Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Fry
Nov uporabnik

Lancia Lybra ali Ford Mondeo

Napisal/-a Fry Sr avg 15, 2007 7:04 pm

Kupoval se bo avto :D
Dizel, letnik okol 2003 in ostala sta sam kandidata in sicer karavana ford mondeo in lancia lybra. Odgovarjajo naj prosm samo tisti, ki so vozil al mel celo v lasti kej takga. Svoje mnenje že mam, zanima me pa kaj si mislijo drugi o teh dveh avtih, torej kterga bi izbral in zakaj. Še enkrat, najraj bi imel mnenja iz izkušenj. Hvala vam.

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Če avg 16, 2007 12:48 am

moj glas gre mondeu
imeli smo nekaj let prejšnji model in sedaj imamo dva novejša modela mondea in smo zelo zadovoljni. svetujem ti da vzemi 130KM po možnosti z novim dizajnom sredinske konzole in meglenkami(od zadnjih mesecev 2003 dalje) ker je lepše. avto je zelo prostoren in v njem se zelo udobno voziš,nudi ti zelo veliko opreme za ta denar, avto izredno lepo potegne in ima dober navor. Peljal sem se tudi v lanci vendar mi je notranjost obupna, vozne lastnosti pa dobre.
vzemi si res cas in dobro preglej ponudbo
uspešen nakup

lp
lakom lačen hoče papico

Uporabniški avatar
2Fast&2Furious
Mojster foruma

Kraj: Lj

Napisal/-a 2Fast&2Furious Če avg 16, 2007 7:57 am

Imamo doma modneota 130 tdci. Verjetno bo najbolje tako kot je lenivec povedal. Če dobiš lepo ohranjenega mondeota ti ne bo verjetno nikoli žal za nakup in te bo avto pozitivno navdušil. Druga pesem pa se lahko zgodi če dobiš "zmahanega" in sicer največji problem so tu največkrat šobe, ki so zelo občutljive na slabo gorivo, vendar ob redni menjavi naftnega filtra tudi teh problemov ni. Tako da, če dobiš 100% ohranjenega mondeota go for it. Naj pa ima avto servisno knjigo, že v slučaju če bo potrebno uveljavljati garancijo za sprednja vrata, ki so na spodnjem delu rada zarjavela zaradi napačno speljanih odtokov za vodo. Pozitivnih stvari o avtu pa je veliko (vsaj iz moje strani) - vsekakor sta najbolj glasni prav lega na cesti, velika prostornost in prožnost motorja. 8)

Za lancio pa ti bo povedal kdo drug, ker z njo nimam izkušenj.

Pa srečen nakup.

Lp

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Če avg 16, 2007 11:40 am

Večkrat sem bral o težavah s šobami pri fordovih motorjih, je pa najbolj prostoren in vodljiv avto v svojem razredu. Lybra ima podvozje od alfe 156, ki velja za dobro, le prednje obese ima od multiple. Lancia ima, tako kot večina fiatov, galvanizirano pločevino in ne vidi rje niti po desetih letih. Ford ima zaradi pretiranega varčevanja težave z rjo ne samo pri vratih ampak tudi na nekaterih vitalnih delih, ki so očesu nevidni (Autobild).
Zaradi motorja in protikorozijske zaščite bi dal prednost Lybri.

PS
Nisem uspel zvedeti zakaj sta ravno ta avta kot rabljena tako zelo poceni?

Uporabniški avatar
Simon123
Nov uporabnik

Napisal/-a Simon123 Če avg 16, 2007 1:25 pm

Jst mam Lybro, pa se ne strinjam glih ad je slabo podvozje res pa da ni formula, ampak se kr lepo drži ceste. Poraba je med 7 in 8 litri večina relacija in avtocesta, med 120 in 180km/h. Motor mam 2.4 JTD 150hp, kar je kr dost za ta avto (~1400kg), mogoče bi ne blo slabo met še kakega konja zraven. Olja mi ne pije nič, je pa ers da mi je crknila neka elektronika not in da nova pride 800€, še iščem za rabljeno kje. Drgač je vožnja kr udobna, ni pa ravn ladja to.

Ozvočenje je od BOSE, kr lepo igra, ampak me res precej moti to, da je radio na kasete. Ven ga vzet ne moreš, edino v prtljažnik bi mogoče lahko monitral kak cd changer ali kaj podobnega. Zdaj imam not tisti kasetni adapter s kablom, kar pa ne daje ravno najboljšioh rezultatov ob poslušanju muzike, ker se vmes včasih sliši tisto prasketanje kasete.

Moti me tudi, da nima tempomata, dodatno motnriat ga pa zna bit problem (predvsem finančni), saj je kar precej dela.

Kar se tiče okvar, jst sm sicer kupil rabljeno uvoženo iz Italije. Najprej so šli brisalci (releji pravzaprav, noben strošek vse skupaj), potem črpalka za pranje šip (ne paše od fiata ali alfe, moram vprašat za sigurno ampak mislim da tudi ni prevelik strošek), potem tista že omenjena elektronika (glavna centrala če se prav spomnim, zaradi tega zdaj ne dela gretje zadnje šipe, ostalo je v redu). Potem se včasih težko prestavi v četrto? Ne vem če majo to vse Lybre ali je samo pri moji ta problem. Za menjat žarnice moraš imeti precej tanke prste.

Klima je avtomatska, dvopodročna, hladi ok. Odlagalnih mest je kar nekaj, tisti računalnik na sredini je vsaj pri meni predvsem za "okras", saj ne prikazuje ničesar pomembnega razen imen radijskih postaj - porabe npr ne bleži, mogoče je to stvar opreme.

Tk da jst sm na splošno kr zadovljen z njo, včasih se sliši kakega črička :? Prtljažnik je verjetno precej manjši kot pri mondeu, čeprav se kako večjo stvar da peljat tudi v lybri, je pa treba potem že podirat zadnjo klop.

To kar se spomnim zdaj, če pa te še kaka reč zanima pa vpraši. ;)

sonac
Nov uporabnik

Napisal/-a sonac Če avg 16, 2007 1:34 pm

Moj oče ima Mondeota karavan (že drugega) in ga ne more prehvaliti - je 2003, 2.0 tdci 116KM. Avto je užitek za ga voziti, je zelo zelo prostoren in s tem motorjem gre zelo dobro. Kupil je uvoženega iz Nemčije pred dvemi leti, ko je imel 140kkm, zdaj pa ima že 280kkm in motor laufa tako kot prvi dan. Turbina še vedno original, problemov je imel zelo malo. Mislim da z dobrim Mondeotom v nobenem primeru ne moreš zgrešiti.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Če avg 16, 2007 1:41 pm

"dober" mondeo je relativna stvar, vsak avro je lahko dober če nimaš kakih bistvenih problemov z njim :P

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če avg 16, 2007 1:54 pm

lybra JTD115 če že zarad druzga ne ker za forda ni nobenga poštenga servisa.Foorda ima brat in sicer tdci 130 in ga jaz zastonj ne bi maral ker kmali ko ga je kupil je crknil in je bil 1,5 meseca na servisu kjer so menjali vse živo in na koncu ugotovili (po 1,5 meseca) da je razmajan senzor glavne gredi,znajo bit problemi z pumpo in šobami če je delphijeva pizdarija gor pa sklopko smo tudi že menjali je prišla 400€(sachs) menjali smo jo sami ker če ne bi bilo še vsaj 200€+......
imam pa nekaj kolegov ki vozijo vozila z JTD motorji in nimajo nobenih problemov drigače pa kolega prodaja tole http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1578804 avto je iz italije kilometri so zgleda realni vsaj po servisni avto je dobro ohranjen in ima veliko,veliko opreme a pri 2.4 motorju je malo dražji veliki servis ker je trebo motor ven potegnit oz .umaknit ker je 5 cilindrov in med krakom in motorjem ni več kot 3 cm prostora

P.S. Simon 123 tempomat sploh ni tak strošek pri lancii ker rabiš samo ročko predpripravo že ima in zadevo samo priklopiš in upasaš ročko pa je poglej mal po drugih forumih fiat,alfa,lancia

Uporabniški avatar
Simon123
Nov uporabnik

Napisal/-a Simon123 Če avg 16, 2007 2:46 pm

A tako? Potem pa super, jst sm vprašal ne mojem servisu in so mi rekli da se da, ampak da je rteba komlpet inštalacijo razdret?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če avg 16, 2007 11:37 pm

baje da je inštalacija (konektor )potegnjena do prostora za ročko ob volanu

maš PM
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov