Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

PrimožL
Nov uporabnik

Dobavni rok

Napisal/-a PrimožL To avg 08, 2006 10:25 am

Stvar je sledeča. Dne 2.6.2006 sem vplačal aro in naročil Berlingota. Dobavni rok naj bi bil 45 dni oziroma naj bi avto dobil okoli 15. julija. Tako mi je bilo rečeno. Vendar se ni zgodilo nič. Počakam še en teden nato pa jih pokličem (salona zaenkrat še ne bom omenjal po imenu). Gospa mi reče, da je avto že sestavljen, vendar je še v Franciji in čaka na transport. Spet čakam in pokličem zopet 30. julija. Status avtomobila še vedno kao nespremenjen. Kličem čez en teden in mi gospa reče, da je avto že v Logatcu in da rabijo še pet delovnih dni za papirje in dekonzervacijo vozila. OK, končno si rečem. Počakam en teden in grem danes osebno do njih. Kliče v Koper, ker ima v računalniku še vedno avto pod statusom "F" kar je njihova oznaka , da je avto na poti. Ponorim in rečem zakaj se mi potem po telefonu lažejo, da je avto že v Logatcu!!??? Nakar kliče v Koper in izve, da je avto tam vendar noben k**c ni v računalniku spremenil statusa vozila. In zdaj je kao avto naročila v Koper in naj bi ka dobil čez en teden. Skratka več kot en mesec daljši dobavni rok kot je bilo obljubljeno. Plačal sem aro, pa že dva obroka za kredit bom kmalu, avta pa še vedno nimam. Kaj bi storili v mojem primeru? Kakšne so moje pravice?

8AK
Novinec

Kraj: Ljubljana - Črnuče

Napisal/-a 8AK To avg 08, 2006 10:29 am

obrn se na zavod za varstvo potrošnikov. Ti bodo tam najbolje svetoval kako pakaj.

cRaZY
Nov uporabnik

Napisal/-a cRaZY To avg 08, 2006 10:55 am

Heh ja, upam da se bodo teli naši kvazi prodajalci avtomobilov kaj zresnili... Slovenija proda toliko avtomobilov, pa modeli ne morejo imeti na zalogi niti 5 avtov. Sramota.

Preberte si http://www.jonas.si/zapisi/2005/vsakdanjik/jebes-smarta/ :)

Tudi meni se zdi nedopusto, da plačam npr. 5+ MIO za nov avto in potem čakam več kot pol leta na dobavo. A ne ga srat, za kaj za vraga pa potem pobirate take marže? Ga rajši na nekipač.com naročim, saj je isto sranje. Vsaj ne bom čakal v vrsti. Jaz sem tudi kupil tak avto, da sem ga lahko isti dan odpeljal. Na srečo - samo barva ni bila čisto taka kot sem hotel, pa se je potem izkazalo da sem se dobro odločil in da šampanjska dobro skrije madeže. Če bi res moral čakati 8 mesecev, bi jih poslal nekam v 3pm in šel gledat kakšno drugo znamko.

Podjetja bi morala imeti toliko in toliko kapitala in zadeve na lagerju. Če si tega ne morejo privoščiti, pa naj prepustijo posel večjim podjetjem iz tujine. Vsekakor pa res niso dovolj prijazni, da bi si zaslužili tiste % od prodaje...

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky To avg 08, 2006 11:25 am

raj naročim tak avto, z tako opremo kot ga hočem pa tud če ga čakam 2 mesca ali več kot pa da vzamem avto iz zaloge za slabšo opremo od željene in drugačno barvo. Samo zato ker ga takoj dobim.

Če kupuješ avto za dalj časa ti une 2-5 mescov ne pomeni veliko. vmes maš za prevoz lahko bilokateri lowbudget avto.
SlikaSlika

PrimožL
Nov uporabnik

Napisal/-a PrimožL To avg 08, 2006 1:30 pm

Če ti že dajo nek dobavni rok, potem pričakujem da se ga tudi držijo!

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Dobavni rok

Napisal/-a Mojster Miha To avg 08, 2006 1:41 pm

PrimožL je napisal/-a:Stvar je sledeča. Dne 2.6.2006 sem vplačal aro in naročil Berlingota. Dobavni rok naj bi bil 45 dni oziroma naj bi avto dobil okoli 15. julija. Tako mi je bilo rečeno. Vendar se ni zgodilo nič. Počakam še en teden nato pa jih pokličem (salona zaenkrat še ne bom omenjal po imenu). Gospa mi reče, da je avto že sestavljen, vendar je še v Franciji in čaka na transport. Spet čakam in pokličem zopet 30. julija. Status avtomobila še vedno kao nespremenjen. Kličem čez en teden in mi gospa reče, da je avto že v Logatcu in da rabijo še pet delovnih dni za papirje in dekonzervacijo vozila. OK, končno si rečem. Počakam en teden in grem danes osebno do njih. Kliče v Koper, ker ima v računalniku še vedno avto pod statusom "F" kar je njihova oznaka , da je avto na poti. Ponorim in rečem zakaj se mi potem po telefonu lažejo, da je avto že v Logatcu!!??? Nakar kliče v Koper in izve, da je avto tam vendar noben k**c ni v računalniku spremenil statusa vozila. In zdaj je kao avto naročila v Koper in naj bi ka dobil čez en teden. Skratka več kot en mesec daljši dobavni rok kot je bilo obljubljeno. Plačal sem aro, pa že dva obroka za kredit bom kmalu, avta pa še vedno nimam. Kaj bi storili v mojem primeru? Kakšne so moje pravice?

Kot je bilo že rečeno - obrni se na institucijo, ki se ukvarja z varstvom pravic potrošnikov, pa ti bodo tam od A-Ž vse razložili.
Pomembno je da imaš "paprije", kjer je jasno naveden omenjen dobavni rok.

Sicer pa je tvoja "dogodivščina" v bistvu praksa, ki je stara "ko greh" - povsem jasno ti mora bit, da prodajalci vedo, za "zamaške" imajo pa tudi kupca, ki v večini primerov ni posebno navdušeni nad daljšim dobavnim rokom. Prepustiti ga konkurenci pa je spet "smrtni greh" vsakega prodajalca" ... torej ... ;)

Osebno bi si v tem primeru izpogajal ali kakšen dodaten kos opreme (zimske gume + platišča, prtljažnik, ... ) ali storitev (servis, ... ).
Sicer si po črki zakona verjetno upravičen do marsičesa ... ampak saj veš kako je z našimi "sodnimi mlini"

lp

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar To avg 08, 2006 1:42 pm

Urad za varstvo potrošnikov, ali pa jih daj v Direkt.

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 To avg 08, 2006 2:26 pm

poskusi se dogovorit za kakšno ugodnodt ker so zaj**al! kakšen brezplačni 1. servis, al pa kaj od dodatne opreme. drugače jim pa zateži z uradom za varstvo potrošnikov...
Slika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To avg 08, 2006 4:31 pm

PrimožL je napisal/-a:Če ti že dajo nek dobavni rok, potem pričakujem da se ga tudi držijo!

zato ti pa piše v pogodbi kašni so penali in kdaj začnejo veljati. na tvojem mestu bi šel še enkrat brati pogodbo ;)

v kolikor je pogodba v tvoje dobro ti svetujem, da hkrati obvestiš zavod za varstvo potrošniko in greš h prodajalcu. zakaj oboje? ker ZZVP rabijo kr mal časa da ti svetujejo. v tem času ko ti bojo svetovali se zna zgodit da boš ti avto že dobil.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
robertos_664
Uporabnik

Napisal/-a robertos_664 To avg 08, 2006 7:03 pm

jaz pa morem pohvalit avtohišo kjer sem kupil moj avto, saj so mi za ta čas ko sem čakal na novega posodili boljši model za na morje in še za mesec dni kasneje. čakal pa sem mesec in pol, ker sem hotel določeno barvo in opremo.

PrimožL
Nov uporabnik

Napisal/-a PrimožL Pe avg 18, 2006 6:37 am

Avta pa še kar nimam. Sem pa ob 8:30 zmenjen z direktorjem avtohiše. :evil:

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Pe avg 18, 2006 7:15 am

Ma kak urad za varstvo potrošnikov. Ne ga zavajat z nekim kvazi uradom. Kaj ti bojo oni pomagali, a si njihov član, a plačuješ članarino?
Imaš pogodbo, ja? Ok! Kaj ti tam piše dobavni rok, piše? Ok! Kršitev pogodbe pomeni, kršitev obligacijskih razmerij in v vsakem primeru ti iz tega naslova pripada neka odškodnina, od tebe pa je odvisno kaj boš zahteval. Kot so že omenjali, ali bo to servisni pregled, dodatna oprema ali pa znižanje cene avta. V VSAKEM PRIMERU SI UPRAVIČEN do odškodnine, pa naj bo to materialna ali nematerialna (za povzročene duševne bolečine, ker kot vidim, te je tole pošteno zdelalo). Dej jim ultimat oz. če te ne bodo upoštevali, jim pač zagroziš s tožbo, ker v vsakem primeru si zmagal.
Srečno!

Pepo25
Novinec

Napisal/-a Pepo25 Pe avg 18, 2006 8:02 am

Dejvi je zelo lepo napisal! V vsakem primeru si upravičen do odškodnine, lahko je to tudi dodatna oprema ali pa popust... Tko kot se moraš ti držati rokov plačila se morajo tudi oni!

PrimožL
Nov uporabnik

Napisal/-a PrimožL Pe avg 18, 2006 9:06 am

Evo, sem nazaj. Zmenu sem se, da dobim zraven še lite feltne.

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Pe avg 18, 2006 9:49 am

To bo kar v redu.
Slika

Uporabniški avatar
sevnican
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a sevnican Pe avg 18, 2006 10:28 am