Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

highrider
Nov uporabnik

pomoč pri nakupu 1. avtomobila

Napisal/-a highrider Sr maj 13, 2015 5:59 pm

Pozdravljeni!
Glede na to da ravno veliko izkušenj s kupovanjem avtomobilov nimam, se za pomoč obračam na vas.
Potrebujem večji avto (enoprostorec ali majši dostavnik, v končni fazi lahko tudi večji karavan), v katerega bi brez problema naložil kolo. idealno bi bilo da kolo spravim v avto brez podiranja. Nagibam se k dizlom z majhno porabo in majhnim številom prevoženih kilometrov. Na dan bom delal cca. 70km in občasne krajše ter daljše vožnje. Kupujem seveda rabljen avto, moj budget pa je okoli 5000€.
Do sedaj sem gledal predvsem:
- VW Caddy
- VW Touran
- Berlingo/Partner
- Fiat Doblo
- Opel Zafira

Zanimajo me vaša mnenja o teh avomobilih in če obstaja še kater ki bi prišel v poštev. Iščem predvsem avto ki bi bil vzdržljiv, imel dober motor, majhno porabo in bi nudil največ za denar, ki ga imam na razpolago.

Najlepša hvala za nasvete.
lpG

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Re: pomoč pri nakupu 1. avtomobila

Napisal/-a srcnik Sr maj 13, 2015 6:17 pm

Touran je edini od teh še normalen za peljat, ostalo so dostavniki in pa "kanta" (zafira).

Bolj je važno stanje, poreklo in nesukani kilometri...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr maj 13, 2015 6:28 pm

Tvoj izbor vsebuje večinoma drage in/ali manj zanesljive/zdržljive avte. Še najbližje izpolnjevanju tvojih kriterijev je tole ali celo kaj sorodnega, a novega, tudi z že vgrajenim plinom (namesto neekološkega in dražjega dizla).

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Sr maj 13, 2015 6:45 pm

Tak tudi ni slab, samo mora biti obvezno 106KM motor, ker so starejši problematični.

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 0dCi%20Sky

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr maj 13, 2015 7:09 pm

Dajmo najprej razčistit, kako je s kriteriji - ker se med sabo precej izključujejo. Poceni zanesljiv rabljen dizel z majhno porabo, v katerega gre kolo? Tega praktično ni, žal.

Torej - koliko je to pomembno - "v katerega bi brez problema naložil kolo. idealno bi bilo da kolo spravim v avto brez podiranja" (verjetno je tu mišljeno podiranje sedežev ali morda ne)? Zdelo se mi je, da je to kar en glavnih kriterijev. Večina 1p imajo za kaj takega dosti prekratek prtljažnik in je že s podiranjem precej vprašljivo pleh jemat kot kolesuto. Karavani imajo daljšega, logan MCV ima največjega (stari model je znotraj nekaj večji!), zato sem ga omenjal.

Dizel za 5k je velika loterija (tudi, če se zdaj zdi OK, je vprašanje, kaj dragega bo treba popravljavljat čez leto ali dve), morda ima vseeno večji smisel bencinar. Ali pa LPG.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr maj 13, 2015 8:37 pm

Evo avto za tebe.1. lastnik,exclusive oprema,2.0 motor.90 konjski ima navaden vztrajnik kar je takoj + motorji pa delajo brez problema in pa bicikel gre not brez da bi ga razstavljal je pa res da ni nek pojem lepote,je pa precej funkcionalen in komot se voziš na 6 litrih čisto normelne vožnje (ni treba merkat da boš kaj prišparal.
http://www.avto.net/ad.asp?id=9603531&avto=Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi Exclusive

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2015 12:08 pm

Verjetno je mislil brez 'podiranja' bicikla? Ker brez da bi ven vrgel drugo vrsto sedežev, nimaš šans da spraviš katerikoli bicikel, razen otroških do 16" ali pa zložljivih..
Enkrat sem v Touranu peljal dva trekking bicikla z 28" kolesi in je šlo zelo na tesno, seveda je druga vrsta sedeža itak ostala doma.
Enega od teh sem pa kasneje spravil v prtljažnik s še kar nekaj ostale krame (spet seveda druga vrsta sedežev spravljena v garaži), pa sem moral odšravfati prednje kolo in obrniti balanco za 90°, če ne bi težko noter spravil še vse ostalo---

Tako da te sorte avtomobili so kar majhni, če želiš noter v avto spravit bicikel.... Če bi pa rad zraven imel še uporabno drugo vrsto sedežev, moraš pa kupiti Chevrolet Suburban :)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Pe maj 15, 2015 12:29 pm

Nima smisla kupovat avtomobila na podlagi tega, da mora iti vanj celo kolo brez podiranja. Če imaš v mislih gorsko kolo, potem moraš gledati kaj v rangu s-maxa, espaca in podobno. Cestna kolesa so nekoliko krajša in grejo že tudi v karavane. Sicer te pa tudi ne bo konec, če moraš dol vzeti sprednje kolo, še posebej s hitrim zapenjalcem - če za to porabiš minuto časa, pomeni, da si že precej štorast. Predlagam ti, da gledaš karavane, kolo brez sprednjega kolesa pa gre tudi v hatchbacke golfovega razreda.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe maj 15, 2015 3:52 pm

Bedarija kupovat enoprostorca, karavana ali kaj podobnega. Dost je že rang Cliota, Puntota,... na streho montiraš nosilce, ko bo dež se itak ne boš vozil s kolesom
Lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe maj 15, 2015 3:57 pm

Zakaj nekoga prepričevat nasprotno ,če se je odločil da bicikla ne bo razdiral in rabi avto temu primeren? Saj za bajto sezidat v končni fazi tud ne rabiš kombija.lahko hodiš po materjal z bisciklom in si montiraš 2 košarici in v vsako vržeš 1 kvader pa jih greš iskat 564 X

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe maj 15, 2015 5:13 pm

Rajši navaden avto in z privarčevanim denarjem v primerjavi z enoprostorcem si nabaviš še par koles
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe maj 15, 2015 6:53 pm

Kakšnih koles?? rabljenih Ponyjev?

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe maj 15, 2015 6:57 pm

Koliko goriva porabi več berlingo & co v primerjavi z primerljivim avtom z manjšim prtljažnim prostorom? Pa mislim da berlingo se lahko bolj primerja z kakim C2/C3 kot z C4-jevim razredom. Vozne lastnosti, izolacija, materiali... Vsako leto par 100€ več za gorivo...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe maj 15, 2015 8:07 pm

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 203000%20-
Mercedes-Benz Vito 110 CDI 3000 - diesel motor, 2151 ccm, 75 kW (102 KM) 2.400 €
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2015 11:37 pm

čare je napisal/-a:Zakaj nekoga prepričevat nasprotno ,če se je odločil da bicikla ne bo razdiral in rabi avto temu primeren? Saj za bajto sezidat v končni fazi tud ne rabiš kombija.lahko hodiš po materjal z bisciklom in si montiraš 2 košarici in v vsako vržeš 1 kvader pa jih greš iskat 564 X

OT: Pravzaprav se dejansko da tudi z biciklom in ustrezno prikolico za bicikel, prevažati precejšnje tovore (naenkrat):
http://www.mrmoneymustache.com/2014/06/23/how-to-carry-major-appliances-on-your-bike/
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

highrider
Nov uporabnik

Napisal/-a highrider Ne maj 17, 2015 10:11 pm

najprej se opravičujem ker pozno odgovarjam in pa hvala za vaša mnenja.

vem da za tak denar verjetno ne bom dobil zanesljivega dizla z dobrim motorjem še vedno pa me zanima kaj bi bila v mojem primeru najboljša opcija. predvsem me zanima tehnični vidik (motor, poraba,..) in pa oprema v teh avtomobilih. S podiranjem sem mislil razstavljanje kolesa (se pravi snemanje prve gume) in ja to je eden izmed glavnih kriterijev, podiranje sedežev pa me ne moti. Napisal pa sem ga samo zato, da bi se razumeli kakšen avto iščem, drugače pa imam s podiranjem in tlačenjem koles v razne avtomobile že kar precej izkušenj. V tourana gresta dva 26˝ becikla v ležečem položaju brez problema, v doblu sem peljal dva v pokončnem položaju s tem da sem odstranil en sedež, cel gre v ležečem položaju tudi v oktavijo, pasata,...pri tem mislim downhill kolesa, ki zasedejo kar precej prostora. in ja, vem da kolo s podiranjem spravim kamor koli (3 kolesa + 3 osebe + oprema v golfu) ampak ko to počneš skoraj vsak dan se tudi tega naveličaš. Strešni in prtljažni nosilci ne pridejo v poštev, ker avta z malo dražjim kolesom na strehi ni pametno puščat izpred oči in ja tudi v dežju se vozim kdaj pa kdaj.

Če bi imel večji budget bi se sigurno odločil za kombi, tako pa iščem najboljšo alternativo, zato sem omenjal caddy-a, dobla,..
Zanimala pa bi me tudi vaša mnenja o S-maxu, Tourneu, oktaviji in pa volvu v50.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po maj 18, 2015 7:19 am

Mislim, da bi bil vseeno najprimernejši kak starejši kombi, pa še pazit ni treba na čistočo, sploh če prevažaš downhill kolo.
Če ti ni pod nivojem pogledat za kakim Jumpy-jem, Expert-om in podobnimi, boš zraven imel še dovolj prostora za rezervne dele in ostale potnike, če pa še tu zmanjka prostora pa vzameš še 1 številko večjega (Jumper, Boxer, Ducato).

Boš videl, kako preprosto je zapeljati kolo not in zapreti vrata. Brez podiranja, brez akrobatike in pazljvosti glede čistoče. Pa še višje sediš in je boljši pregled na cesto.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po maj 18, 2015 8:20 am

Po drugi strani moraš pa tudi malo na varnost gledat. 2 bicikla neprivezana za tvojim sedežem, si predstavljaš primer trčenja?
Tudi kar se tiče kraje - verjetno tatovom ni problem razbit šipe, če vidijo bicikl za 2 jurja, ki leži v prtljažniku.

Poglej si še prtljažnik za nataknit na kljuko, ima fotr. Lahko nalaganje pa še bicikli so v zavetrju.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Mario Navalio
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Mario Navalio Sr maj 20, 2015 2:54 pm

Jaz imam sicer starejše Doblota, kot ga ti ogleduješ, a moram povedat da sem zelo zadovoljen.
Poraba 4-5 L, baje najbolj prostoren polkombi-vanj gredo kar 2 europaleti, jaz sem peljal že tudi ogromno frezo za sneg.
Vsekakor pa pri Doblotu moraš gledat motor JTD, ki naj bi bil, ko je prišel ven, enakovreden - če ne kar boljši, motorju TDI.
Kakorkoli, srečno!

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Sr maj 20, 2015 3:26 pm

http://www.avto.net/_TOVORNA/ad.asp?ID=9545875&show=1

kaj pa kej takega? tukaj imaš še vedno dovolj placa za folk, pa dva bicikla daš notr. Če pa gledaš slučajno -mb, ne gledat Vita, pač pa Razred V, ki je na prvi pogled enak (najlažje razliko opaziš pri prvi generaciji v ogledalih, vito ima večja, bolj "dostavna", V pa bolj "avtomobilska"), ampak ima več opreme, za razliko od Vita, ki je delan v Španiji, pa je ta delan v Nemčiji in je mnogo bolj kvaliteten, kar se pleha tiče, dost manj rjavi.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov