al manj vse dokaj poceni..

če pa nč druga Italija je blizu (torej izdelovalka fiatov), na avtoodpadih se da najdet vse ;)

Uporabniški avatar
Furious_G
Novinec

Napisal/-a Furious_G Po sep 26, 2005 12:45 pm

Mijo666 je napisal/-a:Vprašanje za Furious_G
kateri letnik je ta tvoj Uno.
Slišal sem da imajo ti avti dobre pospeške za svoj 1.1 motor. Kakšne so tvoje izkušnje?
Ja pa še nekaj.Kako je z menjalnikom - mehak ali bolj...?

sorry, ker tok pozno odpisujem.
s pospeški sem jaz za tok švoh motor kar zadovoljen, je pa res da še nisem vozu veliko avtomobilov s takšno močjo, tko da ne morm veliko primerjat... :?
kar se pa menjalika tiče bi pa reku da je bolj trd kot mehak. ko se ga navadiš je čist vredu!

Uporabniški avatar
Furious_G
Novinec

Napisal/-a Furious_G Po sep 26, 2005 12:51 pm

ja kar se pa opreme tiče je pa tipo boljši! klime in servota pri unotu pomoje ne boš dobil. mogoče boš mev srečo, pa boš dobu takega kot ga imam jaz. delan je baje za ita trg in je serijsko notr šibedah, el. sprednje šipe, dalj. centralno zaklepanje (daljinec mi ne dela :P ), odbijače v barvi karoserije, meglenke...
glede pritljažnika bi pa reku, da ga ima v primerjavi s tok majhnimi avtomobili kar dosti. res pa je , da se s tipotom ne more primerjat...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov