Ko gledam avtomobile na cestah, mi v oko padejo Ford Mondeo, Opel Omega, Volvo V40, Opel Zafira, Renault Scenic, Citroen Xsara Picasso, skratka zelo različne znamke. Zanima me kakih 5 let star avto nekje za 1,5 do 2 milijona SIT. Skratka prostoren avto, čim večji prtljažnik, čim bolj varčen, pa hkrati ne prešibak motor, saj pogosto opravljam 1000 km dolge poti (10-15 x na leto), kjer prav pride avto, ki mu večje hitrosti ne delajo preglavic. Razen teh dolgih poti ne delam prav veliko kilometrov (skupaj na leto 20 - 25 tisoč), zato se tudi nikakor ne morem odločiti, ali bi imel dizla ali bencinarja. Katerega od naštetih modelov (ali pa morda še kakega drugega v podobnem avtomobilskem in cenovnem razredu) in s kakšnim motorjem bi mi svetovali?
Zelo bom hvaležen za vse konstruktivne predloge.

Pri hiši imamo tudi novo opel vectro, ki na zunaj zgleda dosti večja in masivnejša, ampak v notranjosti imata praktično iste mere. Sploh pa pri prostoru za noge za potnike zadaj. Dobra stvar je tudi to, da lahko naslonjali obeh sprednjih sedežev podereš naprej tak preprosto, kot pri kakih 3 vratnih avtih, saj ima to ročko spodaj. Prtljažnik pa je tudi to kar se pričakuje od avta take velikosti. Vanj lahko brez problema spravim 7 (sedem) kišt vina (v vsaki po 12 steklenic). Moj je 1,9 TD - Renaultova mašina, tak da so stroški servisov in delov mašine kao isti kot pri renaultu. Pri 60kkm sem bil na rednem servisu, pa mi je material prišel 20k sit. Olje, vitrex, filtri nafte, olja in kabine. Poraba je okoli 6 - 6,5 litrov.