Duster je kul avto, če si pripravljen sprejeti nekaj kompromisov. Meni je bil res všeč pa me je potem s ceno rahlo razočaral, zadnjič pa sem sedel vanj in mi je bil pravzaprav čisto super. Bi pa mogoče priporočal opremo Extreme - ima odstranljive sedežne prevleke, ki se jih lahko pere. Priročno z otrokom in psom.

Je pa pri Dusterju ena črna pika - na EuroNCAP je osvojil le tri zvezdice. Deloma zaradi asistenčih sistemov, deloma zaradi slabe zaščite pešcev in deloma zaradi (to pa je najbolj zaskrbljujoče) slabe zaščite voznika v prsnem delu.
Fordova Kuga je pa ena taka siva miš tega SUV razreda. V ničemer zares ne izstopa (edino pri vožnji mogoče) hkrati pa ima vse. Edino marsikomu ni všeč ime in izgled. Pri TopGearu so pohvalili prenovljeno. Nova je vsaj po avto.netu tudi že na voljo v Slo, je pa verjetno pri kakšnem trgovcu še kakšna pred prenovo in se da zmeniti za dobro ceno. Je pa tako da ima stara še fizična stikala za klimo, pri novi je vse na osrednjem zaslonu (#napredek /s).
Zanimiv avto v tem rangu je zagotovo tudi še Toyota Corolla Cross (10 let jamstva, hibrid, izjemno držijo cene Toyore in verjetno lahko xxl pove več o zadovoljstvu s Toyoto), Hyundai Kona (precej večja, dizajn je lahko vprasljiv) in Ford Focus Active (3 cm dvignjena izvedenka Focusa, lahko je tudi karavan, ni na voljo z AWD). Pravzaprav ne vem zakaj ni več takšnih karavanov kot je Focus Active, včasih jih je bilo res veliko (Golf Altrack, Leon Xperience, Toyota Corolla (ta verzija ki jih ima slovenska policija) …. ).
Aha pa še to. Sicer imata Toyota in Hyundai res manjši prtljažnik po litrih ampak litri se res čudno merijo in šteje vsaka špranja in odprtina. Bolj je pomembno kako je narejen ta prtljažnik in kakšna je uporabna dolžina/širina. Pri meni je zaradi tega npr. Focus karavan enkrat izpadel iz izbora za avto ker je imel po litrih največji prtljažnik ampak po dolžini pa ni bil najdaljši in se posledično s pasjim boksom vrata prtljažnika niso zaprla. So se pa pri drugem karavanu z manjšim prtljažnikom po litrih.