Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe avg 25, 2006 10:37 am

No, da zdaj jaz to malo odgovorim.
Jaz še vedno vztrajam pri manjših modelih. Avti s težo blizu 1200 kg in motorji 1.6 z okrog 100 KM mi ne dišijo, ker se mi zdi, da ga težko spraviš pod 8 l/100km. To pa je za moj za enkrat še bolj prazen žep preveč. Jaz bi raje nekaj takega s porabo okrog 7 ali pa še raje manj.
Smo imeli pri hiši več kot 3 leta Cliota serije 2 letnik 99 1.2 60 KM in ker je bil vožen bolj kot ne vedno po iztih cestah je bila poraba ves čas 6.6, pozimi mak. 6.8 (ko je bil sneg), samo enkrat je prišlo na 7.1 ko je odpovedal termostat. Tako da imate malo za orientacijo kakšen način vožnje imam. Avto pa je imel tudi 900 kg, tako da jaz mislim, da bi potem kakšen P 106 ali pa Saxo morala imet tudi porabo nekje tu. Samo to z motorjem 1.1 60 KM, ne vem pa koliko bi kaj porabil motor 1.4, če bi ga enako vozil?
Samo takšne je težko najti, na avto. net P 106 v tem cenovnem razredu ni nobenega, Saxo-ja pa sta dva
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=977701 in http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=910376
Kako se vam zdita ta dva, moder je precej dražji, samo ima pa več opreme pa tudi kilometrov :cry: .
Veliko pa jih je z 1.0, samo to je pa le preslabo ne? Pa ene 106-tke so 50 KM ene pa tudi samo 45 KM. Kako to, da je toliko različnih verzij ali je med temi motorji še kakšna druga razlika kot samo pri moči?
Eden je opisoval Fiesto - se pravi, da potem ta ni najbolj varčna? Tako da potem če že bolje 1.25?
Cliota tega tastarega pa rajši nebi se mi armaturka čisto nič ne dopade, ni dosti lepše oblikovana kot v kakšnem jugotu. Pa en sošolc je enkrat imel takega s 1.4 to je še mel fergazer pa je reku, da tudi kar fajn vleče bencin.
Saj tele, ko sem zgoraj omenjal, ko so letnik 97, 98 imajo vsi elektronski vbrizg ne?
Tako da sedaj me predvsem zanima, kakšno porabo točno imajo različni motorji v Saxojih in P 106?

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Pe avg 25, 2006 10:45 am

kupi cliota, tisto prvo serijo z 1.2 motorjem. zavarovanje, registracija in poraba so minimalni strošek. to bo to. :wink:
[OO-(||||)(||||)-OO]

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Pe avg 25, 2006 10:55 am

Če hočeš zelo šparoven avto, si kupi kakšnega AX ali R5 dizel, boš imel porabo 4l. ;)

SkIDiver
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a SkIDiver Pe avg 25, 2006 11:15 am

Ja fiesta 1.3 ni ravno zgled varčnega avta, če jo stisneš. Jz mam izkušnje pr 100 oktanskem bencinu do sedaj. Pri 95 pa kot rečeno kaže, da ima manjšo porabo kar me čudi. Je tudi folk govoru, da imajo z 95 manjšo porabo kot z 100 pa nism vrjel. Kot kaže je v določenih primerih povsem res.
Če gledaš iz vidika porabe vsekakor 1.25 16V motor pri fiesti. Obstaja tudi 1.4 16V motor, ki ima 90KS samo to je že povsem hudomušna zadeva na cesti. Poraba pa tud ni pretirana. Glede na težo avtomobila se vrjetno giblje okoli 7L/100km. Vendar so ti modeli izjemno redki.
No iz vidika vzdrževanja pa je 1.3 fiesta cenejša. Edina razlika proti 1.25 in 1.4 16V motorju je samo zobat jermen in šponar, ki ga pri 1.3 motorju zamenjuje veriga. To je vse.

Kdor ti bo rekel, da mu 1.3 kuri med 5 in 6L/100km se 98% laže.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Pe avg 25, 2006 11:23 am

mišek je napisal/-a:No, da zdaj jaz to malo odgovorim.
Jaz še vedno vztrajam pri manjših modelih. Avti s težo blizu 1200 kg in motorji 1.6 z okrog 100 KM mi ne dišijo, ker se mi zdi, da ga težko spraviš pod 8 l/100km. To pa je za moj za enkrat še bolj prazen žep preveč. Jaz bi raje nekaj takega s porabo okrog 7 ali pa še raje manj.
Smo imeli pri hiši več kot 3 leta Cliota serije 2 letnik 99 1.2 60 KM in ker je bil vožen bolj kot ne vedno po iztih cestah je bila poraba ves čas 6.6, pozimi mak. 6.8 (ko je bil sneg), samo enkrat je prišlo na 7.1 ko je odpovedal termostat. Tako da imate malo za orientacijo kakšen način vožnje imam. Avto pa je imel tudi 900 kg, tako da jaz mislim, da bi potem kakšen P 106 ali pa Saxo morala imet tudi porabo nekje tu. Samo to z motorjem 1.1 60 KM, ne vem pa koliko bi kaj porabil motor 1.4, če bi ga enako vozil?
Samo takšne je težko najti, na avto. net P 106 v tem cenovnem razredu ni nobenega, Saxo-ja pa sta dva
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=977701 in http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=910376
Kako se vam zdita ta dva, moder je precej dražji, samo ima pa več opreme pa tudi kilometrov :cry: .
Veliko pa jih je z 1.0, samo to je pa le preslabo ne? Pa ene 106-tke so 50 KM ene pa tudi samo 45 KM. Kako to, da je toliko različnih verzij ali je med temi motorji še kakšna druga razlika kot samo pri moči?
Eden je opisoval Fiesto - se pravi, da potem ta ni najbolj varčna? Tako da potem če že bolje 1.25?
Cliota tega tastarega pa rajši nebi se mi armaturka čisto nič ne dopade, ni dosti lepše oblikovana kot v kakšnem jugotu. Pa en sošolc je enkrat imel takega s 1.4 to je še mel fergazer pa je reku, da tudi kar fajn vleče bencin.
Saj tele, ko sem zgoraj omenjal, ko so letnik 97, 98 imajo vsi elektronski vbrizg ne?
Tako da sedaj me predvsem zanima, kakšno porabo točno imajo različni motorji v Saxojih in P 106?

Od tistih dveh bi šel osebno prej pogledat srebrnega - opreme (ne glede na to kar je zapisano) bi si upal trditi, da je enako, samo vse od opreme ni zapisano - npr. tonirana stelka ni zapisal, sodeč po sliki jih pa ima ... itd.
Pri porabi je tako 1,1 in 1,4 je težko primerjat, ker gre za drugačne zmogljivosti, tudi motorja imata drugačen "karakter". V splošnem gre mogoče kak liter več pričakovat, moraš pa se zavedat da je tudi zmogljivejši oz lažje presnaša vse "napore" (klanci, več potnikov ... ) ali z drugo besedo, če boš vozil v "okviru" zmogljivosti 1,1 l različice poraba ne bo bistveno različna. Mislim pa da v vsakem primeru prek 7l/100 km/h ne bi smelo it - pri seveda dinamični vožnji in v daljšem obdobju merjenja porabe. Različica 1,1 l pa kot rečeno približno liter manj.

LP

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man Pe avg 25, 2006 11:44 am

Mojster Miha je napisal/-a:Dej se enkrat pelji z P 106 1,4 - boš imel bistveno drugačno mnenje o "švohotnem šparovčku" ;)
Brez težav je "šparovček" - dobrih 800 kg teže avtomobila - obenem pa je omenjena teža za 1,4 l agregat "mala malica", kar pomeni, da zna dobro "letet", če si samo zaželiš. Mislim, da ne bi veliko zaostajal za kakšnim BRAVOM 1,6, kljub bistveno manjši "konjenici" (30 "konjev" manj).

S šparovčkem sem mislu 1.0 motorje in tu okrog. Za 1.4 dobro vem da zadeva leti, imamo doma AX 1.1, in za svoje konje potegne ko svina. Teža 600 kg. Ampak udobje v vožnji in praktično karkoli drugega je povsem neprimerljivo z malce večjimi avtomobili. Ajd, P106 ali Saxo sta verjetno malo boljša, še vedno pa to ni to. Mestni avtočki pač.

Mišek, kolega z Laguno 1.8 (120 konjev) ima povprečno porabo nekaj čez 7 litrov, vozi pa normalno - ni kak lenivec, ni tudi divjak. In Laguna je še za razred večja od kakega Bravota. Tako da verjemi da se tud z večjimi avti da imeti normalno porabo. Mislim da je tisti liter razlike vredno potrpet, saj to ne naredi take razlike v denarnici. Razen če se res veliko voziš.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe avg 25, 2006 12:22 pm

Tale se mi pa res dopade, škoda da še nima kakšne slike.

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=999289#

Kaj pravite? Sicer malo presega moj v začetku zastavljen limit, samo avto je pa pravi : 1.4, klima, abs, servo, centralno, električni pomik.

Čeprav se vam ne zdi, da je skor prepoceni glede na to kar ponuja?

Mi lahko kateri napiše katera oprema je najboljša (mislim to XN, XS...pa če je še kaka druga).
Avto ma 134000 km kdaj je potem to servis (na vsake koliko km je servis); je slučajno pri 135 tisoč? koliko stane servis, kdaj je menjava zobatega jermena, a je na 100 tisoč ali kaj drugače?

Uporabniški avatar
gorki
Novinec

Napisal/-a gorki Pe avg 25, 2006 12:52 pm

Vsi trije avtomobili, ki si jih dal v ozji izbor so poceni za vzdrzevat, registracija in zavarovanje sta okoli 120.000 SIT/leto.
P106 in Saxo imata vecino delov istih (podvozje motor, menjalnik, sedezi,...) razlikujeta se le po sprednjem in zadnjem delu, ter v Saxoju je lepsa amaturka.
Sam vozim P106 1.1 l97 (183.000km), veckrat pa tudi fiesto 1.3 l99 od punce. Oba
avtomobila imata 60 konjsko masino, kljub temu pa ima fiesta 1.3 slabsi pospesek in nizjo koncno hitrost. Tudi kvaliteta izdelave in uporabljenih materialov v notranjosti se mi zdi pri Peugeotu boljsa. Npr. fiesta in Saxo imata po vratih obloge iz trde plastike, medtem ko ima P106 kombinacijo blaga in umetnega usnja. Sedezi so v fiesti trsi, na zadnji klopi pa visjih od 170 res ne mores vozit, ker drssajo oz. podpirajo streho. V p106 in Saxo-ju tega problema ni, ker je klop nizja in lahko zadaj peljes tudi osebe visoke 185 cm (res, da ni prevec udobno, ampak gre). Pri trivratnih modelih je lazje vstopanje na zadnjo klop pri P106 in Saxo-ju saj se sedez ko ga nagnes tudi odpelje naprej medtem, ko se pri fiesti le nagne. Zanimivo je, da fiesta budget nima v sencnikih niti ogledal, ter nima osvetljenega sovoznikovega predala in prtljaznika tudi zadnjih sip pri tri vratnem modelu ne mores odpret.
Brez servo ojacevalnika gre v obeh francozih lazje sukat volan kot pri nemcu in se pri parkiranju ne utrudis tako.
V fiesti lahko pohvalim le boljsi in bolj natancen menjalnik. Položaj sedenja je visji v fiesti.

Primeri porab
-Saxo
-P106
-Fiesta

Glede vzdrzevanja in servisov
Pri P106 in Saxo-ju je servisni interval 15.000 km oz 1krat letno. Zobati jermen se menja na 90.000 km (strosek velikega servisa 35.000 - 45.000 pri kakem s.p.-ju). Fiesta 1.3 kot so ti napisali nima zobatega jermana, tako da ta strosek odpade, vendar pa moras ves cas poslusat meni "grd" zvok, ki ga daje motor gnan z verigo. Za vse nastete modele se dobi dosti poceni neoriginalnih delov.

Priporocam ti , da pogledas par teh avtomobilov, se z njimi zapeljes in se odlocis za enega. Z vsemi bodo stroski nizki saj imajo vsi dobro preizkusene motorje ki jih izdelujejo in vgrajujejo (seveda z majhnimi izboljsavami) ze od zacetka 90-ih let.
Vzemi pa v zakup, da bos moral pri kupljenem avtomobilu najverjetneje narediti tudi kaki vecji servis, saj navadno vecina avto proda tik pred servisom ali pred menjavo zob. jermena.

Veliko uspeha pri izboru in nabavi!:D
Lp, Gorki

Uporabniški avatar
fifty
Novinec

Napisal/-a fifty So avg 26, 2006 12:08 am

Žal ti bo, če si boš kupil kakšen mali avto.Po mojem ga boš že čez kakšen mesec prodajal.Premisli!!!

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So avg 26, 2006 8:32 am

tha_man je napisal/-a:
Mojster Miha je napisal/-a:Dej se enkrat pelji z P 106 1,4 - boš imel bistveno drugačno mnenje o "švohotnem šparovčku" ;)
Brez težav je "šparovček" - dobrih 800 kg teže avtomobila - obenem pa je omenjena teža za 1,4 l agregat "mala malica", kar pomeni, da zna dobro "letet", če si samo zaželiš. Mislim, da ne bi veliko zaostajal za kakšnim BRAVOM 1,6, kljub bistveno manjši "konjenici" (30 "konjev" manj).

S šparovčkem sem mislu 1.0 motorje in tu okrog. Za 1.4 dobro vem da zadeva leti, imamo doma AX 1.1, in za svoje konje potegne ko svina. Teža 600 kg. Ampak udobje v vožnji in praktično karkoli drugega je povsem neprimerljivo z malce večjimi avtomobili. Ajd, P106 ali Saxo sta verjetno malo boljša, še vedno pa to ni to. Mestni avtočki pač.

Mišek, kolega z Laguno 1.8 (120 konjev) ima povprečno porabo nekaj čez 7 litrov, vozi pa normalno - ni kak lenivec, ni tudi divjak. In Laguna je še za razred večja od kakega Bravota. Tako da verjemi da se tud z večjimi avti da imeti normalno porabo. Mislim da je tisti liter razlike vredno potrpet, saj to ne naredi take razlike v denarnici. Razen če se res veliko voziš.

moj kolega pa ma laguno 1.8 90km- ta star model- l 95. in je ne more spravt pod 10 l
lp

Uporabniški avatar
Italian Stallion
Novinec

Napisal/-a Italian Stallion So avg 26, 2006 10:50 am

Lagune so žejne! Koncept motorja starih lagun ni primeren za takšen veliki avto, novejše 16V so že malo bolj normalne.
Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man So avg 26, 2006 5:00 pm

Za staro ne vem, lahko pa vprašam strica, ker ima ravno tako kot praviš - letnik 95, 90 konjev. Bratrančeva je pa letnik 2000, če se ne motim. Letos ko smo bili na morju pila 8.3 (preračunano iz narejenih kilometrov in porabljenih litrov - ravno en tank). To je bilo kar nekaj ne ravno počasne vožnje po avtocesti, malo relacij, ostalo pa drčkanje po potkah na otoku, vedno s štirimi osebami v avtu in non stop prižgano klimo, na poti dol in nazaj pa še poln prtljažnik prtljage. Drgač mu pije cca liter manj, dela pa vglavnem relacije in nekaj vožnje po mestu.

Uporabniški avatar
Italian Stallion
Novinec

Napisal/-a Italian Stallion So avg 26, 2006 5:20 pm

Moja sestra ima 19-ko 1.8i 68kw - predvidevam, da je isto motor v laguni in saj motor ni tako slab, še kar potegne ampak poraba pa res nikoli ne gre pod 8L
Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Ne avg 27, 2006 10:24 am

kupi cliota, sem ti že napisal. ali pa AX ali R5 diesel. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
Italian Stallion
Novinec

Napisal/-a Italian Stallion Ne avg 27, 2006 10:31 am

Word :D
Cuore Sportivo

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So sep 09, 2006 10:03 pm

Zdravo!

Jaz še kar iščem avto in sicer sem doslej ugotovil, da je zelo težko najti kaj pametnega. Doslej sem dobil same slabe izkušnje glede prodajalcev. Sem šel enkrat mimogrede, ko sem bil na faxu v Mariboru; gledat tistega modrega P106 in že, ko sem prišel do "trgovine" sem dobil tak čuden občutek - kar tak enih 10 avtov ograjenih z železno ograjo zraven pa ena boj miniaturna delavnica v njej pa en prostor s računalnikom in telefonom. Skratka takoj dobiš občutek, da so verjetno neki šmuglarji.
No in ko jaz začnem malo spraševat o avtu, tisti prodajalec samo nekaj muti, da pač 550 jurjev ne morem pričakovat fajn avta, pa da brez veze spraševat ali je bil razbit ali ne in nasplošno o zgodovini avta. Mislim ne, od zgodovine avta je odvisno kako dolgo bo še šel on pa mi reče, da je to brez veze se spraševat kaj je bilo z avtom. Ga vprašam, kako dolgo je že avto tu pa reče, da nekaj časa že, potem pa mu povem, da sem videl ene slike v oglasniku, ko je še avto pozimi slikan, pa je rekel da možno. Mislim "halo" on se mi začne nevednega delat, da neve kako dolgo že ima avto. No skratka potem po ovinkih izvem, da je uvožen iz Nemčije in nasploh večina avtov ima iz Nemčije. Že kar na prvi pogled pa se vidi, da ni bil bohve kaj vzdrževan, ko odpreš vrata vidiš zarjavele tečeje vrat, mehanizem brisalcev čisto suh...
Potem pokličem enega privat prodajalca za Cliota, pa potem od njegovih sokrajanov izvem, da je njegov oče zaposlen pri Mlakarju, tako da čim dlje proč od njega. Se grem zanimat k enemu trtjemu pa po slikah avtov in iz naslovov in tel. številk prodajalcev pogruntam, da tukaj spet nekaj ne štima in sem izvedel, da kupuje razbite avte jih po tavečem popravi in prodaja na netu kot nikoli poškodovane.

Sedaj pa imam namen iti enega gledat v Ljubljano in iz previdnosti vas na foromu sprašujem ali kdo pozna to avto hišo ali kar koli že to je. Če tu igrajo na poštene karte ali so tudi kaki preprodajalci z razbitimi ali uvoženimi avti, ker koliko je videti glede na ponudbo se bavijo z razno raznimi avti in me zanima od kod jih kaj dobijo in kaj je bili v preteklosti z njimi.

Jaz se zanimam za tega Cliota od tega prodajalca, če mogoče kdo pozna http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1022000#
LP.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne sep 10, 2006 2:41 pm

Pozna kdo to podjetje:

AGT Trade d.o.o.
Celovška 206
1000 LJUBLJANA

http://www.agt-trade.si/

Ima kdo kake izkušnje z njimi ali pa je že mogoče kdo pri njih kupil kakšen avto?
LP.

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna Ne sep 10, 2006 2:51 pm

Težko je karkoli rečt za katerokoli firmo. Vse firme, tudi tiste ta boljše imajo včasih slabe avte in ta slabše firme boljše avte. Vse pa imajo nezadovoljne stranke, kakor tudi zadovoljne. Avto je treba pogledat in če je ohranjen, da vse dela tako kot mora, je potem to to. Če pa se ne spoznaš, pa vzet nekoga zraven, da pogleda.

Lahko, da ima par ljudi tukaj dobre izkušnje s to firmo, za katero sprašuješ, boš pa potem prav ti tista nezadovoljna stranka.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov