Bom na kratko opisal "pridobitev" in stem povezane stroske.
Avto sem izbrskal preko
www.mobile.de
ceprav sem prverjal v glavnem tudi:
gebrauchte.com (mitsubishi handlers portal) ali pa car4you.com.
Kontaktiral kar nekaj trgovcev in zasebnikov, nazadnje pa sem izbral avto
ki se je prodajal v Munchnu. Avto je bil sorazmerno blizu in sem ga sel pogkedat. Kaj lahko se zgodi da placas potem pa ni firme ne avta ne denarja Evropa ni tako postena kot se nam zdi.
Po ogladu sva se zmenillaza ceno in napisala pogodbo (kaufvertrag), ki
mora biti s strani prodajalca overjen pri notarju (v nemciji seveda)
Po prvem maju sem sel iskat avto. Z lastnikom sva sla na "zulassunstelle"
kjer sem moral kupiti zacasne tablice lahko bi tudi carinske pa je postopek bolj kompliciran. Torej tablice sem placal 10,50 EUR, zacasno zavarovanje pa je stalo za 5 dni 65 UER. (Zacasne tablice so bile na lastnika, on je pa predhodno odjavil normalno registracijo oziroma avto. Preko avstrije do Ljubljane nisem imel nobenih problemov skratka na meji me ni noben spraseval v zvezi avta.
V LJ sem moral na DURSu (Vic) izpolniti dve vlogi: ena je za DMV druga za taxo razgradnje. Fotokopirati sem moral pogodbo in wagenbriff (recimo nemska homologacija) placal sem 5% DMV na nabavno ceno, taxa pa gre na kile in je bila 19k sit. Ko sem placal poloznice sem jih moral fotokopirati in nesti nazaj na DURS. Postemplali so mi original pogodbo-racun in stem sem se odpeljal na LPP kjer spet pregledajo dokumente naredijo vlogo za potrdilo o skladnost ki ga placas 22k sit. Po cakanju seveda vse povsod ti potem mozakar v treh minutah preveri napisane podatke malo pogleda v "haubo" in spet cakas recimo tri dni koncno potrdilo. Vmes moras seveda vzeti nase zacasne tridnevne tablice , placas cca8k sit. Ko letega dobis gres lepo na tehnicnega in potem na zavarovalnico, ker sem imel prenos zavarovanja iz presnjega na "novega". Z polico in zeleno karto spet nazaj na LPP po deponirane tablice in placal se cestnino in novo prometno 31k. Vzeli so mi vse nemske dokumente pogodbo, wagenbrief, odjavo (nemsko)
in Antony se je res vesel odpeljal novim dogodivscinam naproti.
Paziti je treba da je recimo avto vsaj 97 letnik in EURO2", ce je starejsi so potrebne dodatne meritve in potrdila proizvajalca tako da stvar lahko traja predolgo in stane casa in zivcev.
Veliko srece pri vasih "pridobitvah vozil" iz Evrope
Vir :
www.mcs.si