Ti bom še jst odgovoru pa čeprav se v podobne teme zlo nerad spuščam razen,če nimam lastnih izkušen.Moti me predvsem,da se v podobnih temah oglaša folk,ki teh dveh avtov v tvojem primeru Focusa in Civic-a 8.gen niti vozili niso in so njihove izjave zgolj na podlagi rekla/kazala.Jst sem imel priložnost vozit novega Focusa na testni vožnji in pa tudi lastnik novega Civica sem.
Torej moje mnenje je sledeče.
Honda Civic je pač nekak new age avtomobil tko po zunanjosti kot notranjosti,ker notranjost ti je lahko všeč ali pa ti ni nekega vmesnega člena ni,ker je res vesoljsko zasnovana in ponoči je kot božično drevesce

.
V notranjosti ima zadost udobja pa še prtljažnik ima za ta razred nenormalno velik pa še zadnji sedeži se zlagajo kot lego kocke

.
Sama vožnje je udobna materiali so kvalitetnejši od tistih,ki jih ima recimo VW Golf V generacije.V izvedenki sport imaš domala vso opremo razen navi in usnja ter steklene strehe,ki je serijska pri EX opremi.
Sedeži so udobni (tu moj podpis nima nič veze

) in tudi zadnja klop ponuja veliko udobja tudi 3 potnikom.Zadnja vrata se odpirajo skor pod pravim kotom kar je priročno za vstop in izstop potnikom in tudi za morebiten tovor.
Klima deluje super,kar pri nekaterih znamkah ni tako.
Ima pa serija 07 serijsko težavo z ročno zavoro in pa pri blažilnikih se morajo menjati gumice,ker je bila v začetku .07 ena slaba serija.
Moti edino zadnje razdeljeno steklo in pa spojler na sredini a se ga nekak navadiš!!
Zunanjost je po svoje neki unikatnega torej res neka new age oblika.
Imajo pa Civici eno napako pri laku ta je namreč zaradi nekih eko lakov zlo mehak in občutljiv na praske a se z primerno zaščito in letnim voskanjem to tudi odpravi.
Sama izoliranost je po moje zlo slaba in se v notranjosti zlo sliši vsako dogajanje na cesti (prej Leon je bil zvočno precej bolj izoliran).
Motor je živahen a ne tako kot so bili stari VTI-ji a 140Hp tudi kr solidno gre.
Servisi pri hondi so na vsakih 20k prevoženih velikega servisa pa ni,ker ima baje nek nov jermen iz nekih vlaken,ki ne potrebuje zamenjave
Poraba je tm nekje od 7.5 navzgor za bencinarja in je zlo odvisno kakšen voznik si
Civic v navadni seriji obstaja samo z 5V 3V je samo Type S in type R sedan z 4V
Ford Focus je po mojih ocenah soliden avto (vozil sem ga na 2 tesnih vožnjah) moti me edin notranjost,ki po moje ni dovolj smiselno razporejena a to se je treba pač navadit in je v veliki meri odvisna od osebnega okusa.
Vozil sem TDCI in sem bil malo razočaran pričakoval sem malo bolj odziven motor a morebiti je bil tesni avto zamorjen.
V celoti se mi zdi focus bolj kompakten avto in tudi cena je solidna a kaj kmalu naraste,če hočeš met kaj več opreme.Serijske opreme pa je kr velik a še vseeno ne toliko kot jo ima Civic sport že serijsko.Pri Civicu imaš večino opreme že serijsko v kolikor pa Focusu dodaš vso opremo,ki jo ima civic sta pa z ceno že kr blizu.(Govorim za bencinski model,ki ga imam tudi v lasti za dizelskega nebi vedu točne cene)
Je pa res Focus kr nekaj tisočakov cenejši in po svoje ima kr močan adut proti hondi,ker denar ne raste na drevesu
Reku ti bom takole jst sem z Hondo zadovoljen Focusa sem vozil zgolj mogoče 100km pa bi tut jst premislu čeprav me civic tko vizuelno zunaj kot znotraj bolj pritegne ko Focus.Odločitev je tvoja a če hočeš izstopat ti priporočam Hondo.Focus je po moje bolj za umirjene voznike.
Pa veliko sreče pri nakupu