Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

fifi
Novinec

Kraj: Ljubljana

Nakup prvega rabljenega avta

Napisal/-a fifi So jul 30, 2005 6:10 pm

No, s precejšnjo zamudo sem se tudi sam odločil opravit izpit za avto, ki še ni sicer čisto opravljen, vendar že malce gledam morebitna bodoča vozilca. Ker sem študent(delam sicer preko servisa, a denarja ni veliko) z omejenimi prihodki, potrebujem avto, ki bo terjal čim manj zvdrževanja oz. bo vzdrževanje kar se da poceni. Razpoložljivega denarja je zelo malo, odvisno koliko mi bodo starši pripravljeni odpreti mošnjiček, vsekakor pa bo to avto v vrednosti 200-300k sit, ker za prvi avto malce dvomim, da mi bodo kaj boljšega omogočili pa še za to ne vem kako bo kaj z denarjem(pri bajti so že trije avti in dva kredita za avto, tako da kakšn novi kredit skoraj ne pride v upoštev). V praxi to torej pomeni poceni avto, ki seveda ne bo ne vem kaj. Razmišljal sem kaj v stilu Citroen AX diesel, predvsem zaradi zelo nizke porabe, baje se da tut na 3,5 l/100 km spravt pri relacijskih vožnjah, hkrati pa stroj naj ne bi bil pretirano zahteven za vzdrževanje. Kaj si mislite o teh ponudbah: http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=410321

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=407457

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=397700

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=431920

Označil sem predvsem tiste oglase, ki imajo ceno okoli 200k SIT in bi se dal verjetn še kej scenkat. Pomembno mi je seveda, da ima avto čim manj prevoženih kilometrov, vsaj pod 200k km. Kakšni so stroški vzdrževanja pri AX-u? Na kaj je potrebno še posebej paziti pri nakupu? Koliko so trpežni motorji naprav VW, recimo tistim v Golf II diesle-u?

No, potem imam pa še eno opcijo za okoli 300 čukov kupit od kolegovga fotra Golfa dvojko diesla. Avto sem že mel priložnost malce vozit in se mi zdi soliden, res pa je, da ima 203000 km prevoženih in da je letnik `91. Ohranjen je solidno, redko kateri golf dvojka je kaj dosti bolje ohranjen, samo cena pa se mi vseeno ne zdri pretirano ugodna. Kaj bi bila boljša odločitev, kakšen letnik 93 Citroen AX diesel za okol 200 čukov(z možnostjo scenkanja še za nekaj 10 čukov) z okol 165000 km ali Golf 2 diesel 2 leti starejši z realnimi več km, ki ima motor v relativno zanesljivo solidnem stanju, stane pa okoli 300000 SIT(verjetno bi se dal malce tudi še scenkat, ker je imel kolegov fotr že ceno na 250 čukov in jo je potem kar naenkrat dvignil na 300 čukov:))) Seveda sem odprt tudi za ostale predloge, dejstvo pa je, da več kot 300k SIT vozilo ne sme stati, raje manj, ker bo treba plačat še registracijo in tudi le-ta ni poceni. Vozilo naj bo diesel če se le da, bencinarja bi vzel samo v primeru, da bi dobil dober letnik, zelo solidno ohranjen in nadpovprečno opremlje(beri KLIMA!) in še to če se le da s čim švohnejšim motorjem, da bo čim manj žrl in da bo čim cenejša registracija.
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
fastfury
Novinec

Napisal/-a fastfury So jul 30, 2005 7:39 pm

Kot prvo bi ti rekel naslednje, v kolikor boš na leto delal manj kot 20k km in boš imel relativno kratke razdalje se ti nakup dizla ne splača, to malo kar boš prišparal na račun bencina te bo več kot tolko teplo na račun vzdrževanja. Kot drugo vozu sm že Golfa ll in AX-a. Primerjave ni, Golf ll je zelo soliden in trd avto, medtem ko imaš v AXu ves čas občutek, da bo neki odpadlo. Če je tisti tvoj frend zaupanja vreden pol raj nabav Golfa.

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi So jul 30, 2005 7:50 pm

Kaj naj rečem, dizl mi ustreza tudi zaradi stila vožnje, ki ga omogoča ne samo zaradi manjše porabe. Pri tako starih avtih je tako in tako vseeno kaj maš, ker itak lahko kadar kol kar kol crkne. Za Golfa se da pa marsikaj dobit po odpadih pa tut povsod se najde kakšen, ki to vozilo pozna kot lastni žep in ga torej ni problem dat popravit pa tut mam kolege, ki znajo sami kej pošraufat. Na golfu bi blo treba en kotni zobnik na bosch pumpi zamenjat, ker avto malce cuka pri pospeševanju, pa dovod nafte bi blo treba mal naštelat(5 minut dela), alternator bo pa zamenju že kolegov foter preden ga bo prodal, ker se je izkazal, da neki ni v redu z njim. To so pa tut edine zadeve, no kolega bi mi priporoču še menjavo šob, da motor nekoliko bolj tiho teče. That`s it, tudi meni se zdi boljša varianta nakup Golfa, ko bo dokončno crknu, ga bom pa odpelu na odpad al ga pa komu šenku, seb pa kubil kaj drugega.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha So jul 30, 2005 7:56 pm

Glede na opisano ti svetujem GOLF-a od znanca. Cena se ti mogoče zdi pretirana, ampak na trgu bi ga zlahka prodal za omenjen denar. Če gre za znanca pa bo mogoče dal še kaj "prijateljskega" popusta.
Velika prednost tega avtomobila je, da lastnika poznaš. Z omenjenimi km lahko pričkuješ še najmanj 100 tisoč km z rednim vzdrževanjem. Poraba je okrog 5 litrov na 100 prevoženih km, na splošno pa gre za vzdržljivo in zanesljivo vozilo, predvsem z njim ni pretiranih stroškov. Verjetno gre v slednjem iskati razlog za visoko ceno teh vozil, ki so za povrh v glavnem povsem "goli" oz brez dodatne opreme.
Če želiš avto z več opreme (tudi klimo) imaš na voljo recimo
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=408308#
Sicer pa si oglej kakšno spletno stran prodajalcev in preglej ponudbo.

LP

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Po avg 01, 2005 6:57 am

Pa še golfa boš lahko čez tri leta prodal za 350k :D :D . Cene golfov so pač take in če si v avto 100% prepričan, da je tako, kot ti sosed govori, potem ga raje vzemi, že zaradi tega, ker veš kaj imaš... To, da se ti dizla ne splača, je pa pri teh cenah vseeno. Razlika je pri novih avtomobilih, kjer je nabavna cena toliko višja.

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Po avg 01, 2005 8:24 am

o prvem oglasu ti priporočam, da ne razmišlaš preveč. sm se parkat pelau v tistem avtu in ti povem, da ni biu kj lepo vožen. vse neki škripa, fedri so bolj kot ne slabi. uglavnem ne priporočam, tko da uzem tistga golfa in maš z rednim vzdrževanjem mir za 2 let.

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda Po avg 01, 2005 9:14 am

nevem če je citroen lih vreden za kupovat. vsaj rezervni deli so dragi, zelo dragi. tak da glede vzdrževanja neboš prišel poceni skoz. raje kupi kak renault 5 ali kaj podobnega, če že mora bit majhen avto. pa golf se ne sliši slabo...

drugače je pa skor vseen, ker te bo zavarovanje itak prišlo za karkoli čez 100 ooo, ker si voznik začetnik. da se pa dobit ful poceni avte, pa to dobre avte in luksuzne(mišljeno injector, leder, klima, električni paket) za nekje okol 300.000, sam ne semš kupovat preko posrednikov, ker imajo cene dvignjene za cca. 30-40%.
upam da sem ti pomagal.

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda Po avg 01, 2005 9:52 am

aja pa še nekaj:

švoh motor + klima+ stari letnik = not gonna happen :roll: :idea:

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po avg 01, 2005 6:45 pm

Hm, kaj pa kakšne stare Renault 5 diesel? Se ga splača kupit glede na porabo in vzdržljivost motorja? So Renaultovi motorji primerljivi s starimi VW diesli ali so bistveno slabši?

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Po avg 01, 2005 7:00 pm

Glede golfa 2 bom rekel samo, da ima presenetljivo dobro lego glede na starost. Recimo če se voziš v golfu 150km/h se ti to ne zdi nič posebnega, pri določenih avtomobilih iste starosti se pa bojiš, kdaj ti bo stvar razpadla pod nogami od vsega tresenja :)

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Po avg 01, 2005 7:32 pm

Tudi sam sem dobil občute, ko sem se vozil z golfom fotra mojga frenda, da ima avto solidno lego, gnal ga je 145 km/h pa se je vozilce le blago zibalo kot kakšna ladja in tudi ni nikjer pretirano ropotalo ali kar koli. Koliko pa v povprečju požre diesel golf 2 na daljši relaciji pri zmerni hitrosti in koliko pri dinamični mestno-kratkorelacijski vožnji? Koliko v podobnih razmerah požre Renault 5 diesel? Dejstvo je, da je golf sigurno bolj trden avto kot petka, sam me vseen zanima tudi poraba in dejanske izkušnje kakšnih uporabnikov teh krtin :twisted: .

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Sr avg 03, 2005 9:18 pm

A mi res noben ne zna nič povedati kako se obnesejo stare dizelske petke? Predvsem me zanima poraba in trpežnost motorjev in njihovih nosilcev napram golfom 2. Golf kolegovga fotra je soliden, edina stvar, ki malce kazi sliko, je vibriranje armature pri speljevanju, pač izrabljeni nosilci motorja.

enough98
Nov uporabnik

Napisal/-a enough98 Če avg 04, 2005 2:44 pm

alexmazda je napisal/-a:nevem èe je citroen lih vreden za kupovat. vsaj rezervni deli so dragi, zelo dragi. tak da glede vzdrževanja neboš prišel poceni skoz. ...

Ne vem, kje si ti gledal rezervne dele. Originalni so vecinoma vsi (za vse znamke) relativno dragi. Kar se pa tice neoriginalnih delov, so pa za AX precej ugodni.

Sicer imamo pa v slo tudi dedicated citroen avtoodpad (http://www.avtoodpad.si), kjer se da stvari dobit se ceneje.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Če avg 04, 2005 2:53 pm

sigurno ti bo ax kaksnega litrcka ali dva manj zrl kot golf 2, je pa golf precenjen avto, ax so pa jajcka ampak za vozit kar v redu. tko da odvisno od cene in ohranjenost. o ropotu dizla golfa 2 pa nebi zgubljal besed (to je v ax dobr ustiman). aja, pa se na faktor juznjaka v golfu ne pozabi :P

lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če avg 04, 2005 3:02 pm

Pa poglej si armaturko v Golfu al pa v AXu. Glde na to, da sta to pribižno glih stara modela ima AX precej modernejšo armaturko.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Če avg 04, 2005 3:15 pm

odločitev je itak samo tvoja, osebno pa ti svetujem nakup bencinarja, ker se ti diesel ne splača. ker pa si kot prvega navedel AX, ti svetujem da ga vzameš toda 1.1i (ima 44 kW, kar pomeni 60 KM). nekaj časa sem tudi sam vozil ta avto in mi je zelo dobro služil, edino lega na cesti je bolj kritična (ali pa se je samo meni tako zdelo, k sem bil predivlji), motor pa je poskočen, edino menjalnik malo moti, drgač pa cool avtek za 200-300k SITov!
[OO-(||||)(||||)-OO]

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Če avg 04, 2005 5:39 pm

Hja, na podlagi česa pa trdiš, da se mi dizl ne splača? A sem kje omenu kolk kilomtrov bom delu? Zdej ste me spet zmedl pa mal razmišljam o kakšnem rabljenem AX-u, vendar še vedno dizlu. Zakaj dizl? Solidno ohranjen stane 250-300 čukov, žre pa okol 4 litre, na relacije tut 3,5, če je z mašino vse OK. Js računam, da bom letno naredu okol 25000 km, dostikrat tut na relaciji LJ-KR in LJ-KK, tako da mislim, da bi se mi dizl kar splačal. Razlike pa so v ceni tako in tako minimalne med dizlom in bencincem in povrh še dizelski motorji bistveno več zdržijo kokr bencinski. Edini problem je vrtenje števcev nazaj...

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Če avg 04, 2005 5:50 pm

Golfa vzem, več bo kuru, sam je pa zanesljiv!

OFFTOPIC:A ma kdo morda odpad z Renaulti v Slo,tak ko tale z Citroeni??Hvala za odgovor!

Uporabniški avatar
Coleman
Novinec

Napisal/-a Coleman Če avg 04, 2005 6:08 pm

Jst ti bi predlagal renault petko...mislim da je tud dizel...al pa kakega starega cliota..

mam osebno 13 let starega cliota..ki ne potrebuje skoraj nobenega vzdrževanja.)knock,knock).razen svečk,filtra itd...pa seveda bencina..
pa tud clioti se dajo dobit tam od 200.000 do 250.000 sit.

skratka razmisli...

glede AX ne morm kaj veliko rečt razen tega da ni kaj preveč lep za pogledat..oblika pa to..taka jajčka :)
When size equals knowledge I'll be a one big muthafucka!

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Če avg 04, 2005 6:21 pm

fifi je napisal/-a:Tudi sam sem dobil občute, ko sem se vozil z golfom fotra mojga frenda, da ima avto solidno lego, gnal ga je 145 km/h pa se je vozilce le blago zibalo kot kakšna ladja

Zibalo kot ladja? :? Da nima kakšnih znucanih amortizerjev... kar mam jaz izkušenj z golfi 2 so imeli vsi trdo podvozje kot skala (kar je tudi prav IMO :P).

Coleman je napisal/-a:glede AX ne morm kaj veliko rečt razen tega da ni kaj preveč lep za pogledat..oblika pa to..taka jajčka :)

Petka je pa kar se tiče oblike ful bolš al kaj :roll:

Glede avta se boš moral sam odločit, vsak je tu napisal svoje izkušnje ampak najbolj pomembne so tvoje želje. V golfu si se že peljal, pejd pogledat še druge avtomobile, ki te zanimajo pa se potem odloči, v katerem se najbolj ugodno počutiš.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov