Mario Car je napisal/-a:Zanima me razlika med bencinskim in dizelskim motorjem, predvsem v vožnji...ker sedaj vozim pri avtošoli dizel Cliota in moram rečt da mi gre super....me je pa strah kako bo potem ko bom vozil Megane Coupe, ki so samo bencinarji!..Se da hitro navadit? je velika razlika? kateri motor preferirate bencinski ali dizelski ? sprašujem vas, ker imate izkušnje , jaz pa sem še malinovc!

lep pozdrav

Najprej boš moral pri sebi razčistit koliko boš vozil in kako boš vozil: če bo voženj precej in relacijske, je lahko odgovor dizel, če boš imel same kratke vožnje, je odgovor bencinski motor. O dizlu moraš vedet sledeče: dokler ravno ne kupiš kakšnega 140 2.0 konjskega TDIja, so ti motorji namenjeni precej umirjeni vožnji in pri taki postrežejo s dobrim navorom, smešno nizko porabo in dopuščajo malo več vozniških napak. Neogret motor = večja obraba motorja = krajša življenska doba = pogostejše okvare, zato se pri dizlih izogibamo kratkih voženj.
Pri bencinskih motor je pa ravno obratno: segrejejo se hitro, primernejši (vendar kratke vožnje še vedno niso priporočljive - ti piše v vsakih navodilih), popijejo več, dopuščajo manj voznški bedarija (speljevanje z drugo bencinec skoraj zagovo crkne, dizel pa bo prebavil) in so primernejši za norenje in navijanje obratov. Namreč že v dveh temah smo prišli do zaključka, da so dizli šparovčki, dokler jih voziš v zanje idealnih obratih: od 1500 do 2500 recimo (fajn groba ocena), ko pa značeš navijat obrate, pa ti poraba poskoči tudi za 50 % in več (recimo: Leon 1.9 Tdi pije ob res nežni vožnji do 5.8 l / 100km, ko začneš navijat obrate in "noret", peleš po avtocesti 160 bo poraba blizu 9 l -> se pravi več kot 60% povečanje). Tako, da pri nakupu avto moreš gledat, svoj stil vožnje, dolžine vožnje ter način vožnje in temu izbrat primeren motor.
O cenovnem preračunavanju al dizla al bencinca je bedarija: recimo koncern WV sploh nima primerljivega motorja 1.9 TDI motorju s 105 km za Golfa, ki bi bil cenejši: na voljo ti je samo 1.4 TSI s 122 KM, kateri je celo 1.000€ dražji (na voljo imaš sicer še 1.4 85KM in 1.6 102 KM - vendar sta ta motorja jok in žalost, ter pijeta kot da si kupu 4.2 V12). Tako, da moreš "se mi splača dizel ali bencinec" preračunat po testiranju podobnih motorjev s svojim stilom vožnje in za konkreten model, glede na razliko v ceni.
Dajmo predpostavko, da določen znesek za avto imaš: moje mnenje ni, da bi zdej moral ti študirat al bencinca al dizla, al tak motor al una motor: bistveno je, da boš ti v avtu varen (malo preglej zvezdice trčenj), da boš kupil toliko močan motor, ki po porabi ne bo presegal sposobnosti tvoje denarnice a bo po drugi strani toliko zmogljiv, da bo zadovoljiv tvojim potrebam in stilu vožnje, boš kupil motor ki je tebi ljubši in se z njim boljše počutiš in da boš z avtom nasplošno zadovoljen. Mogoče tudi upoštevat pri znamki cene rezvervnih delov, poznanega serviserja, pa maš recept kaj gledat. Dobro, saj res npr. tu precej razgljabljano o tem kaj se bolj splača (bencinec / dizel), al pa koliko avto požre, pa vendar v realnosti, samo na ta dva podatke nobeden ne gleda, se ju pa upošteva. To je tak, k da bi zbiral punco sam po tem kuk ma tesno pičko in kuk % kurca ti spravi v usta...