Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Če apr 19, 2007 11:09 am

Skratka, stvar s tole aro sploh ni tako enostavna, da bi človek kar rekel, ajd imejo to aro. Ne, prodajalec bi denimo od tvojega očeta lahko zahteval, da avto vseeno kupi in obratno - tvoj oče lahko od prodajalca zahteva izpolnitev dogovora. Če jaz zadevo prav razumem.... Confused Ker je vse skupaj kar komplicirano.

sej pa jih je prodajalec obvestil, da avto čaka? Koliko pa je potrebno čakat in kaki so pol ukrepi če ne pride do prevzema pa jaz nevem :D

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Če apr 19, 2007 11:40 am

obstaja razlika med aro in predplačilom
iz obligacijskega zakonika

IX. ARA IN ODSTOPNINA

1. Ara

Vračanje in vštevanja are
64. člen

(1) Če je ob sklenitvi pogodbe ena stranka dala drugi stranki nek znesek denarja ali neko količino drugih nadomestnih stvari v znamenje, da je pogodba sklenjena (ara), se šteje, da je pogodba sklenjena, ko je ara dana, razen če ni dogovorjeno kaj drugega.

(2) Pri izpolnitvi pogodbe se mora ara vrniti ali všteti v izpolnitev obveznosti.

(3) Če ni dogovorjeno kaj drugega, ne more stranka, ki je dala aro, odstopiti od pogodbe s tem, da pusti aro drugi stranki; prav tako ne more tega storiti druga stranka s tem, da vrne dvojno aro.

Neizpolnitev pogodbe
65. člen

(1) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro.

(2) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are.

(3) Kadar druga stranka zahteva izpolnitev pogodbe, ima vselej tudi pravico do povrnitve škode, ki jo ima zaradi zamude.

(4) Sodišče sme na zahtevo zainteresirane stranke zmanjšati pretirano veliko aro.

Pri delni izpolnitvi obveznosti
66. člen

(1) Pri delni izpolnitvi obveznosti upnik ne sme obdržati are, temveč lahko zahteva bodisi izpolnitev ostanka obveznosti in povrnitev škode zaradi zamude, bodisi povrnitev škode zaradi nepopolne izpolnitve, vendar se v obeh primerih ara všteje v odškodnino.

(2) Če upnik odstopi od pogodbe in vrne tisto, kar je prejel kot delno izpolnitev, lahko izbira med ostalimi zahtevki, ki pripadajo eni stranki, če je pogodba ostala neizpolnjena zaradi razlogov na strani druge stranke.

vir:
http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/7e88 ... enDocument
podpis

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Če apr 19, 2007 10:19 pm

Uf lublančan tale OZ pa ubija:) Lepo si se potrudil
Se pravi, da je izročena ara potrdilo sklenjene kupo-prodajne pogodbe?Se pravi, da samo z izročitvijo are postaneta obe stranki zavezani?
Če ste bili dogovorjeni, da boš določen avto vzel pa ga potem nisi ti upravičeno noče vrnit are.Če prav razumem bi te lahko celo tožil na pristojnem sodišču za škodo, ara bi bila pa všteta v odškodninskem zahtevku.Ker je pa prijazen se bo zadovoljil samo z aro.Kaj ste se vi pogovarjali o avtu vštetem v ceni je brez papirja zgolj lari fari.Kurci so teli mešetarji ja :?

barum
Nov uporabnik

Kraj: Gorica

Napisal/-a barum Ne maj 06, 2007 5:53 pm

Ta zgodba je podobna moji, saj sem se tudi jaz dogovoil z prodajalcem, da me avto počaka dokler jaz svojega ne prodam, kar naj bi trajalo mesec ali dva, pa mi ga je ravno tako prodal v štirinajstih dnevih čeprav sva se dogovorila in si dala roko. Izgovori, da to lahko naredi, ker nisem imel denarja so larifari. V zahodnem svetu (Evropa) velja pri sklepanju poslov samo beseda, kdor jo poje se mu slabo piše, saj se njegov odnos do posla kaj hitro razve in možiček lahko štacuno zapre. Tale MIK jih je po moje že kar nekaj skuhal, saj ima avtomobile po celi Primorski in Notranjski in mu pri raznih dilerjih ležijo tudi po celo leto, Slišal sem tudi, da je eden tistih,ki uvažajo razbite in poškodovane avte,ki jih pri šušmarjih na silo pokitajo in prešpricajo in ti ga prodajo za skoraj novega,
fun2run

turbofičo
Nov uporabnik

Napisal/-a turbofičo Če dec 27, 2007 12:25 pm

barum je napisal/-a:Ta zgodba je podobna moji, saj sem se tudi jaz dogovoil z prodajalcem, da me avto počaka dokler jaz svojega ne prodam, kar naj bi trajalo mesec ali dva, pa mi ga je ravno tako prodal v štirinajstih dnevih čeprav sva se dogovorila in si dala roko. Izgovori, da to lahko naredi, ker nisem imel denarja so larifari. V zahodnem svetu (Evropa) velja pri sklepanju poslov samo beseda, kdor jo poje se mu slabo piše, saj se njegov odnos do posla kaj hitro razve in možiček lahko štacuno zapre. Tale MIK jih je po moje že kar nekaj skuhal, saj ima avtomobile po celi Primorski in Notranjski in mu pri raznih dilerjih ležijo tudi po celo leto, Slišal sem tudi, da je eden tistih,ki uvažajo razbite in poškodovane avte,ki jih pri šušmarjih na silo pokitajo in prešpricajo in ti ga prodajo za skoraj novega,

Ne da bi hotel braniti tega možakarja,ampak postavi se v njegovo kožo.Jaz te tudi ne bi čakal,če bi se zmenila samo ustno.Njemu v plehu verjetno leži kar nekaj denarja in zakaj bi te čakal,če lahko avto prej proda,tudi jaz bi ga.Slabo sta se to zmenila:

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če dec 27, 2007 1:34 pm

Zakaj že ne vrniti are?
Verjetno more dealer prvo dokazati da s stranko ni imel kakšnih stroškov zaradi nesklenjene pogodbe, storitve ni izvedel oz. izdelka ni prodal. In to se verjetno zmanjša (morebitni stroški) od zneska are. Ni mi jasno zakaj are ne bi bilo treba vrniti... Ampak zdrava pamet uči, da ti nekdo ne more trajno odtujiti denar, če s tabo ni imel stroškov oz. povezanih stvari z neprodajo storitve/izdelka.

turbofičo
Nov uporabnik

Napisal/-a turbofičo Če dec 27, 2007 1:58 pm

Dr.M3 je napisal/-a:Zakaj že ne vrniti are?
Verjetno more dealer prvo dokazati da s stranko ni imel kakšnih stroškov zaradi nesklenjene pogodbe, storitve ni izvedel oz. izdelka ni prodal. In to se verjetno zmanjša (morebitni stroški) od zneska are. Ni mi jasno zakaj are ne bi bilo treba vrniti... Ampak zdrava pamet uči, da ti nekdo ne more trajno odtujiti denar, če s tabo ni imel stroškov oz. povezanih stvari z neprodajo storitve/izdelka.

kot je že nekdo prej razložil ara ni isto kot predplačilo
ara se ne vrača oziroma če se dogovora ne drži kupec,če pa se ga ne drži prodajalec mora vrniti dvojno!!
vsi bi imeli are nazaj oziroma še boljše dobiti dvojno ko pa sami pridejo enkrat v ta položaj pa cvilojo in jokajo
Sam sem imel pred leti tako izkušnjo ko je hotel možakar od mene aro nazaj ko sem mu prodal avto.Mu niti ne bi kompliciral če ne bi jaz s to aro že zaaral drug avto.Ampak sem jo tudi jaz tam pustil in je nisem dal njemu nazaj.Koncu koncev če bi se on držal dogovora bi oba imela nov avto,tako pa sem jaz ostal brez dokler nisem tega prodal on pa brez are.Da ne govorim o tem,da je prišel isti dan še en možakar za moj avto,ki bi ga takoj plačal in peljal pa ga nisem dal ker sem imel aro.Ko sem ga pa kasneje klical je pa že kupil avto drugje.
Tako,da kar se mene tiče SE ARA NE VRAČA razen v ekstermnih primerih.

turbofičo
Nov uporabnik

Napisal/-a turbofičo Če dec 27, 2007 2:01 pm

rutenka je napisal/-a:AVTOMIK V KOPRU

evo pa naj bo v opozorilo vsem

model si je šel umazat ime in izgubil kupca zaradi 150€

lahko bi ti vsaj hvala reku ker je vsaj odbijač popravil za tvoj denar
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 10 gostov