Napisal/-a soru81 Ne maj 26, 2002 8:20 pm
Jaz sem pred dobrim letom precej zanimal za nakup rahlo poskodovanega vozila in sem se precej opekel (zaaral avto po videnih slikah, ki so bile malce popravljene... are nikol vec vidu...) in zato tega ne bi priporocal nikomor.
Je pa takole. Ce kupujes avto, ne sme biti star vec kot 5 let. Ostale avte ne mors uvozit, homologirat in registrirat. Recimo brezhiben 6-let star mercedes je za slovensko obmocjo vozilo, ki se ga lahko prodas le po delih - homologacija in registracija ni mozna. Videl na lastne oci.
Avto ne sme biti poskodovan vec kot 10% in vsi vitalni deli morajo biti celi (po besedah osebka na lpp-ju: podvozje, stebricki, streha, pragi...). To je zelo tezko dolocit in ce ti vozilo zavrnejo se lahko precej za*ebas - uvozit ga ne smes, prodat ga mors zunaj. Potem za vozilo mora obstajati homologacija... najbolje je, da se tak avto ze prodaja ali se je prodajal.
Glede carina in davkov. Ce je bil narejen v Evropi (EU in se nekaj drzav s katerimi ima slo. dogovor, Madzarska, Ceska)
in od proizvajalca lahko dobis certifikat o poreklu EUR1 (to se moras prej pozanimat), potem carine ni. Je samo DDV 20% na davcno osnovo in DMV (max 13% pri vozilih vrednih nad 7msit). Davcno osnovo dolocijo cariniki po eurotaxu in ni vazno kako majhen racun prneses. Pri vozilih ameriskega ali japonskega porekla placas se 20% carine, pri cemer se za toliko poveca tudi davcna osnova za DDV in DMV, zato placas v koncni fazi vec kot le 20% vec.
Drugace to kar sem napisal ni 100% vec tako, zato najbolje da poklices na lublanski LPP, carinarnico in ti bodo vse razlozil...
lp.soru.