Napisal/-a domen90 Sr dec 24, 2014 2:34 pm
Iščem nek poceni avto, ki mi bo služil kot beater. S tem bom naredil velik korak nazaj, saj trenutno še vozim BMW 525i letnik 2003, vrhunsko ohranjen in konkretno naložen z opremo (xenon, M podvozje, strešno okno, športni, ogrevani, delno usnjeni sedeži, webasto, samozatemnitvena ogledala, tempomat, ...), ki mi ga je glede na njegovo stanje in moj vložek vanj škoda, da mi stoji na javnem parkirišču, kjer ga vedno puščam v najbolj oddaljenem boksu, kjer noče parkirat nihče drugi ni nevarnosti, da bi mi z vrati pobutal avto, pazim, kako se usedem notri, sekiram se zaradi vsake pikice ... vse skupaj je postala obsesija, ki se je želim znebiti, zato sem se odločil kupit avto, ki bo služil meni in ne obratno. Dokler nimam urejene garaže, mi ustreza voziti nekaj na easy in z denarnici prijaznejšimi stroški vzdrževanja.
Ker sem zadnjih 5 let in praktično od začetka vozniške kariere na BMWju, ne poznam prednosti/slabosti ostalih znamk. Kot prvi avto sem imel kratek čas megana letnik 2001, od katerega so ostali pozitivni spomini, mama še vedno vozi enakega in v 12 letih skoraj ni imela izrednih stroškov, zato zaenkrat gledam v to smer, sem pa seveda odprt za alternavitve, zato sem odprl to temo.
Morda pomemben podatek, da letno naredim cca. 6000km, do službe imam točno 2km in avto koristim predvsem ob slabem vremenu in pozimi, kadar pač ni možna uporaba bicikla. BMWja sem imel za gušt, ampak mi je postal malce odvečen hobi.
Zahteve so naslednje:
- enostavno vzdrževanje (da lahko večino pošraufam sam doma - BMW je s tega vidika enostaven, ker se razstavi kot lego kocke)
- poceni vzdrževanje (to pomeni, da amortizer ne stane 150eur po kosu, da za menjavo vseh 4 diskov s ploščicami ne dam jurja in da hladilnik vode recimo ni ravno 200eur)
- ni problematičen (da nisem vsak teden na servisu)
- mora biti malce večji avto (npr. od razreda megana naprej, medtem ko clio in podobni jajčki so mi že premajhni)
- mestna poraba do 10l, zaželjena manjša
- bencinski motor
- vsaj 100 konjev, da ne bo ravno nepremičnina
- od letnika 2000 naprej
- velika izbira nadomestnih delov in ugodna cena (original material sem kupoval za BMW, pri beaterju bom šparal)
- do okoli 150.000km
- za avto sem pripravljen plačati 2500eur, skupaj z velikim servisem 3000eur
Zaenkrat gledam v smeri Renault Megane in Scenic. Golf IV ima na bencinskih motorjih preveč napak sodeč po spletni strani avto nasveti, kaj drugega mi pa ne pade na pamet.