Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Novo s srednjo opremo ali rabljeno s super opremo

Glasovanje se je zaključilo dne Po dec 08, 2014 10:46 pm

Novo s srednjo opremo za 20.400€
29
42%
Rabljeno s super opremo za 17.500€
40
58%

Skupaj glasov : 69

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Nov avto s srednjo ali rabljen s super opremo (anketa)

Napisal/-a Paris Po dec 01, 2014 10:46 pm

Torej vprašanje je sledeče ali novega 2014 s srednjo opremo ali rabljenega 2012 s super opremo?
Znamko vozila sem namenoma izpustil.
Avto se kupuje za dobo najmanj 9 let. Oba sta enake moči 1,7 dizel in iste barve.

Torej rabljeni je star 2 leti, ima malo manj kot 60.000 prevoženi in je že 2. lastnik. Ima pa super opremo (ksenon žarometi, navigacija s touch radijem, park senzorji tudi spredaj, sončna streha, kamera za vzvratno vožno, keyless start/stop, boljše ozvočenje, ogrevani usnjeni sedeži, tempomat, avto. klimo).

Novi pa ima srednjo opremo (tempomat, klasične luči, klasičen ključ, avto. klimo., blago sedeži (imava raje kot usnje), klasičen radio brez navigacije in toucha, park senzorji samo zadaj, ozvočenje brez subwooferja.) 4 zimske pnevmatike, 0 km, 0. lastnik.

Oba imata še osnovno opremo kot je centralno zaklepanje, alarm, meglenke, itd., oba imata 7 letno garancijo.

Sedaj imava avto brez opreme; dobesedno. na leto narediva slabih 17.000km. Rabljeni nama je všeč sončna steha (moji boljši polovici) in ksenon luči (meni). Novi pa je pač novi z 0km in nama kot 1. lastnikom.

Zbirava vaša mnenja.

Sama sva takole razdelila + in -:
NOVI: (+): 0km, 1. lastnik, blago sedeži, (-): "švoh" klasične luči
STARI: (+): ksenon luči, sončna streha, park senzorji spredaj, rikverc kamera, navigacija, keyless start/stop, (-): usnjeni sedeži, 57.000km, 3. lastnik bi bila.
Slika

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Re: Nov avto s srednjo ali rabljen s super opremo (anketa)

Napisal/-a Jerch_ Po dec 01, 2014 11:06 pm

najdi še kakšno opcijo, ne mi rečt, da je to to in se odločaš izključno med tema dvema..
bolj kot lastništvo naj te skrbi, da je avto servisiran, v prvi barvi in pri tej kilometrini vizuelno in po testni vožnji popolnoma brezhiben. kar pa ti lahko potrdi le kakšna izkušena oseba, ki se spozna na znamko, katero kupuješ..

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS Po dec 01, 2014 11:33 pm

Moje razmišljanje. Če ma Kia res teh ''čudežnih'' 7 let garancije, vzemi rabljenega. :D
Boljša oprema. Oba bosta zadovoljna. Tistih 60k km je malo. Glede tega, da boš 3 lastnik, se jaz nebi sekiral. Pri meni je bolj pomembno, kako je ohranjeno, ne pa da je prvi lastnik, pa zanič. Sicer pa po 9 letih lastništva (avto bo star 11 let) za tistih 1500€ ob prodaji nobenega več nebo zanimalo, ali si prvi ali tretji lastnik. :-P
Pozanimaj se samo, če so bili vsi servisi narejeni, da še potem velja garancija. Če bi pa do kake napake prišlo, pa maš pol itak to garancijo.

Kupi si nekaj za dušo. :D

Aja. 60+(9x17)= 213k km. Avto pa mora še 1x toliko zdržat ob rednem servisiranju. Tako da glede kilometrov se ne sekiraj. :)
Slika

Uporabniški avatar
Suicidal
Novinec

Napisal/-a Suicidal Po dec 01, 2014 11:37 pm

Odvisno kolk ti je pomembna oprema. Očitno ti ni tolko, če ti je blago na sedežih fajn, tko da bi bilo mogoče potemtakem boljše, da bi vzel novega :D Jst bi se vsekakor odloču za boljšo opremo, da avto vsaj nekam zgleda. Sicer pa ne vem, za ta denar pri konkurenci dobiš že kar veliko, ampak, če sta se tako odločla :)
Slika

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS Po dec 01, 2014 11:42 pm

Suicidal je napisal/-a:Odvisno kolk ti je pomembna oprema. Očitno ti ni tolko, če ti je blago na sedežih fajn, tko da bi bilo mogoče potemtakem boljše, da bi vzel novega :D Jst bi se vsekakor odloču za boljšo opremo, da avto vsaj nekam zgleda. Sicer pa ne vem, za ta denar pri konkurenci dobiš že kar veliko, ampak, če sta se tako odločla :)

- za usnje je verjetno zato (če je v celoti), ker se ti rit speče poleti, pozimi pa zmrzne. :D Najboljša kombinacija mi je še vedno alkantra + usnje. Udobno in lepo skupaj. :D
Slika

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Po dec 01, 2014 11:57 pm

/
Tule pravi da ksenonske lampe trajno poškodujejo oči ...

http://www.ushio.com/support/lampsafety.php#4

UV, Visible, and IR Radiation: "These lamps emit high levels of radiation that can cause severe skin burns and permanent eye damage. Avoid direct exposure to the emitted or reflected beam."

To v osnovi ni primerno za v promet ... preveč slepiš nasproti vozeče --> večja verjetnost karambola.

Lp.

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor To dec 02, 2014 12:17 am

Glede na to v kakšnih časih smo, bi jaz vzel novo vozilo, čeprav rabljen nima veliko kilometrov. Ampak saj veš, čez sigurno ga ni!
Don't worry, be happy ;)

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream To dec 02, 2014 12:41 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:/

UV, Visible, and IR Radiation: "These lamps emit high levels of radiation that can cause severe skin burns and permanent eye damage. Avoid direct exposure to the emitted or reflected beam."

To v osnovi ni primerno za v promet ... preveč slepiš nasproti vozeče --> večja verjetnost karambola.

Lp.

Xenon luči v "škodljivem" modu delujejo le nekaj trenutkov, potem pa obratujejo kot klasična metal-halogena/halidna žarnica. Po večini. Je pa tipov ogromno, tako da posploševat ni. Moderni xenon žarometi slepijo enako kot halogenke, pogosto manj (neprimerna oblika in višina snopa starih luči). Sevanje pa je enako nevarno kot npr.. obisk kina (gre za podoben tip luči.)

Škodljivost xenon žarometov po mojem mnenju ni nekaj kar bi pretehtalo v nakup drugačnega avtomobila.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To dec 02, 2014 6:48 am

V anketo dodaj še tretjo opcijo - nobenega od teh. Izbira se med dvema paketoma šminke, cene pa take, da samo gledaš, če je to res Kia? V glavnem v dvomu osreči drago - ti bo večno hvaležna ;)

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Kraj: Obala

Napisal/-a Fenix_ To dec 02, 2014 8:30 am

Jaz bi kupil novo vozilo in si siguren kaj imaš ( 9 let je dolgo obdobje )

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To dec 02, 2014 8:42 am

Ker se avtomobil kupuje na dolgi rok, bi tudi sam pogledoval po novem.

Glede na posredovane podatke, predvidevam, da gre za model Sportage in sicer za opremska paketa Limited in Urban z dodano kovinsko barvo (iz trenutne akcijske ponudbe) - v tem primeru je nov model tudi že kozmetično olepšan (z malenkost olepšano notranjostjo). Sam bi pri novem modelu od opreme pogrešal zgolj ksenonske žaromete. Btw, nov model z Limited opremo je 21.400 eur (brez barve).
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To dec 02, 2014 9:03 am

gasolinedream je napisal/-a:
Nikola_Tesla je napisal/-a:/

Lp.

Xenon luči v "škodljivem" modu delujejo le nekaj trenutkov, potem pa obratujejo kot klasična metal-halogena/halidna žarnica. Po večini. Je pa tipov ogromno, tako da posploševat ni. Moderni xenon žarometi slepijo enako kot halogenke, pogosto manj (neprimerna oblika in višina snopa starih luči). Sevanje pa je enako nevarno kot npr.. obisk kina (gre za podoben tip luči.)

Škodljivost xenon žarometov po mojem mnenju ni nekaj kar bi pretehtalo v nakup drugačnega avtomobila.

Na cesti najbolj slepijo xenon. Se najde kakšen kaskader z navadnimi žarnicami ki svetijo v nebo, najbolj slepijo pa avti z xenon iz premium razredov, ker so vse luči naštelane previsoko (že serijsko). In tudi ko ti ene ali druge posvetijo direkt v glavo, se precej hitreje opomoreš od halogenk, kot pa od xenonk.
In če so xenonke tok nevarne kot piše zgoraj, zanimivo da vsak dan ne umre kdo zaradi xenonk ;)

Odločitev med tema dvema avtoma je težka. Rabljen je boljši, nov je pa le nov. Tudi jaz bi bil v hudi dilemi, a bi verjetno vzel tistega z več opreme, sploh pa ker se avto kupuje za daljše obdobje.
In če je to Kia za 20.000 evrov, poglej h konkurenci. Kie so bile poceni, sedaj pa ratujejo nesramno drage.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To dec 02, 2014 9:21 am

za mene je tale srednja oprema že super oprema

tempomat, klima

to je dovolj če misliš avto vozit. navigacije po sloveniji pač ne rabiš, razen če delaš dostave

kaj pa naslon za roko (spredaj, zadaj), bralne lučke v kabini (spredaj-razen šoferja, zadaj) ?

imam več kot 10 let star avto pa navadne žarnice not pa vredu vidim ponoči. če žarnica pregori jo enostavno menjam in ne rabim 500€ takoj ali 100€ in mehanika.

aha, parkirni senzorji. hmm, rabiš jih pri res velikih avtomobilih kjer ne vidiš ven iz njega... takšen avto pa je že sam po sebi nevaren če ni preglednosti. se pa da parkirne senzorje kasneje zmontirati če vam ni živeti brez tega. pa kakšne kamere ? pa ja prej pogledaš box kjer parkiraš da ni kakšnega dojenčka na tleh

glasujem za avto do 15.000€, vse ostalo je bedarija in metanje denarja stran

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com To dec 02, 2014 9:35 am

Zanimivo, da noben ne omeni česa drugega kot je oprema... Kaj pa zanesljivost oz. (ob)rabljenost podvozja? .. aja, to pa nima veze, važno je, da imam xenone :roll:
- ploščice, diski
- roke, zglobi
- zgodovina
- menjalnik
- pnevmatike
....

to je vse prej pomembnejše kot ene j*bene xenonke pa touch navi, fantje... :!: ;)
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To dec 02, 2014 9:43 am

.com je napisal/-a:Zanimivo, da noben ne omeni česa drugega kot je oprema... Kaj pa zanesljivost oz. (ob)rabljenost podvozja? .. aja, to pa nima veze, važno je, da imam xenone :roll:
- ploščice, diski
- roke, zglobi
- zgodovina
- menjalnik
- pnevmatike
....

to je vse prej pomembnejše kot ene j*bene xenonke pa touch navi, fantje... :!: ;)

Saj je rabljen primerek tudi cca 4 tisočake cenejši ;)
Se pa seveda strinjam (kljub temu, da ima rabljen še vedno 5 let garancije). In ker se kupuje na dolgi rok in je uporabnik (vsaj psihološko) že pripravljen nameniti za avto 20.500 eur, bi vzel novega.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per To dec 02, 2014 10:50 am

če je rabljen avto v redu, brez napak ipd. (sumim, da vem, o kakem avtu je govora, kolega ga ima z enako opremo, kot rabljen in je hud, čeprav nisem pristaš znamke), vzemi! Čez 9 let itak ne bo nobene razlike več med 200k in 260k km... udobje bo v teh 200k prevoženih kilometrih v primeru rabljenega mnogo višje.

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris To dec 02, 2014 12:33 pm

Hvala za odgovore in konstruktivne kritike.
Res je KiA Sportage.
Greva še na podroben ogled in testno vožnjo rabljenega, pa da vidimo kje smo.
Za anketo pa sva pričakovala, da bo 50:50 (vsaj jaz).
Avto je želja moje. Jaz bi limozino nemške znamke, kakorkoli srednja oprema je kar konkretna. Osebno pogrešam le dobre luči (vem iz lastnih izkušenj vstavljanja HiD), moja pa se je predvsem zaljubila v sončno streho. Sedaj imava avto brez opreme (ja, tudi klime nima in abs-a). Tako, da je to sedaj prilika videti kako je s full opremo in njenimi povezanimi stroški. Potrošni material sam kriješ, vse ostalo je garancija ob seveda rednih potrjenih servisih. Nov dobi kilometre in leta ter efekt novega zgine po enem letu ter fovšija pri ostalih. Res pa da je pri starem vsota km v splošnem ni velika, bolj za najine letne km dokaj. Prav tako vihanje nosov "a starega sta kupla" tudi izgine po enem letu. Po 9. letih tako ne bo ne en ne drugi več vreden. Gledam po drugi strani tako, da leta in km vsak dobi, oprema je pa tista, ki ti ostane, sicer ne da bi vso to kramo dejansko vedno rabil, a včasih pride prav in ti nariše kak nasmešek več na obrazu :D
Slika

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per To dec 02, 2014 1:10 pm

no, tazadnji stavek je tisto, kar sem tudi sam želel povedati. Glede modela avta sem pa tudi zadel potem :) tako bom rekel, avto je dober. Kolega si je pred njim lastil BMW 525 tds e39 fl s srednjo stopnjo opreme (za tip avta) pa ga po nakupu te Kie tudi malo ne pogreša.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To dec 02, 2014 1:15 pm

Jaz bi vzel novega, ker meni osebno ta dodatna oprema ne pomeni veliko, pri nadaljnji prodaji pa tudi ne. 9 let je dolga doba, tistih 60k km pa ni tako zelo malo.

Če pa tebi in tvoji boljši polovici več pomenijo tisti dodatki in boljša oprema, pa glej..nimaš kaj razmišljat.. Sploh glede na 3.000 eur razlike.

Uporabniški avatar
Suicidal
Novinec

Napisal/-a Suicidal To dec 02, 2014 3:52 pm

StajercS je napisal/-a:
Suicidal je napisal/-a:Odvisno kolk ti je pomembna oprema. Očitno ti ni tolko, če ti je blago na sedežih fajn, tko da bi bilo mogoče potemtakem boljše, da bi vzel novega :D Jst bi se vsekakor odloču za boljšo opremo, da avto vsaj nekam zgleda. Sicer pa ne vem, za ta denar pri konkurenci dobiš že kar veliko, ampak, če sta se tako odločla :)

- za usnje je verjetno zato (če je v celoti), ker se ti rit speče poleti, pozimi pa zmrzne. :D Najboljša kombinacija mi je še vedno alkantra + usnje. Udobno in lepo skupaj. :D

Vem :) se pa strinjam, alcantara + usnje zmaga.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov