Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

blazp
Stalni uporabnik

bp

Napisal/-a blazp Sr jan 16, 2008 11:15 am

bp
Zadnjič spremenil blazp, dne Sr jan 16, 2008 11:17 am, skupaj popravljeno 1 krat.

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp Sr jan 16, 2008 11:15 am

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Seveda se splača bencinarja.
- ne crkujejo tako pogosto kot dizli

Popolnoma neutemeljeno. Moje izkušnje so drugačne. Nisem še videl bencinarja s 720k km, dizla že (turbo dizla.). Vozim dizla letnik 85, 50k km letno. Kljub šparanju pri vzdrževanju dela BP. Neuničljiv.

videl sem že bencinarja, ki je imel 800.000 km. je pa šlo za '89 volvo 460.

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:- poraba je sicer večja z bencinom, a cenejša s predelavo na plin

Če všteješ težave, s katerimi se glede na sporočila v forumih srečujejo plin fahrerji, pomanjkanje črpalk, povečanje porabe s plinom (ki ni zanemarljiva), ter nekaj porabe bencina, je dražja. Sicer bi se jaz že vozil na plin ;)

s črpalkami je tako, da jih morajo do konca leta ali nekaj takega postaviti več. poraba bencina ja pri novejših inštalacijah zanemarljiva, kolikor mi je znano, lahko po že 3h kilometrih vozimo na plin. poraba s plinom se ne poveča drastično.

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:- pospeški so boljši

Odvisno od konjev. Sicer osebno mi je vožna dizla manj utrujajoča. (ne rabim menjalnika..) Zelo pomembno pri 200km dnevno.

kot je bilo že tudi odstikrat napisano, v dizlu sicer imaš občutek, ko te "lepi" na stol, ampak v končni fazi je bencinar še vedno boljši.

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:- servisi so cenejši

Spet ni nujno. Za mojega dizla velik servis z menjavo jermena IN delom stane 50€. Menjava olja ter filtra z delom in materialom stane 20€.

na katerem servisu? mislim, kdo ti menja jermene za 50€ in še veliki servis zraven nardi. se priporočam.

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:- rezervni deli so cenejši

Ni nujno. Spet imam drugačne izkušnje. Generalka mojega 300€.

seveda je to odvisno od delov. pri dizlih imaš še razne zadeve, ki lahko zelo veliko stanejo, če grejo adijo.

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:- navora sicer nimajo tok kot dizli, imajo pa več konjev

Odvisno od avta :D Novi dizli 2.0 imajo brez težav 170 konjev, nečipani.

govora je o atmosfercih

Matjazy je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:- ne smrdi ti nafta, ko greš tankat

Dizlašem pa ne smrdi bencin :D Poleg tega pa mi tako nafta smrdi na 1500kilometrov, bencin bi mi smrdel pa na 750 :D

torej nafta smrdi zelo močno! :P

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris Sr jan 16, 2008 11:45 am

Kaj vm še vedno ni jasn al bencinar al dizelaš?!
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... highlight=
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... highlight=

Čudno da ne odpre še kdo temo če se splača met dizel ali turbo dizel? :twisted:
Slika

Uporabniški avatar
Gregamax
Stalni uporabnik

Kraj: Metlika

Napisal/-a Gregamax Sr jan 16, 2008 11:47 am

Pa predelava bencinarja na plin se sigurno splača res da je poraba na plin večja je pa plin toliko ceneji da se splača! Gledal test na eni hrvšaki tv ko so v seat cordobo natankali za 50 kun ( 6,90 eu) bencina in so z njim naredili okrog 95 km poten so natankali plina za 50 kun in so s tem rezervarjem naredili okrog 250 km tako da ne govort da se ne splača! No zdj mi pa naj pove en k ma dizla če lahko naredi s 6.54 l dizla 250 km kot jo ga lahko na plin!

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr jan 16, 2008 11:50 am

Verjamem, da ima volvo toliko km.. vendar dizlom ne gre pripisovati nezanesljivosti. Pa pustimo francoze in podobne zadeve pri miru.

Servis mi je delal avtomehanik Mirtelj Miroslav iz Boštanja.

Kateri deli so tako dragi, če govorimo o atmosfercih? Samo bosch pumpa, ki tudi za moj avto ne stane kaj dosti.

Glede plina pa.. le kje so vsi plin fahrerji, če je vse tako super? Od tistih nekaj zagretih jih je že precej obupalo...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Sr jan 16, 2008 12:10 pm

Ma kaj komplicirate, če delaš več kot 20tkm se ti splača vzeti dizla, če pa delaš manj kot 20 tkm na leto pa vzameš benca.
Osu gre samo enkrat na led.lp

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Sr jan 16, 2008 12:24 pm

Gregamax:

Na hrvaskem za 50hrk dobis:

6,06L bencina 95, ki naredi 95km
14L plina, ki naredi NIC vec kot 200km (ne sanjat o 250km)

Pri nas za 7€ dobis:
6,61L bencina 95, ki naredi 105km
11,1L plina, ki naredi 160km

Na primer: moj diesel pa naredi za 6,63L cca 150km.

Zakljucek, ce tankas na hrvaskem se ti res splaca. Pri nas, niti ne. Se posebej, ce ti diesel malo kuri. Bencinar je druga stvar.

lp
Slika

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Sr jan 16, 2008 12:28 pm

Splača se nobenga met. Splačal bi se, če ti bi kdo povrnu komplet stroške,kupnino. Tako, da če smo natančni se ne splača met nobenga.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr jan 16, 2008 1:05 pm

Gregamax je napisal/-a:Pa predelava bencinarja na plin se sigurno splača res da je poraba na plin večja je pa plin toliko ceneji da se splača! Gledal test na eni hrvšaki tv ko so v seat cordobo natankali za 50 kun ( 6,90 eu) bencina in so z njim naredili okrog 95 km poten so natankali plina za 50 kun in so s tem rezervarjem naredili okrog 250 km tako da ne govort da se ne splača! No zdj mi pa naj pove en k ma dizla če lahko naredi s 6.54 l dizla 250 km kot jo ga lahko na plin!

No dej se malo potrudi, pa poglej koliko plina dobiš pri nas za 6.90€. 0,681€ stane liter na petrolu, torej 10 litrov. Rad bi videl, kako z 10 litri narediš 250km. Cordoba bi jih naredila okrog 140km.

Jaz s 6.90€ naredim 180 kilometrov. (za nafto dam 80 centov, porabi mi okoli 4.8 na mojih relacijah ). Res dobim nafto ceneje kot na petrolu, pa tudi če je ne bi, ne bi porabil nič več kot če bi vozil na plin.

Uporabniški avatar
bigturbo
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a bigturbo Sr jan 16, 2008 1:23 pm

zelo brezvezna tema,ki wse non stop ponavljajo da se folk začne prepirat in dokazovati kaj je boljše in kaj slabše :?: KOKER KERMU PAŠE :!: :!: :!: :!: :!: :!:
biturbo SKN Project CT3 50

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Sr jan 16, 2008 5:56 pm

Matjazy je napisal/-a:Odvisno od avta :D Novi dizli 2.0 imajo brez težav 170 konjev, nečipani.

Novi bencinarji 2.0 pa 270+ KM :) (2.0TFSI)
( http://www.avtomobilizem.com/modules/ar ... rt_id=1195 )

rini
Novinec

Napisal/-a rini Sr jan 16, 2008 6:20 pm

Glede plina, ali ima kdo konkretne izkušnje. Pri spremljanju avto.net-a sem velikokrat naletel na oglas, da ima vozilo vgrajen plin. Pogoste so predelave pri Subarujih, verjetno zato ker še nimajo dizelskih motorjev. S poizvedbo pri lastnikih teh avtomobilov sem v večini primerov ugotovil, da se vozila prodajajo kmalu po instalaciji plina. Zanima me zakaj? Jaz sklepam, da plin v praksi ni tolk ugoden.

Glede vzdržljivosti je po mojem mnenju dizel v prednosti pred bencinarji, že zato ker pri dizlu ni nekih visokih obratov. Vsakič ko se peljem z ljubljanskimi taksti jim gledam na končne prevožene kilometre. Ne morem verjet, da obstajajo Škode Octavie z 1.9 tdi 90km po 800.000 tisoč in več prevoženih km, pa pravjo da je to eden bolj hvaležnih motorjev.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr jan 16, 2008 6:38 pm

rini je napisal/-a: Zanima me zakaj? Jaz sklepam, da plin v praksi ni tolk ugoden.

Pojdi pogledat na konkurenčen forum. Zato, ker pride s plinom en cel kup zadev, ki jih naši velemojstri ne znajo prav porihtat.
Ne vidim razloga, zakaj bi se še s tem zafrkaval, če pa imamo dizle za tiste, ki se radi vozimo poceni.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Sr jan 16, 2008 7:29 pm

ne splaca si niti eno niti drugo.Najbolj se splača kolo ali trola.Drugace se pa najbolj splača met ksnega AX a dizla, ce govorimo le o prevozu od tocke A do B,vcasih tudi C.Ce pa zelimo luksuz pa je npr. poraba 1,6 bencinarja in 1.9tdi priblizno enaka.7 L bencinar in 6 litrov dizel-s tem da moras pasata tdi ja res lepo peljat da 6 pije.

predlagam da se tema zapre, ker se vsake 14 dni ko se cene goriva spreminjajo pisejo teme kot je ta.

Bencinarja na PLIN
Dizla pa na ODPADNO JEDILNO OLJE oz BIODIZEL!

To se se splača....
ostalo......skoda besed

rini
Novinec

Napisal/-a rini Sr jan 16, 2008 8:32 pm

Ti si zapiraj svojo temo, mojo pa pusti pri miru.

Bencinski agregat s 100km se ne more primerjat z enako močnim 1.9 tdi, ki ima enako km. Kje je navor.

Poleg tega je znano, da je uradni tovarniški podatek pri povprečni vožnji v veliko večjem odstopanju pri bencinskem motorju kot pa pri dizlu. Torej če je pri dizlu podatek povprečne 6.0l/100km je dejansko npr. 6,6 (+10%), medtem ko je podatek o porabi bencinskega motorja 7.5 in v praksi nanese 9 in več (torej čez 20%). Številke so v teoriji v prid bencinarjem, v praksi pa dizlom.

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Sr jan 16, 2008 8:56 pm

jaz pa mislim, da se oboje ful splača....
Slika

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Sr jan 16, 2008 8:56 pm

vsi pozabljate en velik faktor.

Veliko je govora, da je dizelski avtomobil v osnovi dražji od bencinarja. To je res, vendar po drugi strani vsi govorite da raje kupite bencinarja in predelate na plin. kaj pa se je zgodilo z stroškom predelave na plin? O tem pa ne duha ne sluha :roll:

razlika konkretno za model BMW 5 je natanko 2.000€, z tem da trgovci radi dajo več popusta na dizla kot bencinarja, tako da je ta razlika še majnša.

torej je z stroškovnega vidika nesmiselno debatirati, kaj se bol splača. Lahko se še tisočkrat odpre tema in bo vedno zaključek, da z dizlom prišpara tisti, kateri ma avto za voziti in ne gledati. Če pri tem lahko prišparaš mesečno npr. 200€, imaš letno 2400€, kar pa je lep dopust(npr. Dubaj).

Vsekakor je bencinar za užitek in bol primeren za 6 valne in 8valne motorje, če so bol športne narave. Za daily driver pa je dizel čisto soliden.

OFF: jaz bi vse te teme pobrisal ven z foruma, ker so čisto nesmiselni. Eni in isti osebki se kregajo kaj je bojše in kaj slabše. Kdor je prepričan v svoje bo tak kupil kar se mi zdi in se ne bo oziral na mnenje drugih z foruma.

lp

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Sr jan 16, 2008 9:24 pm

spet se bo začelo B vs D :roll:

nonstop iste debate in isti posti :roll: :roll: :roll:
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov